Go to content

Przepis na gofry domowe – pyszne, pachnące i chrupiące!

Przepis na gofry, fit, bez mleka
Fot. Przepis na gofry / iStock

Jeśli kochasz domowe słodkości, prosty przepis na gofry jest czymś dla ciebie. Domowe gofry nie muszą ustępować w smaku i chrupkości gofrom serwowanym w cukierniach, czy obleganych latem stoiskach nadmorskich. By gofry były idealne, poza dobrą gofrownicą, warto mieć sprawdzony przepis na gofry.

Podstawowy, prosty przepis na gofry domowe opiera się na kilku prostych składnikach. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie przysparza wielkiego problemu. Jeśli w domu znajduje się gofrownica oraz dobry przepis na gofry, rzecz nie ma prawa się nie udać. Zanim gofry będą gotowe, warto wcześniej przygotować sobie owoce, polewy czy bitą śmietanę, by jak najszybciej obłożyć i zjeść domowe słodkości. Zimne mogą stracić na smaku i chrupkości.

Przepis na gofry, fit, bez mleka

Fot. Przepis na gofry / iStock

Prosty przepis na gofry domowe

Składniki na ok. 6 sztuk

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka.

Prosty przepis na gofry domowe – przygotowanie:

  • Mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj sypkie składniki: proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wymieszaj je i dodaj jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę, ale nie za długo –  tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto można odstawić, by odpoczęło przez kwadrans. Jeśli nie masz czasu w zapasie, możesz od razu przystąpić do przygotowania gofrów.
  • Rozgrzej gofrownicę, i jeśli trzeba, posmaruj ją wcześniej olejem. Chochlą nakładaj równomiernie ciasto do gofrownicy. Gofry piecz do momentu zezłocenia, co w dużej mierze zależne jest od mocy gofrownicy. W jednym przypadku to będą 4 minuty, w innym trzeba poczekać dłużej.
  • Gdy gofry będą gotowe, wyjmij je i odłóż na metalową kratkę, np. od piekarnika, by mogły z każdej strony odparować.
  • Gofry najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ze słodkimi dodatkami.
Przepis na gofry, fit, bez mleka

Fot. Gofry / iStock

Przepis na gofry fit z mąki pełnoziarnistej

Przepis na gofry fit spodoba się tym, którzy szczególnie dbają o linię, lub są na diecie, a dopadła ich ochota na słodkie co nieco.

Składniki na ok. 6 sztuk: 

  • 1,5 szklanki (o pojemności 200 ml) mąki pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mleka migdałowego (może być inne, roślinne lub zwierzęce),
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 jaja,
  • woda (jeśli ciasto będzie zbyt gęste).

Przepis na gofry fit – przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zmieszaj, by nie było grudek. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj trochę wody, aby lekko je rozrzedzić.
  2. Nagrzej gofrownicę i nałóż ciasto równomiernie w gofrownicy. Piecz gofry kilka minut, aż się zezłocą.
  3. Odłóż upieczone gofry na kratce, by odpoczęły.
Przepis na gofry, fit, bez mleka

Fot. Przepis na gofry / iStock

Przepis na gofry bez mleka

Dla osób, które z różnych względów nie sięgają po mleko zwierzęce, jest alternatywa – przepis na gofry bez mleka. Nie jest on bardziej skomplikowany, niż przepis na gofry domowe z mlekiem, a efekt jest równie smaczny. Warto wypróbować taką wariację, gdy trzeba zrezygnować z mleka.

Składniki na ok. 8 sztuk:

  • 1,1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Przepis na gofry bez mleka – przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. W jednej misce ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  3. W drugiej misce wymieszaj mikserem pozostałe składniki, by nie było w cieście grudek.
  4. Do ciasta przełóż białka i wymieszaj je ostrożnie, ale dokładnie łyżką.
  5. Rozgrzej gofrownicę i jeśli trzeba, posmaruj ją wcześniej olejem.
  6. Nakładaj równomiernie ciasto chochlą na rozgrzaną gofrownicę. Piecz do zrumienienia (w zależności od mocy gofrownicy ok. 3-5 min)
  7. Wyjmij gofry i studź na kratce tak, by z każdej strony mogły swobodnie odparować.

Przepis na gofry – z czym smakują najlepiej? 

Gdy gorące gofry lekko przestygną, nadchodzi czas, by obłożyć je czymś pysznym. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Dla kogoś niezrównany smak będą miały ciepłe gofry posypane cukrem pudrem, ktoś inny z radością zobaczy na nich owoce polane roztopioną czekoladą. Co jeszcze może się przydać do podbicia smaku gofrów?

Gofry smakują fantastycznie ze wszystkim, co słodkie i wyraziste. W zdrowej wersji pasują do nich wszelkie owoce, owoce w żelu, dżemy, konfitury, musy owocowe. Miłośnicy czekolad mogą połamać ją na mniejsze kawałki i narzucić na gofry lub przyrządzić z niej polewę. Gotowe kremy czekoladowe na kanapki także będą smakowały wybornie na gofrach. Nie można zapominać o klasyce – bitej śmietanie z owocami lub posypką, albo miodem czy syropem klonowym. Należy tylko pamiętać, że położenie bitej śmietany na gorącego gofra sprawi, że może się ona rozpłynąć od ciepła.

Fot. Gofr z owocami / iStock

Tak przyrządzone gofry można potraktować jako słodki deser czy przekąskę, z pewnością sprawdzą się jako pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie do pracy.


źródło:  www.przyslijprzepis.pl ,codzienniefit.pl,www.kwestiasmaku.com