Sos serowy to nieodzowny dodatek do makaronu, kurczaka, zapiekanki, czy nachos. Gęsty i sycący, o smaku w różnych wariantach, ma rzeszę wiernych wielbicieli. Przyrządzenie sosu serowego nie przysparza kłopotów, a potrawa zyskuje dzięki niemu odpowiedni smak. Jak przygotować sos serowy z sera żółtego lub topionego?
Sos z serem świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych dań. Pasuje do mięs, warzyw, makaronu czy zapiekanek. Można go przygotować z sera żółtego lub topionego, serwować na gorąco lub zimno, wszystko zgodnie z upodobaniami. Wystarczy kilka składników, by sos wyszedł gęsty i pyszny.
Sos serowy — przepis
Sos serowy — składniki:
- 150 g sera żółtego
- 100 g serka topionego o smaku śmietankowym
- 150 ml mleka
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
Przygotowanie:
- Ser żółty utrzyj, i z innymi składnikami umieść w garnku. Gotuj na małym ogniu, mieszając, by sos stał się gęsty i kremowy.
- Podawaj gorący.
Sos serowy do makaronu z brokułami — przepis
Sos serowy do makaronu z brokułami — przepis
- 150 g dowolnego makaronu
- świeży brokuł
- 100 g serka topionego
- 150 g startego sera żółtego
- 100 ml śmietanki 30%,
- 100 ml wody
- 1/2 kostki rosołowej
- curry
- pieprz czarny mielony
- bazylia
- sól
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Kostkę bulionową rozpuść w gorącej wodzie.
- Brokuł podziel na małe różyczki, opłucz pod zimną wodą. Różyczki włóż do małego garnka, zalej bulionem i śmietanką, gotuj przez 5 minut.
- Dodaj do różyczek curry, pieprz i bazylię, pokrojony w kostkę ser topiony, gotuj na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
- Dodaj ser żółty i podgotuj sos, aż ser się rozpuści. Podawaj z makaronem.
Sos serowy do nachos — przepis
Sos serowy do nachos — składniki:
- 200 g serków topionych
- 1/2 szklanki mleka
- papryka słodka
- papryka ostra
Dodatkowo:
- nachos
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej z pokrojonymi serkami do rozpuszczenia i połączenia się składników. Dopraw do smaku papryką i wymieszaj. Podawaj do nachos.
Sos serowy z serka topionego — przepis
Składniki:
- 150 gramów serka topionego śmietankowego
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietanki 36%
- cebula
- masło
- sól
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondelku lub na głębokiej patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę.
- Do garnka wlej bulion, wstaw na gaz.
- Serek pokrój na kawałki, włóż do gorącego bulionu. Gotuj na wolnym ogniu mieszając, aż serek się rozpuści.
- Na koniec dodaj śmietanę i dopraw solą.
Sos serowy do zapiekanki z kalafiorem i mięsem mielonym — przepis
Sos serowy do zapiekanki z kalafiorem i mięsem mielonym — składniki:
- 0,7 kg mięsa mielonego
- 0,5 kg kalafiora mrożonego
- duża cebula
- 250 g startego żółtego sera
- 250 ml śmietanki 18 %
- 2 jajka
- przyprawa typu vegeta
- sól
- pieprz
- szczypior
- olej
Przygotowanie:
- Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni. Wrzuć mięso mielone, dopraw vegetą i podsmaż.
- Kalafior ugotujemy w osolonej wodzie, ale go nie rozgotuj.
- Do garnuszka wlej śmietanę, wbij jajka, dodaj starty ser, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, włóż do niego mięso mielone, a na nie kalafior. Na wierzch wylej sos.
- Zapiekaj 30 min w temp. 180ºC.
- Po upieczeniu posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Sos serowy do kurczaka — przepis
Sos serowy do kurczaka — składniki:
- pierś z kurczaka
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 1,5 szklanki wody
- 150 g pieczarek
- cebula
- kostka rosołowa
- kostka serka topionego o smaku ementalera
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka umyj, rozbij nieco tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Obtocz ją w jajku i bułce i usmaż.
- W niewielkim garnku zagotuj wodę z kostką rosołową.
- Pieczarki i cebulę oczyść i pokrój. Podsmaż na maśle i dodaj do garnka. Zagotuj i dodaj serek topiony. Trzymaj na ogniu do roztopienia sera.
- Usmażone piersi podawaj z gorącym sosem.
Sos serowy chili — przepis
Sos serowy chili — składniki:
- 250 g sera żółtego
- 3/4 szklanki bulionu
- 3/4 szklanki śmietanki 12%
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki masła
- mielone chili w płatkach
Przygotowanie:
- W rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę i mieszaj do powstania gładkiej zasmażki. Wlej rosół, zamieszaj, następnie wlej śmietankę, zamieszaj i ponownie zagotuj. Zestaw z ognia.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodawaj go partiami do gorącego sosu, cały czas mieszając. Kiedy ser się roztopi, rondel wstaw na ogień i zagotowuj, cały czas mieszając. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj 2-3 łyżki przegotowanej wody.
- Gotowy sos przypraw do smaku mielonymi płatkami chili.