Gotowanie Porady

10 produktów, które urozmaicą nawet najbardziej tradycyjną kuchnię

Redakcja
Redakcja
1 marca 2019
Fot. iStock / AleksandarNakic
 

Narzekasz na nudę w swojej kuchni? Nie musisz wywracać do góry nogami swojego jadłospisu i kulinarnych przyzwyczajeń. Wystarczy, że stopniowo zaczniesz wprowadzać do diety produkty,  których nazwa zapewne obiła ci się już o uszy, ale nie zawsze miałaś okazję do wypróbowania ich smaku. Sprawdź, po jakie składniki warto sięgnąć, aby do rutynowych dań wprowadzić odrobinę świeżości i polotu!

Orzechy nerkowca

Czy wiesz, że orzechy nerkowca mogą zastąpić ci… ser biały? Tak! Odpowiednio przygotowane zyskują konsystencję twarożku, dzięki czemu możesz zrobić z nich serniki oraz pasty kanapkowe bez użycia nabiału. Zalej odpowiednią ilość orzechów nerkowca wrzątkiem i odstaw na kilka godzin. Wchłoną wodę i zwiększą swoją objętość, dlatego nie wypełniaj nimi naczynia po brzegi. Po tym czasie odcedź orzechy i zmiksuj na gładko do uzyskania odpowiedniej, gładkiej konsystencji. Taki „twarożek” to bogactwo magnezu, miedzi i fosforu!

Komosa ryżowa, czyli quinoa

Zwana również ryżem peruwiańskim roślina to skarbnica pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych. Choć z wyglądu przypomina kaszę, w rzeczywistości nią nie jest. Z powodzeniem jednak spełnia jej funkcję. Oprócz walorów wartościowych, quinoa jest także ciekawą alternatywą ziemniaków czy makaronów. Sięgnij po komosę na śniadanie w towarzystwie owoców sezonowych zamiast słodzonych płatków. Nafaszeruj nią paprykę z dodatkiem innych warzyw. Dodaj do zupy-krem zamiast makaronu. Uatrakcyjnij jej smak dodatkiem suszonych owoców lub chrupiących orzechów. Nie tylko urozmaicisz rutynowe posiłki, ale też dodasz im wielu walorów smakowych oraz odżywczych.

Złote owoce, czyli Miechunka peruwiańska

Te egzotyczne owoce mogą zupełnie odmienić twoje dania. Spróbuj zamienić rodzynki na Złote owoce. Są nieco bardziej kwaśne i mają charakterystyczny smak. To również bogactwo potasu i witaminy C, które wzmocnią twoją witalność. Dodawaj Złote owoce do dań lub sięgaj po nie w formie przekąski. Gwarantujemy, że w obu wersjach smakują równie wspaniale!

– Złote owoce to moje ulubione, wśród innych bakalii. Sięgam po nie, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Z powodzeniem dodaję je do sernika, zamiast rodzynek. Ich charakterystyczny słodko-kwaśny smak zupełnie odmienia ten tradycyjny wypiek. Ciasta ze Złotymi owocami to absolutny must have w mojej kuchni – mówi Katarzyna Bujakiewicz, ambasadorka marki Bakalland.

Sezam

Choć doskonale znamy te drobne, aromatyczne ziarenka, często ich nie doceniamy i pomijamy w przygotowywaniu posiłków. Niesłusznie! Spróbuj podprażyć garść ziaren sezamu na suchej, rozgrzanej patelni. W ten sposób wydobędziesz z nich wyjątkowy, orientalny smak. Jeżeli będziesz odpowiednio długo blendować ziarna sezamu z odrobiną oliwy, otrzymasz tahini, czyli pastę sezamową, która odmieni każde danie. Dodając ją do słodkich deserów, uzyskasz w ten sposób chałwową nutę, zaś w daniach wytrawnych pogłębi ich smak dodając nieoczywistego, ciekawego aromatu.

Orzechy pinii

Orzeszki piniowe są owocami sosen pinia. To jedne z najaromatyczniejszych orzechów – po ich rozgryzieniu wyczuwalny jest wyraźny sosnowy posmak. Dodaj je do swoich potraw, jeżeli chcesz uzyskać niepowtarzalny, oryginalny smak. Idealnie będą komponowały się z serami oraz makaronami, dlatego to dobry dodatek przede wszystkim do dań kuchni włoskiej. Myślisz, że nigdy nie miałeś szansy spróbować orzeszków pinii? To jeden z podstawowych składników pesto bazyliowego. Wypróbuj je w wersji solo i sprawdź, czy to one są odpowiedzialne za niepowtarzalny smak tego bazyliowego dodatku.

Czarnuszka

Nasiona czarnuszki przykuwają uwagę swoją czarną niczym węgiel barwą. Choć pełni wiele funkcji prozdrowotnych, my zachęcamy, aby sięgnąć po czarnuszkę przede wszystkim ze względu na walory smakowe, w pierwszej chwili przywodzące na myśl gorzką kawę, przechodzące następnie w nieco bardziej korzenne nuty. Czarne ziarenka z sukcesem podbiją smak mięsa, nadając mu charakterystyczną nutę. Twoi goście z pewnością będą zaskoczeni takim połączeniem.

Suszona wiśnia

Suszone owoce wiśni nadadzą potrawie ciekawy smak słodyczy wymieszanej z kwaskowością. Choć w pierwszej chwili myślisz o zastosowaniu wiśni w ciastach, owsiankach lub innych słodkich potrawach, my proponujemy odrobinę szaleństwa i dodanie jej do wytrawnych, obiadowych dań. Spróbuj dodać wiśnie do sosu, którym polejesz upieczone mięso lub zblenduj przygotowując pastę kanapkową. Zobaczysz, ile możliwości dają suszone wiśnie i będziesz chciał dodawać je do coraz to nowych potraw!

Chipsy kokosowe

Wiórki kokosowe goszczą w naszych kuchniach od dziesiątek lat. Egzotyczny orzech znalazł zastosowanie w charakterystycznej formie zwłaszcza w pieczonych przez nas ciastach. Alternatywą dla wiórek kokosowych są chipsy kokosowe. To cienkie plasterki, które bez problemu można chwycić pojedynczo w dłoń. Zupełnie odmienią strukturę słodkiego wypieku, jak i smak wytrawnych dań. W przeciwieństwie do wiórków, chipsy kokosowe mogą pełnić również formę przekąski.

Siemię lniane

Czyli nasz polski super foods. Te niepozorne ziarenka mogą spokojnie konkurować z coraz bardziej popularnymi w naszych kuchniach nasionami chia. Siemię lniane to istna skarbnica fosforu, magnezu i żelaza. Dodawaj ziarna siemienia do owsianek, koktajli oraz posypuj nimi dania. Jeżeli nie używasz w swojej diecie jajek, siemię lniane z sukcesem je zastąpi. Po prostu kilka łyżek zmielonych ziaren zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Taki substytut jajka dodawaj do ciast, zapiekanek oraz naleśników.

Bataty, czyli słodkie ziemniaki

To warzywo, które budzi w nas kontrowersje – w końcu jak ziemniaki mogą być słodkie, skoro na co dzień używamy ich do wytrawnych obiadów jako dodatek do mięs i surówek? My jednak zachęcamy do wypróbowania tego nietuzinkowego produktu. Bataty przywędrowały do nas z dalekich, egzotycznych stron. Ich słodki miąższ może stanowić bazę do sosów, past, a także… racuchów i ciast! Podaj do obiadu puree z tego warzywa. Jego pomarańczowy kolor zaciekawi twoich gości, a smak wszystkich zaskoczy. Przekonaj się, że ich słodki smak może odnaleźć się również w wytrawnych daniach.


Gotowanie Porady

Ale babeczka! 5 inspiracji do przygotowania domowych babeczek

Redakcja
Redakcja
1 marca 2019
Fot. iStock / Pekic
 

Babeczki, z ang. cupcakes, szturmem zdobyły polskie stoły… i podniebienia. Te miniciastka, które swoimi rozmiarami przypominają kubeczki (ang. cups), dzięki nieograniczonej opcji łączenia smaków, kolorów i dekoracji stały się wręcz małymi dziełami sztuki. Co ciekawe, wykonanie ich jest mniej pracochłonne, niż moglibyśmy zakładać!

Babeczki to bardzo wygodna alternatywa dla tradycyjnych ciast. Mały rozmiar i fakt, że nie trzeba ich dzielić tak jak ciasta, sprawia, że serwowanie ich jest bardzo eleganckie i efektowne. Wykonanie także nie zajmuje dużo więcej czasu. Mało tego, podczas zdobienia można uwzględnić indywidualny charakter każdego z gości i stworzyć personalizowane desery. Opcji jest nieskończenie wiele!

Babeczki z ajerkoniakiem

Delecta - Babeczki z ajerkoniakiem

Delecta – Babeczki z ajerkoniakiem

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku waniliowym Delecta
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju

Nadzienie:

  • 1 opakowanie kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta
  • 350 ml schłodzonego mleka
  • 50 g miękkiego masła

Dekoracja:

  • skórka pomarańczowa
  • świeża mięta

Choć nazwa może wydawać się myląca, babeczki z ajerkoniakiem mogą być serwowane również na imprezach z udziałem niepełnoletnich gości. 😊

Na początku przygotowujemy ciasto: do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka. Do drugiego naczynia wlewamy schłodzone mleko. Wsypujemy do niego zawartość torebki kremu tortowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy 50 g miękkiego masła, miksujemy. Do silikonowych foremek nakładamy kolejno: 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę masy ajerkoniakowej i na wierzch ponownie 1 łyżkę ciasta. Możemy zostawić nieco kremu do dekoracji. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone. Dekorujemy je pozostałym kremem ajerkoniakowym, drobno tartą skórką pomarańczową i liśćmi mięty.

Babeczki doskonale sprawdzą się podczas leniwego popołudnia lub spotkania z koleżankami.

Babeczki dyniowe z pankejkami

Delecta - Babeczki dyniowe z pankejkami

Delecta – Babeczki dyniowe z pankejkami

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek dyniowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju

Krem:

  • 1 opakowanie kremu tortowego smak waniliowy Delecta
  • 350 ml mleka
  • 3 łyżki serka mascarpone

Pankejki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • ¾ szklanki mleka
  • 35 g rozpuszczonego masła
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Dekoracja:

  • cukier puder do oprószenia
  • opcjonalnie miód lub syrop klonowy do ozdoby
  • szczypta soli

Kuchnia fusion w wersji śniadaniowej? Czemu nie!

Tak więc od początku. Przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do babeczek łączymy z jajami, olejem i jogurtem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie babeczki wyciągamy i studzimy. Krem tortowy miksujemy ze schłodzonym mlekiem. Na koniec zwalniamy obroty, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem. Z mąki, jajka, ¾ szklanki mleka, stopionego masła, proszku do pieczenia i szczypty soli przygotowujemy ciasto na pankejki. Całość blendujemy.

Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy małe placuszki, po około 1 minucie z każdej strony. Na babeczki nakładamy krem, a na wierzch kładziemy po 2 pankejki. Górę babeczki posypujemy cukrem pudrem dla ozdoby.

Jest to idealne połączenie śniadania i deseru, dzięki czemu po babeczki można sięgnąć dwukrotnie w ciągu dnia. 😉

Babeczki z chili

Delecta - Babeczki z chili

Delecta – Babeczki z chili

Ciasto:

  • 1 opakowanie babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecta
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju

Nadzienie:

  • 1 opakowanie kremu tortowego o smaku czekoladowym Delecta
  • 350 ml mleka
  • pół łyżeczki chili

Dekoracja:

  • szczypta chili

Czekolada i chili to duet, który wybornie smakuje osobne, jednak razem tworzą niespotykaną kompozycję dla podniebienia. Pora przekonać się o tym na własnej skórze!

Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180°C (bez termoobiegu). Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku czekoladowym, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka. Zawartość torebki z kremem tortowym wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy chilli i dolewamy mleko. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone. Ostudzone przekrawamy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu czekoladowego. Odrobiną pozostałego kremu dekorujemy wierzch babeczki. Dekorację wykańczamy szczyptą chili.

Piekielnie dobry deser gotowy!

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl


Gotowanie Porady

Ostatkowe „must have” w wydaniu Delecty

Redakcja
Redakcja
1 marca 2019
Delecta - Eklery z różową polewą

Choć niektórzy wspominają jeszcze imprezę sylwestrową, czas pomyśleć o kończącym się karnawale, a właściwie zbliżających się dniach – czyli tzw. ostatkach. Dla wielu to ostatni moment na huczną zabawę przed długim okresem wstrzemięźliwości. Impreza w klubie? Domówka? A może zaspokojenie na zapas apetytu na „coś słodkiego”? Ile osób, tyle pomysłów na celebrowanie tych kilku dni. Jedno jest pewne: bez pyszności się nie obędzie. 

Planując imprezowe menu ostatkowych słodkości, warto pomyśleć o czymś co będzie nie tylko wybornie smakować, ale też sprawdzi się jako szybki w przygotowaniu poczęstunek dla gości– przecież nie chcemy spędzić całego wieczoru w kuchni! W tej roli idealny będzie deser, który prędkość ma już w nazwie. Co to takiego?  Ekler! Słowo „éclair” pochodzi bowiem z języka francuskiego i oznacza „błyskawicę”, co ma odnosić się nie tylko do błyskawicznej konsumpcji tych ciastek, ale z pomocą marki Delecta, również produkcji.

