Krokiety to danie, które w wielu domach pojawia się podczas świąt Bożego Narodzenia obok, lub zamiast pierogów. Często pojawiają się również i bez okazji, jako propozycja na smaczny i sycący obiad. Można je nadziewać różnym farszem — krokiety mięsem, z pieczarkami, kapustą i grzybami, lub ziemniaczane, podbiły niejedno podniebienie.
Krokiety to nic innego jak naleśniki z farszem, zasmażane w panierce, najczęściej z bułki tartej i mąki. Świetnie smakują podawane na gorąco, z ciepłym czerwonym barszczem w filiżance. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale nieskomplikowane. Bez problemu można przygotować krokiety z ulubionym farszem.
Krokiety z mięsem z rosołu — przepis
Krokiety z mięsem z rosołu — składniki:
Naleśniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 1 kg mięsa z kurczaka z rosołu (np. 4 ćwiartki)
- 2 ugotowane marchewki z rosołu
- 1 mała pietruszka z rosołu
- cebula
- ząbek czosnku
- natka pietruszki do smaku
- sól
- pieprz mielony
Panierka:
- 3-4 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Naleśniki:
- W wysokiej misce zmiksuj wszystkie składniki i odstaw je do lodówki co najmniej na 15 minut.
- Patelnię rozgrzej bez oleju lub na jego niewielkiej ilości (zależy od rodzaju patelni) i smaż z obu stron cienkie naleśniki.
Farsz:
- Mięso z rosołu oddziel od kości, i razem z warzywami z rosołu zblenduj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Cebulę posiekaj, podsmaż przez chwilę na oddzielnej patelni i dodaj do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, by składniki się dobrze połączyły.
Całość:
- Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w roladki.
- Jajka rozkłóć z solą i pieprzem. Krokiety panieruj w jajku, następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor.
Krokiety z mięsem mielonym — przepis
Krokiety z mięsem mielonym — składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- olej do smażenia
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- cebula
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- bazylia
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Panierka:
- szklanka bułki tartej
- 3 jajka
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Naleśniki:
- W wysokiej misce zmiksuj wszystkie składniki i odstaw je do lodówki co najmniej na 15 minut.
- Patelnię rozgrzej bez oleju lub na jego niewielkiej ilości (zależy od rodzaju patelni) i smaż z obu stron cienkie naleśniki.
Farsz:
- Cebulę obierz i drobno pokrój, obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj marchewkę i podsmaż je razem. Dodać mięso mielone i podsmaż, aż się zetnie. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem do miękkości.
- Dopraw papryką słodką i ostrą, bazylią oraz solą i pieprzem.
Całość:
- Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w roladki.
- Jajka rozkłóć z solą i pieprzem. Krokiety panieruj w jajku, następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor.
Krokiety z kapustą i grzybami — przepis
Krokiety z kapustą i grzybami — składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 600 g kapusty kiszonej
- 60 g grzybów suszonych
- 2 cebule
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz mielony
- papryka słodka
- przyprawa uniwersalna
- olej
Panierka:
- bułka tarta
- jajko
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie:
Farsz:
- Grzyby namocz w wodzie na całą noc. W tej samej wodzie ugotuj do miękkości.
- Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij i pokrój. Wrzuć do garnka i zalej wodą, dodaj liść laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotuj do miękkości, usuń liść i ziele, przypraw do smaku.
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na odrobinie oleju i dodaj do kapusty. Wystudzone grzybki pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Wymieszaj.
Naleśniki:
- W wysokiej misce zmiksuj wszystkie składniki i odstaw je do lodówki co najmniej na 15 minut.
- Patelnię rozgrzej bez oleju lub na jego niewielkiej ilości (zależy od rodzaju patelni) i smaż z obu stron cienkie naleśniki.
Całość:
- Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w roladki.
- Jajka rozkłóć z solą i pieprzem. Krokiety panieruj w jajku, następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor.
Krokiety z pieczarkami — przepis
Krokiety z pieczarkami — składniki:
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 500 g pieczarek
- jajko
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- olej do podsmażenia
Panierka:
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pierz mielony
Przygotowanie:
Naleśniki:
- W wysokiej misce zmiksuj wszystkie składniki i odstaw je do lodówki co najmniej na 15 minut.
- Patelnię rozgrzej bez oleju lub na jego niewielkiej ilości (zależy od rodzaju patelni) i smaż z obu stron cienkie naleśniki.
Farsz:
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na dużych oczkach ratki.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pieczarki, podsmaż i odparuj wodę. Do farszu wbij jajko i dodaj szczypiorek, podsmażając. Gdy jajko się zetnie, farsz zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość:
- Na naleśniki nakładaj farsz i zawijaj w roladki.
- Jajka rozkłóć z solą i pieprzem. Krokiety panieruj w jajku, następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, z każdej strony na złoty kolor.
Krokiety ziemniaczane — przepis
Krokiety ziemniaczane — składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 żółtka
- łyżeczka masła
- sól
- gałka muszkatołowa
- bułka tarta
- olej do smażenia
Panierka:
- białka
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, ugotuj i rozgnieć lub przepuść przez praskę. Jeśli po ugotowaniu są zbyt mokre, odparuj je.
- Przetarte ziemniaki wymieszaj z żółtkami, dopraw solą i gałką muszkatołową, uformuj krokiety.
- Panieruj w białkach i bułce tartej. Smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.