Dania główne Gotowanie Przepisy

Placuszki twarogowe w 7 odsłonach. Wybierz swój ulubiony przepis na delikatne placki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 listopada 2020
placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią
Fot. iStock
 

Placuszki twarogowe są dobrym pomysłem na słodki domowy posiłek. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników, a sam przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każdy chętny. Jak zrobić placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, i nie tylko?

Placki, smaczne i delikatne, serwowane są na słodko, najczęściej z cukrem pudrem, miodem lub z owocami.

Placuszki twarogowe  — przepis  

placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią

Fot. iStock

Placuszki twarogowe — składniki:

  • 250 g twarogu
  • jajko
  • 5 – 6 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. Twaróg przełóż do miski, dodaj jajko, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy i ponownie dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wykładaj na niego średniej wielkości placuszki, i smaż je na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  4. Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki twarogowe fit — przepis

Placuszki bananowe może nie należą do najbardziej dietetycznych dań, ale ich smakowi trudno się oprzeć. Jeśli ktoś zwraca szczególną uwagę na kaloryczność potraw, może wykorzystać przepis na placuszki twarogowe fit, w wersji nieco odchudzonej.

Fot. iStock

Placuszki twarogowe fit — składniki:

  • 0,5 kostki twarogu (ok. 120 g)
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu
  • 25 g serka waniliowego 
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • owoce sezonowe jako dodatek

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóż twaróg, mąkę, jedno jajko, erytrol i serek. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  2. Do drugiej miski przełóż białko jaja (żółtko nie jest potrzebne) i ubij je na sztywną pianę.
  3. Rozgrzej patelnię (najlepiej teflonową lub ceramiczną bez tłuszczu, lub dodaj nieco masła klarowanego).
  4. Do masy z twarogiem dodaj ubite białko i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką, by piana nie „siadła”.
  5. Na rozgrzaną patelnię wylewaj średniej wielkości placuszki, i smaż je z obu stron na zrumieniony kolor. Gotowe placki zdejmij z patelni, polej miodem lub syropem klonowym i podaj ze świeżymi owocami.

Placuszki twarogowe z bananem — przepis  

placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią

Fot. iStock

Placuszki twarogowe z bananem — składniki:

  • 100 g twarogu półtłustego
  • 2 średnie banany
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • miód lub cukier puder do podania

Przygotowanie: 

  1. Jajko roztrzep w misce, dodaj twaróg, rozgniecione banany i dobrze wymieszaj, by powstała jednolita masa. Dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą.
  2. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia. Podawaj na ciepło z miodem lub cukrem pudrem.

Placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami — przepis  

placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią

Fot. iStock

Placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami — składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 szklanka mąki
  • niepełna szklanka mleka
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. Twaróg zmiksuj z jajkami. Dodaj przesianą mąkę, mleko, cukier i cynamon. Zmiksuj na jednolite ciasto.
  2. Jabłka pokrój w drobną kostkę i razem z rodzynkami dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie łyżką.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki, do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  4. Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem.

Placuszki twarogowe z budyniem — przepis  

placuszki twarogowe fit, z bananem, jabłkami, budyniem, śliwką, dynią

Fot. iStock

Placuszki twarogowe z budyniem — składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • ew. 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub konfitura

Przygotowanie: 

  1. Jajko, ser, budyń, cukier (jeśli lubisz słodszą wersję) i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie — ciasto powinno być dość gęste.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki, do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem lub obłóż konfiturą.

Placuszki twarogowe ze śliwkami — przepis

Fot. iStock

Placuszki twarogowe ze śliwkami — składniki: 

  • 300 g śliwek
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie: 

  1. Śliwki umyj, osusz i pokrój w kosteczkę.
  2. W misce dobrze wymieszaj ser, jajko, cukry i pokrojone śliwki. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na gładką masę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Placuszki twarogowe z dynią — przepis

Placki z dynią - z ziemniakami, jabłkami, serem, cynamonem

Fot. iStock

Placuszki twarogowe z dynią — składniki: 

  • 500 g dyni
  • 100 g twarogu
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dynię oczyść, obierz, pokrój w kostkę, dolej 1/4 szklanki wody i duś na wolnym ogniu ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, by się nie nie przypaliła.
  2. Po odparowaniu wody dynię zblenduj i odstaw do przestudzenia. Po tym czasie do dyni dodaj mąkę z proszkiem, twaróg i jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, by otrzymać jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i wykładaj łyżką cienkie placki. Smaż na złoty kolor z obu stron.

