To sernik w nowej odsłonie smakowej, który skradnie Wasze serca i podniebienia. Idealny na jesienne popołudnia z kubkiem kawy w dłoni.
Składniki:
Masa serowa:
- 2 szklanki puree z dyni
- 500 g sera mascarpone
- 500 g twarogu sernikowego 18%
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Ciasto:
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyża kakao
- 3 łyżki brązowego cukru
- 60 g masła ekstra
Dodatkowo:
- 100 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- sos karmelowy
Przygotowanie:
- Nastawiamy piekarnik na 180°C.
- Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy nim spód formy. Pieczemy 10 minut.
- W tym czasie wszystkie składniki na masę serową miksujemy na wolnych obrotach.
- Wylewamy do przygotowanej tortownicy na już upieczone ciasto.
- Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
- Zmniejszamy temperaturę do 120°C. Pieczemy kolejne 90 minut.
- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.
- Po wyjęciu sernika z pieca wierzch smarujemy ubitą śmietanką i polewamy sosem karmelowym. Musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.