Go to content

Krewetki – dlaczego warto po nie sięgać? Wypróbuj przepisy na krewetki z makaronem, w tempurze i z czosnkiem

krewetki - z makaronem, w tempurze i z czosnkiem
Fot. iStock

Krewetki to owoce morza, które zdobywają coraz większą popularność. Nie są już postrzegane jako towar wręcz luksusowy, więc coraz częściej goszczą na naszych talerzach. Okazuje się, że warto polubić je i przyrządzać nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim dla ich walorów odżywczych. Co warto wiedzieć o krewetkach i jak przyrządzić krewetki z makaronem, w tempurze i z czosnkiem.

Krewetki — wartości odżywcze 

Krewetki to morskie i słodkowodne skorupiaki, które kuszą smakoszy pysznym, delikatnym i sycącym mięsem. To także produktem o wysokiej wartości odżywczej, przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczów nasyconych (0,8 g na 100 g mięsa). Są lekkostrawne i niskokaloryczne — w 100 g krewetki dostarczają około 86 kcal. Ich mięso jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka (w 100 g aż 18,1 g białka), witamin z grupy B (B3, B6, B12, PP), fluoru, jodu, selenu, wapnia, oraz cynku, magnezu i żelaza. Dostarczają również cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3). Od dawna kojarzą się z działaniem afrodyzjakalnym, ze względu na zawartość cynku, który dobrze wpływa na produkcję testosteronu.

krewetki z makaronem, w tempurze i z czosnkiem

Fot. iStock

Krewetki — odmiany

Dotychczas rozpoznano około 2500 gatunków krewetek, ale spożywać można jedynie kilkanaście z nich. Różnią się od siebie wielkością i barwą. Najczęściej odławia się krewetki o zabarwieniu szarym i czerwonym, ale nie brakuje również w innych kolorach — żółtym, kremowym, brązowym, czy zielonym. Ich wspólną cechą jest zmiana kolory po ugotowaniu na czerwono-pomarańczowy  lub bladoróżowy. Do najbardziej popularnych odmian krewetek należą:

  • krewetki tygrysie (Black tiger) — znane pod nazwą królewskie. Należą do największych krewetek, osiągających rozmiar do 33 cm. Charakteryzują się  szaro-zielonkawymi paskami widocznymi na pancerzu;
  • krewetki białe (Vannamei) — również duże (rosną do 23 cm) i określane mianem krewetek królewskich. Od tygrysich odróżnia je biała zabarwienie spodu ciała i szarobrązowy pancerz;
  • czerwone argentyńskie — ich nazwa wynika z czerwonego zabarwienia pancerza, osiągają długość do 6 cm;
  • krewetki  północne — zwane również grenlandzkimi lub norweskimi, osiągają długość do 12 cm;
  • krewetki małe koktajlowe — osiągają ok. 5 cm długości, ze względu na niewielki rozmiar stosuje się je do sosów i sałatek.
krewetki z makaronem, w tempurze i z czosnkiem

Fot. iStock

Krewetki — jakie kupić i do czego je wykorzystać?

Najczęściej dostępne są w postaci mrożonek, choć można kupić i świeże. Świeże krewetki można przechowywać maksymalnie przez dwa dni w lodówce, w misce z lodem. Przed zakupem warto się im przyjrzeć. Skorupka powinna trzymać się mięsa, nie powinny być widoczne żadne plamy, a zapach musi kojarzyć się z morzem. Każdy mniej przyjemny, podejrzany zapach powinien zniechęcić od kupna. Nieświeże owoce morza są częstą przyczyną zatruć pokarmowych.

Z kolei mrożone przed użyciem powinny zostać rozmrożone w misce z zimną wodą lub w lodówce. Koniecznie — o ile nie zostały już wcześniej oczyszczone — trzeba usunąć przewód pokarmowy (czarna niteczka) widoczny wzdłuż grzbietu. Duże krewetki można wykorzystać na grill lub do smażenia w cieście. Mniejsze sprawdzą się sosach, w sałatkach, czy z makaronem. Istnieje wiele ciekawych przepisów na te pyszne skorupiaki, które warto wypróbować. Szczególnym powodzeniem cieszą się krewetki z makaronem, w tempurze i z czosnkiem.

Krewetki z makaronem — przepis

krewetki z makaronem, w tempurze i z czosnkiem

Fot. iStock

Krewetki z makaronem — składniki:

  • 250 g krewetek mrożonych
  • 400 g makaronu (najlepiej tagliatelle)
  • 250 g szpinaku świeżego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • mała papryczka chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Skorupiaki rozmróź.
  2. Makaron ugotuj al dente. Odlewając go zostawić 1/4 szklanki wody po gotowaniu.
  3. Papryczkę i czosnek drobno posiekaj. Na głębszej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną papryczkę i czosnek. Dołóż do nich rozmrożone oczyszczone krewetki, przypraw solą i pieprzem, smaż krótko na rumiano. Całość podlej winem, gotuj ok. 5 minut. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, liście szpinaku i ugotowany makaron. Dodaj masło i wodę pozostałą z gotowania makaronu. Podgotuj jeszcze kilka minut i dopraw, jeśli jest taka konieczność.

Krewetki w tempurze — przepis

Fot. iStock

Krewetki w tempurze — składniki: 

  • 500 g krewetek tygrysich
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki suszonej papryczki chili
  • 1 szklanka wody
  • jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy

Przygotowanie: 

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną, papryczkę chili, sól i proszek do pieczenia, jajko i wodę. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  2. Skorupiaki obierz z pancerzy, oczyść z przewodu pokarmowego na grzbiecie, osusz i oprósz mąką ziemniaczaną. Każdą krewetkę zamocz w cieście, delikatnie obsmaż je na głęboki oleju na złoty kolor. Zdejmując gotowe skorupiaki z tłuszczu, osącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krewetki z czosnkiem — przepis

Fot. iStock

Krewetki z czosnkiem — składniki: 

  • 400 g krewetek mrożonych
  • masło
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana papryka chili
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Skorupiaki rozmróź, oczyść.
  2. Masło rozpuść na dużym ogniu na patelni, wrzuć skorupiaki, posól, dodaj pieprz, chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż przez 3 minuty i dodaj sok z cytryny i natkę pietruszki. Trzymaj na ogniu jeszcze 3 minuty.

źródło:  www.kuchnieswiata.com.pl , www.przyslijprzepis.pl , www.ekologia.pl