Ciasta Gotowanie Przepisy

Torcik cytrynowo-limonkowy

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Torcik cytrynowo-limonkowy
Torcik cytrynowo-limonkowy
 

Torcik cytrynowo-limonkowy – przepis

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta Leśny Mech Delecta
  • 3 jaja
  • 100 ml oleju
  • 50 ml wody

Nadzienie:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml wody
  • 250 g serka mascarpone
  • sok z ½ cytryny
  • sok z ½ limonki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 50 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki herbaty matcha
  • 100 ml soku jabłkowego

Dekoracja:

  • 1 owoc granatu

Orzeźwiający torcik cytrynowo-limonkowy to pyszna propozycja, która kolorystycznie idealnie wpisuje się w ciepłe, wiosenne dni.

Na początku tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem. Masę przelewamy do tortownicy i całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Gotowe ciasto kroimy na trzy blaty. Serek mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny i limonki, cukrem i skórką z cytryny (zostawiając część do posypania na wierzchu ciasta). Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej miseczce umieszczamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę, a następnie dodajemy mieszankę do ubitej śmietany i mieszamy. Śmietanę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia wszystkich składników. Każdy z blatów nasączamy sokiem jabłkowym, przekładamy kremem i przykrywamy kolejnym blatem. Wierzch ciasta także pokrywamy kremem i posypujemy skórką cytrynową. Zostawiamy2 łyżki kremu, mieszamy z herbatą matcha i dekorujemy szprycą wierzch ciasta.Granat obieramy i ziarenkami dekorujemy wierzch tortu.

Z takim torcikiem świętowanie będzie idealne – nie za słodkie, orzeźwiające, w sam raz na ciepłe popołudnie.

Torcik cytrynowo-limonkowy

Torcik cytrynowo-limonkowy


Ciasta Gotowanie Przepisy

Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa
Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa
 

Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa – przepis

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta Leśny Mech Delecta
  • 3 jaja
  • 100 ml oleju
  • 50 ml wody

Nadzienie:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki esencji waniliowej na spirytusie
  • 60 g pistacji Bakalland
  • ½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland

Zielona rolada to idealna propozycja, kiedy chcemy jednocześnie zrobić łatwy i szybki deser, który zrobi wrażenie na gościach. Zatem do dzieła!

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem. Wylewamy ciasto na blachę i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokiej misce z dodatkiem kakao, a następnie do drugiej miseczki wlewamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę. Dodajemy do ubitej śmietanki zawartość drugiej miseczki i miksujemy całość przez kolejną minutę. Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Ciasto zawijamy ostrożnie w roladę.

Pistacje obieramy i siekamy na drobne kawałki. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z dodatkiem esencji waniliowej (alkohol rozluźni nieco konsystencję masy i spowoduje, że będzie bardziej płynna).

Masą krówkową polewamy wierzch rolady, a następnie posypujemy pistacjami.

Słodka rolada wraz z kawą osłodzi każde popołudnie, a chrupiące pistacje w tym wypadku będą niczym wisienka na torcie. 🙂

Delecta - Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

Delecta – Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa


Ciasta Gotowanie Przepisy

Konkurs na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną!

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
1 kwietnia 2019
Fot. iStock / evgenyatamanenko

Kto nie lubi babeczek, pieczonej szyneczki i mazurków… Cóż, zazwyczaj TEN, kto spędza nad nimi kilka nocy! Ale święta nie muszą być orką na ugorze. Żeby udowodnić naszą tezę, potrzebujemy waszej pomocy! Pokażcie nam, że przed świętami też można poleniuchować! Konkurs na pyszną i leniwą potrawę wielkanocną uważamy za otwarty! I oczywiście czekamy na wasze niezawodne przepisy. Do wygrania nie lada gratka dla każdego zdroworozsądkowego leniucha. Do dzieła!

Weź udział w naszym konkursie i ciesz się smakołykami  od Delecta na święta!

Zasady:

  1. Aby wziąć udział w Konkursie, należy wykonać zadanie konkursowe.
  2. Za moment dokonania zgłoszenia Konkursowego w sposób określony w ust. 1 uważa się moment, w którym zgłoszenie zostanie zapisane na serwerze pocztowym organizatora.
  3. Jedna osoba może przesłać tylko jedną odpowiedź. W przypadku udzielenia większej liczby odpowiedzi, Organizator weźmie pod uwagę podczas rozstrzygania konkursu, pierwszy nadesłany e-mail.

Co trzeba zrobić?

Wyślij do nas swój przepis na pyszną i leniwą potrawę wielkanocną. Zdjęcia mile widziane! Napisz nam dlaczego twój przepis jest wyjątkowy! Wybrane przepisy opublikujemy, a 5 osób nagrodzimy wspaniałymi zestawami smakołyków od Delecta – idealnymi towarzyszami świątecznego leniuchowania!

Prace przesyłajcie na adres kontakt@ohme.pl z dopiskiem „Leniwa potrawa” oraz informacją, jak chcecie zostać podpisani (w przypadku braku takiej informacji, użyjemy samego imienia).

Prosimy o dołączenie w treści wiadomości poniższego oświadczenia:
Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora oraz Sponsora konkursu, swoich danych osobowych, uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych i RODO.

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka


Akcja trwa od 01.04.2019 do 21.04.2019 roku. Regulamin akcji dostępny jest tutaj.

TWOJE DANE: Pamiętaj, udział w konkursie jest dobrowolny. Dodając swój komentarz, wyrażasz zgodę na opublikowanie twojego imienia i nazwiska (lub pseudonimu), w przypadku ewentualnej wygranej, na liście laureatów, czyli na wykorzystanie i przetwarzanie twoich danych osobowych w celu przeprowadzenia niniejszego konkursu (zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych i RODO). Nie używamy twoich danych do  innych celów, niż czynności związane z niniejszym konkursem.


Zobacz także

Tradycyjny stół wielkanocny w nowoczesnym wydaniu

Nuta przyjemności – przepis na pyszną Inkę z mlekiem kokosowym

A może tak zagonić dzieci do roboty a samemu troszkę się polenić…? Super ciastka z 3 składników. Wasze przepisy wielkanocne