Zdecydowana większość z nas kocha truskawki. A ponieważ to owoce sezonowe, wyczekujemy ich z utęsknieniem. Zdecydowanie warto się nimi zajadać. Są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze. Istnieje nawet tzw. dieta truskawkowa – choć nie powinno się jej nadużywać, jak każdej diety typu mono. Truskawki kalorie, witaminy – przeczytajcie, ile ich mają.
Szklanka truskawek średniej wielkości waży ok. 150 g. To oznacza, że ma ok 50 kcal.
100 g truskawek ma kaloryczność o wartości 33 kcal, a kilogram tych pysznych, sezonowych owoców jedynie 330 kcal. Oczywiście mowa o świeżych truskawkach bez dodatków. Jeśli postanowcie je posłodzić lub dodać śmietanę, ich kaloryczność bardzo wzrośnie.
Truskawki kalorie – tabela:
100 g
1 szklanka (150 g)
Energia
33 kcal
50 kcal
Białko
0,7 g
1,1 g
Tłuszcz
0,4 g
0,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
0
0
Węglowodany
5,8 g
8,7 g
Błonnik
1,8 g
2,7 g
Sól
0
0
Jesteście ciekawi, ile kalorii ma garść truskawek?
Garść truskawek waży około 70 g., a ich kaloryczność nie powinna przekroczyć 23 kcal.
Sezon na szparagi trwa niezwykle krótko. Jeśli chcesz by smakowały jak ambrozja, przede wszystkim nie kupuj kupuj ich poza sezonem. Szparagi są dostępne na przełomie maja i czerwca i sezon trwa dosłownie kilka tygodni. Szparagi – jak zrobić, by smakowały obłędnie i wyszły udane?
Szparagi jak zrobić?
Nie smakują ci szparagi, wychodzą twarde albo gorzkawe? To jeszcze nie znaczy, że ich nie pokochasz! Większość z nas popełnia te 3 błędy już podczas zakupów – jak wybrać szparagi przeczytasz tutaj.Szparagi można przyrządzi na wiele sposobów! Można je również jeść na surowo, choć ugotowane lub chociażby zblanszowane smakują najlepiej. Świetnie sprawdzą się jako danie główne lub dodatek do obiadu. Wszystko zależy tylko od waszej finezji i tego, na co macie akurat ochotę. Szparagi doskonale sprawdzą się na diecie.
Zobaczcie nasze przepisy na szparagi: gotowane, pieczone, smażone, grillowane i o wiele, wiele więcej!
Czy wiedziałeś, że szparagi to jedne z niewielu warzyw, które są zdrowsze i bardziej wartościowe po przetworzeniu?
Grube ściany komórkowe szparagów sprawiają, że składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C i E są trudno przyswajalne przez nasz organizm. Gotowanie co prawda nie służy witaminom, ale mimo wszystko pozwala w tym przypadku przyswoić ich więcej.
Przygotowanie szparagów do przyrządzenia
Najważniejszym etapem jest przygotowanie. Aby nie szparagi nie były łykowate i twarde, warto pozbyć się twardych końcówek. Pojawia się pytanie, ile szparagów należy uciąć? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wystarczy zrezygnować z noża i użyć dłoni. Jeśli spróbujesz ułamać szparagi, warzywo złamie się w miejscu przejścia twardej części. Sprytny trik. 😉
Jeśli chcesz by szparagi były jeszcze bardziej delikatne, obierz je ze skórki. Te metodę stosuje się zawsze w przypadku białych szparagów, które są twardsze. Użyj zwykłej obieraczki tak, jakbyś obierał marchewkę.
Ugotowanie szparagów jest dziecinnie proste. Najlepiej użyć wysokiego garnka po to, by szparagi gotowały się „na stojąco”. Warzywa układamy w garn,u tak, by ich główki wystawały ponad poziom wody. Są niezwykle delikatne (i pyszne) – w ten sposób się nie rozgotują.
Szparagi możecie ugotować al dente lub na miękko. Gotujemy pod przykryciem. W przypadku zielonych szparagów wystarczy około 8 minut, białe szparagi gotują się dłużej – około 10 -12 minut. Najlepiej sprawdzać ich stan w czasie gotowanie nakłuwając widelcem – w ten sposób ugotujemy tak, jak lubimy najbardziej.
Jeśli chcesz przyrządzić warzywa al dente, gotuj je odrobinę krócej. Warzywa po wyjęciu z wody powinny mieć apetyczny kolor.
Szparagi z grilla
szparagi
oliwa
sól, pieprz – najlepiej grubo mielone
Wystarczy delikatnie skropić je oliwą i położyć na ruszt. I gotowe. Po około 15 minutach możecie się nimi zajadać. Dobrze smakują z dressingiem w octu balsamicznego. Poniżej znajdziecie również przepis na szparagi w szynce z grilla.
Szparagi smażone
Przygotujesz je dokładnie tak, jak te grilla! Wystarczy wrzucić je na rozgrzaną patelnię i od czasu do czasu przewrócić.Uważaj na płomień, gdy używasz mało tłuszczu, można je łatwo przypalić.
Szparagi na parze
Aby przygotować te warzywa na parze, potrzebny będzie specjalny wkład do garnka lub sito do gotowania na parze.
Szparagi należy umyć i obrać. Ta metoda obróbki jest mało inwazyjna, więc łykowate końce należy bezwzględnie je obrać.
Szparagi na parze z masłem
Do dolnego naczynia z wodą wrzucamy sól, pieprz i łyżkę masła. Smaki delikatnie przenikną przez szparagi podczas gotowania. Pycha!
To danie samo się robi!
Szparagi na parze z szynką
Szparagi gotujemy z masłem wedle powyższego przepisu. Następnie, po ugotowaniu, owijamy każdego szparaga w szynkę parmeńską lub wędzoną. Po ułożeniu na talerzu możemy posypać je sezamem lub ziarnami słonecznika. Genialna imprezowa przekąska z klasą.
Szparagi zapiekane
w boczku
Umyte i obrane szparagi wystarczy zawinąć w plaster wędzonego boczku – jedne szparag, jeden plasterek. Wystające końce skropić lekko oliwą.
Warzywa zapiekamy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wystarczy około 15 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
pod sosem beszamelowym
Przepis na sos beszamelowy:
30 g masła
25 g mąki pszennej
300 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (tarta)
starty parmezan – około pół szklanki
Przygotowanie sosu:
W rondelku topimy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie lekko rumienimy przez 1 – 2 minut.
Najlepiej do mieszania użyć popularnej „trzepaczki do jajek” (rózgi). Stopniowo dodajemy i mleko i energicznie mieszamy. Dodajemy połowę sera oraz ścieramy gałkę muszkatołową i dodajemy przyprawy.
Gotujemy do momentu rozpuszczenia się sera, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia.
Przygotowanie dania:
Umyte i obrane szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy sosem tak, aby końce szparagów wystawały spod sosu beszamelowego. Posypujemy resztą parmezanu.
Zapiekamy bez przykrycia w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Szynka parmeńska lub inna szynka suszona/dojrzewająca
Świeża bazylia
Sól, pieprz – najlepiej grubo mielone
Przygotowanie:
Umyte i obrane szparagi smarujemy oliwą.
Zawijamy w plasterek szynki. Układamy na grillu (może to być domowy, elektryczny grill).
Opiekamy, aż pojawią się charakterystyczne czarne paski z rusztu – obracamy na chwilę na drugą stronę.
Zdejmujemy szparagi i posypujemy przyprawami: posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.
Szparagi pieczone – szparagi z piekarnika
Jak widzicie, przygotowanie szparagów jest banalne. Cały wysiłek polega tylko na ich umyciu i ewentualnym obraniu. Kolejnym świetnym sposobem na szparagi jest ich przyrządzenie w piekarniku.
Wystarczą szparagi, sól, pieprz i oliwa.
Umyte i obrane szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy delikatnie oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Pamiętam, kiedy moja córka była jeszcze bardzo mała. Miała pół roku, kiedy wróciłam do pracy. Prowadziłam zajęcia w szkole językowej, z małym zawiniątkiem w nosidełku. Trochę nie miałyśmy wyjścia, trochę tak wybrałyśmy. Tłumaczyłam zagadnienia gramatyczne kołysząc ją lekko przed sobą, zadawałam prace domowe usypiając ją w ramionach. I jestem wdzięczna mojemu szefowi za to, że mi na to pozwolił. Wiem, że to wciąż wyjątek. Potem wracałyśmy do domu, wrzucając w sklepie tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Nie było łatwo, ale było dobrze, naturalnie. Dziś ta maleńka dziewczynka jest już prawie nastolatką, ale wciąż lubi być blisko. Często myślę, że to zasługa owego czasu spędzonego razem, od jej najwcześniejszych dni.
Jako niemowlę często spała ze mną w łóżku. Bolał mnie kręgosłup od nietypowej pozycji, w której musiałam spędzać noce, na „stand by”- u, śniąc lekkim snem. Nic nie zastąpi tej bliskości, tego zaufania i więzi, które się wówczas wytworzyły. Wierzę we wspólne spanie, w magiczną siłę dotyku matki. W poklepywanie po okrągłych, miękkich plecach. Dziś ten dotyk, nieco niezdarny i bardziej nieśmiały pomaga nam przezwyciężać problemy, pierwsze konflikty, bunt, złość. To inwestycja, która zwraca się z nawiązką. Ale pracy jest chyba jeszcze więcej. Jeszcze więcej zmęczenia, tego psychicznego i jeszcze więcej troski o to, co będzie dalej.
Macierzyństwo. Nigdy się nie kończy Trwa do końca. Matka jest prawdziwym ucieleśnieniem miłości i całego magicznego dotyku świata. Jej uczucia i ciepło są niezrównanym lekiem na wszystko, co boli. Kiedy córka staje się matką, zaczyna rozumieć, że ta bliskość, ten dotyk łagodzi wszystkie niepokoje i niepewności. Tworzy spokój. Uczy życia w harmonii z samym sobą.
Matka zapewniała, że wszystko układa się zawsze, ponieważ jej córka pracuje w nadgodzinach. Była kobietą zaciekle niezależną, a dziedzictwo kontynuowano. Wierzyła w pielęgnowanie niezależnych i humanitarnych dzieci. Zdawała sobie również sprawę z całego wysiłku włożonego w zaszczepianie wartości u dzieci.
I oczywiście, są momenty zwątpienia, lęku, zmęczenia ponad wszystko. Są sytuacje, w których chcesz krzyczeć, uciec, płaczesz i wydaje ci się, że nikt nie jest w stanie cię zrozumieć. Niekoniecznie wtedy, gdy twoje dziecko jest małe. Największy lęk przychodzi, gdy ono dorasta. Gdy wychodzi z domu wieczorem, gdy wydaje ci się, że nic z tego, co mówisz go nie przekonuje, bo już dawno ma swoje zdanie. Gdy podejmuje decyzje i wybory, o których wiesz, że nie są dla niego dobre. Ale wiesz też, że tylko ten sposób zrozumie swój błąd. Nieprzespane noce to przy tych emocjach nieznaczące niedogodności.
Uwierz, bliskość i czułość są jak terapia. Ale trzeba je stosować cały czas. Nie tylko wtedy, gdy masz przed sobą drobne zawiniątko w nosidełku. Może jest trudniej, może bardziej niezręcznie, ale na pewno warto próbować z tą kilkunastoletnią istotą, która czasem wydaje ci się kimś całkiem nowym w twoim życiu.