Ciastka z maszynki to wspomnienie z dzieciństwa, do którego wracamy coraz chętniej. Odkurzamy stare przepisy i maszynki (lub kupujemy nowe), by znów sięgnąć po te dobrze znane kruche ciasteczka. Jak zrobić ciastka z maszynki, by smakowały jak dawniej?
Ciastka z maszynki to był prawdziwy hit — piekło się je przed laty w większości polskich domów, a dziś znów wracają do łask. Sama maszynka zazwyczaj przypomina w wyglądzie i działaniu maszynkę do mięs. Dzięki wykorzystaniu różnych nakładek można pokusić się o nadanie pożądanego kształtu ciastkom. Wystarczy umieścić nakładkę na końcu maszynki, a do zbiorniczka włożyć gotowe ciasto i wprawić maszynkę w ruch, by otrzymać zgrabnie uformowane ciastka gotowe do pieczenia.
Ciastka z maszynki z masłem — przepis
Aby otrzymać z tego przepisu pyszne, kruche maślane ciastka z maszynki, trzeba pamiętać o porządnym schłodzeniu śmietany, jaj oraz masła. Możesz skorzystać z maszynki do ciastek lub użyć zwykłej maszynki do mięsa z nakładką do wyciskania ciastek.
Ciastka z maszynki z masłem — składniki:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Mąkę zmieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj zimne posiekane masło, żółtka oraz śmietanę — zagnieć szybko jednolite ciasto.
- Ciasto przełóż do maszynki i wyciśnij długie pasy. Podziel je nożem na krótsze paski.
- Rozgrzej piekarnik do 160ºC. Przełóż ciastka na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut, aż się zrumienią.
Ciastka z maszynki ze smalcem — przepis
To przepis, do którego chętnie sięgały nasze babcie. Smalec, podobnie jak margaryna i śmietana powinny być do tego przepisu dobrze schłodzone.
Ciastka z maszynki ze smalcem — składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 125 g smalcu
- pół szklanki śmietany
- 125 g margaryny
- 125 g cukru pudru
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat wanilinowy
Przygotowanie:
- Pokrój na małe kawałki mocno chłodzony smalec i margarynę, dodaj pozostałe składniki i zagnieć z nich gładkie ciasto.
- Ciasto podziel na porcje i odłóż do zamrażalnika na 10 minut.
- Przygotuj maszynkę do ciastek i przepuść przez nią ciasto. Gotowe pasy ciasta ułóż na blasze do pieczenia i pokrój na krótsze kawałki.
- Piekarnik rozgrzej do 170-180ºC, włóż ciastka i piecz je ok. 15-18 minut, do uzyskania złotego koloru.
Ciastka z maszynki kakaowe — przepis
Mocno kakaowe ciastka z maszynki to kolejny pomysł na pyszne wypieki, sprawdzające się do kawy i herbaty.
Ciastka z maszynki kakaowe — składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 żółtek ugotowanych
- 4 żółta surowe
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, zdejmij skorupki, białko i odłóż na bok żółtka.
- Mąkę posiekaj z zimną margaryną, dodaj żółtka na twardo, żółtka surowe, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier puder. Wyrób gładkie ciasto.
- Przygotuj maszynkę do ciastek, wybierz odpowiedni kształt nakładki i przepuść przez nią ciasto. Gotowe ciastka ułóż na blasze do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180ºC, włóż ciastka i piecz je ok. 12-15 min do uzyskania lekko złotego koloru.
Ciastka z maszynki z marmoladą — przepis
Do tego przepisu pasuje dowolna marmolada, najlepiej domowej roboty. Jeśli akurat marmolady nie ma pod ręką, można wykorzystać gęsty dżem, który nie spłynie z ciastek.
Ciastka z maszynki z marmoladą — składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 20 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- marmolada
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wyłóż do miski lub na stolnicę i zagnieć ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki.
- Przygotuj maszynkę do ciastek, wybierz odpowiedni kształt nakładki i przepuść przez nią ciasto. Gotowe ciastka ułóż na blasze do pieczenia, na środek każdego nałóż ulubioną marmoladę.
- Piekarnik rozgrzej do 160ºC, włóż ciastka i piecz je ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.
Ciastka z maszynki kokosowe — przepis
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 25 dkg cukru pudru
- kostka masła
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- 2 żółtka surowe
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 opakowania wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wyłóż do miski i szybko wyrób ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki.
- Przygotuj maszynkę do ciastek, wybierz odpowiedni kształt nakładki i przepuść przez nią ciasto. Gotowe ciastka ułóż na blasze do pieczenia, na środek każdego nałóż ulubioną marmoladę.
- Piekarnik rozgrzej do 160ºC, włóż ciastka i piecz je ok. 15 min do uzyskania złotego koloru.