Dieta Przepisy Zdrowie

Włoszczyzna – świeża, suszona, mrożona. Jak ją przygotować?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
31 marca 2021
Włoszczyzna - świeża, suszona, mrożona
Fot. iStock
 

Włoszczyzna jest znana każdemu. Ten składnik większości zup i wielu innych dań, choć nazwa tego nie sugeruje, to podstawa polskiej kuchni. Dodanie jej do potrawy nie tylko nadaje jej walory smakowe, ale wpływa także na korzyść zdrowia. Warto wiedzieć, co to jest włoszczyzna, jakie warzywa wchodzą w jej skład, oraz dlaczego w zdrowej kuchni warto po nią sięgać jak najczęściej.

Włoszczyznę kojarzymy przede wszystkim z sylwetką królowej Bony, osławionej Włoszki, która zasiadała w XVI wieku na polskim tronie. Legenda głosi, że to właśnie jej zawdzięczamy włoszczyznę uprawianą nad Wisłą, choć tak naprawdę wraz z orszakiem przyszłej królowej przywędrowały jedynie por i seler.

Włoszczyzna - świeża, suszona, mrożona

Fot. iStock/Włoszczyzna

Co to jest włoszczyzna?

Włoszczyzna to warzywa, które stanowią podstawę rosołu i wielu innych zup i dań. Są one wręcz niezastąpione, dostępne zarówno na lokalnych straganach, jak i w hipermarketach. Zaliczamy do niej warzywa takie jak marchew, seler, por, a także włoską kapustę. Każde z tych warzyw zawiera cenne dla zdrowia substancje.

Pietruszka

Korzeń pietruszki dostarcza witaminę A, witaminę C, B, B6, B9,K, PP i E. Nie brakuje w nim żelaza, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, cynku, sodu i manganu. Zawiera również flawonoidy oraz kumaryny, a także lecznicze olejki eteryczne. Z kolei natka pietruszki zawiera chlorofil, witaminę C i A, oraz żelazo niehemowe. Pietruszka ułatwia usunięcie z organizmu obrzęków dzięki właściwościom moczopędnym.

Seler 

Seler korzeniowy jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy PP, A i E. Zawiera także  flawonoidy i furanokumaryny o właściwościach antyoksydacyjnych, oraz psoralen działający przeciwnowotworowo. Olejki eteryczne obecne w selerze dobrze wpływają na trawienie.

Por

Zawiera on witaminy A, C, witaminy z grupy B, oraz mikroelementy takie jak: wapń, potas, fosfor. Podobnie jak cebula i czosnek, por dostarcza allicynę, która pomaga w zwalczaniu infekcji, obniża poziom złego cholesterolu oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Marchew

Marchewka była uprawiana w Polsce na długo przed pojawieniem się królowej Bony. Jest ona bardzo wartościowa dla zdrowego wzroku oraz skóry. Zawiera witaminę A i beta-karoten, witaminy C, E, H, K, PP, a także witaminy B1 i B2, B6. Znajdziemy w niej luteinę, zeaksantynę i likopen, będące silnymi przeciwutleniaczami. Marchew dostarcza również mikroelementy takie jak: wapń, żelazo, magnez, sód, potas, cynk.

Włoszczyzna - świeża, suszona, mrożona

Fot. iStock/Włoszczyzna

Włoszczyzna — jak wybrać dobre warzywa?

Włoszczyzna, podobnie jak inne warzywa, owoce, czy zioła, powinna być świeża, bez uszkodzeń. Skórka nie powinna mieć podejrzanych plam  ani obić. Kupując włoszczyznę luzem, wybieraj tę jędrną, o ładnym kolorze. To zadanie jest trudniejsze, jeśli warzywa są zapakowane w pojemnik — w środku trudno zauważyć pierwsze objawy nadpsucia. Należy także pamiętać o tym, że nie zawsze najbardziej okazała marchew jest najlepsza. Taka może być efektem hojnego podsypywania nawozem w trakcie wzrostu. Ekologiczne warzywa często nie wyglądają aż tak ładnie i duże, a są lepsze dla zdrowia. Nie warto kupować w większych ilościach, jeśli włoszczyzna nie zostanie zużyta w najbliższym czasie, lub przeznaczona do suszenia bądź mrożenia.

Włoszczyzna suszona — jak zrobić ją w domu?

Suszenie to jeden ze sposobów na dłuższe przechowywanie żywności. Pozwala ono na zachowane części wartościowych dla zdrowia substancji. Włoszczyzna suszona jest prosta w przygotowaniu, i warto się na nią skusić, szczególnie w przypadku dostępu do warzyw z własnego ogródka, lub ekologicznych, pochodzących ze sprawdzonej uprawy.

Włoszczyzna - świeża, suszona, mrożona

Fot. iStock/Włoszczyzna suszona

Włoszczyzna suszona — przepis

Składniki: 

  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • por
  • korzeń selera

Przygotowanie:

  1. Warzywa (w dowolnej ilości i proporcji) umyj i obierz. Pokrój je na bardzo cienkie paseczki (najlepiej obieraczką do warzyw).
  2. Ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w suszarce do warzyw rozdzielając je od siebie. Pamiętaj, że por suszy się najszybciej, po ok. 3 godzinach, twarde warzywa po 4-5. Włoszczyzna powinna być suszona w temp. 60-70°C, przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  3. Suchą włoszczyznę można stosować w kawałkach lub zblendować ją miał. Gotowy susz przechowuj przez kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiku, w szafce.

Włoszczyzna mrożona 

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności. Pozwala na zachowanie większości witamin, nie zmienia znacząco smaku ani wyglądu warzyw. Włoszczyzna mrożona to wygodny sposób na to, by zawsze pod ręką mieć gotowy zapas włoszczyzny do obiadu.

Fot. iStock/Włoszczyzna mrożona

Składniki: 

  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • por
  • korzeń selera

Przygotowanie:

Warzywa (w dowolnej ilości i proporcji) umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki, plasterki lub w kostkę — tak jak potrzebujesz. Przygotowane warzywa ułóż na tacce i zamrażaj partiami. Następnie przełóż je do woreczków. Możesz także od razu przygotować pojedyncze porcje, np. z myślą o rosole i od razu zapakować je do osobnych woreczków i zamrozić. Do porcji przeznaczonych na rosół możesz dodać od razu gałązki lubczyku i natkę pietruszki oraz selera. Koniecznie zapisz sobie datę zamrożenia. Mrożona włoszczyzna nadaje się do przechowywania w zamrażalniku przez 6 miesięcy.


źródło:  www.ekologia.pl, zakochanewzupach.pl

Dieta Przepisy Zdrowie

„Tylko się nie martw przez cały dzień. Wyznacz sobie na to godzinę, a potem ciesz się życiem”. Cytaty, które podnoszą na duchu

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
31 marca 2021
fotomontaż / iStock
 

Wielkanoc to wyjątkowe święta. W tym roku jeszcze bardziej niezwykłe. Już po raz drugi spędzimy je tylko w najbliższym gronie, w izolacji, czasem samotności. Święta wielkanocne to czas zadumy i nadziei, nie tylko dla osób wierzących. Nie załamuj nigdy rąk, wykorzystaj ten czas najlepiej, jak potrafisz. A jeśli jest ci źle i smutno, ogarnia cię tęsknota za przeszłością – przeczytaj te słowa ks. Kaczkowskiego i ks. Twardowskiego. Daj się pocieszyć ich pięknem i…

 

„Tylko się nie martw przez cały dzień. Wyznacz sobie na to godzinę, a potem ciesz się życiem”

Ks. Jan Kaczkowski

„Gdyby każdy miał to samo, nikt nikomu nie byłby potrzebny”

Ks. Jan Twardowski

„Nadziej to czas bez pożegnań”

Ks. Jan Twardowski

„Wściekamy się na siebie, ale warto zadać sobie pytanie: gdyby tej osoby zabrakło jutro, czy ja nie będę tęsknić?”

Ks. Jan Kaczkowski

„Serce, które kocha, nie jest już niczyje”

Ks. Jan Twardowski

„Bo gdy sensu już nie ma, to się sens zaczyna”

Ks. Jan Twardowski

„Nie bójcie się bliskości. Nie czekajcie, bo jest coraz później. Kochajcie teraz”

Ks. Jan Kaczkowski

„I to wszystko psu na budę bez miłości”

Ks. Jan Twardowski

„Często słyszę pytanie, czy łatwiej umiera się wierzącym czy niewierzącym? O wiele łatwiej umiera się tym, którzy kochali albo byli kochani”

Ks. Jan Kaczkowski

„Czasu się nie mierzy, czas się waży”

Ks. Jan Twardowski

„Akt wiary nigdy nie zwalnia nas z myślenia”

Ks. Jan Kaczkowski


Dieta Przepisy Zdrowie

Bulion warzywny. Jak przygotować domowy rosół z warzyw?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
31 marca 2021
Bulion warzywny domowy - przepisy na rosół z warzyw
Fot. iStock

Bulion warzywny to jedno z dań, które można określić podstawą polskiej kuchni. Prosty w przygotowaniu, aromatyczny, lekkostrawny — to jego najważniejsze zalety. Bulion warzywny można przygotować z różnych warzyw, zawsze bez dodatku mięsa. Z tego powodu, często pojawia się on w kuchni wegetarian i wegan. Stanowi także świetną bazę do przygotowania różnych zup i sosów. Jak zrobić pyszny, domowy bulion?

Bez bulionu warzywnego trudno się obejść w kuchni. Jest on uniwersalny w zastosowaniu, można go także przygotować w większej ilości i zamrozić. Można go wykorzystać jako bazę do innych zup, pić jako czysty wywar, ale także podać jako zupę do makaronu, pulpetów, pierożków czy klusek. Ponieważ bulion warzywny nie zawiera mięsa, znakomicie sprawdzi się także na diecie odchudzającej.

Bulion warzywny domowy - przepisy na rosół z warzyw

Fot. iStock/Bulion warzywny

Z czego przygotować bulion warzywny?

Dobry domowy bulion warzywny, zwany także rosołem z warzyw, nie potrzebuje dodatków takich jak kostka rosołowa. Smak powinien pochodzić z warzyw i dodanych podczas gotowania przypraw. Dzięki temu danie jest przede wszystkim lekkostrawne i zdrowe. Użyte do jego przygotowania produkty muszą być świeże, najlepiej ekologiczne, by do wywaru trafiły wyłącznie ważne dla zdrowia substancje.

Bulion warzywny pozwala na dowolność doboru składników. W zasadzie można go przygotować z wszelkich warzyw, ale trudno sobie go wyobrazić bez marchewki, pietruszki, selera, pora czy cebuli. Każde z tych warzyw ma wiele wartościowych składników, które są niezbędne dla zdrowia.

Fott. iStock/Bulion warzywny

Marchew jest nieocenionym źródłem witaminy A i beta-karotenu, witaminy C, E, H, K, PP, oraz witamin z grupy B (B1 i B2, B6). Marchewka dostarcza również mikroelementy takie jak: wapń, magnez, sód, potas.

Pietruszka — korzeń pietruszki to świetne źródło witaminy A, witaminy C,  B, B6, B9,K, PP i E, żelaza, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, cynku, sodu i manganu. Natka pietruszki dostarcza chlorofil, witaminę C i A, oraz żelazo niehemowe, które jest lepiej wchłanialne dzięki obecności witaminy C i kwasu foliowego.

Seler korzeniowy — to źródło witaminy C, witamin z grupy B, witaminy PP, A i E. Zawiera także  flawonoidy i furanokumaryny o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, moczopędnych i rozkurczających.

Por — to niepozorne warzywo dostarcza witaminy A, C, witaminy z grupy B, oraz mikroelementy takie jak: wapń, potas, fosfor.

Cebula — jest źródłem witaminy A, C, E i K, witamin z grupy B. Zawiera także minerały takie jak: cynk, fosfor, fluor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo.

Dodatkowo można dołożyć do bulionu czosnek, paprykę, pieczarki, seler naciowy, kapustę, grzyby leśne, lubczyk i inne, wg uznania. Nie może się obyć także bez przypraw: liścia laurowego, ziela angielskiego, a także soli i pieprzu.

Bulion warzywny — przepis

Bulion warzywny domowy - przepisy na rosół z warzyw

Fot. iStock/Bulion warzywny

Bulion warzywny — składniki: 

  • 4 duże marchewki
  • 3 pietruszki
  • mała bulwa selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 2 cebule
  • kilka pieczarek
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 7-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5-6 gałązek lubczyku

Przygotowanie: 

  1. Warzywa umyj. Seler, marchew, pietruszkę obierz ze skóry i pokój na mniejsze kawałki. Selera naciowy i por pokrój.
    Pieczarki umyj — nie musisz ich kroić ani obierać, z papryki usuń gniazdo nasienne.
  2. Cebule obierz z łupinki, ale nie do końca — ona nada piękny kolor bulionowi. Cebule przekrój na pół, nabij na widelec i trzymaj nad ogniem nad palnikiem kuchenki, lub też na suchej, rozgrzanej patelni.
  3. Do dużego garnka wlej ok. 3,5-4 litry wody, włóż wszystkie warzywa (poza natką pietruszki i lubczykiem), zrumienione cebule, oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól. Gotuj na minimalnym ogniu ok. 2 godziny, bez pokrywki na garnku. Dzięki temu nadmiar wody odparuje i bulion stanie się smaczniejszy. Po tym czasie dołóż natkę i lubczyk, i gotuj jeszcze 10-15 minut, zdejmij z ognia. Na sam koniec dodaj przekrojone ząbki czosnku, by oddały zupie aromat. Dopraw solą.
  4. Gotowy bulion warzywny wystudź i przecedź przez sito, by uzyskać czysty wywar.

Ugotowanych warzyw nie wyrzucaj. Możesz pokroić je w kostkę i wykorzystać do pysznej sałatki jarzynowej.

Bulion warzywny na podsmażanych warzywach — przepis

Bulion warzywny domowy - przepisy na rosół z warzyw

Fo. iStock/Bulion warzywny domowy

Bulion warzywny — składniki: 

  • 3 marchewki
  • 2-3 pietruszki z nacią
  • średni korzeń selera z nacią
  • kawałek białej kapusty
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • por (biała i zielona część)
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • nieco oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Podsmaż na nim cebulę, dodaj drobno pokrojony ząbek czosnku, a następnie pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę (korzeń selera, korzeń pietruszki, marchewki, białą część pora). Duś wszystko przez ok. 2  minuty.
  2. Podsmażone warzywa zalej wodą, dopraw solą, pieprzem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zagotuj, a następnie dodaj zielone liście pora i selera, kawałek kapusty. Gotuj do miękkości warzyw. Na 10-15 minut przed końcem gotowania dodaj natkę pietruszki i gałązki lubczyku. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl

Zobacz także

Dieta jabłkowa - 3-dniowa, 7-dniowa, zasady, jadłospis, efekty

Dieta jabłkowa w dwóch wariantach. Na czym polega i jakich efektów można się po niej spodziewać ?

Duet do zadań specjalnych. Dlaczego powinnaś suplementować witaminę K2 i D3?

Jesteś na diecie, a czasem dopada cię ochota na drinka? Sprawdź jak nie przesadzić z kaloriami