Go to content

Knedle w pięciu odsłonach. Wypróbuj przepis na knedle z owocami, z mięsem, oraz czeskie

Knedle ze śliwkami, truskawkami, jagodami, czeskie, z mięsem
Fot. iStock

Knedle to popularne w Niemczech i Czechach kulki z ciasta z nadzieniem. Przepisy na nie rozchwytywane są latem i wczesną jesienią, gdy owoców sezonowych jest pod dostatkiem. Największą popularnością cieszą się knedle ze śliwkami, z truskawkami, jagodami, czeskie oraz z mięsem. Przepisów jest wiele, ponieważ to danie pozwala na dowolną zmianę nadzienia.

Knedle wymagają nieco zachodu, ale efekt wart jest czasu im poświęconego. Podawane na gorąco, polane masłem i bułką tartą, lub też jogurtem, czy śmietaną, są pyszne i sycące. Knedle można przyrządzać na słodko, lub też potraktować jako dodatek do sosu, lub gulaszu i gotowanej kapusty.

Ciasto na knedle 

Ciasto na knedle, w zależności od przepisu, może być ziemniaczane, z czerstwych bułek lub wyrastające na drożdżach. Przygotowując ciasto należy zwrócić uwagę na jego konsystencję. Zbyt gęste sprawi, że knedle będą twarde, a za rzadkie ciasto rozpadnie się podczas gotowania. Można ugotować na próbę jednego knedla — jeśli się rozpada, do mąki należy dodać troszkę mąki lub bułki tartej, a jeśli jest twarde, dodać  mleko lub wodę i ponownie je wyrobić. Warto również pamiętać, by podczas gotowania woda nie wrzała mocno, bo knedle się rozpadną. Wody powinno być dużo, ponieważ knedle nieco pęcznieją, a wyjęte łyżką cedzakową należy osączyć i dopiero położyć na talerz, by nie wchłonęły za dużo płynu.

Knedle ze śliwkami — przepis

Fot. iStock

Knedle ze śliwkami — składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg śliwek węgierek
  • jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki masła
  • bułka tarta
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj, odparuj i ostudź. Przeciśnij przez praskę lub dokładnie ubij.
  2. Śliwki umyj, rozłóż na pół w ten sposób, by jednym końcem były połączone. Wyjmij pestkę i w jej miejsce wsyp cukier, zamknij.
  3. Do ziemniaków dodaj jajko, sól, mąkę i szybko wyrób ciasto.
  4. Z ciasta formuj małe placki, pośrodku ułóż śliwkę i zaklej je, tworząc kulkę ze śliwką w środku. Najlepiej zwilżonymi dłońmi.
  5. Knedle wrzuć na wrzącą, osoloną wodę. Zamieszaj, przykryj pokrywką i gotuj ok. 4-5 min (dłużej, jeśli warstwa ciasta jest gruba).
  6. Podawaj gorące, polane masłem ze zrumienioną bułką tartą.

Knedle z truskawkami — przepis

Fot. iStock

Knedle z truskawkami — składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajk0
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • cukier

Dodatkowo:

  • śmietana lub jogurt do polania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, przestudź, przeciśnij przez praskę (maszynkę) lub dobrze rozgnieć tłuczkiem.
  2. Do ziemniaków dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
  3. Z ciasta formuj małe placki, pośrodku ułóż truskawkę, posyp łyżeczką cukru, i zaklej je, tworząc kulkę z truskawką w środku.
  4. Gotowe knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od wypłynięcia (dłużej, jeśli ciasto jest grube).
  5. Podawaj gorące, ciepło, polane śmietaną lub jogurtem i posypane cukrem. Możesz także zblendować truskawki z odrobiną śmietany i polać nimi knedle.

Knedle z jagodami i twarogiem — przepis

Knedle ze śliwkami, truskawkami, jagodami, czeskie, z mięsem

Fot. iStock

Knedle z jagodami i twarogiem — składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 500 g twarogu
  •  szklanka jagód
  •  opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • sól
  • roztopione masło do polania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, mieszając, stopniowo dorzucaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie wbij jajko i wyrób ciasto.
  2. Do miseczki wrzuć twaróg, dodaj cukier waniliowy, cukier oraz żółtko i jagody. Wszystko zblenduj lub rozgnieć widelcem.
  3. Ciasto podziel na części i formuj małe placki. Pośrodku nałóż farsz i zaklej ciasto, tworząc kulkę.
  4. Gotowe knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 3-4 minut od wypłynięcia.
  5. Podawaj gorące, ciepło, polane śmietaną lub jogurtem i posypane cukrem.

Knedle czeskie — przepis

Tym razem jest to przepis nie na knedle w słodkim wydaniu, ale na knedle czeskie (knedliki bułczane), które są znakomitym dodatkiem do sosu mięsnego, gulaszu lub pieczeni. Przyrządza się je inaczej, niż knedle z owocami, bez z nadzienia, jako drożdżowe placuszki.

Knedle ze śliwkami, truskawkami, jagodami, czeskie, z mięsem

Fot. iStock

Knedle czeskie — składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250-300 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 2 małe jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała kajzerka

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 50 ml ciepłego mleka. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Przykryj i odstawi na 15 minut.
  2. Kajzerkę drobniutko pokrój.
  3. Po upływie tego czasu mąkę przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, sól, olej, pokrojoną kajzerkę i ok. 250 ml mleka. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Podsyp mąką i wyrabiaj ok. 10 minut. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od miski. Wyrobione ciasto oprósz mąką i przełóż do miski. Wierzch ciasta oprósz mąką, miskę przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, żeby ciasto wyrosło.
  4. Po tym czasie stolnicę oprósz mąką, wyłóż na nią ciasto, i przez chwilę wyrabiaj.
  5. Podzieli ciasto na cztery części, i z każdej uformuj wałek o grubości bagietki, przykryj ściereczką i odłóż na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  6. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj wlać wodę z solą. Wkładaj kolejno po jednej bułce i gotuj pojedynczo pod przykryciem ok. 10 minut (po pięć minut na każdą stronę). Stopniowo uchylaj pokrywkę, aż do całkowitego jej ściągnięcia. Ostrożnie wyjmij gotowe knedliki i nakłuj je widelcem.
  7. Gorące pokrój na ok. 2 cm plastry i podawaj z sosem lub gulaszem.

Knedle z mięsem — przepis

Knedle ze śliwkami, truskawkami, jagodami, czeskie, z mięsem

Fot. iStock/knedle z mięsem

Knedle z mięsem — składniki na 12 knedli:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz mięsny:

  • 200 g mięsa mielonego
  • 4-5 pieczarek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka pietruszki
  • pół małej cebuli
  • łyżeczka masła
  • odrobina mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno poszatkuj, pieczarki oczyść i drobno pokrój, ziemniaki przepuść przez maszynkę lub praskę.
  2. Na patelni roztop masło i zeszklij cebulkę, dodaj pieczarki i mięso mielone. Gdy mięso się podsmaży, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Gdyby farsz był za mokry, dodaj trochę bułki tartej.
  3. Ziemniaki zmieszaj z jajkiem, szczyptą soli i odrobiną mąki ziemniaczanej. Zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Formuj płaskie placki, na ich środek nałóż farsz i całość zlep, tworząc kulki.
  4. Knedle gotuj w osolonej wodzie kilka minut, aż wypłyną na wierzch.
  5. Serwuj polane masłem i zeszkloną cebulką lub skwarkami.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl