Ten pyszny, włoski deser najlepiej zrobić z samego rana, aby miał czas stężeć w lodówce do popołudniowej kawy. A najlepiej robić go dzień wcześniej i na noc zostawić w lodówce. TIRAMISU bez alkoholu smakuje wybornie, musicie spróbować!
TIRAMISU bez alkoholu
Składniki na 6-8 porcji:
- 2 żółtka
- 150g drobnego cukru
- 400ml śmietanki 30% lub 36%
- 500g mascarpone
- kawa rozpuszczalna dobrej jakości
- amaretto (opcjonalnie)
- gorzkie kakao
- biszkopty
- maliny
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puchatą masę, dodać mascarpone i razem wymieszać. W drugiej misce ubić śmietankę i dodać do jajek z mascarpone.
Ubijać razem przez kilka chwil i wstawić do lodówki.
Do miseczki wsypać 4-5 łyżeczek kawy, zalać gorącą wodą. Kawa musi być mocna. Ostudzić. Moczyć biszkopty (tak, aby nie były zbyt miękkie, ale też nie za suche) i wyłożyć dno naczynia, w którym robicie deser.
Następnie układamy połowę masy mascarpone, maliny i posypać kakao.
Kolejna warstwa to znowu namoczone w kawie biszkopty, masa mascarpone, gorzkie kakao i na wierzch maliny. Włożyć do lodówki na minimum 6-7h.
Jeśli chcecie zrobić wersję tradycyjną – do kawy dodać amaretto. I pominąć maliny.
Mam na imię Asia.
Gotuję całe swoje dorosłe życie – ale dopiero teraz wiem, że odnalazłam moje miejsce na ziemi. Jest we mnie radość, spełnienie i czuję nieograniczone możliwości. Gotuję prosto i smacznie, z produktów dostępnych dla każdego, w duchu zerowaste i dewizą „nie wyrzucaj-wykorzystaj”. Bawię się łączeniem smaków, chcę porwać ludzi w świat kulinarnych przygód. Przepisy są mojego autorstwa, jeśli inspirację czerpię z innego źródła – zawsze je podaję.
Odwiedź mnie na: www.foodlajf.pl
foodlajf | foodlajf.pl |