Dania główne Przepisy

Polędwica z dorsza – pieczona, na parze, z grilla i w sosie. Wybierz swój ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 sierpnia 2020
Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie
Fot. iStock
 

Polędwica z dorsza to lekkie danie, które coraz częściej gości na talerzach Polaków. Odpowiednio przyrządzony dorsz nie tylko doskonale smakuje, ale także jest źródłem wartościowych składników odżywczych. Warto wypróbować przepis na dorsza — polędwica pieczona, w sosie, na parze i z grilla — każdy znajdzie coś dla siebie.

Dorsz to ryba u nas niespecjalnie doceniana. Znacznie częściej zajadamy się łososiem czy makrelą, choć dorszowi również nie brakuje smaku. Jest to ryba o delikatnym, jasnym mięsie, wdzięcznym do przyrządzenia. W dodatku jest ono skarbnicą pełnowartościowego białka, dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, witaminę D i A, witaminy B12, potas, fosfor czy selen. Z tego powodu warto sięgać po mięso dorsza i przyrządzać z niego lekkie i smaczne potrawy.

Polędwica z dorsza pieczona — przepis 

Pieczona polędwica z dorsza to prosty, ale bardzo smaczny przepis na przygotowanie ryby. Składniki są proste, ale w połączeniu z mięsem ryby, wspaniale podkreślają jego delikatny smak. To danie można serwować samodzielnie, lub tez podać do pieczonych warzyw oraz ziemniaków.

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Fot. iStock

Polędwica z dorsza pieczona — składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Mięso z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym, po czym ułóż na folii aluminiowej.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i pieprz cytrynowy, natrzyj rybę z każdej strony.
  3. Na mięsie ułóż gałązki koperku, zawiń folię i piecz ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 180ºC.

Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym — przepis 

Przepis na rybę w sosie pomidorowym to sposób na to, by jej mięso było smaczne i soczyste. Przygotowanie zabiera nieco czasu, ale samo wykonane zadania nie jest trudne.

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Fot. iStock

Polędwica z dorsza w sosie pomidorowym — składniki:

  • 50 dag polędwicy z dorsza
  • 3 pomidory
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • cebula biała
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • kostka rosołowa (lub gotowy bulion)
  • 2 liście liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • mąka
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Polędwicę z dorsza obsyp solą i pieprzem, obtocz dokładnie w mące i usmaż na rozgrzanym mocno oleju rzepakowym — panierka powinna mieć lekko złoty kolor.
  2. Paprykę i obie cebule pokrój w drobne paski, posyp solą i usmaż do miękkości na oleju po rybie.
  3. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórę, pokrój w kostkę.
  4. W międzyczasie zagotuj pół litra wody z kostką rosołową (lub bulion), z pokrojonymi pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  5. Gdy wywar się zagotuje, zmniejsz ogień i przełóż do garnka kawałki usmażonej ryby i cebulę z papryką. Dopraw do smaku i gotuj, na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje i powstanie sos.
  6. Do miski lub szklanego naczynia wlej część powstałego sosu, ułóż polędwiczki z dorsza i polej resztą sosu.  Całość wstaw na godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Polędwica z dorsza na parze — przepis 

To wyjątkowo prosty przepis na przygotowanie dorsza. W dodatku tak przygotowana ryba jest soczysta i mniej kaloryczna, niż ryba smażona na patelni. Dorsz na parze to dobry wybór dla osób będących na diecie.

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Fot. iStock

Polędwica z dorsza na parze — składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 2 garści rukoli
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • bazylia,
  • oregano
  • sól

Przygotowanie:

  1. Filety z dorsza umyj, gotuj na parze ok. 7-10 min. Jeśli nie masz parowaru, nalej wody do garnka, na górę nałóż durszlak lub specjalne sitko, włóż rybę i nakryj pokrywką — ryba w ten sposób się ugotuje.
  2. W międzyczasie przygotuj sos: oliwę z oliwek i sok z cytryny zmieszaj, dodaj bazylię i oregano, sól.
  3. Rukolę i pomidorki umyj,  ułóż na talerzu, a na nie wyłóż kawałki ryby, polej całość sosem.

Polędwica z dorsza z grilla — przepis 

Ten przepis to kolejny prosty sposób na przyrządzenie dorsza.

Polędwica z dorsza - pieczona, na parze, z grilla i w sosie

Fot. iStock

Polędwica z dorsza z grilla — składniki

  • 2 filety dorsza
  • sól gruba morska
  • pieprz świeżo zmielony
  • tymianek
  • jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Filety umyj, osusz, przetnij na pół (grubość ok. 2 cm), natrzyj solą i pieprzem, obsyp delikatnie tymiankiem.
  2. Filetu ułóż na folii aluminiowej, i włóż je do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Grilluj je ok. 5 minut z każdej strony.
  3. Przygotuj w międzyczasie sos: dobrze schłodzony jogurt połącz z posiekanym koperkiem, przeciśnij dwa ząbki czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Gotową rybę podawaj polaną sosem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl ,smaker.pl 

Dania główne Przepisy

„Nie umiem pogodzić się z Jej chorobą, z Jej starzeniem. Nie umiem być taka dorosła”

Małgorzata Ohme
Małgorzata Ohme
28 sierpnia 2020
Fot. iStock
 

Czasami muszę napisać taki tekst. Wypluć z siebie z nadzieją, że zrobi mi się lepiej. Poczuję ulgę, zasnę spokojnie i tyle. Bo przecież kolejnego dnia, jak każdy, spojrzę życiu w oczy.

Odwijam ze sreberka Jej drożdżowe. Jest prawie tak dobre jak wtedy, gdy byłam mała i wracałam do domu z nadzieją, że trochę jeszcze zostało. U nas często pachniało ciastem, bo Ona kochała piec. Gotować, krzątać się po kuchni, zmywać. Ciągle płakałam, gdy Jej nie było. Była moim domem i nosiła ten dom jak żółw skorupę. Jak każde dziecko nie wyobrażałam sobie, że Jej kiedyś nie będzie.

Przez większość czasu byłam na Nią zła. Że ciągle zawodzi, rozczarowuje, popełnia błędy, które wydawały mi się nie do wybaczenia. Kłóciłyśmy się, wpadałyśmy w furię, trzaskałyśmy drzwiami, padały ostre słowa. Mamy ten sam temperament i byłyśmy tylko we dwie. Dopiero niedawno zrozumiałam, że tak naprawdę moja złość była też moim alibi. Do niedobrego życia, do złych decyzji, do ranienia innych. Bo przecież jak masz takie trudne dzieciństwo, to zrozumiałe jest twoje fatalne dorosłe życie, prawda?

Zdemaskowanie tego mechanizmu nie jest przyjemne. Niełatwo jest żyć z odpowiedzialnością za swoje życie. Zwalanie winy na Nią dawało mi lekkość i nie obciążało sumienia. Teraz jest znacznie trudniej, zwłaszcza że kawał „straconego” czasu już za mną.

Ale nie o tym miałam pisać, bo wciąż mam w oczach Jej widok, gdy zamykam furtkę domu, gdzie Ją zostawiam. Jej pokój ma okno na ogród i zza płotu można zobaczyć, co robi. Widzę ją pochyloną, jak popycha rękoma wózek, na którym siedzi.  Wiem, że każdy ruch sprawia Jej spory wysiłek. Wiem też, że tak jak ja nie lubi pomocy, a słabość jest intruzem, którego trzeba za wszelką cenę pokonać. Chce też żyć, bo życie było dla nas zawsze pięknym darem. Nauczyła mnie tego, więc łapczywie chwytałam wszystko, co wydawało mi się warte uwagi.

Boksuje się z ograniczeniami choroby i widzę, że nie ma tej samej siły, co dawniej. Ten widok łamie mi serce, rozkrusza je na tysiące drobinek. Ale stoję i nie mogę oderwać wzroku od widoku, który tak mnie boli. Tak jakbym chciała ją zapamiętać. Strumień świadomości, że kiedyś będę Ją przywoływać w takich obrazach. I będę żałować, że nie zostałam tej nocy, by dłużej z Nią być. Choć przecież nie mogłam zostać.

Gdy jedziemy dziś do lekarza, pies wskakuje do samochodu i nie chce wyjść. Lata po aucie jak oszalały, wystawiając zęby w akcie protestu. Pilnuje Jej, bo boi się, że znów wyjedzie na kilka tygodni do szpitala. Choć pies nie rozumie, czym jest szpital, choroba, tygodnie, czas. Ale tak jak każdy z nas odczuwa nieobecność. Rozumiem go i jestem przez chwilę tym czarnym zrozpaczonym kundlem, który chce Ją zatrzymać. Rozumiem go jak nikt na świecie, a jednocześnie wiem, że nie może pojechać z nami. Prawda chwili? Raczej prawda uniwersalna, która znacznie wykracza poza tę chwilę.

W jej pokoju rozstawione łóżko i zmiętolona pościel. Już nie musi ukrywać, że poleguje – jak wtedy, gdy czuła się źle, a nie chciała nas martwić. Na szafce nocnej papierki po krówkach, okulary i koszyczek z lekami. Krzyżówka, książka, mokre chusteczki, pilot do telewizora. Stary człowiek nie potrzebuje tak wiele. A nam się wydaje, że trzeba przenieść cały świat na jeden kwadrat obleczony poszwą. Stary człowiek potrzebuje sensu. Potrzeby, serca, tęsknoty. Musi mieć po co/dla kogo żyć.

– Wy to mnie już nie potrzebujecie – tyle razy to słyszałam, że w pewnym momencie przestałam reagować. – Wiadomo, próbuje zwrócić na siebie uwagę – myślałam. Dawałam jej zadania: tu szarlotka, tam mielone, czasami napisanie wierszyka. Czy kiedykolwiek wysłuchałam go z uwagą? Boję się o tym pomyśleć.

Nie umiem pogodzić się z Jej chorobą, z Jej starzeniem. Nie umiem być taka dorosła. Nie chcę. Bycie dzieckiem swojego rodzica otula mnie i sprawia, że czuje się bezpiecznie. To jest mój porządek świata: moja Mama, ja, moje dzieci. To jest moja rodzina.

Lubię sobie przyjść do Niej i popłakać. Przy nikim nie płaczę tak swobodnie jak przy Niej. Moja Mama zawsze była taka duża, taka miękka i ciepła, a dziś jest taka drobna, że gdy przytulam się do Niej, boję się, że coś sobie złamie. Ale tak samo głaszcze mnie po głowie. Nie lubi, gdy płaczę. Więc dziś robię to w ukryciu przed Nią.

– Jeszcze? – pyta mój Syn, mając na myśli, że płaczę od godziny. Przynosi mi z Żabki chipsy i cole. Córka siedzi na niego obrażona w pokoju. Ze mną też nie gada. Żadne z nich nie wie jeszcze, że będą przechodzić przez to samo za ileś lat. Tak jak każda córka i każdy syn, który kocha swoją Matkę i patrzy na jej starzenie, chorobę. Będą mieć swoje uświadomienia i będą musieli dorosnąć. Na razie jem grzecznie darowanego chipsa jak kiedyś łyżkę zupy, którą Mama kazała mi zjeść na zdrowie. Życie zatacza koło. „Śpieszmy się kochać…”


Dania główne Przepisy

Koktajl z jarmużem w pięciu zdrowych i smacznych odsłonach. Który stanie się twoim ulubionym?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
27 sierpnia 2020
Koktajl z jarmużem
Fot. iStock

Koktajl z jarmużem to sposób na smaczny i zdrowy napój, który można wypić do śniadania, lub potraktować jako lekką przekąskę w ciągu dnia. Pomysłów na koktajle z jarmużem jest wiele i warto po nie sięgać, ponieważ to świetny sposób na przemycenie do diety wielu witamin i minerałów. Wypróbuj przepis na koktajl z jarmużem w pięciu odsłonach.

Jarmuż to obecnie niedoceniane warzywo, choć dawno temu stanowiło ono nieodłączny element diety wielu osób. Współcześnie częściej traktujemy go jako element dekoracyjny przy serwowaniu potraw, niż ich składnik. Warto to zmienić, ponieważ  jarmuż jest cennym źródłem witaminy K i C, wapnia oraz żelaza. Nie brakuje w nim białka, błonnika, a także beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Jarmuż połączony z innymi owocami lub warzywami i nabiałem w koktajlach, to prawdziwa witaminowa bomba, której nie warto sobie odmawiać.

Fot. Pixabay / mbland / CC0 Public Domain

Koktajl z jarmużem to szybki w przygotowaniu posiłek, który zadba o zdrowie i szczupłą figurę. Przepisów na koktajle jest wiele i bez kłopotu można dla siebie znaleźć taki, który przypadnie do gustu. Warto przy tym wspomnieć, że typowe koktajle opierają się na mleku i jego przetworach, ale jeśli ktoś nie może, lub nie lubi zwierzęcego mleka, może zamienić je na mleko roślinne.

Koktajl z jarmużem i mango — przepis

To propozycja smacznego i energetyzującego koktajlu, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i w ciągu dnia. Przyrządzając go zwróć uwagę na mango — im bardziej dojrzałe, tym słodsze. Wybierając owoc, szukaj takich z wyraźnym słodkim zapachem i ładnie wybarwioną skórką (nie może być zielona). Mango zawiera witaminy A, C, E i K, a także witaminy z grupy B. Nie brakuje w nim karotenów, przeciwutleniaczy oraz błonnika, dostarcza minerały takie jak: magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź, sód, wapń. Mango na długo zaspokaja apetyt, więc nie tylko nasyci, ale zadba o szczupłą sylwetkę.

