Go to content

Ciastka z czekoladą w czterech odsłonach. Wybierz swój ulubiony przepis

Ciastka z czekoladą - gorzką, białą, z nadzieniem
Fot. iStock

Ciastka z czekoladą to słodkości, które każdy może przygotować samodzielnie. Pomysłów na nie jest wiele, ale największym powodzeniem cieszy się przepis na ciastka z czekoladą i orzechami, białą czekoladą i żurawiną oraz z czekoladą ukrytą w środku. Warto je wypróbować.

Ciastka z czekoladą są proste w przygotowaniu i nie zabierają zbyt wiele czasu, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący. Wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis, by upiec smaczne i aromatyczne czekoladowe ciasteczka.

Ciastka z czekoladą i orzechami — przepis 

To bardzo dobra przekąska, szczególnie wtedy, gdy potrzeba zastrzyku energii. Wystarczy wspomnieć, że czekolada dodaje jej niemało, a same orzechy wspierają pracę mózgu i układu nerwowego, więc są idealnym dodatkiem do przekąski podczas wysiłku umysłowego. Poza tym orzechy dostarczają białko roślinne, błonnik, witaminy E, A, B, B1, PP, oraz minerały takie jak: magnezu, wapń, żelazo, fosfor, cynk, kwas foliowego.

Ciastka pieguski - maślane, z bakaliami, bez glutenu

Fot. iStock

Ciastka z czekoladą i orzechami — składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 100 g  (ok. 3 garści) orzechów laskowych
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie: 

  1. Do miski przełóż mąkę, sodę, sól i pokrojone w kawałki orzechy i czekoladę. Wszystko zmieszaj.
  2. Masło utrzyj na puch z cukrem trzcinowym i waniliowym — ucierając wbij po kolei jajka.
  3. Do utartej masy maślanej dodaj mąkę z czekoladą i orzechami oraz skórkę pomarańczy. Wymieszaj i przełóż do lodówki na 2-3 godziny.
  4. Gdy po upływie czasu masa stężeje, uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układaj z odstępami, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i  spłaszcz je nieco.
  5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180ºC. Do rozgrzanego piekarnika wstaw ciastka i piecz je ok. 10-15 minut na złoto-brązowy kolor.

Maślane ciastka z czekoladą — przepis

Ten przepis przypadnie do gustu miłośnikom delikatnych, maślanych ciastek. Dodatek ulubionej czekolady rozpływającej się w ustach, nada im pożądanej słodyczy. Można wykorzystać jeden jej rodzaj, lub przygotować mieszankę — np. czekoladę deserową, mleczną i gorzką jednocześnie.

Ciastka czekoladowe - z kremem, chili, kakao, maślane

Fot. iStock/Ciastka czekoladowe

Maślane ciastka z czekoladą — składniki:

  • 100 g masła
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g białego cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 300 g czekolady (3 tabliczki)

Przygotowanie: 

  1. Mąkę przesiej do pierwszej miski, dodaj sól, sodę, cukier waniliowy i wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij masło z dodatkiem brązowego i białego cukru (przez ok.5 minut). Dodać jajko i ubijaj kolejne 5 minut. Wrzuć do miski z masłem i dodaj  sypkie składniki z pierwszej miski — zmiksuj wszystko.
  3. Posiekaj drobno czekoladę i dorzuć ją do masy — wymieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 160ºC, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Uformuj kulki  i układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce. Delikatnie spłaszcz dłonią ciastka. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.

Uwaga — ciastka po upływie czasu pieczenia są jeszcze miękkie, ale zastygną podczas studzenia.

Kruche ciastka z czekoladą w środku — przepis

Nieco inna wersja ciastek z czekoladą, tym razem ukrytą w środku.

Ciastka z czekoladą - gorzką, białą, z orzechami

Fot. iStock/ciastka z czekoladą

Kruche ciastka z czekoladą w środku — składniki: 

  • 120 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jajko,
  • 3/4 tabliczki czekolady.

Przygotowanie:  

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Do masy stopniowo dosypuj mąkę i wyrabiaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je nieco, a na środku połóż połowę kostki czekolady i ponownie uformuj kulkę. Ciastka wykładaj na blachę z papierem do pieczenia.
  3. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180ºC. Ciastka piecz ok. 12 minut.

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną — przepis

Ciastka z czekoladą - gorzką, białą, z orzechami

Fot. iStock/ciastka z czekoladą

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną — składniki:

  •  200 g masła
  •  szklanka otrębów owsianych
  •  1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  •  pół szklanki cukru
  • 2 małe jajka
  • szczypta soli
  • garść suszonej żurawiny  
  • 100 g białej czekolady

Przygotowanie:  

  1. Jajka roztrzep. W osobnej misce miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, wsyp otręby i mąkę, wymieszaj mikserem.
  2. Dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj mikserem.
  3. Doda pokrojoną żurawinę i czekoladę, wymieszaj łyżką.
  4. Piekarnik nagrzej do 180ºC, a dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż małą łyżeczką ciasto na papier. Piecz ok. 12 minut, do zezłocenia.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl