Dania główne Gotowanie Przepisy

Placuszki z bananami – 6 przepisów na słodkie danie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 listopada 2020
placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze
Fot. iStock
 

Placuszki z bananami to pomysł na wykorzystanie tych słodkich owoców. Sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy banan leży w kuchni nieco dłużej, i jest już bardzo dojrzały. Placuszki z bananami można przygotować na kilka sposobów — fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze. Taki słodki domowy posiłek, jest miłą odmianą od zup czy mięs z sosem na obiad.

Można po nie sięgnąć także na śniadanie, ponieważ banany bogate w naturalne cukry, szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, dostarczając energii. Należy jednak pamiętać, że gwałtowny wzrost glukozy wiąże się z jej nagłym spadkiem, więc banany nie są polecane w diecie cukrzyków. Ci jednak, którzy uwielbiają domowe słodkości i nie muszą obawiać się wahań poziomu cukru we krwi, mogą sobie od czasu do czasu pozwolić na taki słodki i smaczny posiłek.

Placuszki z bananami — przepis

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Placuszki z bananami — składniki:

  • 2 banany
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania
placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier waniliowy, mleko i wodę.
  2. Banany pokrój w plasterki, wrzuć do ciasta i wymieszaj dokładnie.
  3. Na patelni rozgrzej olej, smaż placki do zrumienienia po obu stronach. Gotowe  wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Po chwili przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki z bananami fit — przepis

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Placuszki z bananami fit — składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • ulubione owoce do ozdobienia

Przygotowanie: 

  1. Banana obierz i rozgnieć widelcem, dodaj jajko, płatki owsiane i dobrze składniki wymieszaj.
  2. Po tym rozgrzej patelnię (teflonową lub ceramiczną, bez tłuszczu) i nakładaj po łyżce ciasta formując placki. Smaż na niewielkim ogniu ok. 4 min z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.

Placuszki z bananami bez jajek — przepis

Fot. iStock

Placuszki z bananami bez jajek — składniki:

  • 1,5 dojrzałego banana
  • 150 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Drożdże utrzyj z łyżką cukru i mąki, rozpuść w letnim mleku i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Banany obierz i krój w plastry.
  3. Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru, wlej wyrośnięte drożdże, zamieszaj i dodaj plastry banana. Delikatnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ostatecznie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Po chwili przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki z bananami i jabłkami — przepis 

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Placuszki z bananami i jabłkami — składniki:

  • 1,5 dojrzałego banana
  • 2 jabłka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju
  •  olej do smażenia
  • cukier puder i ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie:  

  1. Do mleka wbij jajko, dodaj cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
  2. Jabłka obierz ze skóry, pokrój na plasterki, banan pokrój — tak przygotowanie owoce dodaj do masy i zamieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Po chwili przełóż placki na talerz, dołóż ulubione owoce i posyp cukrem pudrem.

Placuszki z bananami na kefirze — przepis

Fot. iStock

Placuszki z bananami na kefirze — składniki:

  • duży banan
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  •  jajo
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj kefir i jajko. Dołóż cukier wanilinowy i zwykły, sok z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksuj składniki do chwili, aż powstanie gładka masa, gęstsza niż ciasto na naleśniki.
  2. Banana obierz, pokrój na grubsze plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Na wierzchu placków układaj plasterki bananów. Gdy spód się zarumieni, obróć placek na drugą stronę.
  4. Gotowe placki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki z bananami i twarogiem — przepis

placuszki z bananami fit, bez jajek, z jabłkami, twarogiem lub na kefirze

Fot. iStock

Placuszki z bananami i twarogiem — składniki:

  • 150 g półtłustego twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 3/4 – 1 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub miód do polania

Przygotowanie: 

  1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z cukrem i szczyptą soli.
  2. W drugiej misce widelcem rozgnieć twaróg i zmiksuj go z jajkami i 2 łyżkami roztopionego masła. Dodaj masę twarogową do suchych składników i zmiksuj wszystko z mlekiem (dodaj go tyle, by masa była odpowiednio gęsta).
  3. Banany obierz i pokrój na plastry.
  4. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta, formując placuszki. Na wierzchu placków układaj plasterki bananów. Gdy spód się zarumieni, obróć placek na drugą stronę.
  5. Gotowe placki układaj na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż placki na talerz i posyp cukrem pudrem lub polej miodem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Placuszki z cukinii przepis w 6 wariantach. Jak przygotować sycące i pyszne danie na ciepło?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 listopada 2020
placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe
Fot. iStock
 

Przepis na placuszki z cukinii to propozycja na wykorzystanie tego zdrowego warzywa w kuchni. Cukinia ma wiele zalet — można z niej przygotować zupy, zapiekanki, makarony, świetnie sprawdzi się także przepis na placuszki z cukinii, pyszne i sycące danie. Jak przygotować je z różnymi dodatkami?

Cukinia jest lekkostrawnym i zdrowym warzywem, które coraz częściej gości w naszych kuchniach. W jej miąższu znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę K, kwas foliowy. Zawiera także minerały: potas, sód, fosfor, wapń, miedź i mangan. Warto po nią sięgać jak najczęściej, wykorzystując prosty przepis na placuszki z cukinii w różnych odsłonach. To danie obiadowe, sycące i pyszne, które można serwować z dodatkiem różnych sosów, ketchupem, czy po prostu posypane natką pietruszki lub koperkiem. Przygotowanie placków nie stwarza problemów i nie zabiera zbyt wiele czasu, warto więc choć raz spróbować przepisów na cukinię.

Placuszki z cukinii przepis

placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe

Fot. iStock

Placuszki z cukinii — składniki: 

  • 2 małe cukinie
  • cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinie obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól delikatnie, by puściły nadmiar soku. Po 15 minutach odciśnij, przełóż do miski.
  2. Dodaj startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, wbij jajka, dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dopraw do smaku pieprzem. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z sosem czosnkowym.

Placuszki z cukinii i marchewki — przepis

placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe

Fot. iStock

Placuszki z cukinii i marchewki — składniki: 

  • średnia cukinia
  • 3 marchewki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ok. 5 łyżek mąki
  • 200 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1.  Warzywa obierz ze skórki. Cukinię, marchew i cebulę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cukinię lekko odciśnij z nadmiaru wody. Czosnek przeciśnij przez praskę, ser zetrzyj na małych oczkach.
  2. Składniki połącz i dodaj do nich sól i pieprz oraz jajka. Wymieszaj wszystko i dodaj ok. 5 łyżek mąki, by masa nie była zbyt rzadka.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Placuszki z cukinii i fety — przepis

placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe

Fot. iStock

Placuszki z cukinii i fety — składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 250 g sera feta
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tartce o dużych oczkach (jeśli skóra jest stara i twarda, obierz ją). Oprósz ją solą i odstaw na 10 minut, żeby puściła soki. Odciśnij.
  2. Do cukinii dodaj rozdrobniony ser feta, jajka, posiekaną natkę i mąkę. Wymieszaj, dopraw, pamiętając, że ser feta jest słony.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Gotowe placki posyp natką pietruszki.

Placuszki z cukinii fit bezglutenowe — przepis

placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe

Fot. iStock

Placuszki z cukinii fit bezglutenowe — składniki: 

  • 400 g cukinii
  • 60 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • ostra papryka
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Cukinię obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce na stronie o drobnych oczkach. Odstaw na 10 minut, by puściła wodę — odciśnij jej nadmiar.
  2. Gotową cukinię wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku pieprzem, solą, szczyptą papryki i tymianku do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej minimalną ilość oleju, nakładaj masę z cukinii i smaż z obu stron do zarumienienia. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Placuszki z cukinii i ziemniaków — przepis

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStcok

Placuszki z cukinii i ziemniaków — składniki: 

  • cukinia średniej wielkości
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 5 łyżek mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz  i również zetrzyj.
  2. Cukinię zetrzyj ze skórką (jeżeli ma twardą skórę, obierz ją), dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy, i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Placuszki z cukinii i z serem — przepis

placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, bananowe, po węgiersku, z dyni, oraz ze śliwkami

Fot. iStock

Placuszki z cukinii i z serem — składniki: 

  • 1 kg cukinii
  • 200 g żółtego sera
  • ok. 10 łyżek mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Cukinię umyj (nie musisz obierać, jeśli ma miękką skórę), usuń nasiona i miękki miąższ. Twardy miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na 15 minut i odlej nadmiar soku.
  2. Żółty ser zetrzyj na tarce i dodaj do cukinii. Dołóż mąkę, proszek do pieczenia sól, jajka, szczyptę pieprzu i wymieszaj, by składniki się połączyły.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Gotowe placki odłóż na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj polane sosem pomidorowym lub ketchupem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Pomimo wszystko – historia pewnej rodziny

Redakcja
Redakcja
18 listopada 2020
Fot. Materiały prasowe / Oczkowscy

Rodzin z trójką dzieci jest wiele, a wśród nich są te niezwykłe – takie jak rodzina Oczkowskich, w której jest zdrowa mama, zdrowy tata i trójka rodzeństwa z niepełnosprawnościami. Najstarsza Ewa i najmłodszy Jaś cierpią na rzadką wadę genetyczną – galaktozemię, a środkowy Franek urodził się bez prawego przedramienia, ma cukrzycę typu 1 i guza podwzgórza mózgu.

