Go to content

Sos pieczarkowy – przepisy ze śmietaną lub w wersji fit do makaronu, kurczaka, placków ziemniaczanych

Sos pieczarkowy - przepisy ze śmietaną lub w wersji fit do makaronu, kurczaka, placków ziemniaczanych
Fot. iStock/Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy to bardzo smaczny dodatek do makaronu, kasz, ziemniaków i mięs. Jest nieskomplikowany w przygotowaniu, w dodatku nie zabiera wiele czasu. Dobrze przyrządzony sos odmienia smak wielu dań, warto więc mieć na niego sprawdzony przepis. Jak zrobić sos pieczarkowy do makaronu, ze śmietaną, z kurczakiem, lub w wersji fit?

Sos pieczarkowy to przysłowiowa kropka nad i wielu polskich dań. Pieczarki są nie tylko pyszne i znakomicie podbijają smak wielu potraw, ale są także wartościowe. Zawierają witaminy A, E, D, witaminy z grupy B, oraz potas, selen, miedź i jod. Znajdziemy w nich białko oraz błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Same pieczarki są niskokaloryczne (100 g zawiera 22 kcal), i  w 90-95% składają się z wody, ale dodatek śmietany mocno podnosi kaloryczność sosu z pieczarkami.

Sos pieczarkowy — przepis

Sos pieczarkowy - przepisy ze śmietaną lub w wersji fit do makaronu, kurczaka, placków ziemniaczanych

Fot. iStock/Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy — składniki: 

  • 500 g świeżych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i drobniutko pokrój.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę, a po chwili dodaj pieczarki, sól i pieprz. Smaż na małym ogniu, aż się zredukuje sok z grzybów.
  3. Gdy pieczarki zmiękną, a sok wyparuje, wlej śmietankę, zamieszaj. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypany poszatkowaną natką pietruszki.

Sos pieczarkowy do makaronu — przepis

Sos pieczarkowy - przepisy ze śmietaną lub w wersji fit do makaronu, kurczaka, placków ziemniaczanych

Fot. iStock/Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy do makaronu — składniki:

  • 200 g świeżych pieczarek
  • opakowanie dowolnego makaronu
  • 200 g masła
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mleka
  • 150 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odlej do szklanki ok. 100 ml wody po makaronie.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego przygotowane pieczarki, smaż ok. 7 minut.
  3. W garnku rozpuść masło i wlej do niego mleko i śmietanę, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i mieszaj często, by się nie przypaliło.
  4. Wrzuć do masła pieczarki i ser, dobrze wymieszaj. Gotowy sos wlej do makaronu, bądź makaron przełóż do garnka z sosem. Wymieszaj.
  5. Jeżeli sos z makaronem będzie zbyt gęsty, dodaj wodę odlaną z gotowania makaronu.

Sos pieczarkowy z kurczakiem — przepis

Sos pieczarkowy - przepisy ze śmietaną lub w wersji fit do makaronu, kurczaka, placków ziemniaczanych

Fot. iStock

Sos pieczarkowy z kurczakiem — składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 400 g świeżych pieczarek
  • 250 ml śmietany kremówki 30%,
  • szklanka bulionu drobiowego
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka umyj, przetnij na 3 części, i delikatnie rozbij tłuczkiem. Obsyp solą, pieprzem, dodaj olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone oregano. Wetrzyj marynatę w piersi i na pół godziny odłóż do lodówki.
  2. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej łyżkę oleju, i smaż na małym ogniu filety przez 3 minuty z każdej strony.
  3. Pieczarki umyj i pokrój w plastry, posyp solą, pieprz i na osobnej patelni podsmaż na rozgrzanym oleju. Do pieczarek wrzuć piersi i smaż jeszcze 2 minuty i wlej bulion. Nakryj pokrywką i duś ok. 10 minut.
  4. Śmietanę kremówkę wymieszaj z mąką, wlej do niej kilka łyżek gorącego wywaru i wymieszaj dobrze, by ją zahartować. Wlej do sosu i gotuj bez pokrywki ok. 7 minut,  przewracając piersi.
  5. Gotowy sos dopraw solą, pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych — przepis

Fot. iStock

Sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych — składniki:

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sos pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Przygotuj placki ziemniaczane — ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Placki smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zezłocą.
  2. Przygotuj sos: pieczarki umyj i krój w talarki. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż go przez minutę na rozgrzanej oliwie, na średnim ogniu.
  3. Do czosnku wrzuć pieczarki i smaż na większym ogniu ok. 5 minut.
  4. Dodaj śmietankę i gotuj razem 5 minut. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki i dodaj do sosu. Jeśli trzeba, dodaj sól, pieprz, obsyp sos poszatkowaną natką pietruszki.

Sos pieczarkowy fit — przepis

Fot. iStock

Sos pieczarkowy fit — składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 200 ml jogurtu naturalnego 0%
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w piórka, podsmaż na oliwie i dorzuć pieczarki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz.
  2. Po przysmażeniu, gdy pieczarki oddadzą wodę, dolej jogurt — możesz uprzednio go zahartować, wlewając do niego nieco gorącego płynu z patelni i mieszając, by się nie ściął. Posyp poszatkowaną natką pietruszki lub koperkiem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl