Gotowanie Porady Przepisy

Cuda w kuchni… prosto od Katarzyny Bosackiej

Redakcja
Redakcja
5 lutego 2021
02.12.2020 Badowo . Katarzyna Bosacka . Zdjecia wykonane w Folwarku Badowo . Stylizacja Joanna Plachecka , asystenci fotografa Agata Jakubowska , Lukasz Falkowski Fot. Mateusz Skwarczek / Agencja Gazeta
 

Chrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw. Cuda w kuchni to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera czy mrożonek.

Wypróbujcie koniecznie kilka pysznych przepisów!

ROSÓŁ

Fot. Materiały prasowe

O Jego Wysokości Rosole, ulubionej zupie Polaków, można by napisać pracę habilitacyjną. Ba, w szkołach kulinarnych powinien być przedmiot zwany „rosolnictwem stosowanym”. Nic tak nie wzmacnia, nie odżywia, nie rozgrzewa, nie dodaje sił jak talerz złocistej zupy. Rosół budzi najlepsze wspomnienia z dzieciństwa, dając w tych zwariowanych czasach poczucie absolutnego bezpieczeństwa. W dodatku leczy – na przykład odblokowuje górne drogi oddechowe. Ale to nie wszystko! Rosół jest najlepszą zupą na świecie, bo z jego resztek można zrobić mnóstwo dań. Pierogi, sałatkę jarzynową, zupę pomidorową, mnóstwo pysznych sosów. Sekretem mojego rosołu jest sproszkowany imbir. Dodaje mu mocy i jeszcze bardziej rozgrzewa. Niech moc będzie z wami!

Składniki:

  • Mięso, jakie mamy: korpus z kurczaka albo skrzydełka (4-6 sztuk), wołowina lub wieprzowina (mniej
  • więcej ½ do ¾ kg)
  • duży pęczek włoszczyzny
  • wielka cebula albo 2 małe
  • 3 łyżki suszonego lub 4-5 gałązek świeżego, najlepiej gruntowego lubczyku
  • 6 liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki imbiru w proszku
  • sól, pieprz

Do podania:

  • kluski rosołowe
  • natka pietruszki lub lubczyk

Przygotowanie:

Mięso myjemy, układamy na dnie garnka, zalewamy mniej więcej 2 litrami wody. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Warzywa obieramy. Kiedy mięso zagotuje się w wodzie, nie odlewamy niczego, nie zbieramy żadnych szumowin, bo to jest sam smak. Wrzucamy warzywa. Na suchej patelni podpiekamy pokrojoną w talarki cebulę. Powinna się przypalić z obu stron na ciemny kolor. Wkładamy ją do rosołu. Dodajemy przyprawy – liście lubczyku w całości (lub suszony lubczyk), liście laurowe, ziele angielskie, imbir. Gotujemy 2-3 godziny na maleńkim ogniu. Dopiero potem przyprawiamy do smaku pieprzem i solimy (sól konserwuje mięso i warzywa, nie pozwala im oddać smaku do wywaru). Jeśli dodaliśmy suszony lubczyk, rosół trzeba przecedzić. Podajemy z kluskami rosołowymi i natką lub posiekanym lubczykiem. A z mięsa i warzyw wyczarowujemy potem pierogi i sałatkę jarzynową.

Jak lekarstwo

Niby zwykła zupa, a daje poczucie bezpieczeństwa, budzi przyjemne skojarzenia z dzieciństwem. Zapach gotującego się domowego rosołu poprawia samopoczucie. Rosół działa też jak lekarstwo: wzmacnia, mocno rozgrzewa, a olejki z warzyw i przypraw (ziela angielskiego, pieprzu, lubczyku) oraz ciepło unoszące się nad talerzem oczyszczają górne drogi oddechowe.

PLACUSZKI BANANOWE Z TWAROGIEM

Fot. Materiały prasowe

Moje dzieci je uwielbiają! Te placuszki są zdrowe, pożywne, bez cukru, z minimalną ilością mąki. Można je robić, nawet jeśli twaróg nie jest już pierwszej świeżości. Przepis da się oczywiście modyfikować w zależności od ilości surowca. Jeśli mamy jednego banana, dajemy mniej mąki i twarogu.

Składniki:

  • 100 g twarogu
  • 2 średnie banany
  • 4-5 suszonych śliwek
  • jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

  • niepełna szklanka jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Przygotowanie: 

Twaróg rozdrabniamy widelcem, banany blendujemy na gładką masę, dodajemy do twarogu. Dorzucamy drobno pokrojone śliwki. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, rozpłaszczając placuszki na patelni, by były jak najcieńsze. Podajemy z jogurtem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Bananowa słodycz

Brązowe banany nie wyglądają zachęcająco. Miękkie w środku, bardzo słodkie, wręcz ulepkowate. Dzieje się tak dlatego, że podczas dojrzewania skrobia zawarta w owocach zamienia się w cukier. Jeśli chcemy ograniczyć kalorie w diecie i nie rezygnować z bananów, kupujmy i jedzmy mniej dojrzałe – mają w sobie bardziej oporną skrobię, która nie jest trawiona, dzięki czemu przyswajamy mniej kalorii. Jeśli jednak banany zbrązowieją, nadal można je wykorzystać w kuchni. Wtedy do placków czy koktajli nie trzeba wcale dodawać cukru, banany w zupełności wystarczą!

MAKARON Z SZYNKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Fot. Materiały prasowe

Żebym nie wiem ile ugotowała makaronu z pesto, sosem serowym lub pomidorowym, i tak cały zniknie. Makaron lubi cała nasza rodzina, a zwłaszcza dzieci. Dziś więc wersja z serem pleśniowym, cebulą i szynką. Ser nie musi być pierwszej świeżości – jeśli jest twardy, można go przez chwilę pomoczyć w mleku.

Składniki:

  • 200 g makaronu (ja miałam zielono-czerwono-białe fricelli)
  • cebula
  • płaska łyżka masła
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 100 g sera pleśniowego (gorgonzola, lazur, ewentualnie resztki różnych serów pleśniowych)
  • pieprz
  • 80 g szynki dobrej jakości

Do podania:

  • garść posiekanej natki pietruszki
  • trochę pokruszonego sera pleśniowego

Przygotowanie: 

Makaron gotujemy al dente w nieosolonej wodzie (bo zaraz dodamy sos, który jest wystarczająco słony). Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kostkę, szklimy na maśle i zalewamy śmietanką. Wrzucamy starty na tarce ser pleśniowy i dusimy chwilkę, aż ser się roztopi i sos lekko zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Gdy makaron jest już prawie dobry, wybieramy go z garnka łyżką cedzakową i – dodając niewielką ilość wody z gotowania – mieszamy na patelni z sosem. Lekko odparowujemy, a po minucie wrzucamy pokrojoną w paseczki szynkę. Makaron podajemy posypany natką pietruszki i odrobiną sera pleśniowego.

JAJKA W GNIAZDKU

Fot. Materiały prasowe

Prawie dwie trzecie Polaków najczęściej wyrzuca czerstwe pieczywo. Chleb, bułki i chałki lecą do kosza szerokim strumieniem. Dyskonty, oferując nam mrożone, odpiekane na miejscu pieczywo, przyzwyczajają nas do codziennego zakupu chrupiących bułek czy rogalików, a my kupujemy za dużo i wyrzucamy. Szkoda, bo to nie tylko masa jedzenia, ale i nasze pieniądze. Grzanki, zapiekanki, „rybki” do zupy i sałaty, bułka tarta, pieczywo czosnkowe – to wszystko pomysły banalne. Jak kreatywnie wykorzystać w kuchni czerstwe pieczywo?

