Dania główne Gotowanie Przepisy

Fasolka po bretońsku na trzy sposoby. Wybierz swój ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
11 czerwca 2021
Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki
Fot. iStock
 

Fasolka po bretońsku jest jednym ze sztandarowych dań przygotowywanych z fasoli. To sycąca, aromatyczna i smaczna potrawa, która nie jest zbyt skomplikowana do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by wyczarować pyszny obiad. Fasolka po bretońsku z kiełbasą lub wege, wybierz swój ulubiony przepis.

Fasolka po bretońsku — jaka fasola się sprawdzi?

Do przygotowania fasoli po bretońsku można wykorzystać jednakowo fasolę z puszki (konserwową), jak i suszone nasiona (np. Piękny Jaś. Jaś karłowy, czy też czerwona fasola). Suchą fasolę przed gotowaniem należy moczyć przez noc w garnku, aby napęczniała. Najlepiej, by nasiona przeleżały w wodzie nie mniej niż 12 godzin. Moczenie fasoli, poza skróceniem czasu potrzebnego do jej ugotowania pozwala również usunąć związki, które powodują wzdęcia i inne problemy trawienne.

Jak moczyć fasolę?

Do moczenia fasoli potrzeba 4 razy więcej wody niż samych nasion, które tę wodę wchłaniają, pęczniejąc. Fasolę najlepiej zostawić na noc, zmieniając wodę podczas moczenia. Odstawiona przez noc fasola następnego dnia powinna być przepłukana pod bieżącą wodą i przełożona do garnka z czystą wodą. Można wykorzystać także inne rodzaje fasoli, przyjmując zasadę, że duże nasiona wymagają długiego moczenia, ale inne strączkowe można moczyć krócej.

Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?

Fasolka po bretońsku wymaga odpowiedniego doprawienia, które podkreśli jej smak, a także ułatwi trawienie. Sprawdzi się tu np. pieprz, sól, czosnek, liść laurowy, majeranek, kminek, ziele angielskie, papryka ostra lub słodka w proszku, sproszkowane chili. Przyprawy, które warto dodać do przygotowywanej fasoli poprawiają także proces trawienia i pozwalają uniknąć przykrych dolegliwości, które mogą pojawić się po zjedzeniu większej ilości ciężkostrawnej fasoli.

Aby fasolka po bretońsku miała najlepszy smak, potrzebuje nieco czasu na „przegryzienie się” składników. Po prostu warto odstawić ją, choć na godzinę, przed podaniem na stół. Najlepiej jednak smakuje po odgrzaniu, po nocy spędzonej w lodówce, gdy smaki są już odpowiednio przemieszane.

Fasolka po bretońsku z kiełbasą — przepis

Kiełbasa to doskonała, bo aromatyczna i sycąca wkładka do dań z fasoli. Smak fasoli i wędzonej kiełbasy dobrze ze sobą współgrają.

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki

Fot. iStock/Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku z kiełbasą — składniki:

  • 500 g fasoli Piękny Jaś
  • pętko kiełbasy wędzonej
  • duża cebula
  • duża marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 płaskiej łyżki soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wieczorem fasolę opłucz, wsyp do garnka i zalej wodą. Następnego dnia odlej wodę, przepłucz nasiona i zalej nową porcją świeżej wody. Postaw garnek z fasolą na gazie. Zagotuj, dodaj sól, koncentrat i wszystkie przyprawy. W międzyczasie kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż razem na oleju.
Marchewkę obierz, pokrój w kostkę i razem z kiełbasą i cebulą wrzuć do gotującej się fasolki. Trzymaj wszystko na ogniu ok. 1,5 godziny, dopóki fasola nie zmięknie.

Fasolka po bretońsku z puszki — przepis

Fasolka po bretońsku z puszki to opcja na szybsze, ale równie smaczne przygotowanie dania. Pozwala zaoszczędzić sporo czasu w oczekiwaniu na zmiękniecie nasion fasoli przez noc. Przy użyciu fasoli w puszce można przystąpić do przygotowania dania od razu po zaopatrzeniu się w potrzebne produkty.

