Gotowanie Napoje Przepisy

Ajerkoniak – z przepisu babci, kawowy i z wanilią. Jak przyrządzić ten pyszny trunek?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 marca 2021
Ajerkoniak - babci, kawowy, z wanilią, z Thermomixu
Fot. iStock
 

Ajerkoniak to likier jajeczny, który można bez kłopotu przygotować w domu. Tradycyjny przepis na ajerkoniak jest nieskomplikowany i nie wymaga dużego nakładu energii i czasu. W dodatku można przygotować jeszcze inne, smakowe wersje tego trunku. Warto choć raz spróbować swoich sił, by cieszyć się oryginalnym smakiem domowego ajerkoniaku jak u babci, kawowego, czy z wanilią.

Ajerkoniak w świadomości wielu osób funkcjonuje przede wszystkim jako napój, który szczególnie lubiły przygotowywać babcie. Na jakiś czas popularność ajerkoniaku znacznie spadła, ale ostatnio znów przepisy na ten trunek wracają do łask, i coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje go w domu.

Co to jest ajerkoniak?

Ajerkoniak to likier jajeczny, którego oryginalną bazą są żółtka jaj, cukier i koniak. W różnych krajach serwowany jest pod różnymi nazwami na przykład Advoccat, czy Eggnog, serwowany na Boże Narodzenie. Choć to wszystkie te trunki należą do jajecznych likierów, różnią się od siebie rodzajem alkoholu lub poszczególnymi składnikami. Oryginalny ajerkoniak został stworzony w Holandii, ale w przeciwieństwie do  wersji popularnej w polskiej kuchni, przygotowywany jest na bazie koniaku lub brandy, nie spirytusu, czy wódki. Jego wygląd i gęstość uzależniona jest od liczby użytych jaj. Ajerkoniak powinien mieć piękną żółtą barwę, być gęsty, kremowy i delikatnie słodki. Sięgając po niego trzeba wiedzieć, że jest to kaloryczny rodzaj alkoholu. W 100 g ajerkoniaku znajdują się 444 kcal. Na szczęście nie da się go wypić specjalnie dużo na raz, i dlatego traktowany jest raczej jako kuszący deser.

Ajerkoniak - babci, kawowy, z wanilią, z Thermomixu

Fot. iStock

Do czego zastosować ajerkoniak?

Ajerkoniak może posłużyć nie tylko jako smaczny alkoholowy napój, ale może stanowić bazę do przygotowania innych smakowych alkoholi, np. z dodatkiem kawy czy karmelu. Można go zastosować jako polewę do lodów, czy dodatek do słodkich wypieków, także jako np. nadzienie do pączków

Przygotowując trunek należy pamiętać o tym, by jajka tuż przed rozbiciem i rozdzieleniem białek i żółtek trzeba dokładnie umyć i sparzyć, by uniknąć ewentualnego ryzyka zakażenia salmonellą. Gotowy likier jajeczny najlepiej przechowywać w lodówce. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że w niskiej temperaturze staje się bardzo gęsty i trzeba go wyciągnąć kilka godzin przed podaniem, by nabrał temperatury pokojowej i stał się bardziej płynny. Warto także przed rozlaniem do kieliszków wstrząsnąć butelką, by trunek nabrał stał się jednolity.

Ajerkoniak — przepis babci 

Ajerkoniak - babci, kawowy, z wanilią, z Thermomixu

Fot. iStock

Ajerkoniak babci — składniki: 

  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml niesłodzonego skondensowanego mleka z puszki
  • 5 żółtek
  • 250 dag cukru pudru

Przygotowanie:

Żółtka ubij mikserem razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Może to zająć ok. 5 minut i więcej. Następnie dolej mleko z puszki i miksuj na gładką masę. Na koniec ostrożnie dolej spirytus, wymieszaj, przelej do wyparzonej butelki i wstaw do lodówki.

Ajerkoniak kawowy — przepis

Ajerkoniak kawowy — składniki:

  • 4 żółtka
  • szklanka mleka
  • szklanka spirytusu
  • 2 łyżeczki kawy
  • szklanka cukru

Przygotowanie:

Kawę zaparz w 1/4 szklanki wody. Żółtka zmiksuj z cukrem na gładką masę. Mleko zagotuj i wlej jeszcze gorące do jajek. Na koniec dodaj spirytus i kawę. Wymieszaj dokładnie i przelej do wyparzonych butelek.

