Desery Gotowanie Przepisy

Przepis na gofry domowe – pyszne, pachnące i chrupiące!

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 lutego 2020
Przepis na gofry, fit, bez mleka
Fot. Przepis na gofry / iStock
 

Jeśli kochasz domowe słodkości, prosty przepis na gofry jest czymś dla ciebie. Domowe gofry nie muszą ustępować w smaku i chrupkości gofrom serwowanym w cukierniach, czy obleganych latem stoiskach nadmorskich. By gofry były idealne, poza dobrą gofrownicą, warto mieć sprawdzony przepis na gofry.

Podstawowy, prosty przepis na gofry domowe opiera się na kilku prostych składnikach. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie przysparza wielkiego problemu. Jeśli w domu znajduje się gofrownica oraz dobry przepis na gofry, rzecz nie ma prawa się nie udać. Zanim gofry będą gotowe, warto wcześniej przygotować sobie owoce, polewy czy bitą śmietanę, by jak najszybciej obłożyć i zjeść domowe słodkości. Zimne mogą stracić na smaku i chrupkości.

Przepis na gofry, fit, bez mleka

Fot. Przepis na gofry / iStock

Prosty przepis na gofry domowe

Składniki na ok. 6 sztuk

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka.

Prosty przepis na gofry domowe – przygotowanie:

  • Mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj sypkie składniki: proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wymieszaj je i dodaj jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę, ale nie za długo –  tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto można odstawić, by odpoczęło przez kwadrans. Jeśli nie masz czasu w zapasie, możesz od razu przystąpić do przygotowania gofrów.
  • Rozgrzej gofrownicę, i jeśli trzeba, posmaruj ją wcześniej olejem. Chochlą nakładaj równomiernie ciasto do gofrownicy. Gofry piecz do momentu zezłocenia, co w dużej mierze zależne jest od mocy gofrownicy. W jednym przypadku to będą 4 minuty, w innym trzeba poczekać dłużej.
  • Gdy gofry będą gotowe, wyjmij je i odłóż na metalową kratkę, np. od piekarnika, by mogły z każdej strony odparować.
  • Gofry najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ze słodkimi dodatkami.
Przepis na gofry, fit, bez mleka

Fot. Gofry / iStock

Przepis na gofry fit z mąki pełnoziarnistej

Przepis na gofry fit spodoba się tym, którzy szczególnie dbają o linię, lub są na diecie, a dopadła ich ochota na słodkie co nieco.

Składniki na ok. 6 sztuk: 

  • 1,5 szklanki (o pojemności 200 ml) mąki pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mleka migdałowego (może być inne, roślinne lub zwierzęce),
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 jaja,
  • woda (jeśli ciasto będzie zbyt gęste).

Przepis na gofry fit – przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zmieszaj, by nie było grudek. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj trochę wody, aby lekko je rozrzedzić.
  2. Nagrzej gofrownicę i nałóż ciasto równomiernie w gofrownicy. Piecz gofry kilka minut, aż się zezłocą.
  3. Odłóż upieczone gofry na kratce, by odpoczęły.
Przepis na gofry, fit, bez mleka

Fot. Przepis na gofry / iStock

Przepis na gofry bez mleka

Dla osób, które z różnych względów nie sięgają po mleko zwierzęce, jest alternatywa – przepis na gofry bez mleka. Nie jest on bardziej skomplikowany, niż przepis na gofry domowe z mlekiem, a efekt jest równie smaczny. Warto wypróbować taką wariację, gdy trzeba zrezygnować z mleka.

Składniki na ok. 8 sztuk:

  • 1,1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Przepis na gofry bez mleka – przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. W jednej misce ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  3. W drugiej misce wymieszaj mikserem pozostałe składniki, by nie było w cieście grudek.
  4. Do ciasta przełóż białka i wymieszaj je ostrożnie, ale dokładnie łyżką.
  5. Rozgrzej gofrownicę i jeśli trzeba, posmaruj ją wcześniej olejem.
  6. Nakładaj równomiernie ciasto chochlą na rozgrzaną gofrownicę. Piecz do zrumienienia (w zależności od mocy gofrownicy ok. 3-5 min)
  7. Wyjmij gofry i studź na kratce tak, by z każdej strony mogły swobodnie odparować.

Przepis na gofry – z czym smakują najlepiej? 

Gdy gorące gofry lekko przestygną, nadchodzi czas, by obłożyć je czymś pysznym. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Dla kogoś niezrównany smak będą miały ciepłe gofry posypane cukrem pudrem, ktoś inny z radością zobaczy na nich owoce polane roztopioną czekoladą. Co jeszcze może się przydać do podbicia smaku gofrów?

Gofry smakują fantastycznie ze wszystkim, co słodkie i wyraziste. W zdrowej wersji pasują do nich wszelkie owoce, owoce w żelu, dżemy, konfitury, musy owocowe. Miłośnicy czekolad mogą połamać ją na mniejsze kawałki i narzucić na gofry lub przyrządzić z niej polewę. Gotowe kremy czekoladowe na kanapki także będą smakowały wybornie na gofrach. Nie można zapominać o klasyce – bitej śmietanie z owocami lub posypką, albo miodem czy syropem klonowym. Należy tylko pamiętać, że położenie bitej śmietany na gorącego gofra sprawi, że może się ona rozpłynąć od ciepła.

Fot. Gofr z owocami / iStock

Tak przyrządzone gofry można potraktować jako słodki deser czy przekąskę, z pewnością sprawdzą się jako pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie do pracy.


źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,codzienniefit.pl,www.kwestiasmaku.com

Desery Gotowanie Przepisy

Odkurzanie domu i samochodu – jak robić to dobrze?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 lutego 2020
odkurzanie włosów, na mokro, ścian,samochodu
Fot. Odkurzanie / iStock
 

Odkurzanie jest czynnością, która u mało kogo wzbudza entuzjazm, ale nie da się ukryć, że bez niej nie ma mowy o czystości w domu. Pozbywanie się kurzu i brudu z podłóg, mebli, a nawet ścian, powinno być dobrym nawykiem, który nie tylko zagwarantuje porządek, ale pozwoli lepiej zadbać o zdrowie.

Odkurzanie – nie licząc stosowania „inteligentnych” odkurzaczy – zabiera niemało czasu i energii. Im większy metraż mieszkania lub domu, tym więcej pracy. Nie mniej energii potrzeba, by przeprowadzić odkurzanie samochodu, by utrzymać porządek w aucie. Na szczęście istnieje wiele porad, które ułatwiają wykonanie zadania bez zbędnych nerwów.

Odkurzanie każdego dnia, czy raz w tygodniu?

Są osoby, które odkurzają każdego dnia, są też tacy, którym wystarczy raz w tygodniu zabrać się do pracy. Znacznie częściej sprzątają rodzice małych dzieci i właściciele zwierzaków, przy których bałagan wręcz robi się sam. W tym wypadku dbałość o porządek i czystość jest niezwykle ważna. W kurzu i brudzie mogą znajdować się szkodliwe drobnoustroje oraz alergeny, a także pasożyty, które możemy przenosić do domu na podeszwach butów. Szczególnie odchody zamieszkujących kurz roztoczy, mogą źle wpływać na samopoczucie alergików i nasilać objawy towarzyszącej im alergii. Grzyby i bakterie z kurzu, osiadające na poduszkach, mogą szkodzić kondycji skóry. Przy bezpośrednim kontakcie mogą wywoływać podrażnienia, a nawet stany zapalne skóry. Oczywiście przesada w drugą stronę i bieganie za każdym pyłkiem bywa równie szkodliwe, tak jak nadmiar kurzu. Odkurzanie jest konieczne, ale zachowywanie sterylnych warunków w domu uniemożliwia układowi odpornościowemu kontakt z potencjalnym zagrożeniem, przez co nie uczy się  on właściwej reakcji. Przesadnie czyste otoczenie może sprzyjać rozwojowi różnych chorób, w tym autoimmunologicznych.

odkurzanie włosów, na mokro, ścian, samochodu

Fot. Odkurzanie / iStock

Odkurzanie domu – zaczynamy od góry

Zakłada się umownie, że odkurzanie mebli i podłóg dwa razy w tygodniu to minimum, by mieć czyste mieszkanie. Ale nie sama ilość ma znaczenie, ważna jest przede wszystkim jakość odkurzania. Pozbywanie się kurzu zawsze zaczynamy od góry – czyli odkurzanie mebli idzie na pierwszy ogień. To ma sens, ponieważ kurz po starciu zostaje na ściereczce, a to co spadnie na podłogę, zostanie wciągnięte przez odkurzacz. Kurze najlepiej ścierać szmatką z mikrofibry, wypłukanej w czystej wodzie. Kurz przyklei się do ściereczki i zostanie dokładnie uprzątnięty. Do lamusa odchodzi ścieranie suchą ściereczką czy miotełką, ponieważ suchy kurz wzbija się w powietrze i po czasie znów opada tam, gdzie sięgnie. Trudno to nazwać efektywnym sprzątaniem. Miotełkę dobrze zachować na zdejmowanie kurzu z książek, którym mokra ściereczka zdecydowanie nie posłuży. Do zdejmowania kurzu z książek lub np. abażuru, czy firan może posłużyć delikatna szczotka z okrągłą końcówką do odkurzacza. A więc pamiętajmy: odkurzamy od samej góry – jeśli trzeba lampy i szczyty mebli, następnie to co poniżej – półki, szafki, komody, i schodzimy do podłogi.