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki

Fot. iStock/Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku z puszki — składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
  • 400 g kiełbasy
  • duża cebula
  • puszka pomidorów
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Fasolkę odsącz z zalewy. Cebulę i kiełbasę pokój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy będą rumiane, dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i  liście laurowe, podsmaż chwilkę. Następnie wlej pomidory i odsączoną fasolkę. Duś jeszcze 5-10 minut, do zgęstnienia, na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.

Fasolka po bretońsku wege — przepis

Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bezmięsnych dań. Fasola to świetne źródło białka, którego niedobory zagrażają osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Fasolka po bretońsku - z kiełbasą, wege, z fasolą z puszki

Fot. iStock/Fasolka po bretońsku wege

Fasolka po bretońsku wege — składniki:

  • 500 g suchej fasoli Jaś
  • biała cebula
  • marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
  • nieco natki pietruszki dla ozdoby

Przygotowanie: 

Fasolę namocz przez noc. Następnego dnia odlej wodę, nalej nową i ugotuj fasolę z dodatkiem liści laurowych, kminku i ziela angielskiego. Gdy fasola nieco zmięknie dodaj pokrojoną w kostkę marchew i resztę przypraw.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek wyciśnięty przez praskę. W międzyczasie cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Do miękkiej cebulki dodaj mąkę pszenną i zrumienień ją delikatnie, po czym zasmażkę dodaj do fasoli. Gotowe danie posyp świeżo poszatkowaną natką pietruszki.


źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Dania główne Gotowanie Przepisy

Czy rodzina w Warszawie może liczyć na wsparcie? Kluby dla rodzin w stolicy

Redakcja
Redakcja
11 czerwca 2021
 

Jest ich w mieście ponad 20, działają w prawie każdej dzielnicy i od ponad 10 lat niosą pomoc potrzebującym rodzinom. Warszawskie kluby dla rodzin to miejsca, które wspólnie tworzą rodzice, dzieci, opiekunowie, prowadzący i miasto. Już 16 czerwca odbędzie się konferencja „Do jednej bramki” – #razemdlarodzin, podczas której kluby opowiedzą o swoich dobrych praktykach oraz poinformują, jak pracować z rodziną i małymi dziećmi oraz dlaczego warto do nich zajrzeć.

Każdy rodzic czy opiekun zmaga się z trudnością wychowania młodego człowieka. Na różnych etapach tego wyzwania potrzebujemy niekiedy wsparcia – czy to w korepetycjach, konsultacji z psychologiem albo zajęć rozwijających. Nie zawsze jednak rodziców czy opiekunów mogą pozwolić sobie na takie zajęcia lub znaleźć odpowiednich specjalistów. I wtedy z pomocą przychodzą warszawskie kluby dla rodzin.

Zajęcia ogólnorozwojowe, spotkania ze specjalistami, konsultacje psychologiczno-pedagogiczne, warsztaty umiejętności wychowawczych oraz wydarzenia rodzinne – to tylko niektóre z zajęć, na które można uczęszczać bezpłatnie w warszawskich klubach dla rodzin. Te miejsca to przestrzeń do spotkań wzmacniających więzi społeczne i pobudzająca do aktywności społecznej. Użytkownicy klubów na zajęciach uczą się nowych rzeczy, bawią się oraz otrzymują wsparcie. Wszystkie są współfinansowane przez miasto stołeczne Warszawę.

Łączy nas od wielu lat wspólny cel – Rodzina. Rodzina silna, stabilna, odporna na kryzysy, rodzina otwarta, kreatywna i bezpieczna – tak ją widzimy i ku takiej zmierzają nasze wszystkie działania.  Warszawskie Kluby dla Rodzin to nie tylko wspólny cel to również stałe miejsca – bezpieczna przystań, przyjazne wnętrza o charakterze klubowym. To ponad wszystko ludzie i oczywiście również rodziny. Tysiące już osób, którym w różnych momentach życia towarzyszyliśmy i towarzyszymy. Mamy nadzieję, że konferencja Do Jednej Bramki przybliży warszawiakom i warszawiankom nasze zajęcia, specjalistów i ofertę!mówi Robert Smyczyński, Przewodniczący Branżowej Komisji Dialogu Społecznego do spraw Dzieci Młodzieży i Rodziny

#razemdlarodzin

Z jakimi problemami zmagają się rodzice i opiekunowie? Jak najlepiej pomagać rodzinom w potrzebie? Co to tak właściwie znaczy „szczęśliwa rodzina”? Odpowiedzi na te pytania będzie można poznać podczas pierwszej konferencji organizowanej wspólnie przez kluby dla rodzin 16 czerwca online na Facebooku www.facebook.com/razemdlarodzin/ w godz. 12-15. Wykład inauguracyjny wygłosi dr Aleksandra Piotrowska – doktor psychologii, pracownik naukowy Wydziału Pedagogicznego Uniwersytetu Warszawskiego, konsultant dla rodziców i nauczycieli. Współdziała również jako społeczny doradca z Komitetem Ochrony Praw Dziecka i Rzecznikiem Praw Dziecka. Co oprócz wykładu? Warszawskie kluby dla rodzin przedstawią wyniki ewaluacji swojej działalności oraz porozmawiają również o wyzwaniach w rodzicielstwie. Konferencja będzie również świetną okazją do poznania oferty warszawskich klubów dla rodzin, zapoznania się z bezpłatnymi zajęciami i porozmawiania o rozwiązaniach problemów współczesnych rodziców i opiekunów. Wydarzenie jest finansowane przez miasto stołeczne Warszawę.

 

Konferencja warszawskich klubów dla rodzin

Do jednej bramki – #razemdlarodzin

16 czerwca, godz. 12:00-15:00

Wydarzenie online – Facebook Do Jednej Bramki

www.facebook.com/razemdlarodzin/

 

Organizatorem wydarzenia jest Branżowa Komisja Dialogu Społecznego ds. dzieci, młodzieży i rodziny.

 

Patroni medialni

Dziecko w Warszawie

Miasto Dzieci

Radio Dla Ciebie

Warszawa.ngo.pl

Raczkujemy.pl

Ohme.pl


Dania główne Gotowanie Przepisy

Smalec z fasoli – dwa przepisy na „wege smalec”, które pokochasz

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
11 czerwca 2021
Smalec z fasoli - wege smalec z jabłkiem lub śliwką
Fot. iStock

Smalec z fasoli, nazywany także wege smalcem, to zdrowa pasta do chleba, która smakiem, a nawet wyglądem, do złudzenia przypomina klasyczny smalec. Przepis na smalec z fasoli z jabłkiem czy śliwką, przypadnie do gustu nie tylko osobom niejedzącym mięso. To zdrowa alternatywa dla niezdrowego smalcu, i warto choć raz przyrządzić taki roślinny smalec, by samemu przekonać się, że to świetny pomysł na zdrowe smarowidło do pieczywa.

Połączenie fasoli z jabłkiem lub śliwką i nazwanie tego smalcem może się wydawać dziwne, ale w praktyce te składniki pasują do siebie idealnie. Ponadto pasta z fasoli jest prosta w przygotowaniu i naprawdę zdrowa. Jej głównym składnikiem jest fasola, która zawiera witaminy A, D, C, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz minerały takie jak: wapń, potas, magnez, fosfor, selen, mangan. Niestety ma też swoje minusy — jest ciężkostrawna i powoduje w wielu przypadkach problemy ze wzdęciami i gazami. Jednak dodanie do pasty z fasoli owoców takich jak jabłka lub śliwki, bogatych w błonnik i pektyny, usprawni trawienie po takim posiłku.

Smalec z fasoli - wege smalec z jabłkiem lub śliwką

Fot. iStock

Smalec z fasoli z jabłkiem — przepis

Połączenie fasoli i jabłka dostarcza do organizmu wiele cennych witamin i minerałów. Jabłka są źródłem witamin takich jak: A, C, K oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Dostarczają również ważne makro- i mikroelementy: wapń, żelazo, cynk, fosfor,  potas,  magnez, mangan, a także sód, miedź i fluor. Jabłka obfitują również w związki polifenolowe, katechiny, flawonole, kwasy fenolowe (kwas galusowy oraz kwas chlorogenowy) wpływające ochronnie na zdrowie. Jabłka zawierają także błonnik i pektyny, co sprawia, że wpływają na poprawę pracy układu pokarmowego i hamują odczuwanie głodu. Doskonale komponują się z białą fasolą, która nie należy do lekkostrawnych pokarmów.

Smalec z fasoli - wege smalec z jabłkiem lub śliwką

Fot. iStock

Smalec z fasoli z jabłkiem — składniki:

  • 1 szklanka suchej białej fasoli lub puszka konserwowej
  • 1 jabłko
  • duża biała cebula
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • sól
  • odrobinę sosu sojowego — opcjonalnie
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Świeżą fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia wypłucz i ugotuj do miękkości w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania możesz dodać sól. Dodanie soli wcześniej sprawi, że fasola będzie mięknąć dłużej. Fasolę z puszki odsącz z zalewy.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
  3. Jabłko pokrój na małe kosteczki, lub zetrzyj na tarce i dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż razem przez chwilę, by się połączyły i przypraw  majerankiem, pieprzem i solą.
  4. Ugotowaną fasolę (lub osączoną fasolę z puszki) zblenduj na gładką masę. Dodaj cebulę z jabłkiem i wymieszaj. Przypraw do smaku odrobiną sosu sojowego, pieprzem i jeśli jest konieczność — solą. Pastę przechowuj w lodówce maksymalnie do 5 dni.

Smalec z fasoli ze śliwką — przepis

Śliwki suszone, bo takie potrzebne są do przygotowania pasty z przepisu, mimo sporej zawartości cukru i wysokiej kaloryczności, mają wiele dobrego dla zdrowia. Śliwki suszone to skarbnica witamin i minerałów. Zawierają witaminę E, witaminy z grupy B, i aż 5 razy więcej witaminy A, niż świeże owoce. Dostarczają minerały takie jak: potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez. Suszone śliwki zawierają aż 7 razy więcej błonnika, świeże śliwki. Nie brakuje w nich antyoksydantów chroniących przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem się komórek organizmu.

Smalec z fasoli - wege smalec z jabłkiem lub śliwką

Fot. iStock

Smalec z fasoli ze śliwką — składniki:

  • 400 g białej fasoli Jaś
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • jabłko
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • olej
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie: 

  1. Świeżą fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia wypłucz i ugotuj do miękkości w świeżej wodzie. Pod koniec gotowania możesz dodać sól. Dodanie soli wcześniej sprawi, że fasola będzie mięknąć dłużej. Fasolę z puszki osącz z zalewy. Ugotowaną fasolę (lub osączoną fasolę z puszki) zblenduj na gładką masę.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj majeranek, lubczyk, sól i pieprz. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć do cebuli i przesmaż chwilę razem.
  3. Dodaj cebulę z jabłkiem do fasoli i wymieszaj, zblenduj krótko. Na koniec dodaj pokrojone na małe kawałki suszone śliwki.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Zobacz także

Kompot z rabarbaru, truskawek, wiśni

Kompot – smak dzieciństwa, do którego warto wrócić. 5 przepisów na najlepsze kompoty do obiadu

Pizza po arabsku

Pizza po arabsku! Wyjątkowo pyszny eksperyment kulinarny

Obłędnie czekoladowe muffiny. Poznaj sekretny składnik

Obłędnie czekoladowe muffiny. Poznaj sekretny składnik