Go to content

Żurek – zupa, którą kochamy nie tylko od święta. Wypróbuj przepisy na pyszny żurek w 3 odsłonach

Żurek - z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą
Fot. iStock

Żurek to zupa, bez której nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni. Towarzyszy nam zarówno podczas świąt, dużych, rodzinnych uroczystości, jak i po prostu, na codzienny obiad. Jest on pyszny, kwaskowy, aromatyczny, najczęściej podawany z jajkiem i białą kiełbasą. Warto wiedzieć, jak zrobić żurek na domowym zakwasie, i nie tylko.

Żurek jest staropolską tradycyjną zupą, która towarzyszy nam od stuleci. Przygotowuje się ją na podstawie zakwaszonej mąki żytniej, rzadziej pszennej lub orkiszowej, z różnymi dodatkami — warzywami, ziemniakami, jajkami, kiełbasą lub wędzonką, oraz porządną porcją przypraw takich jak czosnek, chrzan, czy majeranek. Żurek ma mieć zdecydowany smak i aromat — taki jest najlepszy.

Co ciekawe, żurek notorycznie jest mylony z białym barszczem, ze względu na praktycznie ten sam wygląd i podobny smak. Obie zupy powstają jednak w inny sposób. Żurek gotowany jest na zakwasie z różnego typu mąk, natomiast barszcz biały to zupa pod koniec gotowana zakwaszana sokiem z kiszonych burakówogórków, a także owoców. Ponieważ ta zupa nigdy się nie nudzi, warto mieć w zanadrzu sprawdzone przepisy na nią.

Żurek na zakwasie domowym — przepis

Żurek - z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą

Fot. iStock/żurek

Żurek na zakwasie domowym — składniki:

Na zakwas:

  • 700 ml  przegotowanej ciepłej wody
  • 10 łyżek mąki żytniej razowej
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek czarnego pieprzu

Dodatkowo: słój lub wysokie szklane naczynie i bawełniana ściereczka do przykrycia

Na żurek:

  • udko kurczaka
  • 500 g kiełbasy wędzonej
  • włoszczyzna
  • 4 ząbki czosnku
  • chrzan tarty
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 30% lub 18%
  • 2 łyżki mąki
  • zakwas do żurku

Dodatkowo:

  • jaja

Przygotowanie domowego zakwasu

  1. Do słoja wsyp mąkę i wlej ciepłą wodę (nie może być gorąca) i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  2. Czosnek obierz, wrzuć do słoja, dodaj ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe.
  3. Słój przykryj bawełnianą ściereczką lub gazą, odstaw w suche, ciepłe i spokojne miejsce. Raz dziennie mieszaj drewnianą łyżką. Zakwas na żurek powinien być dobry w ciągu 3-5 dni, co można stwierdzić poprzez jego kwaśny zapach i smak. Po ukiszeniu można zakwas przelać do wyparzonej butelki lub słoika i trzymać w lodówce.

Przygotowanie żurku na zakwasie:

  1. Przygotuj wywar z mięsa i warzyw (marchwi, pietruszki, pora, selera). Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmij je z garnka.
  2. Do wywaru dodaj liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego i ziela angielskiego. Kiełbasę pokrój w plasterki, wrzuć do wywaru i gotuj na małym ogniu. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Pod koniec gotowania dodaj do smaku tarty chrzan oraz zakwas do żurku wg upodobań — ok. 2 szklanek. Podgotuj ok. 15 min.
  4. Śmietanę zmieszaj z mąką i odrobiną gorącej zupy, po czym wlej do garnka i dokładnie wymieszaj. W chwili, gdy zupa ponownie się zagotuje, zdejmij ją z ognia.
  5. W międzyczasie ugotuj jajka i podawaj przestudzone do żurku.

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem — przepis 

Fot. iStock/żurek

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem — składniki:

  • 1 l zakwasu w butelce (może być własny)
  • 700 g białej kiełbasy
  • 300 g wędzonego boczku
  • 350 ml śmietany 12 lub 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • jajka (po jednym dla każdego)

Przygotowanie: 

  1. W dwóch litrach wody ugotuj białą kiełbasę. Po tym wyjmij ją i wlej zakwas.
  2. W międzyczasie pokrój i podsmaż na patelni boczek, po czym wrzuć go do wywaru po kiełbasie. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i przyprawy.
  3. Gdy wywar będzie się gotował, ugotuj jajka na twardo. Gdy będą przestudzone, obierz je.
  4. Ostudzoną kiełbasę pokrój i wrzuć do żurku, dodaj śmietanę i łyżkę chrzanu.
  5. Gorący żurek podawaj z kiełbasą i jajkami.

Żurek z ziemniakami — przepis

Żurek - z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą

Fot. iStock/żurek

Żurek z ziemniakami — składniki:

  • 300 g kiełbasy podwędzanej
  • 1/2 litra zakwasu na żurek
  • włoszczyzna do zupy
  • cebula
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki majeranku
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj bulion z ok.1,5 l wody i włoszczyzny (marchewki, pietruszki, korzenia selera) z przyprawami — pieprz, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa zmiękną, usuń je z garnka.
  2. Na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie podsmaż pokrojoną w kosteczkę kiełbasę.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do bulionu i ugotuj do miękkości. Do garnka dodaj zakwas na żur i zagotuj ok. 10 min. Dodaj podsmażoną kiełbasę z cebulą, przepuszczony przez praskę czosnek, majeranek. Zagotuj i zdejmij z ognia.

źródło: www.przyslijprzepis.pl