Ryż na mleku to prosta potrawa, która wielu osobom kojarzy się z pięknymi czasami dzieciństwa. Myślimy o niej z sentymentem, i chętnie przygotowujemy ją dzieciom. Ryż na mleku sprawdzi się zarówno jako ciepłe śniadanie, jak i słodki deser w środku dnia. Danie może mieć różne oblicza i smaki, w zależności od dodatków.
Ryż na mleku – przepis na zdrowy posiłek
To danie zazwyczaj kojarzy się bardzo dobrze. Słodki i ciepły, delikatny w smaku i konsystencji posiłek przygotowany z kilku prostych składników, zawsze smakuje dobrze. Aby wszystko się udało jak należy, warto zwrócić uwagę na rodzaj ryżu. Co prawda najzdrowszy jest ryż ciemny, jak najmniej przetworzony, jednak taki sypki ryż o bardziej wyrazistym smaku nie będzie się dobrze komponował z mlekiem i słodkimi dodatkami. Tu najlepiej sięgnąć po ryż, który po ugotowaniu staje się klejący, i ma delikatny smak. Co prawda obłuskany i wypolerowany z tej najzdrowszej warstwy jest ubogi w składniki odżywcze, ale dobrze smakuje podany na słodko. Do gotowania z mlekiem warto sięgnąć po zwykły biały ryż, ryż arborio, carnaroli i loto lub ryż kleisty.
Odnośnie do proporcji, uniwersalna zasada głosi, że przygotowanie ryżu na mleku dla jednej osoby wymaga użycia 250 ml mleka, ½ szklanki ryżu i dwóch łyżek cukru. Poszczególne przepisy rządzą się jednak własnymi prawami, warto więc przestrzegać określonych w nich proporcji.
Teraz już wystarczy sięgnąć po przepis.
Ryż na mleku – składniki:
- litr mleka – może być roślinne,
- 2 szklanki ryżu,
- 3 łyżki miodu (lub cukru),
- cynamon,
- miękkie owoce – dla chętnych.
Ryż na mleku – przygotowanie:
- Do garnka wlej mleko, ostrożnie zagotuj, by nie przypaliło się lub wykipiało.
- Dodaj odrobinę cynamonu i miodu (lub cukru) i ryż.
- Gotuj tyle czasu, ile podano na opakowaniu ryżu – do momentu, aż zmięknie. Pamiętaj, by mieszać często, ponieważ szybko przywiera i może się przypalić.
- Miękki wyłóż na talerzyk, dodaj ulubione owoce, jeśli lubisz, polej je miodem. Jedz jeszcze gorące.
Zapiekany ryż na mleku kokosowym – przepis
Ryż na mleku kokosowym w wersji zapiekanej, to ciekawa alternatywa dla klasycznie przyrządzanego dania. Jest równie pyszne i wcale nie wymaga więcej zaangażowania, choć trzeba poświęcić nieco więcej czasu na proces zapiekania.
Zapiekany ryż na mleku kokosowym – składniki:
- 1/2 szklanki ryżu
- 5 łyżek cukru
- 1/2 litra mleka kokosowego
- 1/2 litra mleka lub wody
- 2 łyżki masła
- 1 laska wanilii
- miękkie, dojrzałe owoce
- płynny miód
Zapiekany ryż na mleku kokosowym – przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 160 ºC
- Laskę wanilii rozetnij i łyżeczką wyskrob ziarenka.
- Ryż, ziarenka i laskę wanilii przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej mieszankę mleka kokosowego i zwykłego lub wody, posyp 4 łyżkami cukru (1 zostaw na później).
- Naczynie przykryj lub nałóż na nie folię aluminiową, wstaw do gorącego piekarnika.
- Piecz w temperaturze 160 ºC przez 60 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub folię z naczynia, zamieszaj składniki i zapiekaj kolejne 30 minut.
- Po upływie czasu wierzch potrawy obrzuć wiórkami masła, posyp pozostałą 1 łyżką cukru i przecz 10 minut.
- Gorący ryż przełóż na talerz, połóż ulubione owoce i podawaj, póki gorące.
Ryż na mleku fit – przepis
Zwykły ryż gotowany z mlekiem zawiera w 100 g zawiera 146 kcal (kalorii). Oczywiście ich ilość rośnie w zależności od ilości dodanego cukru, czy miodu oraz owoców świeżych lub suszonych. Nie jest to jednak jakaś bomba kaloryczna, ale można też przyrządzić danie tak, by zawierało jak najmniej kalorii, co ważne jest na diecie odchudzającej.
Ryż na mleku – fit, składniki:
- woreczek ryżu parboiled (100 g, ma niski indeks glikemiczny)
- 2 jabłka (200g)
- łyżka ksylitolu (20g)
- mleko 0,5 % tłuszczu lub woda
Ryż na mleku – fit, przygotowanie:
- Ryż ugotuj (użyj odtłuszczonego mleka lub samej wody).
- Jabłka umyj, obierz i wytnij gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
- Starte jabłka wrzuć do osobnego garnczka, dolej odrobinę wody i duś pod przykryciem, aż zmiękną. Dodaj do nich cukier brzozowy, cynamon i wymieszaj.
- Ugotowany, jeszcze ciepły ryż podawaj z duszonymi jabłkami.