Go to content

Kapusta z grochem – tradycyjne danie nie tylko na Wigilię. Jak je przyrządzić na 4 różne sposoby?

Kapusta z grochem - z grzybami, z boczkiem, z ziemniakami
Fot. iStock

Kapusta z grochem bezsprzecznie kojarzy się z kolacją wigilijną i rzadko się zdarza, by ta potrawa trafiała na nasze talerze częściej. Połączenie kapusty i grochu skutkuje nie tylko ciekawym smakiem, ale także niesie wiele dobrego dla organizmu. To danie można przygotować na różne sposoby — kapusta z grochem wigilijna, z grzybami, z boczkiem, lub z ziemniakami. Niegdyś wierzono, że serwowanie go podczas Wigilii ma chronić przed chorobami i zagwarantować życiową energię.

Kapusta z grochem — warto sięgać do tradycji

Kapusta z grochem to tradycyjne danie, które wywodzi się z obszaru Kujaw i centralnej Polski. Niegdyś było traktowane jako potrawa świąteczna, która pojawiała się zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc, oraz wielkie uroczystości, np. wesela. Można ją przygotować na kilka  sposobów, a w każdym z nich podstawą jest kiszona kapusta i ziarna grochu. Warto przy tym wspomnieć, że kiszona kapusta jest źródłem  bakterii kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji i odgrywają wielką rolę dla wzmocnienia odporności organizmu i właściwej pracy układu pokarmowego. Zawiera także witaminy C i A, witamin E, K, B1, B2, B6, C, oraz minerały, takie jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod.

Z kolei groch jest źródłem witamin z grupy B, witamin A, C i K, kwasu foliowego i pantotenowego. Dostarcza również minerały: potas, magnez, fosfor, żelazo, czy wapń. Bez wahania warto sięgnąć po kapustę z grochem, by dotrzymać tradycji i zjeść coś wartościowego i pożywnego. W zależności od regionu Polski kapusta z grochem podawana była w wersji bezmięsnej, z wkładką ze słoniny, boczku lub kiełbasy, lub zasmażką z mąki. W wersji wigilijnej kapusta z grochem zawsze podawana jest bez dodatku mięsnego.

Jest to danie dość ciężkostrawne, więc warto dołożyć przyprawy takie jak majeranek lub kminek, które usprawnią procesy trawienne.

Kapusta z grochem wigilijna — przepis 

Kapusta z grochem - z grzybami, z boczkiem, z ziemniakami

Fot. iStock

Kapusta z grochem wigilijna — składniki: 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 250 g grochu niełuskanego
  • duża cebula
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • czarny pieprz
  • kminek do smaku

Przygotowanie: 

  1. Groch namocz dzień wcześniej w letniej wodzie.
  2. Kapustę posiekaj i ugotuj w niewielkiej ilości wody.
  3. W osobnym garnku ugotuj groch, często mieszając i uważając, by się nie rozgotował.
  4. Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle, pod koniec dodając mąkę, by powstała zasmażka.
  5. Kapustę, osączony groch i cebulę wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

Kapusta z grochem i grzybami — przepis 

Kapusta z grochem - z grzybami, z boczkiem, z ziemniakami

Fot. iStock

Kapusta z grochem i grzybami — składniki: 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 1/2 szklanki grochu łuskanego
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • przyprawa typu vegeta
  • pieprz mielony
  • oliwa
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Osobno ugotuj groch i osobno kapustę do miękkości. Odcedź.
  2. Grzyby namocz odpowiednio wcześniej. Ugotuj je do miękkości i pokrój na mniejsze części.
  3. Cebulę obierz i posiekaj drobno, podsmaż na oliwie aż się zeszkli i dodaj do niej posiekane grzyby.
  4. Kapustę i groch połącz na patelni z grzybami i cebulką, dodaj masło i przesmaż. Dopraw pieprzem i przyprawą warzywną.

Kapusta z grochem i boczkiem — przepis 

Fot. iStock

Kapusta z grochem i boczkiem — składniki: 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 150 g boczku wędzonego
  • szklanka grochu niełuskanego
  • średnia cebula
  • pieprz
  • majeranek
  • uniwersalna przyprawa warzywna

Przygotowanie: 

  1. Namocz groch poprzedniego dnia, następnego dnia ugotuj do miękkości.
  2. Kapustę poszatkuj i ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej warzywnej.
  3. Boczek pokrój w kostkę i na rozgrzanej patelni wytop z niego tłuszcz. Boczek zdejmij, a na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną drobno cebulę.
  4. Ugotowaną kapustę i groch wymieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulką. Dopraw majerankiem i powoli duś na małym ogniu, aż  smaki dobrze się połączą.

Kapusta z grochem i ziemniakami — przepis 

Kapusta z grochem - z grzybami, z boczkiem, z ziemniakami

Fot. iStock

Kapusta z grochem i ziemniakami — składniki: 

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g ziemniaków
  • 1/2 szklanki grochu łuszczonego
  • 500 g kiełbasy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa maggi
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kapustę kiszoną poszatkuj, wypłucz i gotuj do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu usuń przyprawy.
  2. Groch gotuj do momentu aż zacznie się rozgotowywać i utworzy się z niego gęsta masa. Groch należy mieszać często, by się nie przypalił.
  3. W międzyczasie ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozbij tłuczkiem.
  4. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Na pozostałym z kiełbasy tłuszczu podsmaż cebulę.
  5. Kapustę wymieszaj z grochem, dodaj podsmażoną kiełbasę, cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołóż ziemniaki, sól, pieprz, maggi i zioła. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.

źródło: www.przyslijprzepis.pl