Ajerkoniak z wanilią — przepis

Ajerkoniak - babci, kawowy, z wanilią, z Thermomixu

Fot. iStock

Ajerkoniak z wanilią — składniki: 

  • 7 żółtek
  • 500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml spirytusu 96%

Przygotowanie:

Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob nasionka i przełóż je do miski. Dodaj żółtka i cukier, ucieraj mikserem do chwili, aż powstanie jasna, lekka masa. Miksując cały czas stopniowo i ostrożnie wlewaj do żółtek mleko skondensowane, i równie ostrożnie, delikatną stróżką wlej spirytus. Gotowy ajerkoniak przelej do wyparzonych butelek i odstaw do lodówki.

Gotowy trunek można pić po 2-3 dniach, ale najlepiej smakuje, gdy w lodówce postoi przynajmniej tydzień.

Ajerkoniak — przepis na Thermomix 

Osoby korzystające z tego urządzenia kuchennego mogą szybko i wygodnie przyrządzić swój trunek na bazie żółtek.

Fot. iStock

Ajerkoniak na Thermomix — składniki: 

  • 10 żółtek
  • 1,5 kubka cukru
  • 1,5 kubka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 400 ml wódki

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego włóż żółtka i cukier — wybierz program 5 minut, obroty na 3, temperatura 65ºC. Po upływie czasu wlej mleko i wódkę, utrzymaj te same ustawienia czasu, obrotów i temperatury przez kolejne 5 minut. Gotowy trunek przelej do dużej butelki lub dwóch półlitrowych.


źródło:  www.hajduczeknaturalnie.pl, www.doradcasmaku.pl,www.przyslijprzepis.pl


Gotowanie Napoje Przepisy

Syrop z cebuli – jak przygotować i stosować ten tradycyjny specyfik na przeziębienie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 marca 2021
Syrop z cebuli - przepis, właściwości, dawkowanie
Fot. iStock

Syrop z cebuli to znany domowy specyfik stosowany na przeziębienia. Skład syropu jest w pełni naturalny, dlatego podaje się go również  dzieciom. Jakie właściwości ma syrop z cebuli, jak go przygotować i stosować, by pomógł wrócić do zdrowia?

Syrop z cebuli — co to jest? 

Jak sama nazwa wskazuje, podstawą syropu z cebuli jest to zdrowe, choć specyficznie pachnące warzywo. Cebula jest bez wątpienia jednym z najważniejszych składników zalecanych przez medycynę ludową do walki z przeziębieniami i nie tylko. Jej działanie wynika z obecności w składzie substancji takich jak: allicyna, związki siarki, kwercetyna, kwas foliowy, witaminę C, B6, potas, wapń, chrom, żelazo. Cebula jest najważniejszym, ale nie jedynym składnikiem syropu. Znajduje się w nim również cukier lub miód, przy czym ten naturalny słodzik dodatkowo godności walory prozdrowotne syropu.

Syrop z cebuli - przepis, właściwości, dawkowanie

Fot. iStock

Warto przygotowywać syrop z cebuli, gdy tylko pojawią się dolegliwości, by zatrzymać rozwój choroby.

Syrop z cebuli — przepis

Klasyczny syrop 

Syrop z cebuli można przygotować klasycznie. Aby go przyrządzić, potrzebujesz jedynie:

  • 2 cebule
  • ok. 4-5 łyżek cukru

Cebule obierz i pokrój na plastry, włóż po kilka do umytego i wyparzonego słoika i zasypuj każde „pięterko” z plastrów warstwą cukru. Odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce, najlepiej na noc, przykrywając słoik gazą lub niedokręconą nakrętką. Gdy cebula puści sok, można go przelać do czystej zakręcanej butelki.

Syrop z cebuli i miodu 

Aby przyrządzić syrop z cebuli i miodu, po prostu zastąp cukier płynnym miodem. Miód jest skarbnicą mikroelementów takich jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan, kobalt. Nie brakuje w nim także witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny. Zawiera również kwasy organiczne, olejki eteryczne, związki polifenolowe, które wspierają odporność, wzmacniają organizm i przyspieszają powrót do zdrowia.

