Go to content

Gulasz z szynki na 3 sposoby. Proste przepisy na sycący obiad

Gulasz z szynki wieprzowej - z pieczarkami lub warzywami
Fot. iStock

Gulasz z szynki to jedna z wielu możliwości podania tradycyjnego węgierskiego gulaszu na obiad. To smaczny i prosty sposób na przygotowanie mięsa wieprzowego, które doskonale sprawdza się w tego rodzaju daniach. Propozycja gulaszu jest warta uwagi, ponieważ pozwala na różne modyfikacje i nie zawsze trzeba trzymać się sztywno przepisu. Gulasz z szynki wieprzowej świetnie smakuje z pieczarkami lub warzywami, koniecznie serwowany na gorąco.

Myśląc o nim w kontekście dania obiadowego, można zdecydować się na różne dodatki. Sprawdzą się tu zarówno ziemniaki, jak i placki ziemniaczane, kluski śląskie, ryż, kasza, a także chleb. Sposób podania zależy wyłącznie od indywidualnego smaku. Świeże mięso oraz kilka  prostych produktów pozwalają stworzyć danie, które ma szanse na stałe zagościć w jadłospisie.

Prosty gulasz z szynki wieprzowej — przepis 

Gulasz z szynki wieprzowej - z pieczarkami lub warzywami

Fot. iStock

Prosty gulasz z szynki wieprzowej — składniki: 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2-3 duże cebule
  • 2 średnie lub 1 duża marchewka
  • 1-2 liście laurowe
  • przyprawa do mięsa
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki papryki słodkiej suszonej w płatkach
  • papryka słodka w proszku
  • kostka bulionowa
  • ok. 3 łyżeczki śmietany kwaśniej 18%
  • 2 łyżki mąki — opcjonalnie
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w większą, równą kostkę. Przełóż do dużej miski, dodaj przyprawy i wymieszaj wszystko ze sobą, aż  składniki połączą się ze sobą. Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na noc, by mięso przeszło przyprawami i skruszało.
  2. Cebulę i marchew obierz. Cebulę pokrój w większą kostkę, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Mięso wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do czasu, aż nabierze ciemnobrązowego koloru. Następnie przełóż je do garnka. Na tym samym oleju podsmaż cebulę, gdy zmięknie dodaj marchew i duś razem do miękkości. Podsmażone warzywa dodaj  do mięsa i zalej gorącą wodą, dodaj liście laurowe i kostkę bulionową. Mięso powinno być zakryte wodą.
  4. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Gdy mięso zmięknie, dopraw gulasz z szynki solą i pieprzem. Zaciągnij odrobiną śmietany, a jeśli sos będzie zbyt rzadki, mąkę pszenną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewaj do gulaszu. Zamieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Gdy odpowiednio zgęstnieje, zdejmij z ognia.

Gulasz z szynki z pieczarkami — przepis 

Gulasz z szynki wieprzowej - z pieczarkami lub warzywami

Fot. iStock

Gulasz z szynki z pieczarkami — składniki: 

  • 1 kg mięsa z szynki
  • 500 g pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 2 opakowania fix do gulaszu
  • sól
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w równą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć i podsmaż mięso z solą i pieprzem do smaku. Zrumienione mięso wrzuć do dużego garnka.
  3. Na oleju po mięsie podsmaż pokrojone pieczarki. Wrzuć do garnka, następnie ogórki pokrój i dorzuć do mięsa i pieczarek. Zalej ok. 1,5 litra wody, dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj ok. 30 min na niewielkim ogniu.
  4. Po upływie tego czasu dodaj fix i gotuj wszystko razem ok. godziny na małym ogniu. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.

Gulasz z szynki z warzywami — przepis 

Gulasz z szynki wieprzowej - z pieczarkami lub warzywami

Fot. iStock

Gulasz z szynki z warzywami — składniki: 

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • marchew
  • cukinia
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • szczypta chili
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie: 

  1. Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz przyprawami.
  2. Papryki oczyść i pokrój. Cebulę pokrój i zeszklij razem z papryką na rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni.
  3. Mięso dodaj do cebuli i papryki, podsmaż, a następnie zalej wrzątkiem i duś pod przykryciem, aż zacznie mięknąć. Do mięsa dodaj pokrojoną na plastry marchewkę, po kilku minutach dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki, Po kolejnych kilku minutach dorzuć cukinię pokrojoną w kawałki. Duś do miękkości mięsa i warzyw.
  4. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat, przyprawę uniwersalną, słodką i ostrą paprykę. Mieszaj, duś jeszcze chwilę. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, mąkę pszenną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewaj do gulaszu. Zagotuj i trzymaj na niewielkim ogniu do czasu aż zgęstnieje.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl