Lifestyle Związek

20 sygnałów, które mówią ci, że powinnaś natychmiast zakończyć ten związek

Redakcja
Redakcja
4 sierpnia 2020
Fot. iStock/martin-dm
 

Początek związku to taki moment w relacji dwóch osób, w którym patrzymy na siebie trochę przez różowe okulary. Rzadko kiedy zauważamy niepokojące sygnały, rzadko kiedy uważamy, że trzeba być nieco bardziej ostrożnym. Chcemy być szczęśliwi tu i teraz, natychmiast. Wolimy wierzyć, że wszystko jest tak jak trzeba niż sabotować miłość. Czas mija i często dopiero w momencie, kiedy jesteśmy już ze sobą dość długo okazuje się, że wcale nie jest między nami tak idealnie. Przychodzi moment, w którym uświadamiamy sobie, że miłość nie wystarczy, a związek trzeba jak najszybciej zakończyć.

20 sygnałów, które mówią ci, że powinnaś natychmiast zakończyć ten związek

1. Nie lubisz już siebie

Stało się tak dlatego, że partner uważa, że jesteś nie wystarczająco dobra, piękna, inteligentna. I ty w to uwierzyłaś.

2. Czujesz, że chodzisz na palcach wokół swojego partnera

Boisz się, że cokolwiek zrobisz lub powiesz, on cię skrytykuje lub okaże niezadowolenie.

3. Twoi przyjaciele i rodzina uważają, że powinnaś zerwać tę więź

Muszą istnieć dobre powody, jeśli zaufani przyjaciele i rodzina mówią ci, że ten związek nie jest dla ciebie dobry. Pamiętaj, że to ludzie, którzy chcą dla ciebie tylko tego, co najlepsze.

4. Tylko ty się starasz, żeby związek się rozwijał

Każdy związek wymaga ciężkiej pracy obu stron. Jeśli czujesz, że jesteś jedyną osobą, która to rozumie i wiesz, że to się nie ulegnie zmianie, być może najlepiej będzie zakończyć związek.

5. Ciągle masz nadzieję, że twój partner się zmieni

Masz w głowie idealną wersję swojego partnera i desperacko trzymasz się nadziei, że to się kiedyś spełni. Przecież to oznacza, że chciałabyś kochać kogoś innego niż on…

6. Trzymają cię przy nim jedynie dobre wspomnienia

„Ponieważ był dla mnie dobry”, „Ponieważ jestem mu to winna” lub „Ponieważ tak dobrze było nam razem w łóżku”. Teraźniejszość i przyszłość są ważniejsze.

7. Czujesz, że nie ma dla ciebie przestrzeni w tej relacji

Wiecznie roszczeniowi lub kontrolujący partner może odebrać ci wolność i sprawić, że poczujesz, że nie masz w relacji przestrzeni dla siebie.

8. Jesteś z nim z lęku

A jeśli nie znajdziesz nikogo lepszego? Strach przed „a co, jeśli” nigdy nie powinien być powodem do zadowalania się kimś, z kim nawet nie chcesz być.

9. Czujesz się lekceważona przez swojego partnera

Słowa lub czyny twojego partnera poniżają cię. Sprawiają, że myślisz, że jesteś mniej wartościowa. Twoja druga połówka powinna w ciebie wierzyć, a nie sprawiać, że czujesz, że zasługujesz na oraz mniej uczucia, uwagi, szacunku.

10. Jesteś z nim z powodu presji społecznej

Jest to szczególnie ważne, gdy jesteś w związku z kimś, kogo przedstawili ci przyjaciele lub rodzina. Szczęście to sprawa osobista, pamiętaj.

11. Wolisz robić cokolwiek innego niż spędzać z nim czas

Czy to dlatego, że nie chcesz już z nim być, czy też po prostu z jakiegoś innego powodu uciekasz od niego, jest to znak, że powinnaś być wobec siebie szczera. Nie chcesz chyba spędzić reszty życia w towarzystwie kogoś, kto męczy cię swoją obecnością?

12. Twój partner ucieka się do przemocy

W tej sytuacji nie masz się nawet nad czym zastanawiać. Przemoc nie może być usprawiedliwiana ani ukrywana.

13. Czujesz się o niego bardzo zazdrosna i jesteś obsesyjnie podejrzliwa

Kiedy twój partner wychodzi, myślisz, że jest już z kimś innym. Kiedy sprawdza swój telefon, rzucasz okiem, aby przeczytać wiadomości od znajomych. Podstawą zdrowego związku jest zaufanie, pamiętaj.

14. Ty lub twój partner stale wracacie myślami do byłego partnera/partnerki

Czasami ludzie muszą przez chwilę być sami, aby uporządkować swoje uczucia.

15. Twój związek musi być utrzymywany w tajemnicy

Ponieważ twój partner się ciebie wstydzi. Albo ty się go wstydzisz. Jakakolwiek jest przyczyna, to nie może być dla ciebie zdrowe.

16. Zerwaliście i wróciliście do siebie więcej niż raz

Takie relacje są bardzo wyczerpujące emocjonalnie, również dla bliskich wam osób i szczególnie dla dzieci.

17. Ciągle marzysz o kimś innym

Nie możesz przestać się zastanawiać, czy „gdzieś tam” jest ktoś lepszy dla ciebie. Możesz właśnie założyłaś konto na Tinderze? Zamiast tego powinnaś porozmawiać ze swoim partnerem na temat zakończenia związku.

18. Szukasz powodów, żeby zerwać

Dzieje się tak dlatego, że masz wątpliwości co do związku i partnera. Szuka jedynie potwierdzenia dla swoich podejrzeń.

19. Wasza dwójka nie komunikuje się dobrze

Krzyki, brak umiejętności słuchania, przedrzeźnianie, dąsanie się, wyzwiska i trzaskanie drzwiami to tylko niektóre przykłady. Jedną z cech dobrego związku jest dobra komunikacja. Jeśli obie strony nie mogą dojść do kompromisu i starać się zrozumieć siebie nawzajem, jaki jest sens bycia razem?

20. Czujesz się bardziej samotna niż gdybyś była singlem

Poczucie samotności w związku jest frustrujące. Czasem lepiej się rozstać niż przeżywać rozczarowanie i odczuwać brak zainteresowania ze strony partnera.


Lifestyle Związek

Krem do tortu – 7 pysznych wariantów, które zachwycą smakiem i ozdobią tort

Redakcja
Redakcja
4 sierpnia 2020
krem do tortu — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, maślany, ganache
Fot. iStock
 

Krem do tortu — bez niego nie obejdzie się żaden tort na różne, bardziej i mniej uroczyste okazje. Stworzono wiele przepisów na poszczególne kremy różniące się od siebie smakiem. Bez kłopotu można przyrządzić go w domu — wystarczy tylko dobry przepis, by stworzyć krem do tortu w różnych odsłonach — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, ganache lub maślany.

Krem do tortu powinien być nie tylko smaczny, ale także puszysty i delikatny. Ważne, by pasował do całości i dopełniał przygotowane blaty biszkoptu czy też bezy.

Krem do tortu budyniowy

Tym kremem można nie tylko przekładać i dekorować torty, ale także nadziewać nimi eklery lub rurki.

 krem do tortu — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, maślany, ganache

Fot iStock

Składniki na krem budyniowy

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • 4 czubate łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. W połowie szklanki mleka roztrzep żółtka i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko z cukrem waniliowym zagotuj w garnku. Do gotującego się mleka wlej masę żółtkową (możesz to zrobić przez gęste sito, żeby krem był gładki), gotuj do chwili zgęstnienia cały czas mieszając.
  2. Budyń przełóż do miseczki i ostudź.
  3. Masło w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń, utrzyj na puszystą masę, dodaj cukier puder i znów dokładnie ucieraj. Dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Ważne, by masło i budyń miały taką samą temperaturę, co zmniejsza ryzyko, że krem się zważy.
  4. Ucieraj aż krem będzie puszysty i dopiero wtedy przełóż nim blaty ciasta.
  5. Gotowy tort z kremem wstaw do lodówki.

Krem do tortu bezowego z mascarpone

Krem do tortu bezowego przygotowany na podstawie serka mascarpone doskonale będzie komponował ze świeżymi owocami, którymi najczęściej torty bezowe są dekorowane.

 krem do tortu — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, maślany, ganache

Fot. iStock

Składniki na krem do tortu bezowego

  • 250 g sera mascarpone (zimnego)
  • 300 ml (szklanka) śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
  • 3 kopiaste łyżki drobnego cukru

Przygotowanie:

  1. Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier umieść w misce lub w misie miksera. Jeżeli składniki nie są zimne, wstaw je do czasu schłodzenia do lodówki.
  2. Z zimnych składników zacznij od najniższych obrotów ubijanie kremu, następnie zwiększaj obroty, aż do końca. Krem powinien się ubić po ok. 2 min. Masa musi być gęsta, nie powinna się rozlewać i przemieszczać.

Krem do tortu oreo

Uwielbiane ciasteczka oreo mogą stać się oryginalnym i bardzo smacznym dodatkiem do kremu. Miłośnicy słodkości docenią połączenia ciasteczek i serka mascarpone.

Fot. iStock

Składniki na krem do tortu oreo:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki min. 36% tłuszczu
  • 10 ciasteczek Oreo

Przygotowanie:

  1. W miseczce rozkrusz drobno blenderem, lub za pomocą tłuczka do mięsa i grubej torebki foliowej (wrzuć do środka ciasteczka i rozbij), ciasteczka oreo.
  2. Mascarpone ze śmietaną ubijaj na niskich obrotach do chwili połączenia się składników, po czym zwiększ obroty i miksuj, aż śmietana się ubije.
  3. Rozkruszone ciasteczka dodaj do masy, miksując na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników.

Krem do tortu malinowy 

Smak malin zachwyci nie tylko miłośników owoców. Krem jest nie tylko pyszny, ale także orzeźwiający, wspaniale komponuje się ze świeżymi owocami, które można dodać do masy lub ozdobić nimi tort.

 krem do tortu — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, maślany, ganache

Fot. iStock

Składniki na krem do tortu malinowy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g świeżych lub mrożonych malin
  • 1 opakowanie galaretki
  • 120 ml wody

Przygotowanie:

  1. Opakowanie galaretki o smaku malinowym rozpuść w pół szklanki gorącej wody (120 ml). Wymieszaj, by galaretka się rozpuściła.
  2. Maliny zagotuj i zrób puree. Możesz przetrzeć puree przez sitko, by usunąć pestki, jeśli ci przeszkadzają.
  3. Gorącą, rozpuszczoną galaretkę wymieszaj z malinowym puree. Odstaw, by masa przestygła i zaczęła się delikatnie ścinać.
  4. W międzyczasie, gdy masa będzie gotowa, ubij na sztywno śmietanę. Lekko ścinające się puree wlej powoli do  ubitej na sztywno śmietany, wymieszaj ręcznie lub na najmniejszych obrotach miksera. Gotowym kremem możesz przełożyć tort w rancie, lub poczekaj aż krem stężeje, przed przełożeniem nim blatów.

Krem do tortu czekoladowy — przepis

Nie planuj przygotowania tego kremu na chwilę przed obłożeniem tortu, ponieważ wymaga on dwuetapowego podejścia. Konieczne jest najpierw schłodzenie części masy, a następnie połączenie jej z pozostałymi składnikami.

 krem do tortu — budyniowy, oreo, czekoladowy, z mascarpone, malinowy, maślany, ganache

Fot. iStock

Składniki na krem czekoladowy do tortu:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 czekolady deserowe — łącznie 200 g,
  • 2 czekolady mleczne — łącznie 200 g,
  • śmietanka śnieżka 2 opakowania

Przygotowanie:

  1. Śmietanę 30 % przelej do garnka i podgrzej na małym ogniu, dodając połamane kawałki czekolady.
  2. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia czekolad, mieszając cały czas.
  3. Gdy czekolady się rozpuszczą, garnek z masą czekoladową wystudzić, przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia masę czekoladową zmiksuj z bitą śmietanką w proszku — śnieżką.

Czekoladowy krem ganache

Krem do tortu ganache to typowy krem kryjący, bardziej gęsty i sztywny, niż zwykły krem. Można nim pokrywać i dekorować nie tylko torty, ale i babeczki, ciasta oraz inne desery.

Fot. iStock

Składniki na krem ganache:

  • 200 g śmietanki słodkiej 30 %
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %  (2 tabliczki)

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia, kilka minut na małej mocy palnika. Gdy śmietanka będzie już bardzo gorąca, dodaj gorzką czekoladę w kawałkach i wymieszaj delikatnie, by rozpuściła się w śmietance. Zdejmij ganache z palnika i odstaw do wystudzenia.
  2. Gdy całkiem wystygnie i będzie miał konsystencję gęstej pasty, możesz już użyć go jako „tynku” czy też polewy do tortu. Jeśli ma być bardziej sztywny i przeznaczony do dekorowania, umieść go w lodowce na kilka godzin.

Krem do tortu maślany

To klasyczny pomysł na krem, dość treściwy, jest idealny do „tynkowania” tortów, doskonały pod masę cukrową.

Fot. iStock

Składniki na krem do tortu maślany:

  • 200g miękkiego masła 82%
  • 1 małe jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru dobrej jakości
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • ew. barwniki spożywcze

Przygotowanie: 

  1. Masło wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej — nie może być zimne. Utrzyj je na puch mikserem (ok.8 minut).
  2. Jajko wyparz w gorącej wodzie, białko oddziel  od żółtka do dwóch misek.
  3. Ubijaj białko do białości, dodaj połowę cukru pudru i miksuj ok. 3 minut. Dodaj cukier puder do żółtka w drugiej misce i ucieraj do białości.
  4. I białko i żółtko dodaj do ubitego masła, na koniec dodaj sok z cytryny. Ubijaj aż do chwili, gdy składniki się połączą. Krem możesz zabarwić barwnikami spożywczymi.

źródło: akademiatortu.pl ,www.przyslijprzepis.pl , aniagotuje.pl 

Lifestyle Związek

Jak wybrać najzdrowsze wino?

Redakcja
Redakcja
4 sierpnia 2020
Jak wybrać najzdrowsze wino?
Fot. iStock – Jak wybrać najzdrowsze wino?

Picie wina jest zdrowe, o ile zdecydujesz się pić z umiarem i rozsądnie się odżywiać. Więc jak wybrać najzdrowsze wino? To nie tylko kwestia ceny trunku. Oto lista nakazów i zakazów wyboru najzdrowszych odmian.

Jak wybrać najzdrowsze wino?

Wybierz czerwone wino

Ponieważ czerwone wino ma więcej przeciwutleniaczy, jego wybór przyniesie więcej korzyści zdrowotnych. Wybieraj wina z największą ilością resweratrolu, ponieważ zawierają one winogrona o grubej skórce. Petite Sirah lub Cabernet Sauvignon to dwie czerwone odmiany o wysokiej zawartości resweratrolu. Warto je polubić.

Poszukaj niższego poziomu alkoholu

Zawartość alkoholu w winie waha się od 9 do 16 procent. Co ciekawe, ponieważ alkohol pochodzi z cukru gronowego, im więcej alkoholu, tym wyższa zawartość cukru w ​​partii. Tak więc picie słabszego wina, to wybór trunku o niższej zawartości cukru. Riesling i włoskie Moscato to przykłady produktów o niższej zawartości alkoholu (i cukru).

Pamiętaj, że dziś bez trudu kupisz wina bezalkoholowe. 🙂

Kup zrównoważone wino z gospodarstwa

Kupując wino uprawiane w sposób zrównoważony, wiesz, że otrzymujesz odmianę, która nie została wyprodukowana z winogron spryskanych pestycydami lub innymi syntetycznymi chemikaliami. Wybór jak najbardziej ekologicznego produktu, sprawdzi się również w tej dziedzinie.

Te wina również nie zawierają siarczynów. Siarczki są naturalnym produktem ubocznym produkcji wina. Pomagają np.  stabilizować napój. Siarka jest używana w produkcji wina, aby zapobiec rozwojowi bakterii i drożdży.  Jeśli producent ma Eko-produkt z pewnością się tym pochwali. Czytaj etykiety!

Zachowaj umiar

Bez tego żadne wino nie będzie dla ciebie zdrowe! I kropka.

Umiar jest kluczem do picia wina w celu poprawy zdrowia

Wiesz już, że zbyt dużo alkoholu jest szkodliwe dla zdrowia. Wszystko, od utraty przytomności po napady padaczkowe, wymioty i zabójcze bóle głowy, wynika z nadmiernego picia. Ale picie zbyt dużej ilości wina może również powodować problemy psychiczne, problemy z sercem, uszkodzenie wątroby, problemy z trzustką i niektóre rodzaje raka. O uzależnieniu od alkoholu chyba nie musimy wspominać.

Jeśli chodzi o picie jakichkolwiek napojów alkoholowych, pamiętaj, że kluczem jest umiar, a alkohol jest tylko dla pełnoletnich smakoszy! 

Kiedy pijesz umiarkowanie i dbasz o zdrową, zbilansowaną dietę, maksymalizujesz korzyści zdrowotne wynikające z picia wina. Wino poprawia zdrowie serca, mózgu i żołądka. Pomaga również czuć się szczęśliwszym i żyć dłużej. Niektóre badania mówią nawet o jego zbawiennym wpływie na utrzymanie odpowiedniej masy ciała.

Przy tak wielu wspaniałych korzyściach, nic dziwnego, że picie wina jest tak powszechnym nawykiem. Zbierz więc przyjaciół i rodzinę na obfity kieliszek ulubionej odmiany z najlepszych winogron, o najniższej zawartości alkoholu i z ekologicznej farmy. Na zdrowie! 😉


źródło: powerofpositivity.com

Zobacz także

Dzień Mężczyzny - 10 marca

Kochani Panowie, w dniu waszego święta życzymy wam (zupełnie niezłośliwie), tych kilku rzeczy

Regulamin Akcji „List do dziecka”

Wybrała miłość zamiast luksusów. „Pokochałam innego i odeszłam. Zostawiłam dzieci”