Dania główne Gotowanie Przepisy

Kluski na parze na trzy sposoby – tradycyjne, z jagodami, lub bez nadzienia do mięs

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
28 września 2020
Kluski na parze - przepis babci, z jagodami, lub bez nadzienia
Fot. iStock
 

Kluski na parze, zwane również parowańcami lub pampuchami, to miękkie bułeczki drożdżowe, przygotowywane w garnku lub parowarze. Można je serwować na słono, jako dodatek do obiadu, lub zjeść samodzielnie, na słodko z owocami lub sosem waniliowym. Są one delikatne i bardzo puszyste, a ich przygotowanie nie sprawia wielkiego kłopotu. Warto samodzielnie wykorzystać przepis babci na kluski na parze, z jagodami, lub bez nadzienia, do mięs.

Kluski na parze to tradycyjne danie pochodzące z rejonu Niemiec. W krajach niemieckojęzycznych podaje się je tradycyjnie z powidłami śliwkowymi, z makiem i cukrem pudrem na wierzchu, polane roztopionym masłem. Z kolei w Polsce pampuchy serwowane są równie często na słodko, z owocami, jak i polane sosem, serwowane do mięs. Jak samodzielnie przygotować te delikatne i puszyste bułeczki?

Fot. iStock

Kluski na parze — przepis babci

Ten przepis babci na kluski na parze chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Warto sięgnąć po niego i samodzielnie przygotować parowane bułeczki.

Kluski na parze - przepis babci, z jagodami, lub bez nadzienia

Fot. iStock

Kluski na parze — składniki:

Na ok. 16 klusek.

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 100 g drożdży
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej. Do miski skrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, zalej ciepłym, ale nie gorącym  mlekiem.
  2. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie rozpuść masło i ostudź, jajka ubij z cukrem na puszystą masę, wyłóż ubite jajka do miski, dodaj wyrośnięte drożdże i  mieszaj powoli, wsypując mąkę. Następnie dodaj szczyptę soli, roztopione masło i wyrób ciasto. Na koniec przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu formuj kulki i zostaw na 15 min aż urosną. Pyzy wkładaj na garnek z naciągniętą pieluchą tetrową lub na specjalnym sitku i paruj pod przykryciem. 4-5 min.
  5. Podawaj z sosem mięsnym lub na słodko.

Kluski na parze — przepis tradycyjny

Ten przepis wywodzi się z tradycyjnego ujęcia klusek na słodko, które tak lubią Niemcy czy Austriacy.

Kluski na parze - przepis babci, z jagodami, lub bez nadzienia

Fot. iStock

Kluski na parze — składniki:

Na ok. 8 klusek.

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 50 g masła lub margaryny
  • szczypta soli

Nadzienie i posypka:

  • powidła śliwkowe
  • 150 g masła
  • 40 g mielonego, suchego maku
  • 40 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy — w dość wysokiej miseczce lekko ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Masło roztop i zostaw do ostygnięcia.
  3. Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj resztę cukru, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto i powoli dolewaj roztopione i przestudzone masło. Dobrze wyrób, przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30- 40 minut).
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką, i podziel je na ok. 8 równych części.
  5. Z każdej części ciasta formuj kulkę, spłaszcz ją na dłoni, nałóż 1 łyżeczkę powideł, zlep i uformuj okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski rozłóż na blacie posypanym mąką (sklejonym miejscem do dołu), przykryj ściereczką i pozostaw na kilka minut, by jeszcze podrosły.
  6. W międzyczasie zagotuj wodę (w dużym garnku lub parowarze).
  7. Kluski układaj z odstępami w parowarze lub w garnku (z naciągniętą pieluchą tetrową lub na sitku) i paruj pod przykryciem ok. 10 minut, aż kluski ładnie się napuszą. Gotowe kluski przełóż na talerze.
  8. Zmielony mak wymieszaj z cukrem pudrem, posyp kluski i polej roztopionym, gorącym masłem.
  9. Serwuj gorące.

