Tarta z malinami i figami na spodzie Oreo to deser godny króla… lub królowej. Zakochacie się w tym cieście! Sprawdzony i prosty przepis.
Tarta z malinami i figami na spodzie Oreo – przepis
Czas przygotowania: 60 min.
Składniki:
2 opakowania ciastek Oreo (2 x 176 g)
3 łyżki rozpuszczonego masła
250 g serka mascarpone
3/4 szklanki mleczka skondensowanego słodzonego
3 jajka
ok. 450 g świeżych malin
2 figi
Tarta z malinami – jak ją zrobić:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Ciasteczka rozdrobnić – najlepiej w blenderze i wymieszać z masłem. Gdy uzyskamy konsystencję mokrego piasku, wyłożyć masę na blaszkę i wyrównać, ugniatając palcami lub spodem płaskiej szklanki. Włożyć do lodówki na 10 minut.
Jajka ubijać mikserem ok. 5 minut, dodać serek mascarpone oraz mleczko skondensowane i dokładnie zmiksować przez ok. 1 min.
Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać przygotowaną masę, włożyć do piekarnika i piec ok. 40 min. Żeby za bardzo nie przypiec tarty, należy po 25 minutach pieczenia, przykryć ją folią aluminiową i piec pozostałe 15 minut.
Figi umyć i pokroić w ósemki. Na upieczoną gorącą tartę wyłożyć maliny i pokrojone figi.
Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!
SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI
KRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.
EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.