Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Biała kiełbasa – pieczona w piwie, sosie chrzanowym, zaparzana. Najlepsze przepisy na wielanocny stół

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 marca 2021
Biała kiełbasa - pieczona w piwie, sosie chrzanowym, zaparzana
Fot. iStock
 

Biała kiełbasa to obowiązkowy element, który powinien pojawić się na wielkanocnym stole. Można ją podawać przyrządzoną samodzielnie, np. podaną z chrzanem, w sosie, czy dodaną do żurku. Jakkolwiek nie zostanie przygotowana, biała kiełbasa na świątecznym stole to niezachwiana tradycja, więc warto znać przepisy, które dopełnią wielkanocne menu.

Biała kiełbasa — co to jest?

Biała kiełbasa to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków kiełbas. Jest pyszna, aromatyczna, oraz odpowiednio wilgotna. Można ją wykorzystać na różne sposoby — parzoną, grillowaną, zapiekaną, gotowaną w wodzie, czy w żurku. Do jej przygotowania wykorzystuje się mięso wieprzowe (łopatka, podgardle, boczek), z dodatkiem wołowiny i odpowiednich przypraw: czosnku, majeranku i pieprzu. Można ją kupić w dwóch wersjach:

  • surową —  o jasnoróżowej barwie pochodzącej od mięsa i tłuszczu;
  • parzoną — o nieco szarym zabarwieniu.
Biała kiełbasa - pieczona w piwie, sosie chrzanowym, zaparzana

Fot. iStock/Biała kiełbasa

Jak poznać dobrą białą kiełbasę?

Najlepiej przeczytać jej skład, natomiast gdy nie ma takiego, trzeba zwrócić uwagę na jej kolor. Jeśli biała kiełbasa parzona ma nadal różowy kolor, oznacza to, że dodano do niej sporo soli peklowanej. Jeśli po ugotowaniu kiełbasy nadal pozostaje ona różowa, można podejrzewać, ze do jej składu trafiły konserwanty lub inne niepożądane dodatki, jak wzmacniacze smaku, stabilizatory, czy białko sojowe.

Biała kiełbasa — gotowanie czy parzenie?

Często pojawia się pytanie, jak długo gotować białą kiełbasę, by smakowała jak najlepiej. Białą kiełbasę zaleca się parzyć, nie gotować. Jak to zrobić? Do wody dodać sól, kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, a także odrobinę majeranku i ząbek czosnku. Dzięki temu kiełbasa nie straci smaku i aromatu.

Biała kiełbasa - pieczona w piwie, sosie chrzanowym, zaparzana

Fot. iStock/Biała kiełbasa

Przed włożeniem do wody warto kiełbasę nakłuć wykałaczką, by skórka nie popękała. Biała kiełbasa powinna być wkładana do wody, którą zdejmuje się gazu, gdy praktycznie się zagotuje. W takiej gorącej wodzie pod przykrywką należy trzymać kiełbasę ok. 20 minut. Zamiast parzenia można także gotować, trzymając kiełbasę ok. 20 minut na minimalnym ogniu, nie pozwalając jej „buzować”.

Domowa biała kiełbasa — przepis

Alternatywą dla kupnej kiełbasy o nie do końca jasnym składzie, jest samodzielne przygotowanie białej kiełbasy. To, wbrew pozorom, wcale nie jest aż tak trudne. Dzięki temu zyskuje się pewność, co trafia na świąteczny talerz.

Biała kiełbasa - pieczona w piwie, sosie chrzanowym, zaparzana

Fot. iStock

Domowa biała kiełbasa — składniki na 2,5 kg kiełbasy: 

  • 1,7 kg karkówki wieprzowej lub boczku
  • 50 dag łopatki lub szynki wieprzowej
  • 25 dag wołowiny gulaszowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 20 soli kamiennej lub morskiej na kg mięsa
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1/4 szklanki wody
  • jelita wieprzowe

Przygotowanie: 

  1. Łopatkę wieprzową zmiel na sitku 10 mm, karkówkę wieprzową na sitku 6 mm, wołowinę na sitku 3 mm.
  2. Wymieszaj zmieloną łopatkę z karkówką, następnie dodaj mieloną wołowinę i wymieszaj. Dodaj sól, przyprawy i wodę. Wymieszaj całość, aż masa stanie się odpowiednio kleista.
  3. Napełnij wcześniej namoczone jelita i uformuj odcinki kiełbasy od 10-do 15 cm długości.
  4. Tak przygotowane kiełbasy powieś w chłodnym miejscu na kiju, aby je ostudzić i wysuszyć.

Biała kiełbasa pieczona w piwie — przepis

Biała kiełbasa - pieczona w piwie, sosie chrzanowym, zaparzana

Fot. iStock

Biała kiełbasa pieczona w piwie — składniki:

  • 4 białe kiełbasy
  • 1 szklanka piwa
  • duża cebula
  • przyprawy: sól pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka słodka mielona
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni, na rozgrzanym oleju.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne, ułóż w nim kiełbasę, dodaj przesmażoną cebulkę, zalej piwem, oprósz przyprawami.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180ºC na ok. 30 minut, aż płyn częściowo odparuje.

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym — przepis

Fot. iStock

Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym — składniki: 

  • 4 białe kiełbasy
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 cebule
  • 100 g chrzanu tartego ze słoiczka
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
  • olej
  • szczypiorek

Przygotowanie: 

  1. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej śmietanę, chrzan i przyprawy. Duś do czasu, aż sos zgęstnieje.
  2. Gotowy sos przelej do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kiełbasy ponacinane od góry.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200ºC i zapiekaj kiełbaski przez 30 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Biała kiełbasa z żurkiem — przepis

Fot. iStock

Żurek to zupa z wielowiekową tradycją, która gości na wielkanocnych stołach. Jej charakterystyczny smak i aromat wzbogacony o białą kiełbasę wspaniale uzupełnia świąteczny posiłek. Zamiast żurku można przyrządzić równie smaczny barszcz biały.

Biała kiełbasa z żurkiem — składniki:

  • 700 g białej kiełbasy
  • 1 l zakwasu w butelce lub domowego
  • 300 g wędzonego boczku
  • 350 ml śmietany 12 lub 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • przyprawy: 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz
  • jajka (po jednym dla każdego)

Przygotowanie: 

  1. W dwóch litrach wody ugotuj białą kiełbasę. Po tym wyjmij ją i wlej zakwas.
  2. W międzyczasie pokrój i podsmaż na patelni boczek, po czym wrzuć go do wywaru po kiełbasie. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i przyprawy.
  3. Gdy wywar będzie się gotował, ugotuj jajka na twardo. Gdy będą przestudzone, obierz je.
  4. Ostudzoną kiełbasę pokrój i wrzuć do żurku, dodaj śmietanę i łyżkę chrzanu.
  5. Gorący żurek podawaj z kiełbasą i jajkami.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl, swojskiwyrob.pl, akademiasmaku.pl


Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Ćwikła z chrzanem na dwa sposoby – sprawdzone przepisy. Dlaczego warto sięgać po ćwikłę nie tylko przy świątecznym stole?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 marca 2021
ćwikła - z chrzanem, przepis babci
Fot. iStock

Ćwikła z chrzanem to obowiązkowy dodatek na wielkanocnym stole. Można ją jeść na zimno i na ciepło. Ćwikła sprawdzi się jako aromatyczny dodatek do mięsa czy kanapek, ale także można nafaszerować nią jajka. Jej smak jest niezapomniany, dlatego chętnie wracamy do tradycyjnych przepisów, dzięki którym przypominają się najlepsze świąteczne chwile.

Co to jest ćwikła z chrzanem?

Ćwikła z chrzanem to nic innego, jak gotowane lub pieczone buraczki ćwikłowe z dodanym do nich tartym chrzanem. Poza tymi dwoma koniecznymi produktami można urozmaicić ją dodatkiem żurawiny, miodu, soku z cytryny bądź octu winnego. Nie powinno w niej zabraknąć także cukru, soli i pieprzu, które podkreślą wyjątkowy smak, który ma ćwikła.

ćwikła - z chrzanem, przepis babci

Fot. iStock/ ćwikła

Nie licząc dekoracyjnych i smakowych właściwości ćwikły, warto po nią sięgać ze względu na właściwości zdrowotne.

Zalety ćwikły z chrzanem

Ćwikła z chrzanem jest bardzo zdrowa i nie należy jej sobie żałować, nie tylko przy świątecznym stole. Połączenie buraków i chrzanu ma wiele zalet.

