Go to content

Sos serowy w 7 różnych odsłonach. Wybierz najlepszy przepis

Sos serowy - do makaronu, nachos, zapiekanki, kurczaka
Fot. iStock

Sos serowy to nieodzowny dodatek do makaronu, kurczaka, zapiekanki, czy nachos. Gęsty i sycący, o smaku w różnych wariantach, ma rzeszę wiernych wielbicieli. Przyrządzenie sosu serowego nie przysparza kłopotów, a potrawa zyskuje dzięki niemu odpowiedni smak. Jak przygotować sos serowy z sera żółtego lub topionego?

Sos z serem świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych dań. Pasuje do mięs, warzyw, makaronu czy zapiekanek. Można go przygotować z sera żółtego lub topionego, serwować na gorąco lub zimno, wszystko zgodnie z upodobaniami. Wystarczy kilka składników, by sos wyszedł gęsty i pyszny.

Sos serowy — przepis

Sos serowy - do makaronu, nachos, zapiekanki, kurczaka

Fot. iStock

Sos serowy — składniki: 

  • 150 g sera żółtego
  • 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
  • 150 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ser żółty utrzyj, i z innymi składnikami umieść w garnku. Gotuj na małym ogniu, mieszając, by sos stał się gęsty i kremowy.
  2. Podawaj gorący.

Sos serowy do makaronu z brokułami — przepis

Sos serowy - do makaronu, nachos, zapiekanki, kurczaka

Fot. iStock

Sos serowy do makaronu z brokułami — przepis

  • 150 g dowolnego makaronu
  • świeży brokuł
  • 100 g serka topionego
  • 150 g startego sera żółtego
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 100 ml wody
  • 1/2 kostki rosołowej
  • curry
  • pieprz czarny mielony
  • bazylia
  • sól

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Kostkę bulionową rozpuść w gorącej wodzie.
  3. Brokuł podziel na małe różyczki, opłucz pod zimną wodą. Różyczki włóż do małego garnka, zalej bulionem i śmietanką, gotuj przez 5 minut.
  4. Dodaj do różyczek curry, pieprz i bazylię, pokrojony w kostkę ser topiony, gotuj na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
  5. Dodaj ser żółty i podgotuj sos, aż ser się rozpuści. Podawaj z makaronem.

Sos serowy do nachos — przepis

Sos serowy - do makaronu, nachos, zapiekanki, kurczaka

Fot. iStock

Sos serowy do nachos — składniki:

  • 200 g serków topionych
  • 1/2 szklanki mleka
  • papryka słodka
  • papryka ostra

Dodatkowo:

  • nachos

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej z pokrojonymi serkami do rozpuszczenia i połączenia się składników. Dopraw do smaku papryką i wymieszaj. Podawaj do nachos.

Sos serowy z serka topionego — przepis

Fot. iStock

Składniki: 

  • 150 gramów serka topionego śmietankowego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • cebula
  • masło
  • sól

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondelku lub na głębokiej patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę.
  2. Do garnka wlej bulion, wstaw na gaz.
  3. Serek pokrój na kawałki, włóż do gorącego bulionu. Gotuj na wolnym ogniu mieszając, aż serek się rozpuści.
  4. Na koniec dodaj śmietanę i dopraw solą.

Sos serowy do zapiekanki z kalafiorem i mięsem mielonym — przepis

Fot. iStock

Sos serowy do zapiekanki z kalafiorem i mięsem mielonym — składniki: 

  • 0,7 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg kalafiora mrożonego
  • duża cebula
  • 250 g startego żółtego sera
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • 2 jajka
  • przyprawa typu vegeta
  • sól
  • pieprz
  • szczypior
  • olej

Przygotowanie:

  1. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni. Wrzuć mięso mielone, dopraw vegetą i podsmaż.
  2. Kalafior ugotujemy w osolonej wodzie, ale go nie rozgotuj.
  3. Do garnuszka wlej śmietanę, wbij jajka, dodaj starty ser, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, włóż do niego mięso mielone, a na nie kalafior. Na wierzch wylej sos.
  5. Zapiekaj 30 min w temp. 180ºC.
  6. Po upieczeniu posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Sos serowy do kurczaka — przepis

Fot. iStock

Sos serowy do kurczaka — składniki: 

  • pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sos:

  • 1,5 szklanki wody
  • 150 g pieczarek
  • cebula
  • kostka rosołowa
  • kostka serka topionego o smaku ementalera

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka umyj, rozbij nieco tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Obtocz ją w jajku i bułce i usmaż.
  2. W niewielkim garnku zagotuj wodę z kostką rosołową.
  3. Pieczarki i cebulę oczyść i pokrój. Podsmaż na maśle i dodaj do garnka. Zagotuj i dodaj serek topiony. Trzymaj na ogniu do roztopienia sera.
  4. Usmażone piersi podawaj z gorącym sosem.

Sos serowy chili — przepis

Fot. iStock

Sos serowy chili — składniki:

  • 250 g sera żółtego
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 3/4 szklanki śmietanki 12%
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki masła
  • mielone chili w płatkach

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę i mieszaj do powstania gładkiej zasmażki. Wlej rosół, zamieszaj, następnie wlej śmietankę, zamieszaj i ponownie zagotuj. Zestaw z ognia.
  2. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodawaj go partiami do gorącego sosu, cały czas mieszając. Kiedy ser się roztopi, rondel wstaw na ogień i zagotowuj, cały czas mieszając. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj 2-3 łyżki przegotowanej wody.
  3. Gotowy sos przypraw do smaku mielonymi płatkami chili.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl