Desery Gotowanie Przepisy

Hit nadmorskich kurortów w domu: nowa odsłona gofra

Redakcja
Redakcja
23 lipca 2019
GOFRY
Fot. iStock
 

Gofry to wyśmienity deser, który kojarzy się ze smakami lata i wakacjami nad morzem. Spacerując po promenadzie, ciężko odmówić sobie takich pyszności w klasycznej odsłonie, czyli z dodatkiem świeżych owoców i bitej śmietany. Chrupiące i złociste ciasto wręcz rozpływa się w ustach przy każdym kęsie. A gdyby tak ten nadmorski rarytas przygotować w domowym zaciszu i cieszyć się latem, niekoniecznie wyjeżdżając nad morze? Delecta ma na to sprawdzone przepisy.

Lato trwa w najlepsze, więc słodka pokusa jest na wyciągnięcie ręki. Aby poczuć się jak w nadmorskim kurorcie, nie musisz wcale wyjeżdżać nad morze! Wystarczy, że przygotujesz wakacyjne słodkości w domu. Masz ochotę na deser gofrowy? Do dzieła!

Wafle gdańskie z konfiturą

Fot. Materiały prasowe

Ciasto:

  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 g sody oczyszczonej Delecta
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • olej ryżowy do posmarowania gofrownicy

Konfitura:

  • 200 g truskawek lub wiśni
  • 10 g miodu

Wafle gdańskie to idealny deser dla miłośników bardziej klasycznej wersji gofra, polanego pyszną konfiturą. Kto by się nie skusił?

Aby przygotować wafle, należy wsypać do wysokiego naczynia żółtka, mleko, śmietanę oraz miód i dokładnie wymieszać. Następnie ubijamy białka i łączymy razem z ciastem. Kiedy ciasto jest już gotowe, rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i nakładamy masę. Pieczemy około 2-3 minuty, aż ciasto się przyrumieni i będzie z łatwością odchodzić od gofrownicy. Teraz możemy zabrać się za truskawki (lub wiśnie), które zagotowujemy na wolnym ogniu, do momentu ich zgęstnienia. Jeśli konfitura wydaje nam się mało słodka, możemy dodać miód według uznania. Kiedy nasza konfitura domowej roboty jest już gotowa, możemy ją nałożyć na chrupiące i ciepłe wafle.

Smacznego!

Owoce leśne w żelu     

Delecta - owoce leśne w żelu

Fot. Materiały prasowe

 

Na frużelinę:

  • 250 g owoców (wiśnie, jagody, maliny, truskawki)
  • 2 łyżki cukru (w zależności od słodyczy wybranych owoców)
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

W tym przypadku zamiast konfitury robimy owoce w żelu, które idealnie skomponują się z naszymi goframi!

Na początku zalewamy żelatynę 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie zabieramy się za owoce, mieszamy je  cukrem w rondlu i stawiamy na średnim ogniu, podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość energicznie i dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Gotową, rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorących owoców i mieszamy, a następnie ponownie ustawiamy na małym ogniu i mieszamy, do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Kiedy frużelina będzie miała już konsystencję żelu, nie pozostaje nam nic innego jak ją ostudzić i przelać do słoika. Po cierpliwym odczekaniu mikstura będzie gotowa do położenie jej na gofrach i delektowania się smakiem!

Tort gofrowy z kremem

Delecta - tort gofrowy z kremem

Fot. Materiały prasowe

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
  • 6 łyżeczek cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru z wanilią Delecta
  • 4 jaja
  • ⅔ szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 ½ szklanki mleka

Krem:

  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 250 g naturalnego jogurtu
  • 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 1/3 szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

  • Truskawki
  • Jagody
  • Mięta

Tort gofrowy świetnie sprawdzi się jako deser na letnie spotkanie w gronie znajomych. Z pewnością wszystkim będzie smakował, bo kto nie lubi tortów i gofrów?

Na początek wsypujemy wszystkie suche składniki do miski i mieszamy.  Dodajemy do nich jajka, olej oraz mleko i miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy gofrownicę. Kiedy będzie już w pełni nagrzana, nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy masę po całej powierzchni. Gofry pieczemy przez około 3-3,5 minuty (lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy). Po ich upieczeniu, kładziemy je na metalową kratkę, aby były chrupkie. Każde piętro tortu powinno składać się z 4 gofrów (z podanych składników powinno ich wyjść 12). Następnie przyrządzamy krem. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do rozpuszczenia na 10 minut. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu i mieszamy, by ją zahartować i zapobiec zwarzeniu. Kiedy żelatyna jest już gotowa, dodajemy ją do pozostałego jogurtu i mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt z żelatyną i mieszamy łyżką. Gdy krem mamy już gotowy, przekładamy nim gofry, a samą górę dekorujemy owocami sezonowymi. Ilość i wybór owoców jest dowolna, ale im więcej tym lepiej!

