Gotowanie Napoje Przepisy

Inka mleczno-korzenna – przepis na kawę marzeń

Redakcja
Redakcja
12 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Małe przyjemności to najkrótsza droga do szczęścia! Wypróbuj boskie przepisy na kubek bardzo niezwykłej zbożówki – i zrób sobie przyjemność! Dziś jest najlepszy dzień, by nauczyć się żyć szczęśliwie. Weź udział w naszej akcji: Szybki kurs czerpania przyjemności z życia – naucz się cieszyć swoim życiem i wygrywaj nagrody.

Na gorąco Trudniejsze Z mlekiem

Składniki:

  • 6 łyżeczek Inki klasycznej
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • laska wanilii przekrojona na pół
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • cynamon

Przygotowanie:

Ubijamy jajka i cukier w dużej misce do momentu uzyskania gładkiej masy. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy do niego wanilię i pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo gorące mleko z przyprawami, ciągle energicznie ubijając. Uważajmy, aby masa nam się nie zważyła. Ubitą masę wlewamy do garnka, dodajemy Inkę i podgrzewamy do temperatury powyżej 70 stopni (masa może się spienić). Zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową.

ZNAJDŹ SWÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA INKA.PL

Weź udział w naszej zabawie
i zgarnij nagrody od


Gotowanie Napoje Przepisy

Inka z wanilią – przepis na obłędną kawę

Redakcja
Redakcja
12 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Małe przyjemności to najkrótsza droga do szczęścia! Wypróbuj boskie przepisy na kubek bardzo niezwykłej zbożówki – i zrób sobie przyjemność! Dziś jest najlepszy dzień, by nauczyć się żyć szczęśliwie. Weź udział w naszej akcji: Szybki kurs czerpania przyjemności z życia – naucz się cieszyć swoim życiem i wygrywaj nagrody.

Na gorąco Bardzo łatwe Z mlekiem

Składniki:

  • 3 łyżeczki Inki klasycznej
  • laska wanilii
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon (opcjonalnie)
  • 250 ml wody lub mleka migdałowego

Przygotowanie:

Do dużego kubka wsypujemy Inkę, zalewamy ją gorącą wodą lub podgrzanym spienionym mlekiem i dobrze mieszamy. Rozcinamy wzdłuż laskę wanilii, z której otrzymamy waniliową esencję – jest ona bardzo intensywna, więc dodawajmy ją ostrożnie. Odrobinę gałki ścieramy bezpośrednio nad napojem i posypujemy cynamonem. Kawa z wanilią smakuje równie dobrze w wersji zarówno z mlekiem, jak i bez.

ZNAJDŹ SWÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA INKA.PL

Weź udział w naszej zabawie
i zgarnij nagrody od


Gotowanie Napoje Przepisy

Co może Cię zaskoczyć w Dzień Czekolady?

Redakcja
Redakcja
12 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe

Uwielbiana przez ludzi na całym świecie, w Polsce obchodzi dziś swoje święto – 12 kwietnia to Dzień Czekolady, której smak zachwyca niemal każdego, niezależnie od szerokości geograficznej. Sprawdź, jakie tajemnice jeszcze przed Tobą skrywa i jaką formą może Cię zaskoczyć!

Słodki rozweselacz

Dostępna w wersji mlecznej, gorzkiej, białej, a od niedawna również różowej, czekolada to produkt, po który sięgamy z przyjemnością przy wielu okazjach – jest doskonałą formą nagrody, pocieszenia czy prezentu. To także częsty wybór, gdy pragniemy się zrelaksować – już sam zapach czekolady może być odpowiedzialny za uwalnianie serotoniny w naszym mózgu, która momentalnie wprawia nas w dobry nastrój. Po kilku kęsach czekolady czujemy zadowolenie, nasz umysł się rozjaśnia oraz zwiększa się przepływ naszej energii. Nic dziwnego, że mamy z czekoladą pozytywne skojarzenia i tak chętnie po nią sięgamy – słodki specyfik zdaje się być lekiem na całe zło!

Moc witamin i minerałów w niepozornej tabliczce

Wiele osób uważa, że czekolada to źródło pustych kalorii. Tymczasem to skarbnica wartości odżywczych! Znajdziesz w niej takie pierwiastki jak magnez regulujący sprawność komórek nerwowych, żelazo, fosfor, potas, cynk czy selen, a także witaminy – m.in. z grupy A, B, D i E. Dzięki ich zawartości czekolada chroni pamięć, sprawia, że organizm wolniej się starzeje, a także ma działanie przeciwzapalnie, nawilżające, rewitalizujące oraz tonizujące. Oprócz poprawy nastroju  usprawnia koncentrację, więc to doskonały pomysł na przekąskę zanim usiądziesz do książek i nauki.

Jak wybrać najcenniejszą odżywczo słodką przekąskę? Zwracaj uwagę na kolor czekolady i idącą za nim zawartość kakao – te o większej jego ilości zyskują na witaminach i minerałach, których bogactwo mieści się w miazdze kakaowej. Wybieraj również czekolady, które zawierają orzechy oraz suszone owoce. W ten sposób wraz z przyjemnym słodkim smakiem czekolady dostarczysz sobie dodatkowych wartości odżywczych oraz błonnika, a także ciekawych walorów smakowych.

BA!rdzo Bakaliowa Tabliczka – nowy wymiar przyjemności

Sięgając po przekąski czekoladowe o wysokiej zawartości bakalii, dbasz o to, aby uzupełnić swoją codzienną dietę o cenne wartości odżywcze. BA!rdzo Bakaliowe Tabliczki od Bakalland to alternatywa dla czekoladowych przekąsek z symboliczną zawartością orzechów czy suszonych owoców. W przeciwieństwie do nich, Bakaliową Tabliczkę tworzy baza w postaci bakaliowego miąższu z daktyli, orzechów oraz owoców oblanego  pyszną czekoladą. To odwrócone proporcje w stosunku do dostępnych już na rynku słodyczy z dodatkiem bakalii. To zupełnie nowa koncepcja, której do tej pory na próżno było szukać wśród słodkich przekąsek – baza bakaliowa to ponad 70% składu tabliczki, a polewa z czekolady 25%. Poręczna, kwadratowa, 65-gramowa tabliczka stanowi idealną porcję pożywnej słodkości na raz. Wśród pięciu smaków na pewno znajdziesz swój ulubiony – z wiśniami i żurawiną, kawą i kokosem, solonymi arachidami i migdałami, pomarańczą i kawą lub czarną porzeczką i śliwką.

Sięgając po taką przekąskę, zapewnisz sobie dobry humor i szereg wartości odżywczych, które dadzą Ci energię na resztę dnia!

Artykuł powstał we współpracy z Bakalland


Zobacz także

Jajka faszerowane z pieczarkami i szynką. Wasze przepisy wielkanocne

kruche ciastka z cukrem, czekoladą, dżemem

Kruche ciastka – wystarczy kilka składników i dobry przepis, by wypełnić dom cudownym zapachem

Nalewka z aronii - przepis

Nalewka z aronii na spirytusie. Jak szybko przygotować ją w domu?