Dania główne Gotowanie Przepisy

Gulasz z szynki na 3 sposoby. Proste przepisy na sycący obiad

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 grudnia 2020
Gulasz z szynki wieprzowej - z pieczarkami lub warzywami
Fot. iStock
 

Gulasz z szynki to jedna z wielu możliwości podania tradycyjnego węgierskiego gulaszu na obiad. To smaczny i prosty sposób na przygotowanie mięsa wieprzowego, które doskonale sprawdza się w tego rodzaju daniach. Propozycja gulaszu jest warta uwagi, ponieważ pozwala na różne modyfikacje i nie zawsze trzeba trzymać się sztywno przepisu. Gulasz z szynki wieprzowej świetnie smakuje z pieczarkami lub warzywami, koniecznie serwowany na gorąco.

Myśląc o nim w kontekście dania obiadowego, można zdecydować się na różne dodatki. Sprawdzą się tu zarówno ziemniaki, jak i placki ziemniaczane, kluski śląskie, ryż, kasza, a także chleb. Sposób podania zależy wyłącznie od indywidualnego smaku. Świeże mięso oraz kilka  prostych produktów pozwalają stworzyć danie, które ma szanse na stałe zagościć w jadłospisie.

Prosty gulasz z szynki wieprzowej — przepis 

Gulasz z szynki wieprzowej - z pieczarkami lub warzywami

Fot. iStock

Prosty gulasz z szynki wieprzowej — składniki: 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2-3 duże cebule
  • 2 średnie lub 1 duża marchewka
  • 1-2 liście laurowe
  • przyprawa do mięsa
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki papryki słodkiej suszonej w płatkach
  • papryka słodka w proszku
  • kostka bulionowa
  • ok. 3 łyżeczki śmietany kwaśniej 18%
  • 2 łyżki mąki — opcjonalnie
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w większą, równą kostkę. Przełóż do dużej miski, dodaj przyprawy i wymieszaj wszystko ze sobą, aż  składniki połączą się ze sobą. Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na noc, by mięso przeszło przyprawami i skruszało.
  2. Cebulę i marchew obierz. Cebulę pokrój w większą kostkę, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Mięso wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso do czasu, aż nabierze ciemnobrązowego koloru. Następnie przełóż je do garnka. Na tym samym oleju podsmaż cebulę, gdy zmięknie dodaj marchew i duś razem do miękkości. Podsmażone warzywa dodaj  do mięsa i zalej gorącą wodą, dodaj liście laurowe i kostkę bulionową. Mięso powinno być zakryte wodą.
  4. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut. Gdy mięso zmięknie, dopraw gulasz z szynki solą i pieprzem. Zaciągnij odrobiną śmietany, a jeśli sos będzie zbyt rzadki, mąkę pszenną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewaj do gulaszu. Zamieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Gdy odpowiednio zgęstnieje, zdejmij z ognia.

Gulasz z szynki z pieczarkami — przepis 

Gulasz z szynki wieprzowej - z pieczarkami lub warzywami

Fot. iStock

Gulasz z szynki z pieczarkami — składniki: 

  • 1 kg mięsa z szynki
  • 500 g pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 2 opakowania fix do gulaszu
  • sól
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w równą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć i podsmaż mięso z solą i pieprzem do smaku. Zrumienione mięso wrzuć do dużego garnka.
  3. Na oleju po mięsie podsmaż pokrojone pieczarki. Wrzuć do garnka, następnie ogórki pokrój i dorzuć do mięsa i pieczarek. Zalej ok. 1,5 litra wody, dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj ok. 30 min na niewielkim ogniu.
  4. Po upływie tego czasu dodaj fix i gotuj wszystko razem ok. godziny na małym ogniu. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.

Gulasz z szynki z warzywami — przepis 

Gulasz z szynki wieprzowej - z pieczarkami lub warzywami

Fot. iStock

Gulasz z szynki z warzywami — składniki: 

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • marchew
  • cukinia
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • szczypta chili
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie: 

  1. Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz przyprawami.
  2. Papryki oczyść i pokrój. Cebulę pokrój i zeszklij razem z papryką na rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni.
  3. Mięso dodaj do cebuli i papryki, podsmaż, a następnie zalej wrzątkiem i duś pod przykryciem, aż zacznie mięknąć. Do mięsa dodaj pokrojoną na plastry marchewkę, po kilku minutach dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki, Po kolejnych kilku minutach dorzuć cukinię pokrojoną w kawałki. Duś do miękkości mięsa i warzyw.
  4. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat, przyprawę uniwersalną, słodką i ostrą paprykę. Mieszaj, duś jeszcze chwilę. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, mąkę pszenną rozrób w niewielkiej ilości zimnej wody i stopniowo wlewaj do gulaszu. Zagotuj i trzymaj na niewielkim ogniu do czasu aż zgęstnieje.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Gulasz z kurczaka – klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit. Jak go przygotować?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 grudnia 2020
Gulasz z kurczaka - klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit
Fot. iStock
 

Gulasz z kurczaka to propozycja obiadu dla osób, które lubią delikatne w smaku mięso. Podany do ziemniaków, klusek czy kaszy, gulasz jest sycącym i rozgrzewającym daniem. Można go przygotować w wielu wariantach — do przepisów cieszących się największym powodzeniem należy gulasz z kurczaka z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit.

