Makaron to produkt, którego w kuchni nie może zabraknąć. Można z nim wyczarować wiele szybkich i smacznych dań. Do kanonu klaski wpisał się makaron z kurczakiem, szpinakiem czy serem. Serca miłośników kuchni podbił także w wydaniu z tuńczykiem lub z pesto. Jak przyrządzić najlepsze danie z makaronu?
Makaron jest przygotowuje się z wysokoglutenowej mąki, wody, i często jaj, co zależne jest od konkretnego przepisu. Można wyróżnić następujące typy makaronu:
- zwykły – przygotowane z mąki pszennej typ 850, z dodatkiem wody oraz soli bez uszlachetniaczy;
- jajeczny – przygotowane z mąki pszennej typ 580 z 1-2 jajami na 1kg mąki
- wyborowy – przygotowane z mąki pszennej typu 580 + 4 jaja na 1kg
- przygotowany z mąki graham.
Makaron może przybierać różne długości i kształty, np: pióra, kokardki, gniazdka, wstążki, rurki, świderki, muszle, a nawet całe płaty, ja te, wykorzystywane do zapiekania lasagne.
Niezależnie od kształtu i składników wykorzystanych do zrobienia makaronu, sam makaron nie czyni jeszcze wspaniałej potrawy. Sosy do makaronu i różne dodatki sprawiają, że dania z makaronu cieszą się w kuchni prawdziwym uwielbieniem.
Przepis na makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem to jedna z tych potraw, która mimo zastosowania prostych składników, zachwyca smakiem. Przygotowanie nie wymaga wiele zachodu.
Przepis makaron ze szpinakiem – przepis
Składniki:
- 400 g dowolnego makaronu
- 250 g świeżych liści szpinaku (opakowanie)
- cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 200 ml śmietanki 36%
- 3 żółtka jaj
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Wstaw wodę na makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym samym czasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
- Cebulę poszatkuj, czosnek pokrój w plasterki i przesmaż chwilę na patelni.
- Po chwili wrzuć umyte i pozbawione twardych łodyżek liście szpinaku, dodaj sól, pieprz, smaż 2-3 minuty do czasu, aż szpinak zmięknie.
- Zmniejsz ogień pod patelnią i dolej śmietankę zmieszaną z surowymi żółtkami jaj. Ciągle mieszając poczekaj aż się zagotuje i od razu wyłącz.
- Od razu polej sosem gorący makaron, posyp z wierzchu świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przepis na makaron z kurczakiem i pieczarkami
To połączenie smaków sprawdza się zawsze. Prosty w wykonaniu przepis przydaje się, gdy najdzie ochota na proste, smaczne i sycące danie na obiad.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami – przepis
Składniki:
- 300 g makaronu
- podwójna pierś z kurczaka
- 400 g pieczarek
- duża cebula
- śmietana 30%
- sok z cytryny
- masło
- mąka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę, delikatnie obsyp przyprawą do kurczaka.
- Cebulę poszatkuj na małą kostkę, pieczarki pokrój w paski.
- Rozgrzej łyżkę masła na patelni, zeszklij na niej cebulę, dorzuć pierś, podsmaż chwilę razem. Dodaj pieczarki, podlej wszystko szklanką wody i podduś razem pod przykryciem. Gdy składniki zmiękną, wlej śmietanę zmieszaną z mąką, dodaj sól, pieprz.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Makaron wyłóż na talerze, polej sosem z kurczakiem i pieczarkami, posyp z wierzchu poszatkowaną pietruszką, jeśli lubisz.
Przepis na makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem to propozycja dla osób kochających zdecydowane smaki.
Składniki:
- 300 g makaronu
- puszka tuńczyka
- 2 pomidory
- cebula
- czosnek
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Wstaw makaron do ugotowania al dente zgodnie z instrukcją z opakowania.
- Cebulkę poszatkuj w drobną kostkę, zeszklij na odrobinie oliwy z oliwek lub oleju z puszki. Dodaj tuńczyka, wyciśnij czosnek przez praskę i chwilę wszystko zesmaż. Dorzuć pokrojone pomidory bez skórki (sparz je wcześniej, by skórka ładnie zeszła), duś razem kilka minut.
- Wrzuć makaron do tuńczyka, dopraw solą, pieprzem i na końcu posyp natką z pietruszki.
Przepis na makaron z serem i jajkiem
To danie, wyjątkowo tanie i nieskomplikowane, jest dobrym rozwiązaniem kłopotu, gdy trzeba zrobić obiad, a nie za bardzo jest z czego.
Makaron z serem i jajkiem – przepis
Składniki:
- 500 g makaronu (opakowanie)
- 5 jaj
- 30 dag sera żółtego
- cebula
- sól
- pieprz
- 1/3 kostki masła do smażenia
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente (uważaj, by za bardzo nie zmiękł!), odcedź.
- Jajka rozmieszaj porządnie w miseczce, dodaj sól, pieprz, starty żółty ser.
- Cebulę zeszklij na maśle, wrzuć odcedzony makaron,
- Wyrzuć makaron na patelnię, zalej masą jajeczną, smaż chwilę mieszając, aż jajka się zetną a ser rozpłynie.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli trzeba, podawaj danie prosto z patelni.
Przepis na makaron z pesto z orzeszków pistacjowych
Aby przygotować makaron z pesto nie trzeba wiele zachodu. Konieczny będzie jedynie moździerz lub blender, by utrzeć gęstą pastę.
Makaron z pesto – przepis
Składniki:
- 300 g makaronu
- 150 g orzeszków pistacjowych bez łupinek
- 60 g obranych migdałów
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
- Zacznij od wstawienia makaronu, zaoszczędzić trochę czasu.
- Rozgrzej trochę piekarnik i włóż do niego orzeszki – to ułatwi zdjęcie z nich skórki.
- Do moździerza lub blendera wsyp wszystkie składniki OPRÓCZ oliwy. Utrzyj lub zblenduj na gładką masę. Dodaj oliwę i przyprawy do smaku. Wymieszaj, wyłóż na makaron. Gotowe.
Kurczak z makaronem sojowym
To danie kuchni orientalnej zdobywa coraz większą popularność. Makaron sojowy znakomicie komponuje się z piersią kurczaka, warzywami oraz aromatycznymi przyprawami.
Kurczak z makaronem sojowym – przepis
Składniki:
- 50 g makaronu sojowego
- pierś z kurczaka podwójna
- 2 garści kapusty pekińskiej
- kilka pieczarek
- czerwona papryka
- marchew
- puszka kukurydzy
- kawałek (ok 2 cm) świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 ml sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- szczypta chili,
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- sos orientalny słodko pikantny.
Przygotowanie:
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić do niego posiekany drobno czosnek i starty na małych oczkach tarki imbir. Podsmażyć krótko, by nie przypalić.
- Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć przez 5 minut.
- Marchew zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paski, pieczarki również. Najpierw dorzucić na patelnię marchew, przesmażyć ją minutę, a następnie dołożyć papryki i pieczarki.
- Po 2-3 minutach dorzucić poszatkowaną pekińską kapustę, oraz osączoną z zalewy kukurydzę.
- Do całości dodać sos sojowy z octem ryżowym i miodem, doprawić białym pieprzem i odrobiną chili. Wszystko razem podsmażyć 3 minuty.
- W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem, nakryć talerzem i odstawić na 5 minut, by napęczniał. Odsączyć, pokroić i wrzucić do kurczaka i warzyw na patelnię. Podsmażyć chwilkę i dodać sos słodko pikantny.
Jeśli pod ręką nie ma świeżych warzyw, można z powodzeniem sięgnąć po mrożoną mieszankę orientalnych warzyw na patelnię.