Gotowanie Porady Przepisy

Gotowana kukurydza. Jak ją przyrządzić, by smakowała jak nad Bałtykiem?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 sierpnia 2021
Gotowana kukurydza - przepis
Fot. iStock
 

Gotowana kukurydza to przysmak, który ma wielu fanów. Ugotowane ziarna nie mogą być zbyt twarde i suche, bo wtedy kukurydza traci swoją chrupkość, a my przyjemność z posiłku. Wiadomo, że najlepsze kolby serwowane są na bałtyckich plażach, ale i w domu można spróbować odtworzyć smak, który kojarzy się z wakacjami.

Przełom lata i jesieni to najlepszy czas, by sięgnąć po kolby świeżej kukurydzy, która jest posiłkiem nie tylko sycącym, ale także zdrowym. W 100 g surowej kukurydzy znajdziemy 3,3 g białka, 18,7 g węglowodanów, 1,35 g tłuszczu i 2 g błonnika. Ziarna kukurydzy zawierają również witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, selen. Są one także źródłem polifenoli i flawonoidów, związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Gotowana kukurydza - przepis

Fot. iStock/Gotowana kukurydza

Choć jest zalicza się ją do rodziny traw i uznaje zboże, to w żółtych ziarenkach nie znajdziecie glutenu. Gotowana kukurydza może się stać elementem diety osób cierpiących na nietolerancję tego białka.

Indeks glikemiczny gotowanej kukurydzy wynosi około 53, czyli uznawana jest za produkt o niskim indeksie, dozwolonym w diecie cukrzyków.

Warto przyrządzać gotowaną kukurydzę dla zdrowia

Warto wiedzieć, że gotowana kukurydza dzięki antyoksydantom obniża ona ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy oraz nowotworów. Obecny w niej magnez, błonnik i witamina E, dobrze wpływają na gospodarkę glukozowo – insulinową, regulując poziom insuliny, oraz wpływając na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Skrobia oporna (nierozpuszczalna frakcja błonnika) reguluje pracę jelit i hamuje objawy biegunki. Ponieważ nie ulega strawieniu, dociera do jelita grubego, w którym wspiera namnażanie pożytecznych bakterii, czyli pełni rolę prebiotyku. Ponadto w żółtych ziarenkach obecna jest luteina i zeaksantyna, które budują barwnik plamki żółtej w oku. Jedzenie gotowanej kukurydzy ma wpływa na zahamowanie rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), które skutkuje uszkodzeniem wzroku.

Gotowana kukurydza - przepis

Fot. iStock/Gotowana kukurydza

Gotowana kukurydza — jak ją przygotować?

Kukurydza gotowana to przekąska, która podawana z masłem i solą, wybitnie kojarzy się z wakacjami nad Bałtykiem. W sezonie nie brakuje młodych ludzi, którzy spacerując wzdłuż brzegu morza, zachęcają do zakupu świeżo gotowanych, gorących jeszcze kolb. Ten, kto skusił się choć raz na ten przysmak wie, że można za nim zatęsknić. A ponieważ miłośników nadmorskiego przysmaku przybywa, pojawiły się pomysły na to, jak w domu uzyskać smak kolb zbliżony do tego poznanego nad morzem.

Gotowana kukurydza bywa jednak problematyczna. Wychodzi zbyt twarda i sucha, zamiast chrupiąca i smaczna. Sekret powodzenia tkwi m.in. w jakości kolb — nie mogą być zbyt stare. Wybierając kukurydzę, o ile jest taka możliwość, warto wziąć kolby o zielonych liściach, które odchodzą bez problemu od kolby. Pożółkłe liście z reguły świadczą o tym, że kukurydza jest stara, więc jej ziarna mogą być twarde, łykowate.

Przed gotowaniem należy usunąć z kolb liście i włoski, twardy trzon obciąć. Do gotowania kukurydzy należy wybrać duży garnek, w którym  kukurydza powinna swobodnie pływać i bez problemu dała się obrócić.

Gotowana kukurydza - przepis

Fot. iStock/Gotowana

Jak gotować kukurydzę?