Na taki gulasz chętnie skuszą się nie tylko miłośnicy delikatnego kurczaka, ale także dzieci, dla których często drób jest jedynym akceptowanym rodzajem mięsa. Przepis na gulasz z drobiu cieszy się popularnością wśród osób, które dbają o linię, ponieważ kurczak jest lżejszym i mniej kalorycznym mięsem, szczególnie w porównaniu do wieprzowiny, która pojawia się w wielu przepisach.

Gulasz z kurczaka — jakie mięso wykorzystać?

Oczywiście powinno być to mięso z kurczaka, najlepiej z jego piersi, która jest najdelikatniejszą częścią i nie wymaga specjalnej obróbki, poza oczyszczenia z błonek i ewentualnych kostek lub chrząstek. Jeśli zawiera skórkę, warto ją usunąć, ponieważ to właśnie pod skórką ukrywa się największa ilość tłuszczu w kurczaku. Usuniecie skórki jest konieczne, jeśli gulasz z kurczaka z założenia ma być dietetycznym daniem.

Aby gulasz był smaczniejszy, przed smażeniem pokrój mięso w równą kostkę, skrop niewielką ilością oleju lub oliwy, posyp odpowiednimi przyprawami, dobrze wymieszaj i odstaw na około pół godziny do lodówki. Marynowanie mięsa nie jest konieczne, ale zdecydowanie poprawi jego smak i kruchość. Warto przy tym wspomnieć, że mięso z kurczaka jest lekkostrawne, zawiera sporo białka i niewiele tłuszczu. Dostarcza do organizmu także nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, cynk, magnez, oraz potas.

Gulasz z kurczaka — przepis 

Gulasz z kurczaka - klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit

Fot. iStock/gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka — składniki:

  • 500 g filetów drobiowych
  • cebula
  • 1 szklanka rosołu lub bulionu z kostki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • ew. 1 czubata łyżka mąki pszennej

Przygotowanie: 

  1. Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka (możesz dodać nieco oleju lub oliwy), zamieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na 0,5 godziny.
  2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć obraną i pokrojoną na cebulę, podsmaż ją przez chwilę. Dorzuć mięso i smaż, aż zacznie się rumienić, następnie zalej rosołem. Duś do miękkości.
  3. Kiedy mięso będzie miękkie, a sos zredukowany, dolej śmietankę i duś jeszcze na małym ogniu ok. 5 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki, zagęść go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp go pokrojoną drobno natką pietruszki.

Gulasz z kurczaka z warzywami — przepis 

Gulasz z kurczaka - klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit

Fot. iStock

Gulasz z kurczaka z warzywami — składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • mała cukinia
  • 200 g dyni bez skóry i nasion
  • duża cebula
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • ew. śmietana do zabielenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na równe kawałki. Przypraw solą, curry, ostrą papryką, jeśli masz czas, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Mięso usmaż na rozgrzanym oleju i odłóż na talerz.
  2. Na tłuszczu po smażeniu mięsa przesmaż czosnek i cebulę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i papryki. Podlej nieco bulionem (reszta musi zostać na później) i duś do miękkości dyni około 10-15 min.
  3. Na drugiej patelni podsmaż pieczarki.
  4. Gdy dynia zmięknie, dodaj do niej podsmażone pieczarki i mięso, zalej pozostałym bulionem, przypraw do smaku, i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Gotowy gulasz z kurczaka podawaj posypany drobno pokrojoną natką pietruszki.

Gulasz z kurczaka z pieczarkami — przepis 

Gulasz z kurczaka - klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit

Fot. iStock

Gulasz z kurczaka z pieczarkami — składniki:

  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • szklanka przecieru pomidorowego lub koncentrat do smaku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta majeranku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść, pokrój w kostkę, oprósz papryką słodką i ostrą (możesz dodać nieco oleju lub oliwy), zamieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na 0,5 godziny.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż na złoto. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż razem minutę i zawartość patelni przełóż do garnka o grubym dnie. Podlej mięso i warzywa wodą i dodaj przecier, pokrojone pieczarki i przyprawy. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.

Gulasz z kurczaka fit — przepis 

Gulasz z kurczaka - klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit

Fot. iStock

Gulasz z kurczaka fit — składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • mały brokuł lub pół dużego
  • duża marchewka
  • groszek konserwowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój, przypraw przyprawą uniwersalną do kurczaka i obsmaż na minimalnej ilości oleju wraz z czosnkiem pokrojonym na plasterki.
  2. Brokuł umyj, oddziel różyczki i zblanszuj we wrzątku przez minutę, przelewając je na końcu zimną wodą. Przełóż do kurczaka.
  3. Marchew obierz i pokrój w wąskie plasterki, wrzuć do kurczaka, dodaj osączony groszek i duś wszystko do miękkości. Jeśli sos będzie za rzadki, odparuj go bez przykrywania pokrywką.

źródło: www.przyslijprzepis.pl, beszamel.se.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Postanowienia noworoczne: po pierwsze pomyśl o sobie. Jakie to szczęście mieć wokół siebie dobre dusze

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
30 grudnia 2020
Fot. iStock / svetikd

Nowy rok, stara bieda… Ile razy zaczynałaś coś od nowa, z przeświadczeniem, że teraz już będzie inaczej, a potem nic  z tego nie wychodziło? W planowaniu noworocznych postanowień popełniamy jeden, podstawowy błąd: zakładamy, że zmiany nadejdą same, zachęcone magiczną datą 1 stycznia… Tymczasem bez odpowiedniego nastawienia, nic nowego się w naszym życiu nie wydarzy. Nowy kalendarz nie sprawi, że nasze sprawy same się poukładają, a los przestanie nam rzucać kłody pod nogi. Zmiana zaczyna się od nas samych.

Postanowienia noworoczne powinny zatem wyglądać następująco:

1. Myśl o sobie

Nie, nie chodzi o egoistyczne zachowania, które sprawiają, że jesteśmy złymi przyjaciółmi, partnerami, rodzicami. Chodzi o dobry egoizm, który pozwala nam zadbać o siebie – być zdrowszymi, szczęśliwszymi, lepszymi w relacjach z innymi. Myślenie o sobie nie przychodzi nam łatwo, jeśli przez lata żyliśmy jedynie dla bliskich i po to, by ich zadowolić. Pora na tę jedną, kluczową zmianę, która sprawi, że wszystko będzie się układać inaczej.

2.  Ogranicz liczbę negatywnych osób wokół siebie

Oczywiście, czasem całkowite zerwanie kontaktu z pewnymi osobami jest niemożliwe – szczególnie jeśli to nasi rodzice, ojciec lub matka naszego dziecka, ktoś z naszego środowiska zawodowego. Zawsze jednak mamy wpływ na częstotliwość tych spotkań, a przede wszystkim – na nasze reakcje. Nie dajmy się prowokować, nie nastawiajmy się negatywnie, nie odbierajmy wszystkiego osobiście (nawet jeśli taki jest ukryty zamiar naszego adwersarza). Bądźmy ponadto. Złe emocje szkodzą głównie nam, a nie rozwiązują żadnych problemów.

3.  Koncentruj się na tym, co dobrego masz wokół siebie

Ludzie, zwierzęta, dobra książka, spacer… Jakże często nie doceniamy tego, co wydaje nam się oczywistem elementem naszego życia. A przecież tak łatwo to wszystko stracić. Pielęgnujmy drobne przyjemności, pielęgnujmy momenty, które spędzamy z osobami, z którymi jest nam dobrze. Bądźmy świadomi, że to ogromne szczęście – móc przeżywać to dobro, mieć te osoby w swoim życiu. Szczęściem jest obudzić się rano i wiedzieć, że mamy pełną lodówkę, dach nad głową i dobre dusze wokół.

4. Naucz się dobrze zarządzać czasem

On nie czeka, on ciągle płynie. I w całym tym zamieszaniu, zagubieniu, owczym pędzie, prawdziwą sztuką jest zarządzaniem nim w taki sposób, by zachować harmonię, spokój ducha i zadbać o relację z najbliższymi. Potrzebujesz czasu dla siebie, potrzebujesz go dla innych. Zadbaj o odpowiednie proporcje, a zobaczysz, że masz go wystarczająco dużo. I koniecznie pozbądź się nawyków (media społecznościowe!), które ci ten czas kradną.

W Nowym Roku życzę Wam, by te cztery postanowienia towarzyszyły Wam już zawsze. By udało się je wcielić w życie i nie rezygnować z żadnego z nich. Trzymajcie się ciepło!


Zobacz także

Co jest doktorku, czyli przepisy z wykorzystaniem marchwi

Ogórki kiszone na sucho

Ogórki kiszone na sucho. Są gotowe już następnego dnia – oszalejecie na ich punkcie!

przepisy na wielkanoc

Babka wielkanocna. Wasze przepisy wielkanocne