Piernik staropolski to przepis na ciasto długodojrzewające, wymagające nieco cierpliwości. Nie należy jego przygotowania odkładać na ostatni gwizdek przed świętami, jeśli ma ozdobić świąteczny stół.
Składniki na piernik staropolski:
Ciasto:
- 250 g miodu — najlepiej płynny, lipowy
- 150 g masła
- 180 g cukru
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 80 ml mleka
- 1,5 łyżeczki sody
- 50 g orzechów włoskich
Nadzienie:
- 400 g powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
- tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
- 60 g masła
- odrobina miodu
Piernik staropolski — przygotowanie:
- Miód, masło i cukier włóż do garnka i zagotuj, mieszając drewnianą łyżką. Zestaw z ognia, przestudź.
- Do przestudzonej masy dodaj mąkę, jajko i żółtka, przyprawę do piernika i wyrób łyżką na jednolitą masę.
- Wlej mleko wymieszane z sodą, dodaj drobniutko posiekane orzechy. Wyrób drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach ok. 10 minut.
- Masę przełóż do szklanego lub kamionkowego naczynia, nakryj ściereczką, nałóż uchyloną pokrywkę. Odstaw w chłodne miejsce na 2 – 3 tygodnie.
- Gdy ciasto dojrzeje, wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką i zagnieć je na gładką kulę. Rozwałkuj na równy placek o wymiarach dużej blachy z wyposażenia piekarnika. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180ºC (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Ciasto powinno być zrumienione i stwardnieć po ostudzeniu.
- Przekrój je wzdłuż na 3 części, przełóż powidłami.
- Zawiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na minimum 1 tydzień. Po tym czasie przenieś je do pomieszczenia o temp. pokojowej.
- Gotowy piernik polej polewą czekoladową: w rondelku podgrzej połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone masło oraz miód. Mieszając podgrzewaj masę na małym ogniu, aż czekolada się roztopi. Gładką polewę odstawi z ognia i ostudź.
- Przechowuj w mniejszych kawałkach w pojemniku na ciasto.