Wodę zagotuj z cukrem (1-2 łyżeczki cukru na litr wody, w zależności od preferencji), do wrzątku włóż kolby i poczekaj, aż woda zagotuje się ponownie. Czas gotowania średniej wielkości świeżej kolby zazwyczaj wynosi 10 – maksymalnie 15 minut, od momentu ponownego wrzenia wody. Nie należy solić wody na gotowanie kukurydzy, ani wydłużać  za bardzo czasu gotowania, ponieważ ziarna staną się twarde. Gotowana kukurydza najlepiej smakuje posmarowana masłem i posypana odrobiną soli. Gotowaną kukurydzę można także podać z masłem czosnkowym lub ziołowym, co wzbogaci jej smak.

FB/ohmepl

 


Gotowanie Porady Przepisy

Ketonal Sprint – czy granulat jest skuteczniejszy niż kapsułka?

Redakcja
Redakcja
30 sierpnia 2021
 

Na rynku dostępny jest lek przeciwbólowy i przeciwzapalny Ketonal w różnych formach. W aptece można kupić tabletki powlekane, kapsułki i granulat, który rozpuszcza się w wodzie. Wiele osób zastanawia się, która forma jest najbardziej skuteczna. Zobacz, jak Ketonal do picia radzi sobie z bólem.

Ketonal w formie granulatu

Pacjenci wybierają lek przeciwbólowy głównie ze względu na jego skuteczność i bezpieczeństwo. Jednak ważne są też inne parametry. Można kierować się także ceną, wielkością opakowania i formą medykamentu. Są osoby, dla których połykanie tabletek lub kapsułek nie jest wygodne. Czy muszą rezygnować ze stosowania leków przeciwbólowych? Mogą sięgnąć po środek w formie granulatu, który rozpuszcza się w wodzie.

Przykładem leku w formie granulatu jest Ketonal Sprint. Opakowanie zawiera 12 saszetek. Jest to połączenie ketoprofenu o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym z lizyną. Lizyna jest aminokwasem, który wspiera działanie układu odpornościowego poprzez udział w procesach produkcji przeciwciał. Dodatkowo wykazuje działanie łagodzące objawy infekcji. Ma to duże znaczenie, ponieważ ból jest jednym z jej objawów.

Jak szybko działa Ketonal Sprint?

Ketonal Sprint cechuje się szybkim działaniem. Jego substancja czynna szybko wchłania się z przewodu pokarmowego. Dzięki temu efekty można zaobserwować już po kilkunastu minutach. Oznacza to, że wystarczy jedynie krótka przerwa w aktualnie wykonywanej aktywności, aby nieprzyjemne objawy ustąpiły. Później można dalej wykonywać swoje czynności.

Ketonal Sprint działa szybko jeszcze z jednego powodu. Substancje w formie płynnej są lepiej i szybciej przyswajane przez organizm. Warto też dodać, że lek rozpuszcza się w wodzie (50 ml) w kilka sekund. Dzięki temu, gdy pojawi się ból, można działać od razu.

Który Ketonal jest bardziej skuteczny?

Każda forma Ketonalu zawiera tę samą substancję czynną, czyli ketoprofen. Różnica dotyczy dawki. Wszystkie preparaty dobrze radzą sobie z lekkim i umiarkowanym bólem różnego pochodzenia. Jednak ze względu na wyższą zawartość ketoprofenu Ketonal Forte może być stosowany również przy nieco silniejszych dolegliwościach. Trzeba pamiętać, że jest on dostępny wyłącznie na receptę.

Wskazania do stosowania Ketonalu Sprint

Po Ketonal Sprint można sięgnąć, gdy pojawi się ból:

  • zęba,
  • głowy,
  • mięśni i stawów,
  • menstruacyjny.

Po Ketonal Sprint chętnie sięgają osoby aktywne i sportowcy – zwłaszcza gdy dojdzie u nich do kontuzji lub przeciążenia treningowego.

Bezpieczne stosowanie Ketonalu Sprint

Aby przyjmowanie Ketonalu Sprint było bezpieczne, trzeba stosować się do zaleceń producenta. Nie można przekraczać rekomendowanej dawki. Większa ilość substancji czynnej może zwiększyć ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych, nie wpłynie natomiast na skuteczność.