Gdyby popatrzeć na bycie rodzicem jak na górską wycieczkę, to poza radosnym oczekiwaniem i chwilami szczęścia, ujrzymy na tej drodze wiele zakrętów i wyzwań. Będąc rodzicami, prędzej czy później zrozumiemy, co to jest odpowiedzialność za los naszych dzieci, poczujemy lęk i zmęczenie, od którego nie będzie urlopu.

W rodzinie Oczkowskich trudów i strachu jest zdecydowanie w nadmiarze. Pomimo tego, idą dzielnie przez życie, starając się dzień za dniem pokonywać wręcz hiobowe nieszczęścia, które na nich spadły. Trzymają się razem i to jest najważniejsze, bo siłę, miłość i radość z życia czerpią od siebie nawzajem – bez tego chyba po prostu by tego nie znieśli.

Zaczęło się od marzeń…

Zaczęło się od marzeń – dwoje ambitnych prawników z Torunia z głowami pełnymi planów o zawojowaniu świata, postanowiło założyć rodzinę. Pierwszym owocem ich miłości była Ewa, wyczekana, śliczna córeczka, która, wydawałoby się, urodziła się całkiem zdrowa. Coś jednak było nie tak – mała miała bóle brzuszka, pojawiły się kłopoty z karmieniem, niemowlę nie przybierało na wadze.

To był początek lat 90., więc pewnie dlatego dopiero po dwóch miesiącach zorientowano się, że nasze maleństwo cierpi na galaktozemię – bardzo rzadką chorobę genetyczną, charakteryzującą się brakiem enzymu przekształcającego galaktozę w glukozę, co sprawia, że w organizmie wydziela się toksyna, która powoli zabija – mówi Agnieszka Oczkowska, mama Ewy.  Ta diagnoza przyszła bardzo późno i nasze dziecko cudem uniknęło śmierci. Niestety choroba zdążyła wyrządzić szkody już na zawsze – zaburzyła jej mowę i spowodowała drżenie rąk. Jakby tego było mało, Ewa zakaziła się wirusem zapalenia wątroby typu C, co spowodowało kolejne zaburzenia neurologiczne…

 Wyprawa na Himalaje

Kiedy ma się bardzo chore dziecko, jest się bardzo ostrożnym z podjęciem decyzji o tym, by mieć kolejne pociechy. Ewa i Tomasz zdecydowali się na drugie dziecko dopiero po kilkunastu latach od urodzenia córki – również po to, by Ewa miała rodzeństwo, którego bardzo pragnęła. W 2005 roku urodził się nasz kochany synek Franio – wzrusza się Agnieszka. Ale proszę sobie wyobrazić szok, jaki przeżyliśmy z jego tatą, gdy okazało się, że brakuje mu prawej rączki! Nie mieliśmy pojęcia, że tak się stanie, USG w czasie ciąży nie wykazało żadnych nieprawidłowości…

Poza brakiem przedramienia mały był jednak zdrowy i to było najważniejsze. Miłość, jaką Franio dostawał od całej rodziny – rodziców, siostry i babci sprawiła, że niepełnosprawność nie przeszkadzała – a wręcz przeciwnie – motywowała chłopca do szybszego rozwoju. Niestety kiedy Franek miał 7 lat, zachorował na cukrzycę typu 1 – wzdycha jego mama. To był kolejny szok, a potem jeszcze jeden, czemu by nie… – w jego mózgu pojawił się guz…

Górska wędrówka państwa Oczkowskich przez krainę zwaną rodzicielstwem zamieniła się nagle w prawdziwą wyprawę na Himalaje i nabrała jeszcze bardziej dramatycznego wymiaru. Gdy już na dobre oswoili się z poważną chorobą Ewy i niepełnosprawnością Franka, zaczęło się życie w ciągłym strachu o życie syna, a także o to, czy powiększający się guz nie uszkodzi mu nerwów wzrokowych.

Do tego doszło codzienne liczenie indeksu glikemicznego, kalorii i stosowanie wymienników węglowodanowych, a potem nauka obsługi pompy insulinowej – wszystko na barkach małego chłopca…Kłopoty ze zdrowiem Franka pojawiły się, gdy na świecie był już jego młodszy brat, który podobnie jak Ewa chorował na galaktozemię… Jaś urodził się w 2008 roku i od razu miał zdiagnozowaną chorobę genetyczną – opowiada Agnieszka Oczkowska. Nie bałam się już tak bardzo, jak przy Ewie – znałam „wroga” i wiedziałam, jak pomóc najmłodszemu synkowi. Niestety nie przewidziałam, że w 2013 roku Jaś przejdzie w szpitalu sepsę, która całkowicie go unieruchomi…W tej chwili najmłodszy syn oddycha dzięki respiratorowi. Ma 12 lat. Nie mówi, nie chodzi – wymaga opieki 24 godziny na dobę…

Pomimo wszystko

Agnieszka i Tomasz nie poddają się. Mąż pracuje w zawodzie, prowadzi kancelarie prawną, a ja musiałam zostać pełnoetatową mamą – wyjaśnia Agnieszka. Ktoś musi non stop być przy Jasiu do końca jego życia.

Jaś, gdyby mógł coś powiedzieć, to na pewno wskazałby na tatę, z którym lubi oglądać mecze. Tak jakoś wychodzi, że jak w telewizji leci mecz, nasz Jasiek, który przez większość doby leży pod respiratorem, zaczyna się wiercić i domagać, bym wziął go na kolana – śmieje się Tomasz. No i oglądamy – jak ojciec z synem, taka to już nasza męska tradycja. Za to z Frankiem jeździmy na rowerowe wycieczki – oczywiście w wolnym czasie, którego niestety mam bardzo mało przez pracę.

Franek za to dużo się uśmiecha. Lubi swoje życie, takim jakie ono jest. Lubi siebie i ludzi wokół. Wyciąga z tego, co mu się przydarza, to, co najlepsze. Patrzę na choroby jak na coś, co mnie wzmacnia – mówi z przekonaniem. O guzie czasem zapominam, a do cukrzycy jakoś przywykłem. Dzięki niej też coś mam – na przykład wspaniałych przyjaciół z obozu dla diabetyków. Z wielkim optymizmem patrzę w przyszłość. Lubię żyć tak po prostu i cieszę się z każdej danej mi chwili. Marzę o podróżach, biegam, jeżdżę na rowerze, gram w tenisa i na ukulele – oczywiście z użyciem protez… 

Ewa to dziś młoda kobieta, która uczy się samodzielności, kończy szkołę i pracuje na stażu w przedszkolu. Uwielbiam dzieci i chętnie się nimi opiekuję – opowiada. Niestety przez chorobę nigdy nie będę mogła urodzić własnego maleństwa, więc chcę się spełniać w zawodzie opiekunki dziecięcej. Cieszę się, bo chyba odnalazłam pasję. W wolnym czasie piszę, śpiewam i troszczę się o dwa nasze psy, które kocham nad życie.

Pomimo wszystko rodzina stara się żyć normalnie – oczywiście w rytmie wyznaczanym przez codzienne wizyty rehabilitantów, obowiązkowe badania, itp. Kiedy funkcjonuje się w cieniu choroby dzieci, pojawiają się trudne myśli o ich zabezpieczeniu, jak już nas zabraknie… Żyje się w ciągłym strachu o to, czy sobie bez nas poradzą, np. ostatnio, gdy dostałam udaru i nie wiedziałam, czy z tego wyjdę… Ale nie miałam wyjścia, nie poddałam się i nie załamałam! Nauczyliśmy się też prosić o pomoc, bo bez wsparcia finansowego darczyńców nie dalibyśmy rady utrzymać naszych dzieci w takim stanie, w jakim aktualnie się znajdują. Dzięki zbiórkom na siepomaga.pl możemy cieszyć się życiem, tak jak inni.  Jesteśmy tacy sami, tak samo jak inni wędrujemy przez rodzicielstwo… Może tylko nasza droga jest nieco bardziej wyboista, więc bywamy mocniej zmęczeni, bardziej zdeterminowani i każdego dnia naprawdę doceniamy to, że wciąż jesteśmy razem, wierząc, że limit nieszczęść jest już w naszym przypadku wyczerpany…

Jeśli chcesz wesprzeć rodzinę Państwa Oczkowskich – wpłać dowolną kwotę na ich rzecz przez stronę siepomaga.pl:

https://www.siepomaga.pl/trojedzieci

Rodzina zbiera na dalsze leczenie swoich kochanych dzieci, z których dwójka zmaga się z galaktozemią, a urodzony bez prawego przedramienia Franek, cierpi na cukrzycę typu 1 oraz guza podwzgórza mózgu. Dziękujemy za każdy datek, który pozwoli Rodzinie Oczkowskich żyć szczęśliwie. Pomimo wszystko.


Zobacz także

Karp w galarecie - przepis babci, faszerowany, tymbaliki

Karp w galarecie na wigilijny stół. Jak przygotować to danie na 3 sposoby?

Wafle gdańskie z konfiturą - przepis

Wafle gdańskie z konfiturą

przepis na chłodnik litewski, z botwiny, ogórkowy, pomidorowy, z truskawek i arbuza

Chłodnik – pyszne i orzeźwiające danie na lato. Przepisy na chłodniki z warzyw oraz owoców