Odkurzanie podłogi

Odkurzanie podłogi zaczynamy od wysprzątania przy pomocy odkurzacza. Zamiatanie nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ włosie szczotki wzbije kurz wyżej, a ten osiądzie znów na meblach. Odkurzacz poradzi sobie z tym zadaniem najlepiej, szczególnie jeśli w pomieszczeniu są duże i ciężkie dywany, które trudno jest wytrzepać na zewnątrz. Odkurzanie podłogi kończymy jej myciem, by ostatecznie pozbyć się zabrudzeń i zadbać o połysk podłogi. Podczas odkurzania należy zwrócić uwagę na rodzaj szczotki wybranej do danej powierzchni, oraz na regulację długości rury i siły zasysania brudu – jeśli jest taka możliwość. Odpowiednie przygotowanie sprzętu sprawi, że odkurzanie podłogi, szczególnie gdy powierzchnie są różne, będzie szybkie i efektywne.

odkurzanie włosów, na mokro, ścian, samochodu

Fot. Odkurzanie / iStock

Odkurzanie ścian – jak to zrobić?

Kolejna czynność, którą dobrze od czasu do czasu przeprowadzić, to odkurzanie ścian. Można wykorzystać do tego odkurzacz z miękką końcówką lub szczotkę na długim drążku, owiniętą czystą ściereczką. Odkurzanie ścian przeprowadzamy zawsze od góry na dół. Jeśli na ścianach są plamy, wycieramy je miękką gumką do ołówka lub myjemy delikatnie wodą z detergentem, o ile rodzaj farby lub tapety na to pozwala.

Odkurzanie na mokro

Odkurzanie na mokro pozwala na dokładne pozbycie się brudu z różnych powierzchni, także z dywanów i tapicerek. Są odkurzacze z tą funkcją profesjonalne oraz do użytku domowego. Ich działanie opiera się na obecności dwóch pojemników. W jednym jest woda wraz z detergentem, a do drugiego odprowadzane są zanieczyszczenia zasysane rurą. Po uruchomieniu odkurzacza wytwarza się piana, którą rozprowadza się po czyszczonej powierzchni. Następnie zanieczyszczenia zasysane są do drugiego pojemnika. To bardzo wygodne rozwiązanie, które pozwala na usuwanie alergenów, a także pozbywanie się cząsteczek brudu i plam. Jedyne na co należy zwrócić szczególną uwagę, to higiena. Należy myć regularnie pojemniki i rurę, aby zapobiec rozwojowi w nich szkodliwych drobnoustrojów.

Odkurzanie włosów

Odkurzanie włosów to zagadnienie, które wbrew pozorom może powodować ból głowy. Najchętniej włosy potraktowalibyśmy z marszu odkurzaczem, ale w większej ilości lepiej je zebrać na szufelkę. Dotyczy to sytuacji, gdy ścinaliśmy włosy lub sierść zwierzakowi, i jest tego sporo. Na co dzień odkurzanie niewielkiej ilości włosów czy sierści na pewno nie zaszkodzi odkurzaczowi. Jeśli odkurzacz nie radzi sobie z dokładnym usuwaniem włosów, można zastosować inne sztuczki. Można np. owinąć ręce taśmą klejącą, by strona z klejem była na zewnątrz. Dłoń przykładamy do dywanu lub tapicerki raz za razem – sierść na pewno się przyklei do taśmy. Inny sposobem jest ściąganie sierści gumowymi rękawiczkami. Do miski należy należy nalać wodę i wilgotną rękawiczką przecierać powierzchnię, ściągając włosy. Co jakiś czas rękawiczkę należy zanurzać w misce  z wodą. Tym sposobem włosy i sierść zostaną na mokrej rękawiczce.

