Sos pieczarkowy to bardzo smaczny dodatek do makaronu, kasz, ziemniaków i mięs. Jest nieskomplikowany w przygotowaniu, w dodatku nie zabiera wiele czasu. Dobrze przyrządzony sos odmienia smak wielu dań, warto więc mieć na niego sprawdzony przepis. Jak zrobić sos pieczarkowy do makaronu, ze śmietaną, z kurczakiem, lub w wersji fit?
Sos pieczarkowy to przysłowiowa kropka nad i wielu polskich dań. Pieczarki są nie tylko pyszne i znakomicie podbijają smak wielu potraw, ale są także wartościowe. Zawierają witaminy A, E, D, witaminy z grupy B, oraz potas, selen, miedź i jod. Znajdziemy w nich białko oraz błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Same pieczarki są niskokaloryczne (100 g zawiera 22 kcal), i w 90-95% składają się z wody, ale dodatek śmietany mocno podnosi kaloryczność sosu z pieczarkami.
Sos pieczarkowy — przepis
Sos pieczarkowy — składniki:
- 500 g świeżych pieczarek
- 1 duża cebula
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i drobniutko pokrój.
- Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę, a po chwili dodaj pieczarki, sól i pieprz. Smaż na małym ogniu, aż się zredukuje sok z grzybów.
- Gdy pieczarki zmiękną, a sok wyparuje, wlej śmietankę, zamieszaj. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypany poszatkowaną natką pietruszki.
Sos pieczarkowy do makaronu — przepis
Sos pieczarkowy do makaronu — składniki:
- 200 g świeżych pieczarek
- opakowanie dowolnego makaronu
- 200 g masła
- 300 ml śmietany kremówki
- 200 ml mleka
- 150 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odlej do szklanki ok. 100 ml wody po makaronie.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego przygotowane pieczarki, smaż ok. 7 minut.
- W garnku rozpuść masło i wlej do niego mleko i śmietanę, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i mieszaj często, by się nie przypaliło.
- Wrzuć do masła pieczarki i ser, dobrze wymieszaj. Gotowy sos wlej do makaronu, bądź makaron przełóż do garnka z sosem. Wymieszaj.
- Jeżeli sos z makaronem będzie zbyt gęsty, dodaj wodę odlaną z gotowania makaronu.
Sos pieczarkowy z kurczakiem — przepis
Sos pieczarkowy z kurczakiem — składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 400 g świeżych pieczarek
- 250 ml śmietany kremówki 30%,
- szklanka bulionu drobiowego
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyj, przetnij na 3 części, i delikatnie rozbij tłuczkiem. Obsyp solą, pieprzem, dodaj olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone oregano. Wetrzyj marynatę w piersi i na pół godziny odłóż do lodówki.
- Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej łyżkę oleju, i smaż na małym ogniu filety przez 3 minuty z każdej strony.
- Pieczarki umyj i pokrój w plastry, posyp solą, pieprz i na osobnej patelni podsmaż na rozgrzanym oleju. Do pieczarek wrzuć piersi i smaż jeszcze 2 minuty i wlej bulion. Nakryj pokrywką i duś ok. 10 minut.
- Śmietanę kremówkę wymieszaj z mąką, wlej do niej kilka łyżek gorącego wywaru i wymieszaj dobrze, by ją zahartować. Wlej do sosu i gotuj bez pokrywki ok. 7 minut, przewracając piersi.
- Gotowy sos dopraw solą, pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych — przepis
Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych — składniki:
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej
Sos pieczarkowy:
- 300 g pieczarek
- 200 ml śmietanki 30%
- 80 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Przygotuj placki ziemniaczane — ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Placki smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zezłocą.
- Przygotuj sos: pieczarki umyj i krój w talarki. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż go przez minutę na rozgrzanej oliwie, na średnim ogniu.
- Do czosnku wrzuć pieczarki i smaż na większym ogniu ok. 5 minut.
- Dodaj śmietankę i gotuj razem 5 minut. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki i dodaj do sosu. Jeśli trzeba, dodaj sól, pieprz, obsyp sos poszatkowaną natką pietruszki.
Sos pieczarkowy fit — przepis
Sos pieczarkowy fit — składniki:
- 300 g pieczarek
- 200 ml jogurtu naturalnego 0%
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie:
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w piórka, podsmaż na oliwie i dorzuć pieczarki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz.
- Po przysmażeniu, gdy pieczarki oddadzą wodę, dolej jogurt — możesz uprzednio go zahartować, wlewając do niego nieco gorącego płynu z patelni i mieszając, by się nie ściął. Posyp poszatkowaną natką pietruszki lub koperkiem.