Gulasz z kurczaka to propozycja obiadu dla osób, które lubią delikatne w smaku mięso. Podany do ziemniaków, klusek czy kaszy, gulasz jest sycącym i rozgrzewającym daniem. Można go przygotować w wielu wariantach — do przepisów cieszących się największym powodzeniem należy gulasz z kurczaka z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit.
Na taki gulasz chętnie skuszą się nie tylko miłośnicy delikatnego kurczaka, ale także dzieci, dla których często drób jest jedynym akceptowanym rodzajem mięsa. Przepis na gulasz z drobiu cieszy się popularnością wśród osób, które dbają o linię, ponieważ kurczak jest lżejszym i mniej kalorycznym mięsem, szczególnie w porównaniu do wieprzowiny, która pojawia się w wielu przepisach.
Gulasz z kurczaka — jakie mięso wykorzystać?
Oczywiście powinno być to mięso z kurczaka, najlepiej z jego piersi, która jest najdelikatniejszą częścią i nie wymaga specjalnej obróbki, poza oczyszczenia z błonek i ewentualnych kostek lub chrząstek. Jeśli zawiera skórkę, warto ją usunąć, ponieważ to właśnie pod skórką ukrywa się największa ilość tłuszczu w kurczaku. Usuniecie skórki jest konieczne, jeśli gulasz z kurczaka z założenia ma być dietetycznym daniem.
Aby gulasz był smaczniejszy, przed smażeniem pokrój mięso w równą kostkę, skrop niewielką ilością oleju lub oliwy, posyp odpowiednimi przyprawami, dobrze wymieszaj i odstaw na około pół godziny do lodówki. Marynowanie mięsa nie jest konieczne, ale zdecydowanie poprawi jego smak i kruchość. Warto przy tym wspomnieć, że mięso z kurczaka jest lekkostrawne, zawiera sporo białka i niewiele tłuszczu. Dostarcza do organizmu także nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, cynk, magnez, oraz potas.
Gulasz z kurczaka — przepis
Gulasz z kurczaka — składniki:
- 500 g filetów drobiowych
- cebula
- 1 szklanka rosołu lub bulionu z kostki
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- ew. 1 czubata łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka (możesz dodać nieco oleju lub oliwy), zamieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na 0,5 godziny.
- W garnku rozgrzej olej, wrzuć obraną i pokrojoną na cebulę, podsmaż ją przez chwilę. Dorzuć mięso i smaż, aż zacznie się rumienić, następnie zalej rosołem. Duś do miękkości.
- Kiedy mięso będzie miękkie, a sos zredukowany, dolej śmietankę i duś jeszcze na małym ogniu ok. 5 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki, zagęść go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp go pokrojoną drobno natką pietruszki.
Gulasz z kurczaka z warzywami — przepis
Gulasz z kurczaka z warzywami — składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- mała cukinia
- 200 g dyni bez skóry i nasion
- duża cebula
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- curry
- szczypta ostrej papryki w proszku
- ½ pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
- ew. śmietana do zabielenia
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz i pokrój na równe kawałki. Przypraw solą, curry, ostrą papryką, jeśli masz czas, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Mięso usmaż na rozgrzanym oleju i odłóż na talerz.
- Na tłuszczu po smażeniu mięsa przesmaż czosnek i cebulę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i papryki. Podlej nieco bulionem (reszta musi zostać na później) i duś do miękkości dyni około 10-15 min.
- Na drugiej patelni podsmaż pieczarki.
- Gdy dynia zmięknie, dodaj do niej podsmażone pieczarki i mięso, zalej pozostałym bulionem, przypraw do smaku, i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Gotowy gulasz z kurczaka podawaj posypany drobno pokrojoną natką pietruszki.
Gulasz z kurczaka z pieczarkami — przepis
Gulasz z kurczaka z pieczarkami — składniki:
- 250 g mięsa z piersi kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody lub bulionu
- szklanka przecieru pomidorowego lub koncentrat do smaku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta majeranku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso oczyść, pokrój w kostkę, oprósz papryką słodką i ostrą (możesz dodać nieco oleju lub oliwy), zamieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na 0,5 godziny.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż na złoto. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż razem minutę i zawartość patelni przełóż do garnka o grubym dnie. Podlej mięso i warzywa wodą i dodaj przecier, pokrojone pieczarki i przyprawy. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Gulasz z kurczaka fit — przepis
Gulasz z kurczaka fit — składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- mały brokuł lub pół dużego
- duża marchewka
- groszek konserwowy
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- sól
- pieprz
- odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój, przypraw przyprawą uniwersalną do kurczaka i obsmaż na minimalnej ilości oleju wraz z czosnkiem pokrojonym na plasterki.
- Brokuł umyj, oddziel różyczki i zblanszuj we wrzątku przez minutę, przelewając je na końcu zimną wodą. Przełóż do kurczaka.
- Marchew obierz i pokrój w wąskie plasterki, wrzuć do kurczaka, dodaj osączony groszek i duś wszystko do miękkości. Jeśli sos będzie za rzadki, odparuj go bez przykrywania pokrywką.