Zwane też świeżymi sajgonkami czy wiosennymi krokietami Spring Rolls są bardzo popularnym w rejonach Azji daniem. Choć korzenie mają dalekowschodnie, możemy z sukcesem przygotować je własnoręcznie w naszych domach. W cienki arkusz papieru ryżowego zwiń co tylko chcesz – wiosenne warzywa, orzechy, makaron sojowy lub suszone owoce, które sprawią, że rolki będą miały niepowtarzalny smak. To szybki sposób na zdrową, lekką, dietetyczną przekąskę bogatą w witaminy i minerały. Puść wodze fantazji lub skorzystaj z naszych wypróbowanych przepisów!
Mocno warzywne sakiewki z orzechowym sosem curry
Składniki na spring rollsy:
- 10 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 22 cm
- pół małej główki czerwonej kapusty
- 90 g Migdałów lekko solonych prażonych Bakalland
- 5 rzodkiewek
- kilka gałązek świeżej kolendry
- świeży szpinak
- kalarepa
- marchewka
- żółta papryka
- ogórek gruntowy
Składniki na sos:
- 100 g Orzechów laskowych Bakalland
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy z oliwek
Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, orzechy przesypujemy do blendera i dodajemy resztę składników na sos. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Gęstość sosu regulujemy wodą. Gotowy sos przelewamy do miseczki i odstawiamy go na bok. Czerwoną kapustę siekamy, rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, a marchewkę, paprykę, ogórka i kalarepę w niewielkie słupki. Kolendrę niedbale siekamy. Do szerokiego, głębokiego półmiska wlewamy gorącą wodę. Moczymy w niej przez chwilę arkusz papieru ryżowego do momentu, aż zmięknie, następnie rozkładamy go na drewnianej desce. Na papierze rozkładamy kilka liści szpinaku, kapustę, paprykę, marchewkę, rzodkiewkę, ogórka, kolendrę oraz kilka solonych migdałów. Prawy oraz lewy bok papieru ryżowego składamy do środka, następnie zwijamy go od dołu ku górze. Powtarzamy z kolejnymi arkuszami. Spring rollsy jemy maczając w przygotowanym sosie.
Zielone sajgonki z wędzonym tofu i sosem z nerkowca
Składniki na spring rollsy:
- 6 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 22 cm
- marchewka
- czerwona papryka
- 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
- 1 kostka wędzonego tofu
- świeży szpinak
- kiełki fasoli mung
Składniki na sos:
- 100 g Orzechów nerkowca Bakalland
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- ząbek czosnku
- kilka kropel sosu Tabasco
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc. Odlewamy wodę, następnie orzechy wraz z pozostałymi składnikami na sos oraz 5 łyżkami wody blendujemy na gładki sos. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, zaś tofu w plastry. Do szerokiego, głębokiego półmiska wlewamy gorącą wodę. Moczymy w niej przez chwilę arkusz papieru ryżowego do momentu, aż zmięknie, następnie rozkładamy go na drewnianej desce. Na papierze rozkładamy kilka liści szpinak, paprykę oraz marchewkę, a także wędzone tofu. Prawy oraz lewy bok papieru ryżowego składamy do środka, następnie zwijamy go od dołu ku górze. Spring rollsy spożywamy wraz z sosem.