Kluski na parze z jagodami — przepis

Ten przepis cieszy się dużym powodzeniem, szczególnie w sezonie letnim, gdy świeżych jagód nie brakuje. Do tego przepisu można wykorzystać również borówki.

Kluski na parze - przepis babci, z jagodami, lub bez nadzienia

Fot. iStock

Kluski na parze z jagodami — składniki:

Na ok. 12 klusek.

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 szklanka jagód

Polewa:

  • 250 g jagód
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej tak, by było letnie. Do miseczki wkrusz drożdże, wsyp łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru, zalej ciepłym mlekiem i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, pozostały cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Po wyrobieniu ciasto przykryj ściereczką i odłóż do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części.
  4. Z każdej części ciasta formuj kulkę, spłaszcz ją na dłoni, nałóż 1 łyżeczkę jagód, zlep i uformuj okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski rozłóż na blacie posypanym mąką (sklejonym miejscem do dołu), przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 15 minut, by jeszcze podrosły.
  5. Kluski układaj z odstępami w parowarze lub w garnku (z naciągniętą pieluchą tetrową lub na sitku) i paruj pod przykryciem ok. 15 minut, aż ładnie się napuszą. Gotowe przełóż na talerze.
  6. W międzyczasie przygotuj polewę z jagód. Na patelnię wlej wodę, sok z cytryny i umyte jagody. Duś wszystko razem na minimalnym ogniu aż jagody się rozgotują i sos zgęstnieje. Do smaku posłódź cukrem i jeszcze gorący sos wylej na gotowe kluski na parze.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.kuchnia-domowa.pl

Dania główne Gotowanie Przepisy

„Mam na imię Alicja. Dziś rano umarłam… Nie podziel mojego losu. Ratuj się, ratuj się dopóki możesz”

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
28 września 2020
Fot. iStock
 

W internecie krąży post. Czasem zmienia się imię bohaterki, wiek, czas. Czasem nie. Ale to wcale nie jest istotne, bo ten post ma setki imion rocznie – tyle, ile kobiet jest zabijanych w naszych kraju w wyniku przemocy domowej. Przeczytajcie uważnie. A potem raz jeszcze. I pomyślcie, że może tam być imię waszej siostry, przyjaciółki, sąsiadki, mamy kolegi z przedszkola waszego dziecka. Tej miłej kasjerki z osiedlowego. Przemoc nie dyskryminuje. Nic a nic. Bije w biedzie i nowym, minimalistycznym apartamencie. Bije po pijaku i dla zasady. Bije z dyplomem i bez niego. Za każdym razem zabija tak samo. Za każdym razem wszyscy są pytają: jak to się mogło stać. Przeczytajcie, jak…

Często odzywają się do mnie ofiary przemocy domowej. Weźcie sobie ten wpis do serca i udostępnijcie…

Opublikowany przez Kobusa Niedziela, 13 września 2020

„Aż śmierć nas rozłączy…

‚Mam na imię Alicja. Mam 27 lat, a jutro wychodzę za mąż. Jestem niesamowicie szczęśliwa! Wstyd się przyznać, ale nie widzę poza Nim świata. Nieustannie powtarza mi, że jestem piękna. Jest miłością mojego życia.

Mam na imię Alicja. Mam 30 lat i jestem w ciąży. Ciąża to ciężki stan. Rano budzę się, a wieczorem zasypiam niebywałe głodna. Kacper robi wszystko, aby zadowolić apetyt tego małego człowieka mieszkającego w moim brzuszku. Powtarza, że jestem piękna, ale nie wierzę mu – przytyłam dziesięć kg.

Mam na imię Alicja. Mam 31 lat i od kilku miesięcy mam Kubusia w ramionach. Mogłabym całować jego stopki całymi dniami. Każdego dnia patrzę na niego ze zdumieniem, ale Kacper ma inne podejście. Podnosi głos i wścieka się, gdy mały płacze. Wczoraj z nerwów uderzył mnie w twarz, bo wylałam butelkę z mlekiem. Wybaczyłam mu, jest zmęczony. Ojcostwo wdaje mu się we znaki.

Mam na imię Alicja. Mam 32 lat, a dziś patrząc na siebie w lustrze zauważyłam siniaka na prawym ramieniu. Mam też dość duże rozcięcie na wardze. Teraz się trzęsę, zamknięta w łazience. Wszystko przepadło.

Mam na imię Alicja. Mam 33 lat, a dziś wieczorem wylądowałam na izbie przyjęć. Trzy złamane żebra. Kacper mnie kopnął w nerwach. Ale to nie jego wina. Jest zmęczony, bo dużo pracuje. Na policji stwierdziłam, że mąż próbował mnie podnieść, gdy upadłam w kuchni i przewrócił się na mnie. Ból zabiera mi dech w piersiach.

Nazywam się Alicja. Mam 35 lat, a dziś rano Kacper wbił mi nóż w gardło. Czułam, jak ostrze wchodzi w ciało. Przez kilka sekund wstrzymałam oddech i myślałam „Czy to naprawdę się stało?” Umarłam po kilku godzinach w kałuży krwi. W ostatnich chwilach słyszałam przeraźliwy płacz Kuby.

Mam na imię Alicja i teraz jestem chmurą i deszczem. Jestem ziemią i morzem. Jestem oddechem matek wszystkich sierot na tym świecie i przestrogą wszystkich ofiar przemocy domowej. Nie podziel mojego losu. Ratuj się, ratuj się dopóki możesz.

Przestań mieć nadzieje. On się nie zmieni…

Zostaw go i uciekaj tam, gdzie jesteś kochana i szanowana.

Nie wybaczaj kolejnego uderzenia.

– Kobus”

Policja co roku podaje statystyki przemocy domowej w Polsce. Te statystyki to tylko ofiary, o których wiedzą funkcjonariusze. To niebieskie karty. Ci którzy szukali pomocy lub którym ktoś chciał pomóc. Pomyśl o tych, którzy wciąż mają nadzieję, wstydzą się, boją się, nie mają wyjścia. I o tych, których słyszysz, ale „to nie twoja sprawa…”, „to sprawa rodzinna”…

Szacuje się, że co roku 400-500 kobiet ginie w wyniku przemocy domowej.

Dane za rok 2019*

Liczba wypełnionych formularzy „Niebieska Karta” 74 313
(w tym 61 076 wszczynających procedurę i 13 237 dotyczących kolejnych przypadków w trakcie procedury)
Ogólna liczba ofiar przemocy 88 032
Liczba ofiar – kobiet 65 195
Liczba ofiar – mężczyzn 10 676
Liczba ofiar – małoletnich 12 161
Ogólna liczba osób podejrzewanych o przemoc 74 910
Liczba podejrzewanych sprawców – kobiet 6 448
Liczba podejrzewanych sprawców – mężczyzn 68 148
Liczba podejrzewanych sprawców – nieletnich 314
Ogólna liczba podejrzewanych sprawców będących pod wpływem alkoholu 42 583
Podejrzewani sprawcy pod wpływem alkoholu – kobiety 2 126
Podejrzewani sprawcy pod wpływem alkoholu – mężczyźni 40 435
Podejrzewani sprawcy pod wpływem alkoholu – nieletni 22
Liczba dzieci umieszczonych w nie zagrażającym im miejscu (np. rodzina zastępcza, placówka opiekuńcza) 309

 


źródło: https://www.facebook.com/pankobuspl/photos/a.726350087511059/2233795036766549/

*https://statystyka.policja.pl/st/wybrane-statystyki/przemoc-w-rodzinie/50863,Przemoc-w-rodzinie.html


Dania główne Gotowanie Przepisy

Jak dobrać odcień szminki?

Redakcja
Redakcja
27 września 2020
fot. Materiały prasowe

Wybierając szminkę, wiele kobiet kieruje się wyłącznie własnymi upodobaniami względem jej koloru. Okazuje się jednak, że wybór szminki to decyzja, którą powinnaś dobrze przemyśleć. W dzisiejszym artykule przedstawimy czynniki, jakie musisz wziąć pod uwagę przy wyborze szminki. Z naszej publikacji dowiesz się: Jak dobrać szminkę do karnacji skóry? Jak dopasować szminkę do koloru włosów? Jak zgrać szminkę z kształtem ust? Odpowiedzi na te pytania znacznie ułatwią wybór szminki, która idealnie podkreśli Twoją urodę.

