Krewetki to owoce morza, które zdobywają coraz większą popularność. Nie są już postrzegane jako towar wręcz luksusowy, więc coraz częściej goszczą na naszych talerzach. Okazuje się, że warto polubić je i przyrządzać nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim dla ich walorów odżywczych. Co warto wiedzieć o krewetkach i jak przyrządzić krewetki z makaronem, w tempurze i z czosnkiem.
Krewetki — wartości odżywcze
Krewetki to morskie i słodkowodne skorupiaki, które kuszą smakoszy pysznym, delikatnym i sycącym mięsem. To także produktem o wysokiej wartości odżywczej, przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczów nasyconych (0,8 g na 100 g mięsa). Są lekkostrawne i niskokaloryczne — w 100 g krewetki dostarczają około 86 kcal. Ich mięso jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka (w 100 g aż 18,1 g białka), witamin z grupy B (B3, B6, B12, PP), fluoru, jodu, selenu, wapnia, oraz cynku, magnezu i żelaza. Dostarczają również cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3). Od dawna kojarzą się z działaniem afrodyzjakalnym, ze względu na zawartość cynku, który dobrze wpływa na produkcję testosteronu.
Krewetki — odmiany
Dotychczas rozpoznano około 2500 gatunków krewetek, ale spożywać można jedynie kilkanaście z nich. Różnią się od siebie wielkością i barwą. Najczęściej odławia się krewetki o zabarwieniu szarym i czerwonym, ale nie brakuje również w innych kolorach — żółtym, kremowym, brązowym, czy zielonym. Ich wspólną cechą jest zmiana kolory po ugotowaniu na czerwono-pomarańczowy lub bladoróżowy. Do najbardziej popularnych odmian krewetek należą:
- krewetki tygrysie (Black tiger) — znane pod nazwą królewskie. Należą do największych krewetek, osiągających rozmiar do 33 cm. Charakteryzują się szaro-zielonkawymi paskami widocznymi na pancerzu;
- krewetki białe (Vannamei) — również duże (rosną do 23 cm) i określane mianem krewetek królewskich. Od tygrysich odróżnia je biała zabarwienie spodu ciała i szarobrązowy pancerz;
- czerwone argentyńskie — ich nazwa wynika z czerwonego zabarwienia pancerza, osiągają długość do 6 cm;
- krewetki północne — zwane również grenlandzkimi lub norweskimi, osiągają długość do 12 cm;
- krewetki małe koktajlowe — osiągają ok. 5 cm długości, ze względu na niewielki rozmiar stosuje się je do sosów i sałatek.
Krewetki — jakie kupić i do czego je wykorzystać?
Najczęściej dostępne są w postaci mrożonek, choć można kupić i świeże. Świeże krewetki można przechowywać maksymalnie przez dwa dni w lodówce, w misce z lodem. Przed zakupem warto się im przyjrzeć. Skorupka powinna trzymać się mięsa, nie powinny być widoczne żadne plamy, a zapach musi kojarzyć się z morzem. Każdy mniej przyjemny, podejrzany zapach powinien zniechęcić od kupna. Nieświeże owoce morza są częstą przyczyną zatruć pokarmowych.
Z kolei mrożone przed użyciem powinny zostać rozmrożone w misce z zimną wodą lub w lodówce. Koniecznie — o ile nie zostały już wcześniej oczyszczone — trzeba usunąć przewód pokarmowy (czarna niteczka) widoczny wzdłuż grzbietu. Duże krewetki można wykorzystać na grill lub do smażenia w cieście. Mniejsze sprawdzą się sosach, w sałatkach, czy z makaronem. Istnieje wiele ciekawych przepisów na te pyszne skorupiaki, które warto wypróbować. Szczególnym powodzeniem cieszą się krewetki z makaronem, w tempurze i z czosnkiem.
Krewetki z makaronem — przepis
Krewetki z makaronem — składniki:
- 250 g krewetek mrożonych
- 400 g makaronu (najlepiej tagliatelle)
- 250 g szpinaku świeżego
- 1/2 szklanki białego wina
- mała papryczka chilli
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Skorupiaki rozmróź.
- Makaron ugotuj al dente. Odlewając go zostawić 1/4 szklanki wody po gotowaniu.
- Papryczkę i czosnek drobno posiekaj. Na głębszej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną papryczkę i czosnek. Dołóż do nich rozmrożone oczyszczone krewetki, przypraw solą i pieprzem, smaż krótko na rumiano. Całość podlej winem, gotuj ok. 5 minut. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, liście szpinaku i ugotowany makaron. Dodaj masło i wodę pozostałą z gotowania makaronu. Podgotuj jeszcze kilka minut i dopraw, jeśli jest taka konieczność.
Krewetki w tempurze — przepis
Krewetki w tempurze — składniki:
- 500 g krewetek tygrysich
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki suszonej papryczki chili
- 1 szklanka wody
- jajko
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę pszenną, papryczkę chili, sól i proszek do pieczenia, jajko i wodę. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Skorupiaki obierz z pancerzy, oczyść z przewodu pokarmowego na grzbiecie, osusz i oprósz mąką ziemniaczaną. Każdą krewetkę zamocz w cieście, delikatnie obsmaż je na głęboki oleju na złoty kolor. Zdejmując gotowe skorupiaki z tłuszczu, osącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krewetki z czosnkiem — przepis
Krewetki z czosnkiem — składniki:
- 400 g krewetek mrożonych
- masło
- 4 ząbki czosnku
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- sproszkowana papryka chili
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Skorupiaki rozmróź, oczyść.
- Masło rozpuść na dużym ogniu na patelni, wrzuć skorupiaki, posól, dodaj pieprz, chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż przez 3 minuty i dodaj sok z cytryny i natkę pietruszki. Trzymaj na ogniu jeszcze 3 minuty.
źródło: www.kuchnieswiata.com.pl , www.przyslijprzepis.pl , www.ekologia.pl