Go to content

Makowiec nie musi być trudny do przygotowania. Wypróbuj przepis na makowiec zawijany, japoński, na kruchym cieście i biszkopcie

makowiec zawijany, japoński, na kruchym cieście i biszkopcie
Fot. iStock

Makowiec to ciasto tradycyjne, chętnie przyrządzane na co dzień i od święta. Jest wiele przepisów na to ciasto pod różną postacią, a każdy z nich ma swoich wielbicieli. Tradycyjny makowiec wydaje się wymagającym wypiekiem, który nie zawsze wychodzi, jakbyśmy tego sobie życzyli, dlatego można przygodę z tym ciastem zacząć od łatwiejszych wersji. Jak przygotować makowiec zawijany, japoński, na kruchym cieście i biszkopcie?

Makowiec kojarzy się nam z rodzinnym domem, tradycją i pachnącymi świętami. Chętnie też pieczemy go i bez większej okazji, tak dla smaku. Niekiedy jednak efekt bywa daleki od ideału, gdy ciasto pęka, a mak odchodzi od niego. Najczęstszym problemem, jaki się pojawia przy pieczeniu makowca, to zbyt sucha masa makowa, która psuje całą przyjemność ze smakowania tego ciasta. Można zaradzić temu problemowi, dodając do niej kilka łyżek musu jabłkowego lub 2-3 łyżki słodkiej śmietanki. Można również skusić się na zakup gotowej masy makowej, która nie wymaga dodatkowych zabiegów przy przygotowywaniu ciasta.

Makowiec zawijany — przepis

makowiec zawijany, japoński, na kruchym cieście i biszkopcie

Fot. iStock/makowiec

Makowiec zawijany — składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60 ml letniego mleka
  • 50 g margaryny lub masła
  • 15 g świeżych drożdży (7 g suchych)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki oleju
  • 0,5 łyżki spirytusu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 170 g maku
  • 80 g cukru
  • 30 g rodzynek
  • 15 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka miękkiej margaryny
  • olejek migdałowy
  • cynamon
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:

  •  3 łyżki soku z cytryny
  • 10 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść z cukrem w letnim mleku i odstaw na 10-15 minut, aż urosną. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Mak zaparz w 175 ml wrzącej wody, odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie 2-3 razy zmiel.
  3. Dodaj do maku pozostałe składniki, wymieszaj je dobrze. Białka ubij i wmieszaj delikatnie do masy makowej.
  4. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokątny placek, nałóż masę makową, zawiń dłuższy bok w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając nieco luzu, by ciasto mogło podrosnąć. Makowiec ułóż na dużej blaszce, piecz go w temperaturze 180 – 190º przez ok. 30 – 40 minut.
  5. Wystudzone ciasto polej lukrem (cukier puder rozetrzyj dokładnie z sokiem z cytryny) i posyp orzechami.

Makowiec japoński z jabłkami — przepis

makowiec zawijany, japoński, na kruchym cieście i biszkopcie

Fot. iStock/makowiec

Makowiec japoński z jabłkami — składniki: 

Ciasto:

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
  • 6 dużych jabłek
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 30 g kakao naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka masła

Przygotowanie: 

  1. Gotową masę makową przełóż do dużej miski. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj do masy makowej wraz z kaszą oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na biały puch i połącz z resztą składników.
  3. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w 190º.
  4. Przygotuj lukier: mleko z masłem zagotuj, przelej do miseczki i dokładnie utrzyj z kakao i cukrem pudrem.
  5. Ostudzone ciasto posmaruj lukrem i zostaw do zastygnięcia.

Makowiec na kruchym cieście — przepis

makowiec zawijany, japoński, na kruchym cieście i biszkopcie

Fot. iStock/makowiec

Makowiec na kruchym cieście — składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżka octu

Masa makowa:

  • 1 opakowanie masy makowej
  • 4 białka
  • trochę wódki
  • ok. 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-1,5 łyżki mleka

Przygotowanie: 

  1. Masę makową przełóż do miski —  możesz dodać jeszcze bakalie i aromat migdałowy, jeśli masa nie do końca odpowiada smakiem. Do masy dodaj cukier, bułkę tartą i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  2. Zagnieć ciasto z podanych składników.
  3. Blachę (25 x 36 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części (jedna powinna być nieco większa). Większą część ciasta wylep dno formy. Na ciasto wyłóż masę makową, a na wierzch rozkrusz resztę ciasta i posyp płatkami migdałowymi.
  4. Piecz ok. 50 minut w 180ºC.
  5. Przygotuj lukier ucierając cukier puder z mlekiem i polej nim ostudzony makowiec.

Makowiec na biszkopcie — przepis

Fot. iStock/makowiec

Makowiec na biszkopcie — składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa: 

  • 220 g masła
  • 1,5 szklanki maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • aromat migdałowy

Dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. Białka ubij z cukrem, stopniowo dodaj żółtka i wlej olej. Do ubitych jajek wsypuj powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia — wymieszaj ostrożnie.
  2. Mak zalej wrzątkiem, po 20 minutach zagotuj, ostudź i zmiel 2-3 razy. Do zmielonego maku dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i aromat migdałowy – wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Masło rozpuść w garnku. Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodaj masę makową i gotuj do zgęstnienia.
  4. Biszkopt przekrój na 2 blaty, wyłóż na jeden blat masą makową, dociśnij z góry drugim blatem. Odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia i przegryzienia. Podawaj posypany cukrem pudrem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl