Macie ochotę na ugotowanie czegoś pysznego, a jednocześnie zdrowego i bez mięsa? Podsuwamy wam przepisy Iwony Zasuwy z książki „Smakoterapia”.
Czytaliście już wywiad z Iwoną? Jeśli nie, musicie to koniecznie nadrobić.
Pyszne pyzy
Przypadkowo wymyślone „prawie polskie pyzy” z wegańskim wkładem zamiast mięsa podbiły serca (czy raczej podniebienia) domowników Iwony Zasuwy, a ich fotografie skusiły potencjalnych kolejnych pożeraczy moich kluseczkowych eksperymentów. Rzeczywiście, są znakomite, miękkie, rozpływają się w ustach. Z aromatycznym wyrazistym farszem z soczewicy, suszonych pomidorów i czosnku.
Komplet przyjemnych obiadowych doznań!
Składniki :
• ziemniaki wysokoskrobiowe . . . . . . . . . . . . . . 1,5 kg
• skrobia ziemniaczana
• soczewica czerwona, sucha . . . . . . . . . . . . . . ¾ szklanki
• suszone pomidory 2 garści
• świeże zioła: oregano, majeranek
(do smaku)
• zielona pietruszka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 garść
• cebula 2 szt.
• czosnek (opcjonalnie) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 ząbki
• oliwa z oliwek extra vergine
• sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie :
Ziemniaki ugotuj, ugnieć bardzo dokładnie na purée i ostudź. Zawartość garnka podziel na cztery części, wyjmij jedną ćwiartkę i wsyp w miejsce po niej skrobię ziemniaczaną. Wrzuć ziemniaki z powrotem, wymieszaj porządnie całość, przykryj i odstaw. Cebulę poszatkuj i podsmaż w niewielkiej ilości tłuszczu, dorzuć pomidory bardzo drobno posiekane lub ozdrobnione mikserem. Dodaj ugotowaną na sypko soczewicę, przyprawy i zioła, wymieszaj. Odparuj wodę, zdejmij z ognia i ostudź (masa powinna być sucha). Z ziemniaczanego ciasta oderwij mały kawałek, utocz kulkę, rozpłaszcz ją w dłoni na cienki placek (o grubość około 1 cm). Nałóż łyżeczką farsz i sklej boki, a następnie uformuj pyzę. Postępuj tak do wyczerpania składników. Gotowe kluchy wrzucaj partiami do dużej ilości osolonego wrzątku i gotuj, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 2–3 minuty na maleńkim ogniu. Podawaj od razu, ze świeżymi warzywami, okraszone niewielką ilością oliwy z oliwek i posypane zieleniną.
Cukinie nadziewane pysznościami
Składniki :
• cukinie okrągłe lub zwykłe, niewielkie 7 szt.
• cebula 2 szt.
• czosnek 3 ząbki
• orzechy włoskie, łuskane . . . . . . . . . . . . . . . . . 4 garści
• pestki dyni, łuskane . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 garść
• suszone pomidory w zalewie . . . . . . . . . . . . . 1 duża garść
• kocanka włoska lub rozmaryn, świeże kilka gałązek
• bazylia świeża . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kilka gałązek
• pietruszka zielona . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . pół pęczka
• kolendra w proszku 1 łyżka
• chili w płatkach (do smaku)
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie :
Cukinie umyj, przekrój na połówki i i wydrąż. Miąższ z cukinii posiekaj. Orzechy i pestki dyni rozdrobnij za pomocą miksera lub maszynki do mielenia mięsa o bardzo drobnym sicie. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek, wrzuć chili, mieloną kolendrę, posiekany ząbek czosnku, rozdrobnioną kocankę lub rozmaryn oraz pokrojoną drobno cebulę. Posyp solą i delikatnie podduś. Wrzuć miąższ cukinii, pokrojone drobno suszone pomidory i podsmaż. Kiedy cukinia będzie już miała dość, zdejmij z ognia patelnię, dodaj do warzyw zmielone orzechy i pestki oraz posiekaną zieloną pietruszkę. Dorzuć surowy czosnek, bazylię, sól i pieprz do smaku. Wydrążone cukinie ułóż w naczyniu do zapiekania (najlepiej szklanym), włóż do każdej z nich nadzienie łyżeczką i skrop oliwą z oliwek. Zapiekaj w piekarniku, w temperaturze 175°C „na oko”, do wybranej ulubionej twardości cukiniowej miseczki (może być lekko al dente), około 30 minut.
Przypominamy, pieczenie nasion jest dyskusyjne. Jeśli macie ochotę częściej serwować to danie, zamiast orzechów i pestek dyni, dodajcie do farszu kaszę jaglaną albo namoczone bezglutenowe płatki owsiane.