Gulasz z indyka to danie, które świetnie sprawdza się w chłodne jesienne i zimowe dni. Jest sycące, dodaje energii i rozgrzewa, za sprawą dodatku papryki i innych przypraw. Gulasz z indyka można przyrządzać na różne sposoby, za każdym razem ciesząc się nieco inną odsłoną tego dania. Jak przygotować gulasz z indyka klasyczny, z warzywami lub pieczarkami i papryką?
Gulasz węgierski w oryginale składał się z mięsa i cebuli, a nieco później dołożono do niego paprykę, a za nią także inne warzywa. Początkowo był daniem pasterzy, ale szybko zdobył popularność, stając się narodowym daniem węgierskim. Gulasz można przyrządzać z różnego rodzaju mięs: wołowiny, cielęciny, kurczaka, indyka, królika, dziczyzny, a nawet ryby.
Gulasz z indyka — dlaczego warto się na niego skusić?
Dużą popularnością cieszy się gulasz z indyka, który jest delikatniejszy w smaku, niż gulasz przyrządzony np. z wołowiny. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba, która nie ma zbyt dużego doświadczenia w gotowaniu, ponieważ w przeciwieństwie do wołowiny i dziczyzny, mięso indycze jest łatwiejsze do obróbki. Wybierając mięso indyka warto wiedzieć, że mięso z piersi jest jaśniejsze i bardziej delikatne, natomiast mięso z udźca jest ciemniejsze i posiada bardziej wyrazisty smak. Poza tym mięso z indyka jest uznawane za wartościowe i jest polecane w codziennej diecie.
Mięso z indyka jest chude, ponieważ zawiera bardzo niską zawartość tłuszczu, nawet poniżej 2%. Ponadto dostarcza potas, cynk, fosfor, witaminę D, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12). Zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe (przede wszystkim omega-6) i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają ochronnie na układ krwionośny. Indyk to także dobre źródło pełnowartościowego białka.
Gulasz z indyka — przepis
Gulasz z indyka świetnie komponuje się z dodatkiem kasz, ziemniaków, a także makaronów, można do niego wykorzystać różnego rodzaju warzywa. Można więc go uznać za potrawę uniwersalną.
Gulasz z indyka — składniki:
- 700 g mięsa gulaszowego z indyka
- 2 marchewki
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- papryka mielona słodka
- papryka mielona wędzona
- tymianek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- łyżka mąki do zagęszczenia
- kostka rosołowa drobiowa
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i posiekaj, marchewki obierz i pokrój na plasterki, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub poszatkuj.
- W rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj marchewkę, a na końcu mięso. Chwilę razem podsmaż.
- Całość zalej dwiema szklankami bulionu drobiowego (z kostki lub rosołu), dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listek laurowy i zagotuj, po czym duś na minimalnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż mięso stanie się miękkie (ok. 75 minut).
- Dopraw do smaku paprykami, solą, pieprzem i tymiankiem. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, wlej do gulaszu i wymieszaj, aby zagęścić. Jeśli nie chcesz używać mąki, duś odpowiednio długo, aż płyn odparuje i naturalnie się zagęści.
Gulasz z indyka z warzywami — przepis
Gulasz z indyka z warzywami — składniki:
- 400 g piersi z indyka
- 500 ml przecieru pomidorowego
- papryka czerwona
- mała cukinia zielona
- mała cukinia żółta
- cebula
- puszka białej fasoli
- słodka papryka
- ostra papryka
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- przyprawa do drobiu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś z indyka umyj, pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do drobiu, oraz słodką i ostrą papryką. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim mięso, aż zmięknie.
- Cebulę obierz, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i krój w paski. Cukinie pokrój w pół plasterki. Warzywa dodaj do mięsa i duś razem na minimalnym ogniu do miękkości.
- Dodaj przecier pomidorowy i fasolę, duś razem przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Gulasz z indyka z pieczarkami — przepis
Gulasz z indyka z pieczarkami — składniki:
- 500 g mięsa z indyka
- 250 g pieczarek
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 2 cebule
- biała część pora
- 1 liść laurowy
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- sól
- pieprz czarny mielony
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki śmietany
Przygotowania:
- Mięso umyj, pokrój w kostkę i oprósz papryką słodką. Odstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie w rondelku rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso indycze na złoty kolor.
- Cebulę i por pokrój, oprósz solą z pieprzem i zeszklij na oliwie, dolej trochę bulionu i duś jeszcze kilka minut. Dodaj do rondla z mięsem.
- Papryki i pieczarki oczyść i pokrój, oprósz papryką słodką i podsmaż na oliwie, podlewając odrobiną bulionu. Dodaj do mięsa, wlej resztę bulionu, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie, dopraw do smaku solą, papryką ostrą i duś ok. 20-25 min.
- Na koniec dodaj dwie łyżki śmietany i gotuj na minimalnym ogniu bez przykrycia, ok. 5-10 minut.