Ekler przeżywa obecnie swój renesans. W kawiarniach i cukierniach można spotkać go w nowej, bogatszej odsłonie. Nie tylko w wersji standardowej z kremem i polewą czekoladową, ale też z różnymi dodatkami – orzechami, kolorowymi ozdobami, a nawet jadalnymi kwiatami. Marka Delecta inspiruje przepisami na wykorzystanie eklerów przy tworzeniu karnawałowych przekąsek.

Eklery serca

 

Ciasto:

  • 1 opakowanie Eklerów Delecta
  • 3 jaja
  • 125 ml wody (1/2 szklanki)
  • 75 ml oleju

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

Polewa:

  • 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny spożywczej Delecta
  • 30 ml wody

Chociaż Walentynki już za nami, uczucia warto wyrażać nie tylko tego dnia. Dlaczego więc nie zaskoczyć bliskich eklerkami w kształcie serca?

Na początku nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego. Wyciskamy eklery przez rękaw cukierniczy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadajemy im kształt serc. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji, dodając mieszankę do kremu. Torebkę z polewą trzymamy w gorącej wodzie przez 5-10 minut. Rozpuszczamy żelatynę w 30 ml wody, a następnie mieszamy ją z polewą czekoladową za pomocą małej rózgi. Nakładamy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części. Oblewamy ciastka polewą, ale od spodniej strony. Będzie łatwiej nadać jej kształt serca.

Słodkie, eklerowe serduszka z pewnością skradną nie jedno serce. 😊

Eklery z kremem kawowym i masą krówkową

Ciasto:

  • 1 opakowanie Eklerów Delecta
  • 3 jaja
  • 125 ml wody (1/2 szklanki)
  • 75 ml oleju

Krem:

  • 1 opakowanie kremu tortowego smak śmietankowy Delecta
  • 200 ml schłodzonego mleka
  • 150 ml schłodzonej kawy (americano lub espresso)

Dekoracja:

  • 1 opakowanie masy krówkowej Bakalland

„Ciastko do kawy” to popularna forma relaksu. A może połączyć ze sobą te dwie przyjemności?

Przed podjęciem pracy, nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego i wyciskamy zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Krem tortowy miksujemy z mlekiem i kawą na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Wystudzone eklery przekładamy kremem.

Masę krówkową Bakalland podgrzewamy na małym ogniu, żeby lekko się rozpuściła. Rozsmarowujemy ją na wierzchu eklerów. Schładzamy eklery w lodówce przez ok. 3 godziny.

Eklery z kremem kawowym i masą krówkową to prosty sposób, jak w jednym ciastku schować wszystko to, co najlepsze! Kawa + ekler + masa krówkowa. Czy wyobrażacie sobie bardziej idealne połączenie?

Eklery z różową polewą

Ciasto:

  • 1 opakowanie Eklerów Delecta
  • 3 jaja
  • 125 ml wody (1/2 szklanki)
  • 75 ml oleju

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

Polewa:

  • 1 opakowanie polewy smak białej czekolady Delecta
  • 2 łyżki soku malinowego lub wiśniowego

Dekoracja:

  • Płatki czekoladowe Decorada Delecta
  • Posypka smak owocowy Decorada Delecta
  • Orzechy laskowe blanszowane Bakalland
  • Migdały w płatkach Bakalland

Ostatnia słodkość to najlepszy dowód na to, że je się nie tylko ustami, ale też oczami. 😊

Najpierw nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia wbijamy jaja, dodajemy wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego. Wyciskamy eklery zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji, dodając mieszankę do kremu. Torebkę z polewą umieszczamy w gorącej wodzie i rozpuszczamy 5-10 minut. Mieszamy polewę z sokiem malinowym lub wiśniowym. Dodajemy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części. Na eklery rozprowadzamy różową polewę. Dekorujemy eklery bakaliami i posypkami wedle uznania!

Takie eklery to dobry sposób na wspólne spędzenie czasu w kuchni! Niech każdy udekoruje swojego eklerka według własnych upodobań i pomysłu. Który najlepszy? 🙂

Więcej słodkich inspiracji, nie tylko na eklery, na stronie: delektujemy.pl


Zobacz także

Siostry od kuchni polecają: Grzanki z szynką parmeńską, grillowaną cukinią i miętową fetą

Siostry od kuchni polecają: Grzanki z szynką parmeńską, grillowaną cukinią i miętową fetą

Shake proteinowy – przepisy na koktajle białkowe

Babeczki marchewkowe gniazdka