Go to content

Keks staropolski. Wasze przepisy wielkanocne

przepisy na wielkanoc
Przepisy na Wielkanoc. Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Keks staropolski

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 10 jajek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 30 dag bakalii
  • Cukier puder lub polewa z czekolady.

Przygotowanie:

5 żółtek i 5 całych jajek ucieramy z cukrem.
Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, wlewamy stopioną margarynę oraz pianę z 5 białek. Dodajemy bakalie. Ciasto wlemawy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Keks wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60min w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu zdjąć papier i posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę z czekolady.

Autor: Agnieszka

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka