Gotowanie Przepisy Śniadanie

Smalec z fasoli – dwa przepisy na „wege smalec”, które pokochasz

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
11 czerwca 2021
Smalec z fasoli - wege smalec z jabłkiem lub śliwką
Fot. iStock
 

Smalec z fasoli, nazywany także wege smalcem, to zdrowa pasta do chleba, która smakiem, a nawet wyglądem, do złudzenia przypomina klasyczny smalec. Przepis na smalec z fasoli z jabłkiem czy śliwką, przypadnie do gustu nie tylko osobom niejedzącym mięso. To zdrowa alternatywa dla niezdrowego smalcu, i warto choć raz przyrządzić taki roślinny smalec, by samemu przekonać się, że to świetny pomysł na zdrowe smarowidło do pieczywa.

Połączenie fasoli z jabłkiem lub śliwką i nazwanie tego smalcem może się wydawać dziwne, ale w praktyce te składniki pasują do siebie idealnie. Ponadto pasta z fasoli jest prosta w przygotowaniu i naprawdę zdrowa. Jej głównym składnikiem jest fasola, która zawiera witaminy A, D, C, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz minerały takie jak: wapń, potas, magnez, fosfor, selen, mangan. Niestety ma też swoje minusy — jest ciężkostrawna i powoduje w wielu przypadkach problemy ze wzdęciami i gazami. Jednak dodanie do pasty z fasoli owoców takich jak jabłka lub śliwki, bogatych w błonnik i pektyny, usprawni trawienie po takim posiłku.

Smalec z fasoli - wege smalec z jabłkiem lub śliwką

Fot. iStock

Smalec z fasoli z jabłkiem — przepis

Połączenie fasoli i jabłka dostarcza do organizmu wiele cennych witamin i minerałów. Jabłka są źródłem witamin takich jak: A, C, K oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Dostarczają również ważne makro- i mikroelementy: wapń, żelazo, cynk, fosfor,  potas,  magnez, mangan, a także sód, miedź i fluor. Jabłka obfitują również w związki polifenolowe, katechiny, flawonole, kwasy fenolowe (kwas galusowy oraz kwas chlorogenowy) wpływające ochronnie na zdrowie. Jabłka zawierają także błonnik i pektyny, co sprawia, że wpływają na poprawę pracy układu pokarmowego i hamują odczuwanie głodu. Doskonale komponują się z białą fasolą, która nie należy do lekkostrawnych pokarmów.

Smalec z fasoli - wege smalec z jabłkiem lub śliwką

Fot. iStock

Smalec z fasoli z jabłkiem — składniki:

  • 1 szklanka suchej białej fasoli lub puszka konserwowej
  • 1 jabłko
  • duża biała cebula
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • sól
  • odrobinę sosu sojowego — opcjonalnie
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Świeżą fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia wypłucz i ugotuj do miękkości w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania możesz dodać sól. Dodanie soli wcześniej sprawi, że fasola będzie mięknąć dłużej. Fasolę z puszki odsącz z zalewy.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
  3. Jabłko pokrój na małe kosteczki, lub zetrzyj na tarce i dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż razem przez chwilę, by się połączyły i przypraw  majerankiem, pieprzem i solą.
  4. Ugotowaną fasolę (lub osączoną fasolę z puszki) zblenduj na gładką masę. Dodaj cebulę z jabłkiem i wymieszaj. Przypraw do smaku odrobiną sosu sojowego, pieprzem i jeśli jest konieczność — solą. Pastę przechowuj w lodówce maksymalnie do 5 dni.

Smalec z fasoli ze śliwką — przepis

Śliwki suszone, bo takie potrzebne są do przygotowania pasty z przepisu, mimo sporej zawartości cukru i wysokiej kaloryczności, mają wiele dobrego dla zdrowia. Śliwki suszone to skarbnica witamin i minerałów. Zawierają witaminę E, witaminy z grupy B, i aż 5 razy więcej witaminy A, niż świeże owoce. Dostarczają minerały takie jak: potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez. Suszone śliwki zawierają aż 7 razy więcej błonnika, świeże śliwki. Nie brakuje w nich antyoksydantów chroniących przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem się komórek organizmu.