Składniki:

  • 2 czerstwe bułki (na przykład kajzerki, grahamki, bułki żytnie) lub 4 duże kromki czerstwego chleba
  • 4 jajka

Do posmarowania:

  • śmietankowy serek, masło, keczup

Dodatki:

  • to, co mamy w lodówce: żółty ser, mozzarella, wędlina, kawałek awokado, wędzony łosoś, suszone lub świeże pomidory, oliwki

Do podania:

  • szczypiorek lub bazylia

Przygotowanie:

Bułki kroimy na pół, wydrążamy zawartość, tworząc zagłębienie. Każdą bułkę smarujemy na przykład śmietankowym serkiem, masłem lub keczupem, w „gniazdku” układamy drobno pokrojone dodatki, które można zapiekać, takie jak pomidorki, pokrojony żółty ser, kawałeczki mozzarelli, suszone pomidory. Do każdego „gniazdka” wbijamy jajko. Zapiekamy w 170 stopniach przez 20-30 minut. Dekorujemy świeżymi ziołami. Jeśli chcemy wykorzystać kromki chleba, należy zrobić w nich dziurkę

szklanką, a potem podsmażyć na oliwie lub oleju z jednej strony, przełożyć na drugą – wbić jajko i podsmażać na małym gazie, aż się zetnie. Posypujemy drobniutko pokrojonymi dowolnymi dodatkami i ziołami. Podajemy natychmiast!

Z pełnego ziarna

Chleb „pełnoziarnisty” i „wieloziarnisty” to nie to samo! Ten drugi może okazać się zwykłym oczyszczonym pszenniakiem posypanym po wierzchu łyżką ziarenek.

Skórka chleba:

Zawiera najwięcej cennych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy i błonnika. W prawdziwym chlebie ma złocisty lub ciemnobrązowy kolor, jest twarda, dość gruba, ładnie przypieczona, błyszcząca. Jej powierzchnia może pękać w charakterystyczne romby, dokładnie tak jak ziemia podczas dużych upałów. Natomiast w chlebie oszukańcu skórka jest jednolita i cienka. Wyraźnie rudy lub brązowy kolor często zawdzięcza dodatkowi karmelu lub słodu – to dzięki takim dodatkom kiepski chleb udaje zdrowsze ciemne pieczywo.

PROSTE CIASTO MIRABELKOWE

Fot. Materiały prasowe

 

Proste ciasto mirabelkowe

Raz, dwa, trzy, ciasto robisz ty! Mirabelki są wyraziste, a w połączeniu z czymś słodkim to po prostu bajka!

Składniki:

  • 800 g mirabelek
  • kostka masła (200 g)
  • ¾ szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (10 g)
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie masło i bułka tarta do przygotowania formy

Do podania:

  • cukier puder

Przygotowanie:

Mirabelki myjemy, osuszamy ściereczką, usuwamy pestki. Masło roztapiamy w mikrofali lub rondelku, studzimy. Cukier, cukier waniliowy i jajka ubijamy mikserem (masa powinna być jasna i puszysta). Powoli wlewamy roztopione (ale nie gorące!) masło, ucierając na średnich obrotach. Gdy masło połączy się z masą jajeczną, powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy dalej, tym razem już na najmniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą, wlewamy ciasto do przygotowanej formy (może być blaszka o wymiarach 25 x 25 cm lub tortownica o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy mirabelki – nie trzeba ich wciskać w ciasto, same się w nim zagłębią. Pieczemy około godziny w 170-180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Cuda w kuchni

Katarzyna Bosacka

JAK GOTOWAĆ, ŻEBY NIE MARNOWAĆ. KREATYWNE PRZEPISY NA CUDA Z RESZTEK I PROSTYCH SKŁADNIKÓW

Ta książka oparta na autentycznych przeżyciach mojej dużej rodziny, okraszona zdjęciami z naszych telefonów. Z kreatywnymi przepisami na cuda z resztek i prostych składników, które każdy z nas ma zwykle w domu, które można łatwo znaleźć w osiedlowym sklepiku lub zebrać samemu: w lesie, na łące lub w ogrodzie. Do tego garść pomysłów na jadalne prezenty, ekologiczne środki czystości czy organizację letniego przyjęcia. Wszystkie do wykorzystania nie tylko w czasie pandemii! Z radością oddaję w wasze ręce książkę, dzięki której na własnym stole sprawdzicie, jak niewiele trzeba, by z pustej lodówki wyczarować smaczne dania dla całej rodziny. 

