Go to content

Ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Proste przepisy na kruche, pyszne ciasteczka

Fot. iStock

Ciastka z maszynki to wspomnienie z dzieciństwa, do którego wracamy coraz chętniej. Odkurzamy stare przepisy i maszynki (lub kupujemy nowe), by znów sięgnąć po te dobrze znane kruche ciasteczka. Jak zrobić ciastka z maszynki, by smakowały jak dawniej?

Ciastka z maszynki to był prawdziwy hit — piekło się je przed laty w większości polskich domów, a dziś znów wracają do łask. Sama maszynka zazwyczaj przypomina w wyglądzie i działaniu maszynkę do mięs. Dzięki wykorzystaniu różnych nakładek można pokusić się o nadanie pożądanego kształtu ciastkom. Wystarczy umieścić nakładkę na końcu maszynki, a do zbiorniczka włożyć gotowe ciasto i wprawić maszynkę w ruch, by otrzymać zgrabnie uformowane ciastka gotowe do pieczenia.

Ciastka z maszynki z masłem — przepis

Aby otrzymać z tego przepisu pyszne, kruche maślane ciastka z maszynki, trzeba pamiętać o porządnym schłodzeniu śmietany, jaj oraz masła. Możesz skorzystać z maszynki do ciastek lub użyć zwykłej maszynki do mięsa z nakładką do wyciskania ciastek.

Fot. iStock

Ciastka z maszynki z masłem — składniki: 

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

  1. Mąkę zmieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj zimne posiekane masło, żółtka oraz śmietanę — zagnieć szybko jednolite ciasto.
  2. Ciasto przełóż do maszynki i wyciśnij długie pasy. Podziel je nożem na krótsze paski.
  3. Rozgrzej piekarnik do 160ºC.  Przełóż ciastka na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut, aż się zrumienią.

Ciastka z maszynki ze smalcem — przepis

To przepis, do którego chętnie sięgały nasze babcie. Smalec, podobnie jak margaryna i śmietana powinny być do tego przepisu dobrze schłodzone.

Fot. iStock

Ciastka z maszynki ze smalcem — składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 125 g smalcu
  • pół szklanki śmietany
  • 125 g margaryny
  • 125 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat wanilinowy

Przygotowanie: 

  1. Pokrój na małe kawałki mocno chłodzony smalec i margarynę, dodaj pozostałe składniki i zagnieć z nich gładkie ciasto.
  2. Ciasto podziel na porcje i odłóż do zamrażalnika na 10 minut.
  3. Przygotuj maszynkę do ciastek i przepuść przez nią  ciasto. Gotowe pasy ciasta ułóż na blasze do pieczenia i pokrój na krótsze kawałki.
  4. Piekarnik rozgrzej do 170-180ºC, włóż ciastka i piecz je ok. 15-18 minut, do uzyskania złotego koloru.

Ciastka z maszynki kakaowe — przepis

Mocno kakaowe ciastka z maszynki to kolejny pomysł na pyszne wypieki, sprawdzające się do kawy i herbaty.

ciastka z maszynki - ze smalcem, marmoladą, kakaowe, kokosowe

Fot. iStock

Ciastka z maszynki kakaowe — składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek ugotowanych
  • 4 żółta surowe
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, zdejmij skorupki, białko i odłóż na bok żółtka.
  2. Mąkę posiekaj z zimną margaryną, dodaj żółtka na twardo, żółtka surowe, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier puder. Wyrób gładkie ciasto.
  3. Przygotuj maszynkę do ciastek, wybierz odpowiedni kształt nakładki i przepuść przez nią ciasto. Gotowe ciastka ułóż na blasze do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180ºC, włóż ciastka i piecz je ok. 12-15 min do uzyskania lekko złotego koloru.

Ciastka z maszynki z marmoladą — przepis

Do tego przepisu pasuje dowolna marmolada, najlepiej domowej roboty. Jeśli akurat marmolady nie ma pod ręką, można wykorzystać gęsty dżem, który nie spłynie z ciastek.

ciastka z maszynki - ze smalcem, marmoladą, kakaowe, kokosowe

Fot. iStock

Ciastka z maszynki z marmoladą — składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki wyłóż do miski lub na stolnicę i zagnieć ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki.
  2. Przygotuj maszynkę do ciastek, wybierz odpowiedni kształt nakładki i przepuść przez nią ciasto. Gotowe ciastka ułóż na blasze do pieczenia,  na środek każdego nałóż ulubioną marmoladę.
  3. Piekarnik rozgrzej do 160ºC, włóż ciastka i piecz je ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

Ciastka z maszynki kokosowe — przepis

ciastka z maszynki - ze smalcem, marmoladą, kakaowe, kokosowe

Fot. iStock

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dkg cukru pudru
  • kostka masła
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 2 żółtka surowe
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 opakowania wiórek kokosowych

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wyłóż do miski i szybko wyrób ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki.
  2. Przygotuj maszynkę do ciastek, wybierz odpowiedni kształt nakładki i przepuść przez nią ciasto. Gotowe ciastka ułóż na blasze do pieczenia,  na środek każdego nałóż ulubioną marmoladę.
  3. Piekarnik rozgrzej do 160ºC, włóż ciastka i piecz je ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.

źródło: www.przyslijprzepis.pl