Babeczkowe kurczaczki
Składniki
- 1 opakowanie babeczek marchewkowych Delecta
- 2 jaja
- 150 ml oleju
- 75 ml wody
- KREM:
- 1 opakowanie kremu tortowego smak waniliowy Delecta
- 300 ml mleka
- 2 łyżki masła
- DEKORACJA:
- skórka starta z 5 cytryn
- 24 borówki
- 1 nektarynka
Kurczaczki to nieodzowny element wielkanocnej dekoracji, dlaczego więc nie stworzyć z nich wyjątkowo słodkiej i smacznej ozdoby?
Przygotowujemy formę do babeczek i kartonowe papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do babeczek łączymy z jajami, olejem i wodą, po czym miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto rozkładamy do 12 papilotek wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu babeczki wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. Na wysokich obrotach miksujemy zawartość torebki z kremem i schłodzone mleko. Pod koniec do kremu dodajemy masło. Babeczki smarujemy gotowym kremem i „opierzamy” skórką cytrynową. Na koniec z dwóch borówek robimy oczy, za dziób posłuży nam trójkącik wycięty z nektarynki.
Choć kurczaczki nie zawsze wychodzą idealne, ważne, aby podczas przygotowań dobrze się bawić!