Drożdżowa rozgwiazda Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Drugi odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!
Drożdżowa rozgwiazda
Składniki
Na rozgwiazdę:
1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę
+ trochę maki do podsypania blatu
150 ml dobrej jakości przecieru pomidorowego
20g parmezanu lub grana padano
oliwa do przesmarowania ciasta
Na pesto:
pęczek natki pietruszki
garść orzechów włoskich (najlepiej uprażonych wcześniej na suchej patelni)
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Stolicę podsypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego dwa okręgi. Pierwszy płat ciasta przesmarować przecierem pomidorowym i na wierzch zetrzeć parmezan.
Przykryć drugim płatem i skleić. Po środku koła z ciasta postawić mały kubeczek i ciasto naciąć w trójkąty do linii kubka. Złapać dwa trójkąciki i wykręcić w przeciwne strony. Końcówki ciasta skleić by nie wypłynął sos. Czynność powtórzyć na wszystkich kawałkach. Rozgwiazdę przenieść na blachę i piec na gorącej blasze w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 – 12 minut.
Wszystkie składniki na pesto wrzucić do blendera i zmiksować na gładką pastę. Podawać z gorącą „rozgwiazdą”.
Przepis pochodzi z programu Darii Ładochy: Patenciary, odc.2