Jak dopasować szminkę do karnacji skóry?

Każda skóra ma kolor skierowany w stronę różowego lub żółtego. Róż jest barwą chłodniejszą. Żółty zaliczamy do cieplejszych barw. Jeśli nie wiesz, jak określić swój rodzaj skóry, to wystarczy spojrzeć na żyły na nadgarstkach. Jeśli są niebieskie, to znak, że masz różową cerę. Jeśli są zielono-niebieskie, to Twoja cera ma odcień żółty.

Skoro wiesz już, jaką masz cerę, to czas teraz dobrać do niej szminkę. W przypadku ciepłej karnacji wybieraj spośród jasnych kolorów. W przypadku skóry oliwkowej będziesz mieć największe pole wyboru. Do tego typu cery pasują w zasadzie wszystkie kolory. Najlepiej jednak będą wyglądać odcienie różu, purpura, fuksja oraz intensywna czerwień.

Przy skórze o jasnym odcieniu świetnie sprawdzą się szminki w pastelowych kolorach. Jeśli Twoja cera jest zimna i blada, to powinnaś raczej unikać bladych pomadek, które wpadają w żółte kolory. Przez taką szminkę Twoja twarz rozmyje się i straci wyrazistość. Jeśli Twoja skóra ma ciemniejszy odcień, to śmiało możesz postawić na szminki w kolorze śliwki i jagody.

Jak dopasować szminkę do koloru włosów?

Kolejnym czynnikiem, który powinnaś wziąć pod uwagę, jest kolor włosów. W przypadku blondynek najlepiej sprawdzą się chłodne odcienie czerwieni z dodatkiem niebieskiego. Do włosów blond możesz także dobrać szminkę w pastelowych odcieniach różu, w kolorze fuksji lub maliny. Jeśli jednak jesteś ciemną blondynką, to najlepszym wyborem dla Ciebie będzie szminka w kolorze koralu lub jasnego różu.

Kobiety o rudych włosach powinny postawić na szminki w ciepłych odcieniach. Idealnym wyborem może być kolor łososiowy, koralowy, purpurowy i brzoskwiniowy. Świetny efekt dadzą szminki z delikatnym połyskiem, które dodatkowo uwydatniają kształt ust.

W przypadku ciemnych włosów dobrze sprawdzą się szminki w kolorze ciemnej czerwieni z dodatkiem brązu. Wybierając kolor wina, czekolady lub ciemny róż, wydobędziesz głębię koloru czarnych lub brązowych włosów.

Jak dopasować szminkę do kształtu ust?

Wybierając szminkę, powinnaś kierować się także kształtem ust. Dla kobiet z małymi ustami najlepszym wyborem będą jasne i błyszczące kolory szminki. Dzięki temu cała twarz ulegnie rozjaśnieniu. Do wąskich ust najlepiej dobrać odcień szminki z charakterystycznym błyskiem. Kobiety, które mają wydatną dolną wargę, mogą kierować się wyłącznie kolorem karnacji przy wyborze szminki. W przypadku pełnych ust nie należy przesadzać z intensywnymi odcieniami. Dużo lepszym wyborem będzie szminka w kolorze delikatnego różu lub brzoskwini.

Pamiętaj, że oprócz koloru ważna jest także jakość szminek. Duży wybór dobrej jakości kosmetyków możesz znaleźć w sklepie BEA BELEZA. W hurtowni kosmetyków dostępna jest oferta zarówno dla salonów kosmetycznych, jak i klientów indywidualnych.


Artykuł sponsorowany


Zobacz także

Fajnie, fajniej… Delecta, czyli słodkie nowości produktowe!

Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, gotowanie, przepisy na przetwory na zimę,

Fasolka szparagowa – jak ją gotować, by była smaczna i chrupiąca? Przepisy na przetwory z fasolką szparagową

Najlepsza na upał – własnoręcznie przygotowana lemoniada!