 

Po więcej inspiracji na wakacyjne słodkości warto zajrzeć na www.delektujemy.pl

FB/ohmepl


Desery Gotowanie Przepisy

Letnie hity z promenady! Owoce leśne w żelu – przepis

Redakcja
Redakcja
23 lipca 2019
Fot. iStock
 

Wakacje bez gofrów się nie liczą! A co króluje na nadmorskim deptaku? Oczywiście świeże, pachnące i pełne owoców gofry! Owoce leśne w żelu – czyli pyszna, domowa frużelina! Do dzieła!

Owoce leśne w żelu      

Na frużelinę:

  • 250 g owoców (wiśnie, jagody, maliny, truskawki)
  • 2 łyżki cukru (w zależności od słodyczy wybranych owoców)
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

W tym przypadku zamiast konfitury robimy owoce w żelu, które idealnie skomponują się z naszymi goframi!

Na początku zalewamy żelatynę 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie zabieramy się za owoce, mieszamy je  cukrem w rondlu i stawiamy na średnim ogniu, podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość energicznie i dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Gotową, rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorących owoców i mieszamy, a następnie ponownie ustawiamy na małym ogniu i mieszamy, do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Kiedy frużelina będzie miała już konsystencję żelu, nie pozostaje nam nic innego jak ją ostudzić i przelać do słoika. Po cierpliwym odczekaniu mikstura będzie gotowa do położenie jej na gofrach i delektowania się smakiem!

Po więcej inspiracji na wakacyjne słodkości warto zajrzeć na www.delektujemy.pl

FB/ohmepl


Desery Gotowanie Przepisy

Wafle gdańskie z konfiturą

Redakcja
Redakcja
23 lipca 2019
Wafle gdańskie z konfiturą - przepis
Fot. iStock

Lato trwa w najlepsze, więc słodka pokusa jest na wyciągnięcie ręki. Aby poczuć się jak w nadmorskim kurorcie, nie musisz wcale wyjeżdżać nad morze! Wystarczy, że przygotujesz wakacyjne słodkości w domu. Masz ochotę na deser gofrowy, a może wafle gdańskie z konfiturą? Do dzieła!

Wafle gdańskie z konfiturą – przepis

Ciasto:

  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 g sody oczyszczonej Delecta
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • olej ryżowy do posmarowania gofrownicy

Fot. Materiały prasowe

Konfitura:

  • 200 g truskawek lub wiśni
  • 10 g miodu

Jak zrobić wafle gdańskie z konfiturą

Wafle gdańskie to idealny deser dla miłośników bardziej klasycznej wersji gofra, polanego pyszną konfiturą. Kto by się nie skusił?

Aby przygotować wafle, należy wsypać do wysokiego naczynia żółtka, mleko, śmietanę oraz miód i dokładnie wymieszać. Następnie ubijamy białka i łączymy razem z ciastem. Kiedy ciasto jest już gotowe, rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i nakładamy masę. Pieczemy około 2-3 minuty, aż ciasto się przyrumieni i będzie z łatwością odchodzić od gofrownicy. Teraz możemy zabrać się za truskawki (lub wiśnie), które zagotowujemy na wolnym ogniu, do momentu ich zgęstnienia. Jeśli konfitura wydaje nam się mało słodka, możemy dodać miód według uznania. Kiedy nasza konfitura domowej roboty jest już gotowa, możemy ją nałożyć na chrupiące i ciepłe wafle.

Smacznego!

Po więcej inspiracji na wakacyjne słodkości warto zajrzeć na www.delektujemy.pl

FB/ohmepl


Artykuł powstał we współpracy z marką Delecta


Zobacz także

Truskawki: koktajle, smoothie i napoje - 11 sprawdzonychprzepisów

Otwieramy sezon na truskawki. 11 przepisów na koktajle, smoothie i napoje z truskawkami w roli głównej

Różowe wino Łzy jednorożca

Różowe wino Łzy jednorożca. Na pewno nie będziecie przy nim płakać, jest urocze 🦄

Koktajl energetyczny na śniadanie - sprawdzony przepis

Szybkie śniadanie dla leniwych i zabieganych. Ten koktajl postawi was na nogi