Uszka z grzybami to jedna z najbardziej lubianych wigilijnych potraw, pozycja obowiązkowa, która znika w mig z talerzy. Przygotowanie uszek nie jest trudne, ale wymaga nieco czasu. Jak zrobić idealne uszka z grzybami, grzybami i kapustą, a także z pieczarkami?
Uszka z grzybami rewelacyjnie komponują się z barszczem wigilijnym, o cudownym aromacie i głębokim smaku. Można je podawać na talerzu z razem z barszczem, lub barszcz wlać osobno do filiżanek. To pyszna, sycąca i wartościowa potrawa, ze względu na główne składniki — kapustę kiszoną i grzyby, lub pieczarki.
Grzyby dostarczają witaminy z grupy B, witaminę C i E, oraz składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor i potas. Pieczarki obfitują w witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz D, zawierają potas, selen, miedź i jod. Zawierają także białko oraz błonnik. Z kolei kapusta kiszona to cenione źródło dobrych probiotycznych bakterii, które wspierają odporność i poprawiają pracę jelit. Kiszona kapusta zawiera dużą ilość witaminy C i A, witamin E, K, B1, B2, B6, C, dostarcza także magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod.
Uszka z grzybami — przepis
Uszka z grzybami — składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 3 garści suszonych borowików
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie:
Farsz:
- Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż je do garnka wraz z wodą z moczenia. Grzyby ugotuj miękkości, na małym ogniu.
- Po ugotowaniu przecedź grzyby, odlewając kilka łyżek wywaru — gdyby trzeba było podlać kapustę podczas duszenia.
- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, a pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Połącz cebulę z grzybami i zmiel je maszynką do mięsa na największych oczkach. Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. Farsz nie powinien być zbyt mokry — jeśli tak się stanie, odparuj go na rozgrzanej patelni.
Ciasto:
- Mąkę z solą przesiej do miski. Podgrzej mleko, by było gorące, i wlewaj do miski z mąką, mieszając składniki drewnianą łyżką.
- Gdy ciasto nieco przestygnie dodaj olej i jajko. Następnie zagnieć ciasto podsypując niewielką ilością mąki, aż będzie dobrze odchodziło od rąk i miski. Miskę nakryj wilgotną ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
- Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm.
- Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
- Uszka gotuj przez ok. 2-3 minuty od chwili wypłynięcia. Woda nie może mocno wrzeć. Po ugotowaniu uszka można zahartować na durszlaku w zimnej wodzie, a następnie odcedzić.
Uszka z grzybami i kapustą — przepis
Uszka z grzybami i kapustą — składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- jajko
- łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1/2 szklanki grzybów suszonych
- średniej wielkości cebula
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Przygotowanie:
Kapusta z grzybami:
- Grzyby zalej 300 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia. Po tym czasie przełóż je z wodą do kapusty tak, by kapusta była zanurzona w wodzie, ale nie pływała w niej.
- Dodaj do kapusty ziele angielskie, liście laurowe i duś do miękkości pod przykryciem.
- Cebulę drobno posiekaj, posól i podsmaż na maśle.
- Miękką kapustę odcedź, wyrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
- Kapustę i grzyby drobno posiekaj, zmieszaj z zeszkloną cebulą, po czym podziel na 2 części. Jedną część przekręć przez maszynkę.
- Obie części kapusty połącz i wymieszaj. Jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
Ciasto:
- Do mąki z solą wbij jajko i wymieszaj. Gdy mąka połączy się z jajkiem i powstaną niewielkie grudki, partiami wlewaj gorącą wodę i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Odłóż je na ok. 20 minut, by odpoczęło (nie jest to konieczne). Gotowe ciasto włóż do woreczka, lub nakryj ściereczką, by nie wyschło.
- Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój z niej kwadrat i podziel go na mniejsze kwadraciki ok. 4×4 cm. Możesz także wyciąć kieliszkiem kółka.
- Na każdy kwadracik nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej go wzdłuż przekątnej — powstanie trójkąt równoramienny. Jego przeciwległe końce sklej ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
- Uszka gotuj przez ok. 3-4 minuty od chwili wypłynięcia.
Uszka z grzybami pieczarkami — przepis
Uszka z grzybami pieczarkami — składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 50 g masła (miękkiego)
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 4 cebule
- sól
- pieprz mielony
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Farsz:
- Cebule drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, aż stanie się miękka.
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do cebuli. Przypraw solą i pieprzem — smaż do chwili aż odparuje cała woda z pieczarek. Farsz ostudź.
Ciasto:
- Składniki połącz ze sobą i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Odłóż je na ok. 20 minut, by odpoczęło (nie jest to konieczne). Gotowe ciasto włóż do woreczka, lub nakryj ściereczką, by nie wyschło.
- Ciasto podziel na 4 części. Trzy przykryj ściereczką, a pierwszą część rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wykrój kieliszkiem kółka.
- Na każde kółko nałóż niewielką ilość farszu (1/3 — 1/2 łyżeczki), i sklej je. Następnie sklej przeciwległe końce ze sobą, wkładając w uszko mały palec, by ułatwić zadanie.
- Uszka gotuj przez ok. 3 minuty od chwili wypłynięcia.