Go to content

To już ten moment – nastaw świąteczny piernik staropolski!

Piernik staropolski, pomidorowy, pierniki toruńskie - przepis
Fot. iStock

Piernik staropolski to przepis na ciasto długodojrzewające, wymagające nieco cierpliwości. Nie należy jego przygotowania odkładać na ostatni gwizdek przed świętami, jeśli ma ozdobić świąteczny stół.

Składniki na piernik staropolski:

Ciasto:

  • 250 g miodu — najlepiej płynny, lipowy
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 80 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów włoskich

Nadzienie:

  •   400 g powideł śliwkowych

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 60 g masła
  • odrobina miodu

Piernik staropolski — przygotowanie: 

  1. Miód, masło i cukier włóż do garnka i zagotuj, mieszając drewnianą łyżką. Zestaw z ognia, przestudź.
  2. Do przestudzonej masy dodaj mąkę, jajko i żółtka, przyprawę do piernika i wyrób łyżką na jednolitą masę.
  3. Wlej mleko wymieszane z sodą, dodaj drobniutko posiekane orzechy. Wyrób drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach ok. 10 minut.
  4. Masę przełóż do szklanego lub kamionkowego naczynia, nakryj ściereczką, nałóż uchyloną pokrywkę. Odstaw w chłodne miejsce na 2 – 3 tygodnie.
  5. Gdy ciasto dojrzeje, wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką i zagnieć je na gładką kulę. Rozwałkuj na równy placek o wymiarach dużej blachy z wyposażenia piekarnika. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180ºC (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Ciasto powinno być zrumienione i stwardnieć po ostudzeniu.
  6. Przekrój je wzdłuż na 3 części, przełóż powidłami.
  7. Zawiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na minimum 1 tydzień. Po tym czasie przenieś je do pomieszczenia o temp. pokojowej.
  8. Gotowy piernik polej polewą czekoladową: w rondelku podgrzej połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone masło oraz miód. Mieszając podgrzewaj masę na małym ogniu, aż czekolada się roztopi. Gładką polewę odstawi z ognia i ostudź.
  9. Przechowuj w mniejszych kawałkach w pojemniku na ciasto.