Czy Ketonal Sprint jest dostępny bez recepty?

Ketonal Sprint można kupić w każdej aptece bez konieczności wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Porada medyczna jest wskazana, jeżeli istnieją jakiekolwiek wątpliwości co do dawki lub przeciwwskazań do stosowania leku.


Gotowanie Porady Przepisy

Jej piosenki to ścieżka dźwiękowa do naszego życia. Kaśka Nosowska kończy 50 lat! ❤

Redakcja
Redakcja
30 sierpnia 2021

Dla tych, które dorastały w latach 90., Nosowska to ktoś superważny. Kiedy pojawiła się pierwsza płyta zespołu HEY, zwariowałyśmy. Jej teksty opowiadały o nas. Od niej uczyłyśmy się, jakimi słowami opisywać to, co czujemy. Jej muzyka to ścieżka dźwiękowa naszego życia. To trwa wciąż. Kaśka kończy 50 lat i znów, nadal dotyka tego, co dla nas najważniejsze. 

Rzeczy, które kochamy w Nosowskiej. Choć nie ma słów, jakimi mogłybyśmy opisać wdzięczność za wszystko, co zrobiła i robi dla kobiet.

Że czuje się niezręcznie, kiedy nazywamy ją autorytetem

Że jest autorytetem.

Że jest Jedyna.

Że jest Prawdziwa.

Że jest Skromna.

Że jest Przenikliwa.

Że jest Zwyczajna.

Że jest Wyjątkowa.

Że jest Szczera

Że jest co chwilę inna, ale wciąż taka sama.

Kasia Nosowska jak nikt inny opowiada o swoich problemach, o tym, że jej ciężko, że ma kompleksy, że jej życie to nie usłana różami bajka, że nie wierzy w siebie, że wciąż się dziwi wszystkiemu.

Że opowiedziała o swoim trudnym związku i współuzależnieniu.

Że wyszła za Pawła.

Kto choć raz był na jej koncercie ten wie, że cieszy się z tego, że jesteśmy z nią. Cieszy się radością dziecięcą. Nie sposób jej nie kochać.

Że aż rwie się serce. Chciałoby się powiedzieć „kocham cię!”, ale od razu wiadomo, że to stanowczo za mało.

Że powstał Hey.

Że to z nią przeżywałyśmy pierwsze koncerty.

Że do „Ja sowa” tańczyłyśmy „wolne” kawałki na szkolnych dyskotekach. Po raz pierwszy tak blisko z chłopakami. Przy zasłoniętych kocami oknach stołówki.

Za zauważenie, że „niekochanym dzieciom wciąż chłodno, niekochane dzieci tulą misie”.

Że pisała dla nas felietony do „Filipinki”.

Że była tak magiczna podczas koncertu MTV Unplagged.

Że była ruda, łysa, blond, że miała dredy i afro.

Że nosi te genialne buty „Tabi boots” od Margieli i tylko ona wygląda w nich zajebiście.

Że „A ja żem jej powiedziała: Kaśka”.

Za makijażowe tutoriale i nigdy dość ust 😉

Za dystans do siebie i świata, który zdaje się czasem popadać w szaleństwo.

Za poczucie humoru.

Za wrażliwość.

Że przetrwała jej szkolna przyjaźń z Agatą Kuleszą.

Że nagrała „puk puk” i „Milenę”,

I „Bastę”.

Że jak na dłoni widać jej miłość do syna i jego miłość do niej. (idźcie na koncert, zobaczcie!)

I że napisała „Ucieczkę z Bambuko”.

Za love story na okładce „ELLE” w 2000 r.

 


Zobacz także

Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki

Przepis na pizzę z piekarnika, z patelni, i na pizzerinki. Wybierz swój ulubiony

Biała kapusta - właściwości dla zdrowia, przepisy -

Biała kapusta – niedoceniane warzywo. Jak wpływa na zdrowie i co można z niej przyrządzić?

Jak gotować, by nie marnować? Wegańskie przepisy Moniki Mrozowskiej