Dania główne Gotowanie Przepisy

Chili con carne w czterech wersjach – z mięsem i wege

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
29 września 2020
chili con carne z mięsem, ryżem, przepis wege
Fot. iStock
 

Chili con carne to jednogarnkowa pikantna potrawa pochodząca ze stanu Teksas, która zdobyła dużą popularność w szerokim świecie. Istnieje wiele przepisów na to danie, które zazwyczaj różnią się od siebie np. dodatkiem poszczególnych warzyw. Warto samodzielnie przyrządzić chili con carne, które jest proste w przygotowaniu.

Chili con carne — co w nim znajdziemy?

Fot. iStock

Chili con carne przyrządzane jest z papryki, najczęściej chili, do niej dodaje się pomidory, cebulę, czosnek, często też kukurydzę i fasolę. Oczywiście danie nie może się obejść bez mięsa mielonego wieprzowego, wołowego, ale także z kurczaka lub indyka. Można również przyrządzić wersję bezmięsną, z myślą o wegetarianach. Danie przyprawia się dość mocno, kminem rzymskim i czarnym pieprzem, co w połączeniu z papryką chili gwarantuje wyrazisty, pikantny smak. Najczęściej potrawa łączona jest z ryżem, tortillą lub pieczywem, więc można ją serwować zarówno na obiad, jak i kolację w lżejszej wersji.

Chili con carne klasyczne — przepis

Fot. iStock

Chili con carne — składniki: 

  • kilogram mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • puszka przecieru pomidorowego
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • zielona papryka
  • ostra papryczka chili
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 6 placków tortilla

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną cebulę i posiekany drobno czosnek, następnie dodaj pokrojoną drobno paprykę i papryczkę chili bez pestek, podduś.
  2. Do warzyw dodaj mięso i podsmaż, po czym przełóż całość do większego garnka. Wlej bulion, dodaj przecier pomidorowy oraz  pomidory z zalewą. Podsyp przyprawami i duś do miękkości, co jakiś czas mieszając.
  3. Gdy wszystko zmięknie, dodaj fasolę z puszki, dopraw solą, pieprzem lub papryką w proszku. Podawaj jeszcze gorące, zawinięte w placki tortilla.

Chili con carne z kurczakiem — przepis

chili con carne z mięsem, ryżem, przepis wege

Fot. iStock

Chili con carne z kurczakiem — składniki:

  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • 0,5 kg filetu z kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • mała papryczka chili
  • puszka czerwonej fasoli
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • biała część pora
  • marchew
  • plaster selera
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz świeżo mielony
  • kolendra
  • tymianek
  • sól do smaku

Przygotowanie: 

  1. Mięso kurczaka umyj, osusz, pokrój na niewielkie kawałki.
  2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso z każdej strony. Dodaj pokrojoną w talarki cebulę i tak samo pokrojonego pora. Smaż kilka minut na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas.
  3. Dorzuć pokrojoną w półplasterki marchew, selera oraz pokrojone w plasterki pieczarki, podsmaż razem kilka minut.
  4. Wlej do garnka 2 litry bulionu i gotuj na minimalnym ogniu ok. 20 min.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy i papryki pokrojone w kostki, bez gniazd nasiennych. Gotuj 15 min.
  6. Gdy zawartość garnka zmięknie, dodaj czerwoną fasolę, tymianek, świeżo mielony, kolendrę, cukier, sól do smaku.

Chili con carne z ryżem — przepis

chili con carne z mięsem, ryżem, przepis wege

Fot. iStcok

Chili con carne z ryżem — składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 30 dag pieczarek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów
  • koncentrat pomidorowy
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • sos chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Ryż podsmaż w garnku na niewielkiej ilości oleju, następnie zalej posoloną wodą i ugotuj do miękkości, odsącz.
  2. Gdy ryż będzie się gotował, cebulę pokrój drobno i zeszklij, dodaj i podsmaż wyciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Do cebuli i czosnku dodaj mięso i usmaż, aż całe się zetnie. Dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki, smaż razem 5 minut.
  4. Gdy pieczarki zmiękną, dodaj fasolę, kukurydzę, pomidory, koncentrat do smaku i sos chili. Dopraw do smaku.
  5. Danie podawaj gorące z ryżem.

Chili con carne wege — przepis

chili con carne z mięsem, ryżem, przepis wege

Fot. iStock

Chili con carne wege — składniki:

  • 2 torebki kaszy np. gryczanej lub pęczak
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 pomidory
  • czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ew. koncentrat pomidorowy lub sok pomidorowy do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź.
  2. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj chilli, kmin rzymski, oregano i smaż przez 1 minutę mieszając.
  3. Dodaj pomidory bez skórki i pestek, wymieszaj i dopraw cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli. Przykryj i duś ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu.
  4. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i gotuj razem pod przykryciem przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Jeśli trzeba dopraw koncentratem pomidorowym lub sokiem pomidorowym.
  5. Na koniec dorzuć fasolę, kukurydzę i ugotowaną kaszę. Gotuj pod przykryciem przez ok. 3 minuty, następnie podlej danie wrzącym bulionem, by powstał sos.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Kilka dobrych powodów, by nigdy nie błagać o miłość. Zaakceptuj to, że nie jesteś kochany

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
29 września 2020
Fot. iStock/PeopleImages
 

Znacie takie osoby? Czy to mężczyzni, czy kobiety, pragnąc rozpaczliwie związku, nie potrafią zaakceptować odrzucenia, odmowy. „Jak to jest możliwe – mówią – że jeszcze wczoraj biegliśmy w jednym kierunku trzymając się za ręce, a dziś on/ona odchodzi, nie tłumacząc jasno co takiego się zmieniło?”. Więc w rozpaczy, zagubieniu, błagamy „zostań”, „spróbujmy”, „zrobię wszystko”. Ale miłości nie da się wybłagać, wyprosić. Miłość jest albo jej nie ma. I jeśli jej nie ma, to nie znaczy, że ten, kto nas nie chce jest potworem, który bawi się naszymi uczuciami.

Jest kilka ważnych powodów, by o miłość nie błagać.

Być może druga strona nie jest jeszcze gotowa

Do prawdziwego, głębokiego związku trzeba dojrzeć. Często mylimy pierwsze zauroczenie i chęć bycia z w relacji ze szczerym uczuciem, które popycha nas do działania i motywuje do podejmowania konkretnych decyzji. O ile nie stwarzamy komuś iluzji relacji i uczucia, nie obiecujemy związku na dobre i na złe, „na stałe”,  mamy prawo nie być pewni własnych emocji i pragnień.

„Żebranie” o miłość wydłuża czas leczenia się z niej 

Jak masz uwolnić się od tego uczucia, dać sobie szansę na poukładanie swoich emocji, na przestrzeń dla samego siebie, jeśli wciąż koncentrujesz się na miłości, która nigdy się nie spełni? Tracisz czas, który mógłbyś poświęcić na uleczenie, uspokojenie, na wyjście z tego, co bolesne i zakończone. Na zakończenie tej iluzji, którą stale jeszcze się karmisz, wierząc, że ukochana osoba zmieni zdanie.

Coraz bardziej tracisz poczucie wartości

Im bardziej błagasz, tym bardziej czujesz się odrzucony. Odrzucenie zabiera nam poczucie wartości, ale nie na długo. Po zawodzie miłosnym wrócimy w końcu do równowagi emocjonalnej, pod warunkiem, że na dobre pozbędziemy się złudzeń i zaakceptujemy fakt, że tak jak nie każdy musi nas lubić, nie każdy musi nas kochać i najczęściej nie ma w tym niczyjej winy… Jeśli stale zabiegasz o czyjeś uczucie, jesteś w stanie ponieść zbyt wiele wyrzeczeń, rezygnujesz z siebie, upadlasz się w jakiś sposób, zaczynasz wierzyć w to, że nie zasługujesz na miłość.

Nie widzisz tego, co ważne

Jeśli uparcie podążasz za uczuciem, które i tak nigdy nie zostanie odwzajemnione, tracisz z oczu to, co dzieje się tuż obok. A masz przecież wokół bliskie osoby, którym na tobie zależy, które pragną twojego szczęścia. Naprawdę warto skoncentrować się na tych przyjaźniach, na życzliwości i trosce, która cię otacza. Warto zrobić coś dla innych, odwrócić głowę i serce od zawiedzionych nadziei.

Odrzucenie boli, a świadomość, że nie jesteśmy kochani przez tego, kto dla nas jest całym światem, wprawia nas w smutek. Nie pozwólmy temu smutkowi przerodzić się w niszczącą rozpacz. Nie pozwólmy sobie na pogrążenie się w jakimś obsesyjnym, upartym dążeniu do bycia kochanym. Pokochajmy przede wszystkim siebie i zaakceptujmy fakt, że on/ona widzi swoje życie bez nas.

 



Zobacz także

Przepisy na Wielkanoc

Baby, keksy, żurek i dania z jaj. Najlepsze przepisy na Wielkanoc

zupa pomidorowa z ryżem, makaronem, na rosole, zupa krem.

Zupa pomidorowa – rozgrzewająca, aromatyczna zupa na trzy sposoby

Trzy pokolenia przy wielkanocnym stole - wielkanocne przepisy

Trzy pokolenia przy wielkanocnym stole