Syrop z cebuli - przepis, właściwości, dawkowanie

Fot. iStock

Syrop z cebuli i czosnku

Do klasycznego przepisu na syrop z cebuli można dodać także kilka (3-4) ząbków czosnku. Można czosnek pokroić na plastry razem z cebulą i odstawić na kilka godzin lub całą noc, po czym przerzedzić, lub do gotowego przecedzonego przez gazę syropu z cebuli dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Czosnek dodatkowo wzmocni działanie syropu, ze względu na zawartość witaminy C, E, K, PP, witaminy z grupy B, prowitaminy A. Zawiera również wapń, potas, magnez, kobalt, nikiel, chrom, cynk, fosfor.  Znajdziemy w nim również flawonoidy i aminokwasy, związki śluzowe, cukry, oraz olejki eteryczne (siarczki i allicyna).

Te najważniejsze składniki to nie wszystko, czego można użyć, by stworzyć syrop z cebuli. Można dodać do jego składu także imbir, cynamon, goździki, czosnek, czy cytrynę. Każdy z tych składników wzmocni działanie syropu dzięki zawartości innych, służących zdrowiu substancji.

Fot. iStock

Syrop z cebuli — właściwości 

Cebulę określana jest mianem naturalnego antybiotyku, co wynika z jej działania przeciw drobnoustrojom. Udowodniono, że to niepozorne warzywo skutecznie radzi sobie z bakteriami Salmonella i E. coli. Warto po nią sięgać, ponieważ wpływa korzystnie na mikroflorę bakteryjną, dzięki czemu poprawia odporność i zwalcza stan zapalny. Do jej właściwości należy także oczyszczanie dróg oddechowych ze śluzu, co przyspiesza leczenie kaszlu, zarówno mokrego, jak i suchego.  Poza tym stosuje się ją do leczenia blizn oraz przy pasożytach układu pokarmowego. Służy w profilaktyce choroby wieńcowej, zawału, udaru, ponieważ wpływa na obniżenie „złego”, podwyższa stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, a także redukuje tendencję do tworzenia się zakrzepów.

Syrop z cebuli sprawdzi się podczas infekcji, dodatkowo załagodzi podrażnione gardło i kaszel. Dodanie do niej czosnku czy imbiru wzmocni jej bakteriobójcze działanie.

Syrop z cebuli - przepis, właściwości, dawkowanie

Fot. iStock

Kto nie powinien pić syropu z cebuli? Dawkowanie

Syrop mogą pić dzieci jak i dorośli, choć najmłodsi często odmawiają picia syropu ze względu na specyficzny smak i zapach. Rodzice podają syrop swoim dzieciom już po 1 roku życia, przy czym warto taką decyzję najpierw skonsultować z pediatrą. Lekarze zwracają uwagę, że syrop z cebuli i miodu najlepiej podawać dzieciom powyżej 2 roku życia, ze względu na ryzyko silnej alergii na miód. Syrop jest też bezpieczny dla kobiet ciężarnych. Nie należy przesadzać ze zbyt dużą ilością syropu z cebuli, szczególnie w przypadku dzieci. Zaleca się osobom dorosłym i starszym dzieciom wypijanie 2-3 łyżeczek syropu dziennie. Ilość syropu z cebuli podawanego młodszym dzieciom powinna być skonsultowana z lekarzem.

To naturalne lekarstwo nie jest polecane osobom nieżytem żołądka oraz z wrażliwym układem pokarmowym, ze względu na podrażnienie śluzówki jamy ustnej i obciążenie wątroby przy spożyciu większej ilości syropu. Nie powinny po niego sięgać także osoby z niskim ciśnieniem krwi.

Syrop z cebuli można trzymać kilka dni po przyrządzeniu w chłodnym miejscu, takim jak np. lodówka czy spiżarnia.


źródło:  zdrowie.wprost.pl, stronazdrowia.pl 

Zobacz także

Zupa krem z pora klasyczna i wersji fit. Najlepsze przepisy!

Zupa krem z pora klasyczna i wersji fit. Najlepsze przepisy!

Cuda w kuchni… prosto od Katarzyny Bosackiej

Chwasty od kuchni

Chwasty od kuchni. Daj się zaskoczyć i wypróbuj przepisy na niezwykłe kulinaria