Smalec z fasoli - wege smalec z jabłkiem lub śliwką

Fot. iStock

Smalec z fasoli ze śliwką — składniki:

  • 400 g białej fasoli Jaś
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • jabłko
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • olej
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie: 

  1. Świeżą fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia wypłucz i ugotuj do miękkości w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania możesz dodać sól. Dodanie soli wcześniej sprawi, że fasola będzie mięknąć dłużej. Fasolę z puszki osącz z zalewy. Ugotowaną fasolę (lub osączoną fasolę z puszki) zblenduj na gładką masę.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj majeranek, lubczyk, sól i pieprz. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć do cebuli i przesmaż chwilę razem.
  3. Dodaj cebulę z jabłkiem do fasoli i wymieszaj, zblenduj krótko. Na koniec dodaj pokrojone na małe kawałki suszone śliwki.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Gotowanie Przepisy Śniadanie

Fasolka po bretońsku na trzy sposoby. Wybierz swój ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
11 czerwca 2021
Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki
Fot. iStock
 

Fasolka po bretońsku jest jednym ze sztandarowych dań przygotowywanych z fasoli. To sycąca, aromatyczna i smaczna potrawa, która nie jest zbyt skomplikowana do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by wyczarować pyszny obiad. Fasolka po bretońsku z kiełbasą lub wege, wybierz swój ulubiony przepis.

Fasolka po bretońsku — jaka fasola się sprawdzi?

Do przygotowania fasoli po bretońsku można wykorzystać jednakowo fasolę z puszki (konserwową), jak i suszone nasiona (np. Piękny Jaś. Jaś karłowy, czy też czerwona fasola). Suchą fasolę przed gotowaniem należy moczyć przez noc w garnku, aby napęczniała. Najlepiej, by nasiona przeleżały w wodzie nie mniej niż 12 godzin. Moczenie fasoli, poza skróceniem czasu potrzebnego do jej ugotowania pozwala również usunąć związki, które powodują wzdęcia i inne problemy trawienne.

Jak moczyć fasolę?

Do moczenia fasoli potrzeba 4 razy więcej wody niż samych nasion, które tę wodę wchłaniają, pęczniejąc. Fasolę najlepiej zostawić na noc, zmieniając wodę podczas moczenia. Odstawiona przez noc fasola następnego dnia powinna być przepłukana pod bieżącą wodą i przełożona do garnka z czystą wodą. Można wykorzystać także inne rodzaje fasoli, przyjmując zasadę, że duże nasiona wymagają długiego moczenia, ale inne strączkowe można moczyć krócej.

Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku wymaga odpowiedniego doprawienia, które podkreśli jej smak, a także ułatwi trawienie. Sprawdzi się tu np. pieprz, sól, czosnek, liść laurowy, majeranek, kminek, ziele angielskie, papryka ostra lub słodka w proszku, sproszkowane chili. Przyprawy, które warto dodać do przygotowywanej fasoli poprawiają także proces trawienia i pozwalają uniknąć przykrych dolegliwości, które mogą pojawić się po zjedzeniu większej ilości ciężkostrawnej fasoli.

Aby fasolka po bretońsku miała najlepszy smak, potrzebuje nieco czasu na „przegryzienie się” składników. Po prostu warto odstawić ją, choć na godzinę, przed podaniem na stół. Najlepiej jednak smakuje po odgrzaniu, po nocy spędzonej w lodówce, gdy smaki są już odpowiednio przemieszane.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą — przepis

Kiełbasa to doskonała, bo aromatyczna i sycąca wkładka do dań z fasoli. Smak fasoli i wędzonej kiełbasy dobrze ze sobą współgrają.

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki

Fot. iStock/Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku z kiełbasą — składniki:

  • 500 g fasoli Piękny Jaś
  • pętko kiełbasy wędzonej
  • duża cebula
  • duża marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 płaskiej łyżki soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wieczorem fasolę opłucz, wsyp do garnka i zalej wodą. Następnego dnia odlej wodę, przepłucz nasiona i zalej nową porcją świeżej wody. Postaw garnek z fasolą na gazie. Zagotuj, dodaj sól, koncentrat i wszystkie przyprawy. W międzyczasie kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż razem na oleju.
Marchewkę obierz, pokrój w kostkę i razem z kiełbasą i cebulą wrzuć do gotującej się fasolki. Trzymaj wszystko na ogniu ok. 1,5 godziny, dopóki fasola nie zmięknie.

Fasolka po bretońsku z puszki — przepis

Fasolka po bretońsku z puszki to opcja na szybsze, ale równie smaczne przygotowanie dania. Pozwala zaoszczędzić sporo czasu w oczekiwaniu na zmiękniecie nasion fasoli przez noc. Przy użyciu fasoli w puszce można przystąpić do przygotowania dania od razu po zaopatrzeniu się w potrzebne produkty.

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki

Fot. iStock/Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku z puszki — składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 400 g kiełbasy
  • duża cebula
  • puszka pomidorów
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Fasolkę odsącz z zalewy. Cebulę i kiełbasę pokój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy będą rumiane, dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i  liście laurowe, podsmaż chwilkę. Następnie wlej pomidory i odsączoną fasolkę. Duś jeszcze 5-10 minut, do zgęstnienia, na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.

Fasolka po bretońsku wege — przepis

Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bezmięsnych dań. Fasola to świetne źródło białka, którego niedobory zagrażają osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki

Fot. iStock/Fasolka po bretońsku wege

Fasolka po bretońsku wege — składniki:

  • 500 g suchej fasoli Jaś
  • biała cebula
  • marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
  • nieco natki pietruszki dla ozdoby

Przygotowanie: 

Fasolę namocz przez noc. Następnego dnia odlej wodę, nalej nową i ugotuj fasolę z dodatkiem liści laurowych, kminku i ziela angielskiego. Gdy fasola nieco zmięknie dodaj pokrojoną w kostkę marchew i resztę przypraw.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek wyciśnięty przez praskę. W międzyczasie cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Do miękkiej cebulki dodaj mąkę pszenną i zrumienień ją delikatnie, po czym zasmażkę dodaj do fasoli. Gotowe danie posyp świeżo poszatkowaną natką pietruszki.


źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Gotowanie Przepisy Śniadanie

Do lata jeden krok!

Redakcja
Redakcja
11 czerwca 2021
fot.istock

Kolekcja bucików dziecięcych Ipanema i Rider to najmilsza kolekcja tego lata!

Na placu zabaw, na podwórku, w parku, na plaży – zawsze gdy pogoda sprzyja, warto jak najwięcej czasu spędzać z dziećmi na dworze. Świeże powietrze to bowiem jeden z naturalnych czynników o ogromnym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka. Innym są odpowiednio dobrane buciki, które bezpośrednio wpływają na rozwój stóp. A kiedy, jak nie latem, maluchy najwięcej czasu spędzają na swoich nóżkach poza domem? Ale nim pozwolimy dzieciom krok po kroku poznawać świat, należy wybrać dla nich odpowiednie buciki.

Dopóki maleństwo większość czasu spędza leżąc, buciki nie są mu potrzebne. W tym okresie, by zabezpieczyć małe stópki, wystarczą miękkie, luźne skarpetki, które nie będą uciskać paluszków. Sytuacja zmienia się w momencie, gdy mały człowiek dosłownie staje na własnych nogach, by eksplorować otaczający go świat. Teraz potrzebne będą buciki!

Przez pierwsze lata życia stopa dziecka rozwija się tak samo, jak cały jego organizm i należy pamiętać, by tego rozwoju nie zaburzyć. Dlatego tak ważne jest, by dziecięce obuwie było nie tylko ładne, kolorowe, z ulubionymi postaciami z bajek, ale przede wszystkim wygodne i prawidłowo wykonane.

Szeroki i wysoki czubek, w którym będzie miejsce na prawidłowe ułożenie palców i swobodne poruszanie nimi, elastyczna i antypoślizgowa podeszwa, zapiętki i cholewka wspomagające prawidłowe ustawienie stopy, wysokiej jakości materiały, bezpieczne barwniki  – to wszystko trzeba wziąć pod uwagę, wybierając buciki dla najmłodszych. I takie właśnie obuwie – łączące wszystkie te cechy – znajdziemy w kolekcjach Ipanema i Rider. Producent tych marek jest nie tylko jednym z liderów w świecie mody i komfortu, ale jest także zaangażowany w ochronę środowiska i zrównoważoną produkcję. Te buciki spełnią oczekiwania rodziców, co do jakości i bezpieczeństwa, a także małych użytkowników – zarówno jeśli chodzi o wygodę, jak i znakomite wzornictwo, pełne kolorów i bohaterów z ulubionych bajek.

Lista sklepów, w których można nabyć buty marek Ipanema i Rider jest dostępna na stronie:

www.ipanema-polska.pl

www.rider-polska.pl  


Zobacz także

placuszki jogurtowe z bananem, jabłkami, malinami, jagodami, dynią

Placuszki jogurtowe na 6 sposobów. Przepisy na słodkie danie z owocami

Tosty francuskie, z warzywami, z awokado, z owocami -

Tosty – 4 proste i szybkie w przygotowaniu pomysły na ciepłe i smaczne śniadanie

Wielkanocne jajka – szybkie, leniwe babeczki. Wasze przepisy wielkanocne