Go to content

Dzień Matki – kulinarne hity naszych mam

fot. Ruyan Ayten/Unsplash

Dzień Matki to doskonała okazja do przygotowania przyjemnej niespodzianki. Ta kulinarna, będzie idealnym pomysłem!

Potrawy z jajami w roli głównej to zawsze sprawdzone przepisy, a wiele, z tych przygotowywanych dla nas przez mamy w dzieciństwie, ma już status dań kultowych. Może to właśnie byłby idealny prezent? Stworzenie prostej potrawy, która pozwoli w ten szczególny dzień cofnąć czas i przypomnieć jak ważną osobą jest dla nas mama? Sprawdźcie nasze propozycje na śniadanie, obiad lub kolację!

Jajecznica z pomidorami

fot. Fermy Drobiu Jokiel 

Przysmak do przygotowania którego będziemy potrzebowali, oprócz jaj, trzy spore, bardzo dojrzałe, ale twarde pomidory. Warzywo kroimy w grubą kostkę odrzucając nasiona i sok. Smażymy jajecznicę do ulubionej konsystencji, mieszamy z nią pomidory i zagrzewamy przez kilka minut. W starszym przepisie na to danie pokrojone pomidory dusimy z masłem, przecieramy przez sito, zaprawiamy łyżką mąki i zasmażamy. Następnie rozprowadzamy szklankę rosołu lub bulionu. Wszystko zagotowujemy, dodajemy pieprzu soli i łyżeczkę masła. Usmażoną oddzielnie jajecznicę polewamy sosem na talerzu.

Kotlety z jaj

fot. Fermy Drobiu Jokiel 

Wspaniałe danie, które z powodzeniem zastępuje mięsne kotlety. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali 5 jaj – 4 gotujemy na twardo, a 1 zostawiamy surowe. Jedną bułkę moczymy w ½ szklanki mleka. Dużą cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Jajka i bułkę mielimy razem w maszynce, dodajemy surowe jajko, przyprawiamy i mieszamy. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.

Sałatka jajeczno-ziemniaczana

fot. Fermy Drobiu Jokiel 

Do przygotowania tej sałatki zwanej też żydowską oprócz obecnych w nazwie ziemniaków i jaj, potrzebne będą kiszone ogórki, cebula i puszka zielonego groszku. 4 ziemniaki i 4 jaja gotujemy, a następnie kroimy w plasterki. 2 ogórki kiszone i 1 cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy koperek i natkę pietruszki, solimy i delikatnie skraplamy octem winnym. Następnie wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Przed podaniem nakładamy na wierzch sałatki majonez (można go zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym) i posypujemy odrobiną świeżej pietruszki.

„Potrawy z jajek cieszą się niesłabnącą popularnością” – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. „Są lubiane i chętnie jedzone. Ma na to wpływ smak jajek, ich niskokaloryczność i obecność w składzie wielu witamin i składników mineralnych. Trudno się dziwić, że są tak chętnie przyrządzane przez wszystkie mamy”.