Go to content

Gulasz z kurczaka – klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit. Jak go przygotować?

Gulasz z kurczaka - klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit
Fot. iStock

Gulasz z kurczaka to propozycja obiadu dla osób, które lubią delikatne w smaku mięso. Podany do ziemniaków, klusek czy kaszy, gulasz jest sycącym i rozgrzewającym daniem. Można go przygotować w wielu wariantach — do przepisów cieszących się największym powodzeniem należy gulasz z kurczaka z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit.

Na taki gulasz chętnie skuszą się nie tylko miłośnicy delikatnego kurczaka, ale także dzieci, dla których często drób jest jedynym akceptowanym rodzajem mięsa. Przepis na gulasz z drobiu cieszy się popularnością wśród osób, które dbają o linię, ponieważ kurczak jest lżejszym i mniej kalorycznym mięsem, szczególnie w porównaniu do wieprzowiny, która pojawia się w wielu przepisach.

Gulasz z kurczaka — jakie mięso wykorzystać?

Oczywiście powinno być to mięso z kurczaka, najlepiej z jego piersi, która jest najdelikatniejszą częścią i nie wymaga specjalnej obróbki, poza oczyszczenia z błonek i ewentualnych kostek lub chrząstek. Jeśli zawiera skórkę, warto ją usunąć, ponieważ to właśnie pod skórką ukrywa się największa ilość tłuszczu w kurczaku. Usuniecie skórki jest konieczne, jeśli gulasz z kurczaka z założenia ma być dietetycznym daniem.

Aby gulasz był smaczniejszy, przed smażeniem pokrój mięso w równą kostkę, skrop niewielką ilością oleju lub oliwy, posyp odpowiednimi przyprawami, dobrze wymieszaj i odstaw na około pół godziny do lodówki. Marynowanie mięsa nie jest konieczne, ale zdecydowanie poprawi jego smak i kruchość. Warto przy tym wspomnieć, że mięso z kurczaka jest lekkostrawne, zawiera sporo białka i niewiele tłuszczu. Dostarcza do organizmu także nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, cynk, magnez, oraz potas.

Gulasz z kurczaka — przepis 

Gulasz z kurczaka - klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit

Fot. iStock/gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka — składniki:

  • 500 g filetów drobiowych
  • cebula
  • 1 szklanka rosołu lub bulionu z kostki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • ew. 1 czubata łyżka mąki pszennej

Przygotowanie: 

  1. Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka (możesz dodać nieco oleju lub oliwy), zamieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na 0,5 godziny.
  2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć obraną i pokrojoną na cebulę, podsmaż ją przez chwilę. Dorzuć mięso i smaż, aż zacznie się rumienić, następnie zalej rosołem. Duś do miękkości.
  3. Kiedy mięso będzie miękkie, a sos zredukowany, dolej śmietankę i duś jeszcze na małym ogniu ok. 5 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki, zagęść go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp go pokrojoną drobno natką pietruszki.

Gulasz z kurczaka z warzywami — przepis 

Gulasz z kurczaka - klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit

Fot. iStock

Gulasz z kurczaka z warzywami — składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • mała cukinia
  • 200 g dyni bez skóry i nasion
  • duża cebula
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • ew. śmietana do zabielenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na równe kawałki. Przypraw solą, curry, ostrą papryką, jeśli masz czas, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Mięso usmaż na rozgrzanym oleju i odłóż na talerz.
  2. Na tłuszczu po smażeniu mięsa przesmaż czosnek i cebulę, następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i papryki. Podlej nieco bulionem (reszta musi zostać na później) i duś do miękkości dyni około 10-15 min.
  3. Na drugiej patelni podsmaż pieczarki.
  4. Gdy dynia zmięknie, dodaj do niej podsmażone pieczarki i mięso, zalej pozostałym bulionem, przypraw do smaku, i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Gotowy gulasz z kurczaka podawaj posypany drobno pokrojoną natką pietruszki.

Gulasz z kurczaka z pieczarkami — przepis 

Gulasz z kurczaka - klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit

Fot. iStock

Gulasz z kurczaka z pieczarkami — składniki:

  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • szklanka przecieru pomidorowego lub koncentrat do smaku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta majeranku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść, pokrój w kostkę, oprósz papryką słodką i ostrą (możesz dodać nieco oleju lub oliwy), zamieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na 0,5 godziny.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż na złoto. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż razem minutę i zawartość patelni przełóż do garnka o grubym dnie. Podlej mięso i warzywa wodą i dodaj przecier, pokrojone pieczarki i przyprawy. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.

Gulasz z kurczaka fit — przepis 

Gulasz z kurczaka - klasyczny, z warzywami, z pieczarkami i w wersji fit

Fot. iStock

Gulasz z kurczaka fit — składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • mały brokuł lub pół dużego
  • duża marchewka
  • groszek konserwowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój, przypraw przyprawą uniwersalną do kurczaka i obsmaż na minimalnej ilości oleju wraz z czosnkiem pokrojonym na plasterki.
  2. Brokuł umyj, oddziel różyczki i zblanszuj we wrzątku przez minutę, przelewając je na końcu zimną wodą. Przełóż do kurczaka.
  3. Marchew obierz i pokrój w wąskie plasterki, wrzuć do kurczaka, dodaj osączony groszek i duś wszystko do miękkości. Jeśli sos będzie za rzadki, odparuj go bez przykrywania pokrywką.

źródło: www.przyslijprzepis.pl, beszamel.se.pl