Nie masz pomysłu na obiad? Zastanawiasz, co dziś ugotować i spędzić całego dnia w kuchni? Podpowiadamy! Klopsiki z indyka z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym są pyszne!
Klopsiki z indyka z pieczarkami w sosie śmietanowo-koperkowym – przepis
Czas przygotowania: 50 min
Z podanej porcji przygotujesz około 20 klopsów.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 6-7 świeżych pieczarek
- 1 cała bułka (może być sucha)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki siekanej pietruszki
- 2 łyżki siekanego kopru
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2-3 łyżki śmietany 18% do sosów
- 6 łyżek mąki
- olej i masło do smażenia (najlepiej klarowane)
- sól, pieprz
Dodatkowo składniki na wywar:
- po 1 sztuce warzyw korzeniowych: marchew, pietruszka, mały seler
- pól cebuli
- ziele angielskie, liść laurowy (po 3 szt)
- 1,5 litra zimnej wody
Klopsiki z indyka – przygotowanie:
- Do garnka wlewamy 1,25l zimnej wody wraz z obranymi, umytymi warzywami korzeniowymi (mogą być w całości lub przekrojone na połówki), zielem angielskim, liściem laurowym, połową cebuli i 1 łyżeczką soli. Po zagotowaniu zmniejszamy na średni ogień i gotujemy do czasu, aż przygotujemy klopsiki.
- Do miseczki wkładamy bułkę i zalewamy zimnym mlekiem (mleko powinno całkowicie pokryć bułkę). Istotne jest, żeby bułka wchłonęła całe mleko żeby łatwo się rozpadała po dodaniu do mięsa.
- Połowę cebuli kroimy i szklimy na patelni na jednej łyżce masła aż do jej zmiękczenia. Jeżeli nie używasz masła klarowanego, dodaj trochę oleju, żeby uniknąć przypalenia cebuli – docelowo ma być miękka, ale nie usmażona.
- Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do zeszklonej cebuli i dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywę, doprawiamy 1 łyżeczką soli i smażymy całość aż do odparowania wody. Tak przygotowane pieczarki przekładamy na talerz i studzimy przez chwilę
- Do miski wbijamy jajko, dodajemy mięso, pietruszkę, paprykę słodką, po łyżeczce soli i pieprzu, odciśniętą z mleka bułkę, bułkę tartą i pieczarki z cebulą. Całość mieszamy ręką, a następnie formujemy klopsiki.
- Klopsy obsmażamy z każdej strony na patelni rozgrzanej z jedną łyżką masła i oleju.
- Z wywaru wyciągamy wszystkie warzywa korzeniowe wraz z zielem angielskim i listkiem laurowym, marchew kroimy w talarki, a resztę wyrzucamy lub utylizujemy w inny dowolny sposób (można zjeść 😉 ).
- Do wywaru dodajemy koper, 2-3 łyżki śmietany oraz mąkę rozmieszaną w 250 ml zimnej wody (najlepiej dodać przez sitko żeby uniknąć grudek). Mieszamy całość, a następnie dodajemy pokrojoną marchew, klopsy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut na średnim ogniu. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem według uznania. Jeżeli sos wydaje się zbyt rzadki, można zagęścić większą ilością mąki rozrobionej w wodzie.
Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!
SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI
KRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.
EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.