Odkurzanie samochodu

Odkurzanie samochodu jest czynnością, której nie wykonujemy zbyt często. Jednak gdy w aucie gromadzi się piach i brud z butów, samo wytrzepanie dywaników to za mało – samochód należy odkurzyć. Najpierw jednak trzeba poprzecierać kokpit specjalnymi, nasączanymi ściereczkami, by usunąć brud z wyższych partii. Odkurzanie samochodu można przeprowadzić przy pomocy niewielkich, podręcznych odkurzaczy zasilanych z gniazdka zapalniczki lub zasilanych na baterie. Lepiej jednak sprawdzą się profesjonalne odkurzacze na stacjach paliw lub przy myjniach, lub odkurzacze garażowe lub domowe. Warto jednak pamiętać, że odkurzacz przyniesiony z domu, o ile nie ma opcji takiej, jak odkurzanie na mokro, nie służy do wciągania wody i odkurzania mokrych dywaników.


źródło:  www.realhomes.com 

Desery Gotowanie Przepisy

Przepis na naleśniki puszyste w różnych wariantach. Im nikt się nie oprze

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
24 lutego 2020
Przepis na naleśniki puszyste na słodko
Fot. Przepis na naleśniki / iStock

Przepis na naleśniki to teoretycznie bardzo prosta sprawa, ale w praktyce okazuje się często, że coś idzie nie tak. Bywa, że naleśniki są zbyt gumowate lub rozrywające się, a efekt wcale nie przypomina tego, który znamy z domu mamy czy babci. Jak to zwykle bywa, cały sekret tkwi w cieście i sprytnych trikach, które uczynią je jeszcze lepsze. Znamy przepis na naleśniki idealne, których chętnie się podzielimy.

Naleśniki to potrawa, która nie jest skomplikowana i smakuje wybornie. W zależności od pomysłu, można wykonać przeróżne warianty – słodkie, z mięsem czy warzywami. W zasadzie kwesta tego, co znajdzie się w naleśniku zależy od fantazji i gustu. Naleśniki pozwalają na ręcz nieograniczone wariacje smaku nie tylko z farszem, ale i samym ciastem, do którego można dodawać produkty zmieniające ich kolor i smak.

Przepis na naleśniki puszyste

Wiecie skąd się wzięły naleśniki? Mówi się, że znane są już od czasów starożytności, choć pod nieco inną postacią, niż współcześnie. Danie to zyskało na popularności, gdy z Włoch do Francji przywiozła je królowa Katarzyna Medycejska. Czy tak było rzeczywiście? Bardzo możliwe, ale nie tym będziemy się dziś zajmować. Od historii znacznie ważniejszy jest sam przepis na puszyste naleśniki, który można modyfikować zgodnie z indywidualnymi potrzebami.

Przepis na naleśniki puszyste na słodko

Fot. Przepis na naleśniki / iStock

Przepis na naleśniki puszyste (10 sztuk):

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej (może być zwykła)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła / oleju roślinnego

Przepis na naleśniki puszyste – wykonanie:

  1. Mąkę należy wsypać do wysokiej miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól.
  2. Ciasto warto przez przez kilka minut zmiksować na gładką masę, by nie pozostały w nim żadne grudki.
  3. Do gotowego ciasta warto dodać roztopione masło lub olej i dobrze zmiksować lub wymieszać. Dzięki temu nie trzeba będzie dolewać tłuszczu na patelnię podczas smażenia naleśników. Jeśli ktoś woli bardziej tradycyjny sposób, patelnię przed smażeniem można posmarować delikatnie kawałkiem słoniny/masła czy oleju. Zabieg należy powtarzać co kolejny naleśnik, by ciasto nie przywierało do patelni.
  4. Ciasto dobrze jest odstawić na 30 minut, w chłodne miejsce, by odpoczęło. To pozwoli uzyskać doskonałą konsystencję gęstej śmietany. Jeśli nie ma tyle czasu, można smażyć od razu.
  5. Czas odpowiednio nagrzać patelnię i jeśli trzeba – posmarować ją tłuszczem. Może to być patelnia mała lub duża (ilość uzyskanych naleśników będzie się różnić) zwykła, płaska lub przeznaczona specjalnie do smażenia naleśników. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, by nie przypalić tłuszczu.
  6. Po zamieszaniu w misce, ciasto nabieramy do chochli i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Ilość ciasta nie może być zbyt duża – powinna pokryć jedynie cienką wartą całą powierzchnię patelni. odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. By ułatwić sobie zadanie, patelnią dobrze poruszać tak, by ciasto rozeszło się równomiernie.
  7. Mniej więcej po upływie minuty (na średnim ogniu), ciasto przewracamy na drugą stronę, którą smażymy krócej, by jej nie przypalić. Gdy naleśnik z obu stron jest przyrumieniony, można go przerzucić na talerz i posmarować nadzieniem.
Przepis na naleśniki puszyste na słodko

Fot. Przepis na naleśniki / iStock

Przepis na naleśniki bez mleka

Czy w praktyce sprawdza się przepis na naleśniki bez mleka? Owszem, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować i takie, wcale nie gorsze w smaku. Przepis na naleśniki bez mleka docenią przede wszystkim osoby z uczuleniem na laktozę.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka wody gazowanej /soku,
  • 2 łyżki masła / oleju rzepakowego
  • szczypta soli.

Sposób wykonania naleśników nie różni się niczym, od wyżej opisanego. Według miłośników naleśników bez mleka, są one bardziej delikatne w smaku i są przyjemnie kruche. Jeśli jednak uznacie, że czegoś brakuje, krokwie mleko można zastąpić mlekiem roślinnym – sojowym, migdałowym, owsianym i innym. Warto spróbować tej wariacji i samodzielnie porównać efekt.

Przepis na naleśniki puszyste na słodko

Fot. Przepis na naleśniki / iStock

Przepis na naleśniki bez jajek

Naleśniki bez jajek to kolejny przepis wart uwagi, gdy np. zabraknie w lodówce jaja, a ochota na pyszne co nieco nie mija. Można i w tej sytuacji sobie poradzić. Nie ma tu zbędnej filozofii – po prostu omijamy w tradycyjnym przepisie jajka i tyle. Nie trzeba dodawać nic w zamian, by naleśniki się udały. Warto jedynie smażyć je na patelni, do której ciasto nie będzie przywierać i bez kłopotu da się obrócić na drugą stronę. Natomiast gdy szukacie zamiennika, możecie wykorzystać ciekawą alternatywę zamiast jaja – 1 łyżkę płatków należy zalać 3 łyżkami gorącej wody, i odczekać do napęcznienia. Taka porcja jest zamiennikiem dla 1 jajka i doskonale uzupełni przepis na naleśniki bez jajek.

Przepis na naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko mają rzeszę zadeklarowanych miłośników. Słodkie nadzienie może być różnorodne – dżemy, konfitury, kremy czekoladowe, ser biały ze śmietaną i cukrem, owoce, słodkie polewy. Ale by przepis na naleśniki na słodko był jeszcze ciekawszy, zmiany można wprowadzić do samego ciasta na naleśniki, dorzucając do niego na etapie przygotowań odrobinę kakao, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, miód, czy jogurt owocowy.

Przepis na naleśniki puszyste na słodko

Fot. Przepis na naleśniki / iStock

Przepis na naleśniki – dobre rady

  • naleśnikom można nadać ciekawy kolor dzięki zastosowaniu naturalnych barwników spożywczych lub przypraw takich jak kurkuma, która barwi na żółto. Przecier z buraków czy sok z wiśni zaróżowi ciasto, dodatek szpinaku nada kolor zielony, a jagód czy jeżyn niebieskawy;
  • gdy farsz ma być ostry czy słony, do ciasta naleśnikowego można dodać różne przyprawy i zioła, które dodadzą wyrazistego smaku i aromatu;
  • zamiast mąki tortowej, można sięgnąć po mąkę orkiszową, gryczaną lub razową do usmażenia naleśników o oryginalnym smaku. Trzeba jedynie zmodyfikować (zwiększyć) ilość wody i mleka, by ciasto miało odpowiednią konsystencję;
  • aby uniknąć naleśników łamliwych i kruchych, nie należy przewracać ich z jednej na drugą stronę po kilka razy;
  • aby naleśniki nie wysuszały się i pozostały ciepłe do wysmażenia ciasta do końca, dobrze jest przełożyć je z patelni na talerz i przykryć od góry drugim talerzem. Dzięki temu wilgoć i temperatura naleśników długo pozostanie odpowiednia;
  • w przypadku, gdy usmażonych naleśników jest zbyt dużo, można zachować je na inną okazję. Wystarczy zimne naleśniki bez nadzienia ułożyć jeden na drugim, lub pozwijać w rulon na papierze do pieczenia, i włożyć do zamrażalnika. W przypływie chęci na naleśniki po prostu wyjmuje się je z zamrażalnika i rozmraża. Po dołożeniu farszu, naleśniki można podgrzać np. na patelni.

źródło: www.kwestiasmaku.com 

Zobacz także

Żelazna pasta jajeczna. Wasze przepisy wielkanocne

Delecta - Pascha wielkanocna z migdałami

Pascha wielkanocna z migdałami

Pieczone awokado Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Pieczone awokado