źródło:  www.codzienniefit.pl , www.przyslijprzepis.pl

Dania główne Gotowanie Przepisy

Placuszki bananowe w 6 różnych odsłonach. Znajdź swój ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 listopada 2020
placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną
Fot. iStock
 

Placuszki bananowe są propozycją na słodkie danie, idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Można je przygotować na różne sposoby, serwując na słodko — z miodem, syropem klonowym, cukrem pudrem, czy z owocami.

Przepis na nie jest prosty w przygotowaniu, warto więc wypróbować kilka z wielu dostępnych przepisów na placki. Banany nadają nie tylko słodycz, ale także są źródłem wielu wartościowych składników, podnoszą poziom cukru we krwi i dodają energii do działania. Te słodkie owoce są źródłem witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B, a także składników mineralnych.: potasu, magnezu, fosforu, wapnia. Nie brakuje w nich także błonnika i beta-karotenu, więc placuszki bananowe są wartościowym, choć kalorycznym, posiłkiem. Warto wypróbować przepis na placuszki bananowe fit, z jogurtem, twarogiem lub kilka innych, równie smacznych.

Placuszki bananowe — przepis

Fot. iStock

Placuszki bananowe — składniki: 

  • 2 banany
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Do miski przełóż jogurt, jajka, cukier waniliowy, cukier puder i wystudzone rozpuszczone masło. Wymieszaj aż składniki się połączą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź niewielkie placki i smaż na złoty kolor z jednej strony. W połowie czasu smażenia na górę (surową stronę) każdego placka połóż 1-2 plasterki banana.
  4. Placki obróć i dosmaż z drugiej strony. Gdyby banan przywierał, po każdej porcji możesz ostrożnie przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, by nic na powierzchni nie zostało.
  5. Oprósz placki cukrem pudrem i podawaj gorące.

Placuszki bananowe fit (bez cukru) — przepis

placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną

Fot. iStock

Placuszki bananowe fit — składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • ulubione owoce do ozdobienia

Przygotowanie: 

  1. Banana obierz i rozgnieć widelcem, dodaj jajko, płatki owsiane i dobrze składniki wymieszaj.
  2. Po tym rozgrzej patelnię (teflonową lub ceramiczną, bez tłuszczu) i nakładaj po łyżce ciasta formując placki. Smaż na niewielkim ogniu ok. 4 min z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.

Placuszki bananowe z twarogiem — przepis

placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną

Fot. iStock

Placuszki bananowe z twarogiem — składniki:

  • 100 g twarogu półtłustego
  • 2 średnie banany
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • miód lub cukier puder do podania

Przygotowanie: 

  1. Jajko roztrzep w misce, dodaj twaróg, rozgniecione banany i dobrze wymieszaj, by powstała jednolita masa. Dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą.
  2. Nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia. Podawaj na ciepło z miodem lub cukrem pudrem.

Placuszki bananowe z czekoladą — przepis

Fot. iStock

Placuszki bananowe z czekoladą — składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 500 ml kefiru
  • banan
  • czekolada mleczna
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobinka soli

Przygotowanie: 

  1. Składniki na placki zmiksuj, dodaj pokrojoną czekoladę i pokrojonego banana. Zmiksuj ponownie.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i smaż placki z obu stron.

Placuszki bananowe bez glutenu — przepis

placuszki bananowe fit, z twarogiem, z kaszą manną

Fot. iStock

Placuszki bananowe bez glutenu — składniki:

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • cukier puder

Przygotowanie:

  • Banany obierz, pokrój, pokrop sokiem z limonki i zblenduj na gładką masę. Dodaj jajko, oliwę i wymieszaj dokładnie. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj na gładką masę.
  • Rozgrzej patelnię i nakładaj po łyżce ciasta na placek. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron, na ciemny kolor. Posyp cukrem pudrem.

Placuszki bananowe z kaszą manną — przepis

Fot. iStock

Placuszki bananowe z kaszą manną — składniki:

  • dojrzały banan
  • jabłko
  • 200 ml mleka
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g kaszy manny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia
  • owoce do podania

Przygotowanie: 

  1. Do miski przełóż mąkę, kaszę manną, cukier, jajka, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  2. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, banana rozdrobnij widelcem i wraz z jabłkiem dorzuć do zmiksowanej masy. Wymieszaj wszystkie składniki, odstaw na 20 minut.
  3. Po tym czasie rozgrzej patelnię i nakładaj po łyżce ciasta na placek. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron, do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi owocami.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 


Zobacz także

Sekrety włoskiej pizzy – sprawdzony przepis na pyszną pizzę!

Inka z polskiego sadu – przepis na kawę pachnącą jabłkami

Przepis na faworki - chrust

Przepis na faworki. Są warte każdej poświęconej minuty