Go to content

Sernik z rosą. Pyszny i z efektem WOW! Jak u mamy

Sernik z rosą - przepis
Fot. iStock

O mamuniu, jak my, Polacy kochamy serniki! I wcale mnie to nie dziwi. Bo przecież to genialne ciasto o setkach odmian, smaków i twarzy. Choć niektórzy uważają, że sernik to wyższa szkoła jazdy, znajdziecie wiele jego banalnych odmian. Choć  dziś mamy dla was przepis, przy którym niewątpliwie czeka was dłuższa zabawa w kuchni, efekt jest piorunujący – sernik z rosą. Tylko uprzedźcie domowników, że te „kropelki” są specjalnie. Słyszałyśmy już o aktach łaski i wycieraniu ich chusteczką.

Sernik z rosą – przepis

To jeden z najbardziej lubianych serników, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Trzy warstwy: półkruche ciasto, masa sernikowa oraz bezowa pianka ze złotą rosą, składają się na wyjątkowość tego lekkiego ciasta. Sernik złota rosa wymaga nieco zachodu, za to efekt końcowy wart jest poświęconego czasu. Ciasto przewidziane jest do pieczenia na prostokątnej blasze o wymiarach 25/38 cm.

Przepis na sernik złota rosa, Oreo, gotowany i na zimno

Fot. iStock/Sernik z rosą – przepis

Składniki:

Na półkruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej krupczatki typ. 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • małe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g masła

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu z kubełka
  • 4 żółtka jaj
  • szklanka drobnego cukru
  • 2 budynie bez cukru – proszek (śmietankowe lub waniliowe) czyli 2 x 40 gramów
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju

Na bezową piankę

  • 6 białek jaj (pozostałe ze składników spodu i masy serowej)
  • szczypta soli
  • szklanka drobnego cukru

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Dudi (@dudi_._._)

Sernik z rosą – przygotowanie:

Ciasto kruche:

  1. Wszystkie składniki na spód umieść w dużej, szerokiej misce i połącz ze sobą palcami. Wyrabiaj do czasu, aż  składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasto zawiń w torebkę foliową i odłóż do lodówki na 30 minut. Ważne! Odłóż dwa białka z jajek do osobnej miseczki, do upicia pianki bezowej.
  2. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kulę ciasta wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na podłużny placek. Ciasto wyłóż na dno formy i uklepuj aż wypełni dno formy. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Spód piecz 12 minut. Po tym czasie możesz wyjąć formę i od razu wylać masę serową oraz zmniejszyć moc piekarnika do 170 stopni.

Masa serowa:

  1. Wszystkie składniki na masę serową umieść w misce. Dodaj 2 szklanki mleka (jeśli ser był bardzo rzadki możesz dodać 1,5 szklanki mleka). Masę serową miksuj minutę, tylko do ujednolicenia całości. Masa będzie dość rzadka.
  2. Białka z 4 jaj odłóż do miseczki z 2 białkami po cieście kruchym.
  3. Masę wylej na upieczony kruchy spód, wyrównaj powierzchnię i ponownie umieść formę w piekarniku. Piecz góra-dół, 60 minut w temperaturze 170 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij szykować bezową piankę.

Beza do sernika:

  1. Sześć białek jaj (dwa z jaj od ciasta kruchego, oraz cztery po masie serowej) umieść w sporej, najlepiej szklanej misce, dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj.
  2. Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
  3. Po godzinie pieczenia ostrożnie wyjmij blachę z sernikiem na zabezpieczony blat. Temperaturę w piekarniku obniż do 150 stopni. Na masę serową wyłóż sztywną pianę bezową, wyrównaj jej powierzchnię. Jak najszybciej umieść sernik w piekarniku. Piecz 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie od razu wyjmij blaszkę i odłóż w chłodne miejsce – nawet na podłogę. Kropelki rosy pojawiają się po 20-30 minutach od wyjęcia z pieca.
Sernik z rosą - przepis

Fot. iStock / Sernik z rosą – przepis


źródło:  www.garneczki.pl , aniagotuje.pl,mojewypieki.com