Hamburgery bezsprzecznie kojarzą się z amerykańskim stylem życia, choć najpewniej wywodzą się z Niemiec. Soczysty kotlet z wołowiny, ukryty w świeżej bułce z dodatkami, to sztandarowa wersja tego dania. Obecnie hamburgery mają różne oblicza, a wegetarianie znajdą je także w wersji bezmięsnej. Poznajcie przepisy na domowe hamburgery, które smakują rewelacyjnie.
Hamburgery — skąd wzięła się ich sława?
Hamburger to osławiona bułka ze smażonym kotletem z mielonej lub siekanej wołowiny, z dodatkiem sosu i świeżych warzyw — sałaty, pomidora, ogórka, cebulki i innych. Składniki wkładane są do przekrojonej na pół pszennej, miękkiej bułki pszennej. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, więc bez kłopotu to danie zdobyło tak wielu miłośników na całym świecie. Z czasem danie zaczęło się zmieniać, i tak powstały jego odmiany — cheeseburgery (z dodatkiem serca), chickenburgery (z kurczakiem zamiast wołowiny), lub fishburgery (z kawałkami ryb).
Teoria dotycząca ich pochodzenia mówi, że hamburgery powstały najpewniej w niemieckim Hamburgu, już w XIV wieku – stąd też nazwa. Następnie przepis powędrował dalej, na Zachód, a w XIX wieku grillowane wołowe kotlety włożono między dwie pajdy chleba. Od 1921 roku w USA zaczęto serwować hamburgery w restauracjach.
Do niedawna hamburgery postrzegane były wyłącznie jako kaloryczne fast foody, które przyrządza się ekspresowo i zdecydowanie nie służą one zdrowiu. W dodatku popijano je przede wszystkim słodzonymi, gazowanymi napojami, co jeszcze gorzej wpływało na sylwetkę i zdrowie. Teraz gdy chętniej eksperymentujemy w kuchni i zamieniamy niezdrowe składniki na te wartościowe, także hamburgery zyskały nowe oblicze.
Hamburgery domowe z wołowiną — przepis na 4 sztuki
Nie trzeba koniecznie wybierać się do restauracji, by zjeść pyszne hamburgery. W domu można przygotować je z powodzeniem, w dodatku w wersji jeszcze zdrowszej, z wybranymi dodatkami.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- ogórek konserwowy
- dowolna sałata
- 4 bułki (zwykłe, pełnoziarniste lub gotowe do hamburgera)
- 2 jajka
- 2 niewielkie cebule
- łyżka ostrej musztardy
- pieprz i sól do smaku
- odrobina oleju rzepakowego
- majonez i ketchup lub gotowy sos
Przygotowanie:
- Jedną cebulę poszatkuj, dodaj do wołowiny razem z jajkiem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem, mieszaj dokładnie, by składniki się połączyły.
- Wyrobione mięso podziel na 4 części, przygotuj z nich kotlety.
- Drugą cebulę pokrój na krążki i podsmaż na patelni z odrobinę oleju. Uważaj, by jej nie przypalić. Sałatę umyj i odsącz, ogórka pokrój na plastry.
- Bułki przekrój na pół i podpiecz je kilka minut w piekarniku. Możesz ten krok pominąć, ale podpieczone bułki będą bardziej chrupiące.
- Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i usmaż kotlety z każdej strony — przez ok. 3 minuty cieńsze lub ok. 4 — 5 minut grubsze, by nie stały się suche.
- Podpieczone bułki posmaruj majonezem i ketchupem lub ulubionym gotowym sosem. Układaj od dołu sałatę, ogórek, kotlet i krążki cebuli, nakryj górną częścią bułki. Hamburgery gotowe.
Domowe hamburgery z kurczakiem
Jeśli ktoś nie przepada, lub po prostu nie ma pod ręką mielonej wołowiny, bez kłopotu może przygotować hamburgery z kurczakiem.
Składniki na 4 sztuki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 4 bułki
- sałata
- pomidor
- ogórek szklarniowy
- mała czerwona cebula
- ketchup
- majonez lub ulubiony sos
- sól
- pieprz
- mielona słodka i ostra papryka
- mąka
- olej do smażenia
Do ciasta naleśnikowego:
- jajko
- szklanka mąki
- ok. 1/2 szklanki mleka lub wody
- sól
Przygotowanie:
- Piersi umyj, usuń błonki. Pokrój je na plastry ok. 2 cm, natrzyj solą, pieprzem, papryką. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Przygotuj ciasto jak na naleśniki do obtoczenia piersi: składniki wymieszaj na gładko.
- Do głębokiego garnka wlej olej i mocno go rozgrzej.
- Plastry z piersi kurczaka umocz w cieście, obtoczyć w mące i wrzuć na gorący olej. Gdy zarumienią się z obu stron, odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Jeśli lubisz chrupiące bułki, przekrojone na pół podpiecz w międzyczasie przez kilka minut w piekarniku. Możesz ten krok pominąć.
- Dół bułki posmaruj ketchupem, górę majonezem lub ulubionym sosem. Od dołu połóż sałatę, piersi, plaster pomidora, plastry ogórków oraz cebulę pokrojoną w piórka. Przykryj górą bułki.
Wegetariańskie hamburgery z ciecierzycą
To alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Kotlety do hamburgerów można przygotować także z kaszy.
Składniki na 4 sztuki:
- 4 bułki (zwykłe, pełnoziarniste lub gotowe do hamburgera)
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka kukurydzy
- 1-2 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- sałata
- ogórek konserwowy
- jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- łyżka tartego żółtego sera
- ketchup
- musztarda
- chili w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj w kostkę, dodaj odcedzoną kukurydzę, ciecierzycę, rozdrobnij blenderem na jednolitą masę.
- Dodaj jajko, bułkę tartą, ser, dokładnie wymieszaj. Dorzuć do smaku przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, chili.
- Jeśli lubisz chrupiące bułki, przekrojone na pół podpiecz przez kilka minut w piekarniku. Możesz ten krok pominąć.
- Przygotuj z masy 4 kotlety (będą dość duże, więc możesz zrobić 5-6 mniejszych, jeśli takie wolisz) i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Bułki posmaruj majonezem i ketchupem lub ulubionym gotowym sosem. Cebulę i ogórka pokrój w grubsze plastry. Układaj od dołu sałatę, ogórek, kotlet i krążki cebuli, nakryj górną częścią bułki. Hamburgery możesz także zaserwować z innymi, ulubionymi dodatkami, np. plastrami pomidora.