Go to content

Barszcz biały – czym się różni od żurku i jak przygotować tę tradycyjną zupę?

barszcz biały - ziemniakami, z torebki, barszcz biały a żurek
Fot. iStock

Barszcz biały to tradycyjna polska zupa, o charakterystycznym kwaśnym smaku i aromacie. Jest ona bardzo esencjonalna, zazwyczaj podawana z jajkiem i wędzonką lub innym mięsem, a także z ziemniakami. Najczęściej barszcz biały i żurek są ze sobą mylone, choć to inne zupy. Na czym polega różnica? Poznaj przepisy na barszcz biały w dwóch różnych wersjach.

Barszcz biały a żurek

Barszcz biały a żurek to nie to samo. Ich nazwy są stosowane zamiennie, choć dotyczą innych zup. Barszcz biały niegdyś był zupą gotowaną z kiszonego barszczu zwyczajnego, a żurek gotowano najczęściej z dodatkiem ukiszonej żytniej mąki, rzadziej z pszennej. Z biegiem czasu przepis uległ modyfikacji i zupę zakwaszano nie barszczem zwyczajnym, a sokiem z kiszonych buraków, ogórków, czy owoców. Można ogólnie określić, że barszczami nazywamy zupy zakwaszane naturalnie kwasami warzywnymi lub owocowymi.

barszcz biały - ziemniakami, z torebki, barszcz biały a żurek

Fot. iStock/barszcz biały

Żurek z kolei przygotowuje się na zakwaszonej mące, z dodatkiem ziemniaków, mięsa, cebuli, i przypraw takich jak majeranek i czosnek, które pasują także do barszczu. Znawcy tematu podkreślają, że podział: barszcz z mąki pszennej, a żur z mąki żytniej jest niewłaściwy i stąd na naszych świątecznych stołach goszczą nie barszcze z zakwasem warzywnym, np. kapuścianym, a żurki z zakwasu mącznego, zarówno żytniego, pszennego jak i orkiszowego.

Tradycyjny barszcz biały — przepis 

Fot. iStock

Tradycyjny barszcz biały — składniki:

  • litr zimnej wody
  • szklanka soku (kwasu) z kiszonej kapusty
  • marchew
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 jajka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 kiełbasy białe

Przygotowanie: 

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudzone obierz.
  2. Marchew i pietruszkę obierz, pokój w talarki. Ziemniaki obierz i pokój w kostkę.
  3. Warzywa i kiełbasę zalej zimną wodą z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego. Gotuj 20 min od chwili zagotowania się wody.
  4. Kiełbasę wyjmij, wlej sok z kiszonej kapusty, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Śmietanę zahartuj z odrobiną gorącej zupy, wlej do całości.
  6. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy, gotuj kilka min na minimalnym ogniu.
  7. Zupę podaj z połówkami jajek i kiełbasą pokrojoną na mniejsze kawałki.

Barszcz biały z ziemniakami — przepis 

barszcz biały - ziemniakami, z torebki, barszcz biały a żurek

Fot. iStock

Barszcz biały z ziemniakami — składniki:

  • 30 dag wędzonej kiełbasy lub boczku
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • cebula
  • 2 suszone grzyby 
  • 3-4 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • szklanka soku z kiszonych ogórków
  • ew. barszcz z torebki dla wzmocnienia smaku
  • 6-8 jaj

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka włóż obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, cebulę, wędzony boczek lub kiełbasę, suszone grzyby, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj i gotuj aż warzywa zmiękną.
  2. Dodaj białą kiełbasę, majeranek. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do wywaru i ugotuj do miękkości, ale by nie zaczęły się rozpadać.
  3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szklankę soku z ogórków kiszonych (ew.kapusty) i gotuj na minimalnym ogniu ok. 5 minut.
  4. Zupę dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę oraz chrzan, wymieszaj. Jeśli smak nie będzie tak intensywny, jak lubisz, możesz dodać nieco gotowego barszczu z torebki i zagotować zupę.
  5. Jajka ugotuj na twardo, obierz, kiełbasę z zupy pokrój na grubsze plastry. Zupę podawaj z kiełbasą i jajkami.

Barszcz biały z torebki

Barszcz biały z torebki to alternatywa dla domowego białego barszczu, który pochłania nieco czasu podczas przygotowania. Jest on smakiem zbliżony do domowej zupy, choć to najczęściej jest efektem różnych dodatków, których na próżno szukać w tradycyjnym barszczu. Wybierając barszcz biały z torebki należy zwrócić uwagę na jego skład. Im krótszy i bardziej naturalny, tym lepiej dla zdrowia.

Jego przygotowanie nie powoduje trudności, wystarczy proszek rozprowadzić z zimnej wodzie, a następnie zagotować przez kilka minut. Do takiego barszczu można dodać, podobnie jak w przypadku tradycyjnego, wędzonkę, białą kiełbasę, ziemniaki, czy jajko. Dodatek przypraw takich jak majeranek i pieprz mocniej podkreśli smak zupy. Mimo iż barszcz z torebki nie jest idealnym wyborem w porównaniu do domowej wersji, ale trzeba go docenić za szybkie i niekłopotliwe przygotowanie i smak, za którym przepada wiele osób.


źródło: artkulinaria.pl , www.przyslijprzepis.pl