Koktajl z jarmużem, mango

Fot. iStock/Koktajl z jarmużem

Koktajl z jarmużem i mango — składniki:

  • 500 ml mleka (ewentualnie roślinnego)
  • 4 liście jarmużu (bez twardej łodygi)
  • 1 mango
  • 1 jabłko (obrane)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Z jarmużu odetnij twardą łodygę, jabłko i mango obierz ze skórki, pokrój.
  2. Do misy blendera kielichowego wlej mleko (nie wlewaj od razu całości, wlej mniej, a jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty, dolej resztę), oraz pozostałe produkty.
  3. Zblenduj, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Koktajl z jarmużem i owocami — przepis

Ten przepis można dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jakie owoce bardziej smakują, lub w danej chwili akurat są pod ręką. Warto przyrządzać go wiosną i latem, gdy świeżych owoców, jest pod dostatkiem i są one bardziej wartościowe dla zdrowia.

Koktajl z jarmużem, owocami

Fot. iStock/Koktajl z jarmużem

Koktajl z jarmużem i owocami — składniki:

  • 2 garści jarmużu
  • 2-3 plastry świeżego ananasa
  • 1 banan
  • jabłko
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 250 ml mleka lub mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu — jeśli lubisz słodszą wersję

Przygotowanie: 

  1. Jarmuż umyj, usuń łodygi, osusz.
  2. Jabłko, plastry ananasa, banan i pomarańcze obierz, pokrój na kawałki i przełóż do blendera kielichowego. Dodaj jarmuż.
  3. Wlej mleko (mleko kokosowe), sok z limonki (cytryny), miód i zblenduj, aż uzyskasz kremową konsystencję.
  4. Schłódź w lodówce przez ok. 30-40 minut.

Koktajl z jarmużem i bananem — przepis

To prosty w przygotowaniu koktajl, który nasyci z rana i dostarczy szybkiej energii. Banany są źródłem witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B, beta-karotenu i błonnika. Dostarczają również składniki mineralne takie jak: potas, magnez, fosfor, wapń. Na koktajle z bananami powinni jednak uważać diabetycy, ponieważ te owoce mają  indeks glikemiczny (IG)>60, a jeśli są bardzo dojrzałe, IG może wynosić nawet > 70, więc gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi.

Koktajl z jarmużem, bananami

Fot. iStock/Koktajl z jarmużem

Koktajl z jarmużem i bananem — składniki: 

  • 1 szklanka jarmużu
  • dojrzały banan
  • 1 szklanka mleka
  • mały jogurt naturalny

Przygotowanie:

  1. Jarmuż umyj i odetnij z liści twardą łodygę.
  2. Do blendera kielichowego wlej mleko i jogurt, dorzuć pokrojonego na mniejsze części banana i jarmuż.
  3. Zblenduj, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Koktajl z jarmużem i szpinakiem — przepis

Zielony koktajl ze szpinakiem to doskonały pomysł na przemycenie do diety większej ilości szpinaku. Zarówno szpinak, jak i jarmuż, są warzywami niskokalorycznymi, więc warto sięgać po nie przy okazji prowadzenia diety odchudzającej. Szpinak zawiera przeciwutleniacze, luteinę i zeaksantynę, dostarcza witaminy E, A, C oraz składniki mineralne takie jak: magnez, potas, cynk, wapń, żelazo, kwas foliowy oraz mangan. Zawiera także związki miedzi i jodu.

Koktajl z jarmużem, szpinakiem

Fot. iStock/Koktajl z jarmużem

Koktajl z jarmużem i szpinakiem — składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zblenduj.

Koktajl z jarmużem i kiwi — przepis

Zielony koktajl to skarbnica wartościowych dla zdrowia substancji. Kiwi zawiera polifenole, karotenoidy, kwas foliowy, kwas omega-3, potas, witaminy z grupy B, witaminę A, C, K i E. Znajdziemy tu też magnez, miedź, wapń i mangan. Wybierając kiwi do koktajlu, warto sięgnąć po owoce intensywnie pachnące. Jeśli trafi się jeszcze niedojrzały, pozostawiony w temperaturze pokojowej, dojrzeje w ciągu kilku dni.

Fot. iStock/Koktajl z jarmużem

Koktajl z jarmużem i kiwi — składniki:

  • 2 szklanki mleka sojowego o naturalnym smaku
  • garść jarmużu
  • 2 dojrzałe kiwi
  • łodyga selera naciowego
  • sok z cytryny lub limonki

Przygotowanie:

  1. Jarmuż umyj i odetnij z liści twardą łodygę. Kiwi obierz, pokrój na mniejsze części, seler naciowy umyj, pokrój.
  2. Do blendera kielichowego wlej mleko sojowe, dorzuć kiwi i seler naciowy.
  3. Blenduj do uzyskania kremowej konsystencji.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , gotujmy.pl 

Zobacz także

Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą

Ciastka maślane – klasyczne, z cukrem, czekoladą lub marmoladą. Jak je upiec?

Co jeść latem w pracy? Sprawdź pomysły na szybkie i smaczne dania

Ogórki kiszone na sucho

Ogórki kiszone na sucho. Są gotowe już następnego dnia – oszalejecie na ich punkcie!