Buraki ćwikłowe są cennym źródłem witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego, czyli witaminy B12), nie brakuje w nich witaminy C, A, K i E. Dostarczają również minerały: potas, magnez, cynk, żelazo, oraz fosfor. Poza tym obfitują w cenne przeciwutleniacze chroniące organizm przed działalnością wolnych rodników, które uszkadzają komórki. Szczególne znaczenie ma betaina i cholina, które są niezbędne w profilaktyce nowotworów. Obecny jest również błonnik niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Buraki ćwikłowe są niskokaloryczne. Gotowane buraki w 100 g dostarczają jedynie ok. 43 kcal. Uważać na nie powinny osoby chore na cukrzycę, ponieważ indeks glikemiczny (IG) buraków gotowanych jest równy 65. O wiele lepiej jest przy burakach surowych, które mają niskie IG równe 30.

ćwikła - z chrzanem, przepis babci

Fot. iStock

Z kolei chrzan jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ zawiera benzyloizotiocyjanian – substancję, która zwalcza bakterie powodujące różne stany zapalne. Ten niepozorny korzeń ma właściwości pobudzające wydzielanie soków w żołądku, więc jest wskazanym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw, np. tłustych mięs. Poza tym w chrzanie nie brakuje witaminy C, witamin z grupy B, prowitaminy A, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, jodu. W jego korzeniu znajdują się także cenne dla zdrowia glukozynolany, fitoncydy, flawonoidy, enzymy i aminokwasy. Bez obaw mogą po niego sięgać osoby chore na cukrzycę, ponieważ IG chrzanu wynosi jedyne 20. Mimo niewątpliwych zalet, na chrzan powinny jednak uważać osoby cierpiące na choroby wątroby, oraz nieżyty żołądka.

Ćwikła z chrzanem — przepis babci

Poniższy przepis jest wersją tradycyjną, z wykorzystaniem świeżych korzeni chrzanu, tak, jak robiły to nasze babcie. Ćwikła z chrzanem może być prostsza do przygotowania, jeśli świeży chrzan zostanie zastąpiony tartym ze słoiczka.

ćwikła - z chrzanem, przepis babci

Fot. iStock/ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem babci — składniki:

  • 3 średnie buraczki
  • ok. 4 łyżki tartego chrzanu z 1-2 świeżych korzeni
  • 3-4 łyżki octu winnego
  • 1/3 łyżeczki cukru (do smaku)
  • większa szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Buraki umyj, ugotuj ze szczyptą soli, odcedź, zalej zimną wodą, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż do miski.
  2. Przed dodaniem do buraczków chrzan umyj, obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Koniecznie przy otwartym balkonie lub na zewnątrz! Chrzan jest prawdziwym „wyciskaczem” łez, więc jego tarcie nie należy do przyjemności. Starty chrzan dodaj do buraczków.
  3. Ocet, cukier, sól wymieszaj, zagotuj, zalej tym buraczki zmieszane z chrzanem. Wymieszaj, przełóż do słoja i ugniataj łyżką, aż na wierzchu pojawi się sok. Wstaw do lodówki na noc, aby smaki mogły się połączyć.

Uwaga. W powyższym przepisie buraki są gotowane, ale ćwikła dobrze smakuje przygotowana także z pieczonych buraków. Można je wykorzystać również w powyższym przepisie. W tym przypadku buraki należy umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 75 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC.

Ćwikła z chrzanem i żurawiną — przepis

Fot. iStock/ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem i żurawiną — składniki:

  • 0,5 kg średnich buraczków ćwikłowych
  • 2 łyżki żurawiny do mięs (ze słoika)
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • kopiasta łyżeczka startego chrzanu
  • 0,5 łyżeczki płynnego miodu
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Buraki umyj, ugotuj ze szczyptą soli, odcedź, zalej zimną wodą, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż do miski.
  2. Do buraczków dodaj żurawinę, sok z cytryny, chrzan, miód. Dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj, odstaw do lodówki, najlepiej na noc.

Ćwikła gotowa.


źródło: www.ekologia.pl ,www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Makaronowe gniazdka Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Makaronowe gniazdka

Miętusek - ciasto z miętą i agrestem

Miętusek – ciasto z miętą i agrestem

Makaron - z kurczakiem, szpinakiem, serem, tuńczykiem i pesto

Makaron ze szpinakiem, kurczakiem, tuńczykiem i inne, pyszne przepisy