KATARZYNA BOSACKA, dziennikarka telewizyjna i prasowa. Pracę zawodową zaczynała w „Wysokich Obcasach”, potem przez lata prowadziła programy „Wiem, co jem” i „Wiem, co kupuję” w TVN Style. Prywatnie szczęśliwa żona, mama czwórki dzieci i właścicielka psa o kulinarnym imieniu Brownie, który byle czego do pyska nie bierze.

02.12.2020 Badowo . Katarzyna Bosacka . Zdjęcia wykonane w Folwarku Badowo . Stylizacja Joanna Plachecka , asystenci fotografa Agata Jakubowska , Lukasz Falkowski
Fot. Mateusz Skwarczek / Agencja Gazeta


Gotowanie Porady Przepisy

Rak płuc – objawy, na które trzeba jak najszybciej reagować

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
5 lutego 2021
Rak płuc - objawy wczesne i późne, przerzuty
Fot. iStock
 

Rak płuc to choroba, której objawy pojawiają się bardzo późno, czasem niezauważane przez lata. Najczęściej gdy pojawiają się widoczne symptomy, choroba jest już zaawansowana, w wielu przypadkach dająca przerzuty. To obniża szanse chorych na wyleczenie. Warto wiedzieć, jakie objawy daje rak płuc i jakie badania są pomocne w zdiagnozowaniu choroby.

Rak płuc to nowotwór, który rozwija się po cichu, i z powodu najczęściej zbyt późnej diagnozy stanowi on przyczynę aż 1/3 zgonów wynikających z chorób nowotworowych. To nowotwór najczęściej diagnozowany u mężczyzn w Polsce, i drugi co do częstości występowania u kobiet. Tylko w Polsce co roku diagnozuje się 22 000 nowych przypadków raka płuc.

Rak płuc - objawy wczesne i późne, przerzuty

Fot. iStock/Rak płuc – objawy

Rak płuc — objawy 

Rak płuc objawy daje bardzo późno, co zmniejsza szansę chorych na leczenie zakończenie sukcesem. Zazwyczaj pierwsze wyraźne objawy, jakie daje rak płuc, wiążą się ze wzrostem guza pierwotnego, który nacieka już tkanki poza płucami, lub rozrasta się wewnątrzoskrzelowo. Guz może rosnąć bez objawów kilka lat. Ponieważ profilaktyka bywa bardzo zaniedbywana, pacjenci otrzymują diagnozę będąc w zaawansowanej chorobie. Nie licząc nawyku wykonywania kontrolnego RTG klatki piersiowej, które pozwala na wczesne wykrycie zmian, trzeba reagować na objawy, które mogą się z czasem pojawiać.

Rak płuc — objawy wczesne

W przypadku raka płuc mogą (choć nie u każdego) pojawić się symptomy ze strony układu oddechowego, takie jak:

Długotrwały kaszel

Długotrwały kaszel, czyli utrzymujący się ponad 2-3 tygodnie, powinien budzić niepokój. Kaszel jest objawem raka płuc nawet u 45-75% pacjentów. U 1/3 chorych wiąże się z odkrztuszaniem wydzieliny. Jeśli kaszel nie ustępuje w ciągu 3 tygodni lub mienia swój charakter, bezzwłocznie należy skonsultować się z lekarzem.

Odkrztuszanie wydzieliny z krwią

Odkrztuszanie wydzieliny zawierającej krew lub samą krew jest bardzo niepokojące i wymaga pilnej konsultacji lekarskiej. Choć najczęściej wiąże się to z różnymi przyczynami (zapalenie oskrzeli, gruźlica, nadciśnienie płucne i inne), to w 19-29% przypadkach rak płuc powoduje takie objawy.

Rak płuc - objawy wczesne i późne, przerzuty

Fot. iStock/Rak płuc – objawy

Chrypka

Chrypka jest często występującą dolegliwością towarzyszącą zazwyczaj przeziębieniu lub infekcjom toczącym się w klatce piersiowej. Może być też objawem raka płuc. Zazwyczaj chrypka nie jest powodem do zmartwień, ale gdy utrzymuje się powyżej 2-3 tygodni, trzeba poszukać przyczyny. Jest to szczególnie ważne w przypadku palaczy.

Rak płuc — objawy późne 

Duszności

Nawet połowa pacjentów chorych na raka płuc zaobserwowała u siebie duszności. Może pojawiać się ono u palaczy jako efekt przewlekłego zapalenia oskrzeli oraz rozedmy. U pacjentów z zaawansowanym rakiem płuc wynika z rozrostu guza, który może blokować drożność oskrzeli. Duszność może mieć różne przyczyny, więc jeśli nie ustępuje, wręcz się nasila z czasem, należy udać się do lekarza.

Świszczący oddech 

Jeśli guz rozrastający się w płucu spowoduje zwężenie jednego z głównych oskrzeli lub tchawicy, może pojawić się świszczący dźwięk w trakcie wydechu (stridor). Taki objaw wymaga pilnej konsultacji lekarskiej.

Ból w klatce piersiowej i barkach

Silny ból w klatce piersiowej występuje u 25-50% chorych na raka płuc. Dolegliwości bólowe wynikają najczęściej z naciekania przez nowotwór płuc ściany klatki piersiowej, żeber lub kręgosłupa. Jeśli rak rozwija się w szczycie płuca, może powodować ból w okolicy barku.

Fot. iStock/Rak płuc – objawy

Trudności w przełykaniu

Również mogą być objawem raka płuc. Dzieje się tak w przypadku powiększonych na skutek choroby węzłów chłonnych śródpiersia, które uciskają na przełyk.

Utrata masy ciała

Ponad połowa pacjentów chorujących na raka płuc zauważyła u siebie znaczny ubytek masy ciała. Gwałtowne i niezamierzone chudnięcie może mieć wiele przyczyn, ale to nowotwory, w tym płuc, są najpoważniejszym powodem nagłej utraty wagi. Dzieje się tak m.in. ze względu na powoduje zaburzenia metaboliczne, które powoduje rak.

Przewlekłe zmęczenie

Przewlekłe zmęczenie może towarzyszyć wielu chorobom, ale często obserwowane jest w przypadku chorób nowotworowych i innych. Podobnie dzieje się w przypadku raka płuc, dlatego szczególnie gdy palacz skarży się na nieoczekiwane i przeciągające się zmęczenie, trzeba omówić problem z lekarzem.

Rak płuc - objawy wczesne i późne, przerzuty

Fot. iStock/Rak płuc – objawy

Zespół żyły głównej górnej

W przypadku zespołu żyły głównej górnej mogą pojawić się charakterystyczne symptomy: zaczerwienienie skóry twarzy, obrzęk twarzy i szyi, duszność, kaszel, chrypka,  trudności w przełykaniu, zawroty i bóle głowy, bóle w klatce piersiowej. Objawy (nawet 95% przypadków) wynikają z rozrostu guza płuc. Zespół występuje w sytuacji, gdy żyła główna górna, która odprowadza chłonkę z całej prawej i części lewej połowy klatki piersiowej, ulega uciskowi i zamknięciu jej światła przez guz.

Rak płuc — objawy a przerzuty

Rak płuc i jego objawy nie muszą obejmować wyłącznie płuc. Ponieważ jest to nowotwór złośliwy, może dochodzić do przerzutów na węzły chłonne czy odległe narządy. U chorych na raka płuc mogą więc pojawić się objawy nietypowe, związane właśnie z przerzutami. W przypadku przerzutów do węzłów chłonnych może nastąpić powiększenie węzłów chłonnych i ich ucisk np. na przełyk. Jeśli przerzuty zlokalizowane są w kościach, pacjent może cierpieć powodu bólu i złamań kości. Jeśli rak płuc da przerzuty do wątroby, objawy mogą polegać na pojawieniu się żółtaczki. W przypadku przerzutów do mózgu mogą pojawić się napady padaczkowe.

Rak płuc — objawy a diagnoza 

Najlepsza jest profilaktyka, która pozwala wykryć raka płuc, zanim pojawią się objawy. W większości przypadków jest jednak na odwrót, i pacjenci zgłaszają się do lekarza wtedy, gdy choroba jest już zaawansowana. Jeśli pacjent zauważy u siebie niepokojące objawy lekarz zleci wykonanie badań obrazowych:

  • do podstawowych badań należy wykonanie RTG klatki piersiowej. To badanie umożliwia lokalizację zmian, określenie ich wielkości czy obecności innych zmian;
  • wiele daje także badanie wykonane za pomocą tomografii komputerowej, która pozwala na ocenę stopnia zaawansowania nowotworu w klatce piersiowej;
  • pozytonowa tomografia emisyjna (PET) pozwala na dokładną ocenę obecności przerzutów raka płuca w węzłach chłonnych oraz poza klatką piersiową;
  • morfologia krwi oraz ocena ogólna moczu pozwala na wykluczenie innych chorób współistniejących;
  • można również określić stężenie markerów nowotworowych CAE i CA 125;
  • badanie histopatologiczne umożliwia rozróżnienie raka drobnokomórkowego płuca (20% przypadków) od typu niedrobnokomórkowego ( 80% przypadków).

W przypadku potwierdzenia obecności nowotworu, jego typu i zaawansowania, oraz stanu chorego, lekarze dobierają odpowiednią terapię.


źródło:  www.zwrotnikraka.pl, www.mp.pl 

Gotowanie Porady Przepisy

Obłędnie czekoladowe muffiny. Poznaj sekretny składnik

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
5 lutego 2021
Obłędnie czekoladowe muffiny. Poznaj sekretny składnik
Fot. www.foodlajf.pl – Obłędnie czekoladowe muffiny. Poznaj sekretny składnik

Dzień zaczynamy z przytupem, bo obłędnie czekoladowe muffiny wjechały do porannej kawy! Przepis dopieszczony – są wilgotne, aromatyczne i mięciutkie! A wszystko dzięki sekretnemu składnikowi i odrobinie miłości do słodkości.

Obłędnie czekoladowe muffiny

Składniki na 18 sztuk:

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 125g mąki pszennej
  • 200g cukru trzcinowego
  • 50g gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka ekstraktu z wanilii
Obłędnie czekoladowe muffiny. Poznaj sekretny składnik

Fot. www.foodlajf.pl

Przygotowanie:

Banana bardzo dobrze ugnieść widelcem w misce. Dodać jajka, mleko, olej i dobrze wymieszać (ja wszystko robiłam bez miksera, widelcem).

Następnie dodać wszystkie suche składniki i mieszać delikatnie do ich połączenia. Konsystencja ciasta będzie jak gęsta śmietana.

Piekarnik rozgrzać do 190°C (góra-dół). Przygotować blachę do muffinek, nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut.

Obłędnie czekoladowe muffiny. Poznaj sekretny składnik

Fot. www.foodlajf.pl

 

Serowe mini pączusie, bez drożdży - zrobisz w 10 minut - poważnie!

Mam na imię Asia.
Gotuję całe swoje dorosłe życie – ale dopiero teraz wiem, że odnalazłam moje miejsce na ziemi. Jest we mnie radość, spełnienie i czuję nieograniczone możliwości. Gotuję prosto i smacznie, z produktów dostępnych dla każdego, w duchu zerowaste i dewizą „nie wyrzucaj-wykorzystaj”. Bawię się łączeniem smaków, chcę porwać ludzi w świat kulinarnych przygód. Przepisy są mojego autorstwa, jeśli inspirację czerpię z innego źródła – zawsze je podaję.

Odwiedź mnie na: www.foodlajf.pl

foodlajf

foodlajf.pl

 

Fot. Archiwum prywatne

 


Zobacz także

małże: omułki (mule) w białym winie, ostrygi zapiekane z parmezanem, przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba)

Małże – dlaczego warto je jeść i jak wybrać świeże? Przepisy na mule, ostrygi i przegrzebki

Domowej roboty konfitury dla zapracowanych

Halloween: Straszny zielony makaron

Halloween: Straszny zielony makaron