Go to content

Chałka drożdżowa – z kruszonką lub lukrem, w wersji klasycznej, z rodzynkami lub dżemem

Chałka drożdżowa - z kruszonką lub lukrem
Fot. iStock

Chałka drożdżowa to tradycyjny domowy wypiek, którego smak jest uwielbiany przez młodszych i starszych. Puszysta, delikatna chałka, przyrządzona z kruszonką lub lukrem, stanowi świetny pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Trudno jest się jej oprzeć, dlatego warto wypróbować przepisy na chałkę z kruszonką lub lukrem, w wersji klasycznej, z rodzynkami lub dżemem.

Chałka drożdżowa z kruszonką — przepis

Klasyczny przepis na chałkę drożdżową z kruszonką ma wielu fanów. Przepis, choć wymaga poświęcenia nieco czasu, nie jest skomplikowany, więc warto się skusić na pyszny drożdżowy warkocz, który najlepiej smakuje jeszcze ciepły.

Chałka drożdżowa - z kruszonką lub lukrem

Fot. iStock/Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa — składniki:

Na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 łyżki roztopionego masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka soli

Na kruszonkę:

  • 50 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

Fot. iStock/Chałka drożdżowa

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj zaczyn. Drożdże pokrusz do wysokiej miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru (odejmij ją z połowy szklanki) oraz 3 łyżki mąki, zalej 0,5 szklanki ciepłego, ale nie gorącego, mleka. Wymieszaj dokładnie, grudki rozetrzyj drewnianą łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min.
  2. Do miski przesiej przez sitko resztę mąki, dodaj rozkłócone jajka, połączone z roztopionym masłem oraz lekko ciepłym mlekiem, sól i pozostały cukier. Dolej na koniec wyrośnięty zaczyn i wyrób ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego masę.
  3. Gdy zacznie odstawać od miski (jeśli będzie mocno klejące, możesz podsypać je nieco mąką), uformuj z ciasta kulkę, włóż do miski podsypanej nieco mąką i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, odgazuj je uderzeniem pięści, po czym chwilę jeszcze wyrób i podziel na 2 części. Z każdej części uformuj 3 lub 4 wałki i zapleć warkocz. Chałki przełóż na blachę od piekarnika (lub do foremek) wyłożoną papierem do pieczenia i odłóż do wyrośnięcia na ok. 35-45 min.
  5. Gdy chałki wyrastają, przygotuj kruszonkę, łącząc i zagniatając wszystkie jej składniki aż powstanie kruszonka.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Gotowe chałki posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp kruszonką i piecz ok. 30 min do zrumienienia. Studź na kratce.

Chałka drożdżowa z rodzynkami i lukrem — przepis

Chałka i rodzynki tworzą doskonałe połączenie smaków. Idealna do kubka ciepłego kakao lub herbaty. Zamiast rodzynek można wykorzystać także inne suszone owoce.

Chałka drożdżowa - z kruszonką lub lukrem

Fot. iStock/Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa z rodzynkami — składniki:

Na ciasto:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki drożdży suszonych
  • 3 jajka (jedno do posmarowania chałki z wierzchu)
  • ew. 1-2 łyżeczki cynamonu do smaku

Na lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • ok. 5 łyżek wody

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej tak, by było ciepłe, ale nie gorące. Roztop w nim masło.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj suszone drożdże, cukier sól oraz dwa jajka i ew. cynamon do smaku. Wlej mleko, mieszając wszystkie składniki i od razu wyrób ciasto rękami lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Jeśli będzie bardzo klejące, podsyp nieco mąką.
  3. Gdy ciasto stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki, włóż je do natłuszczonej niewielką ilością oleju miski, przykryj i odstaw na około 1,5 h do wyrastania.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, odgazuj je i ponownie wyrób na stolnicy. Podziel je na 3 lub 4 kawałki, uformuj równiej długości wałki i zapleć chałkę.
  5. Chałkę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw do ponownego wyrastania na 30 minut.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Gdy chałka wyrośnie, posmaruj jej wierzch rozkłóconym jajkiem. Piecz ok.  50 – 60 minut, aż chałka się zarumieni, a patyczek będzie suchy.
  7. Gdy chałka nieco przestygnie, przygotuj lukier. Pół szklanki cukru pudru wymieszaj z 5 łyżkami wody aż otrzymasz gładką, gęstą i błyszczącą masę. Jeśli uznasz, że lukier jest zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody.

Chałka drożdżowa z dżemem lub marmoladą — przepis

Chałka z nadzieniem to świetna propozycja na śniadanie, które nie potrzebuje już więcej dodatków. Jeśli nie jesteście miłośnikami dżemu, zamiast niego można użyć masła czekoladowego, budyniu, lub innej, ulubionej gęstej masy.

Fot. iStock/Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa z dżemem — składniki:

  • 3 szklanek mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1/3 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko do sklejenia pasków
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ulubiony dżem lub marmolada

Dodatkowo: 1 jajko do smarowania wierzchu chałki

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zaczyn. Do wysokiej miseczki skrusz drożdże, dodaj ciepłe, ale nie gorące mleko, oraz 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj dokładnie, rozetrzyj grudki, jeśli się pojawią i odstaw na ok. 15 minut, by zaczyn się podniósł.
  2. Do drugiej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj 2 żółtka, 1 jajko, cukier zwykły i waniliowy, roztopioną margarynę. Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn i wyrób ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne, odchodzące od ręki. Jeśli się klei, można je nieco podsypać mąką. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką odstaw na 1-1,5 godziny, aż  podwoi objętość.
  3. Gdy ciasto będzie gotowe, wyrób je jeszcze przez chwilę, by pozbyć się gazu. Rozwałkuj na prostokąt i wydziel trzy nieco szersze paski.
    Na każdy pasek nałóż łyżką dżem lub marmoladę, następnie jajko pozostałe do smarowania rozkłóć i smaruj nim wolną przestrzeń przy  marmoladzie. Paski zwiń w rulon, by się skleiły, a nadzienie pozostało wewnątrz. Zapleć zgrabny warkocz.
  4. Warkocz przełóż do keksówki (dł. ok. 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub bezpośrednio na blachę piekarnika z papierem. Zostaw jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia i po tym czasie posmaruj jej wierzch rozkłóconym jajkiem.
  5. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 180ºC, wstaw chałkę i piecz ok. 40 minut, aż chałka się zarumieni, a patyczek będzie suchy.

źródło: www.przyslijprzepis.pl